Креатин - повелителят на експлозивната сила

Актуализирана информация за всичко, което трябва да знаете за креатина

от четиво за 13 минути
Креатин - повелителят на експлозивната сила

Креатинът е една от най-известните и ефективни добавки в силовите спортове. Масово разпространен, той предоставя много плюсове и по-долу може да научите как и вие да се възползвате от тях.

Какво представлява креатин?

Открит за първи път през 1832 г. от френския учен Мишел Южен Шеврюл, креатинът в тялото ни е сформиран от аминокиселините аргинин, глицин и метионин.

Средно в тялото ни се съдържат около 120 грама креатин под формата на креатин-фосфат (КФ), а основната му функция в тялото ни е да помага за добиването на енергия за клетките.

За какво се използва и какви ползи носи?

Приемането на креатин дава допълнителна сила на трениращия атлет. Тя от своя страна ще допринесе за много по-интензивни тренировки, покачване на работните тежести и хипертрофия (15). Теглото също се покачва вследствие на изброените неща.

Всички тези неща имат и психически мотивиращ ефект, което също никога не е излишно като награда за тежките тренировки. Ползите от креатина важат най-вече за силов и хипертрофичен стил на трениране.

Креатин се съдържа и в естествен вид в някои храни - телешко, херинга и сьомга се отличават с висока концентрация. Например в 1 кг телешко месо се съдържат около 4 грама.

Както се сещате, за да се постигне практически ефект, човек трябва да изяжда няколко килограма всеки ден, в продължение на седмици, за да се види резултат. Това, разбира се, е напълно невъзможно на практика, затова приемането му като хранителна добавка е толкова разпространено.

Как работи креатинът?

Приемането му като суплемент повишава концентрацията на креатин-фосфат в организма. Като следствие от това аденозин-трифосфат (АТФ) в тялото повишава концентрацията си - може по-бързо да бъде възстановен и може за по-дълго време да доставя енергия на мускулите.

Ето как: мускулите ни ползват аденозин-трифосфат, за да си я доставят. При съкращаването им АТФ се разпада до аденозин-дифосфат (АДФ).

За да продължи работата на мускулите, този АДФ отново трябва да се превърне в АТФ чрез присъединяване на фосфатна молекула. Тя се взема от съединението креатин-фосфат (КФ), което, както казахме по-горе, циркулира в организма ни. По този начин се възстановява наличието на АТФ и разполагаме отново с енергия.

Доказани и потенциални ползи при хора:

 • покачване на количеството общ креатин в тялото (4);
 • покачване на силата, респективно работните тежести (15);
 • нарастване на мускулната маса (хипертрофия) (15, 16);
 • покачване на теглото (16) вследствие увеличаването на чистата телесна маса, а също така и със задържането на вода в мускулните клетки (да не се бърка с подкожна задръжка);
 • горните ползи имат и психически мотивиращ ефект, което също индиректно има своя принос;
 • ползи при саркопения (11, 12);
 • по-малко умора и повече издръжливост при интензивни тренировки (16);
 • бори се срещу възпалителните процеси след интензивни тренировки (13);
 • редица ползи при възрастни хора;
 • потенциална полза при болест на Хънтингтън (7);
 • потенциална полза при болест на Паркинсон (8);
 • помага при мускулна дистрофия (9);
 • комбиниран с тренировки може да намали нивата на холестерола (10);
 • подобрява когнитивните способности (13).

Недоказани въздействия:

 • издръжливост при продължителни тренировъчни сесии - едната половина от проучванията показва подобрения при атлети, трениращи за издръжливост (бегачи на дълги разстояния и т.н.), а другата не отчита разлика, така че за момента не може със сигурност да се твърди влиянието в тази насока.

А сега конкретно за продуктите на пазара:

Какви форми се предлагат?

Разнообразието е необятно. Креатинът е един от най-ефективните и осезаемо действащи суплементи, създавани някога, и съответно пазарът е залят от възможности за избор. Ето само няколко примера:

 • creatine monohydrate;
 • creatine pyruvate;
 • creatine gluconate;
 • creatine malate;
 • dicreatine malate;
 • tricreatine malate;
 • creatine citrate;
 • creatine ethyl ester (CEE);
 • buffered creatine (Kre-Alkalyn);
 • creatine alpha-ketoglutarate;
 • creatine-6,8-thioctic Acid-ketoisocaproic Acid Calcium (Creakic);
 • creatine pyroglutamate;
 • conjugated creatine (Con-Cret);
 • magnesium creatine chelate;
 • disodium creatine phosphate.

Това е само малка част от всички форми, които се предлагат, а и от няколко години насам се продават смесени в креатинови матрици, където се ползва комбинация от няколко форми (най-често 3 или повече).

Коя е най-подходящата форма?

При такова разнообразие, на пръв поглед никак не е лесно да се прецени кое е най-подходящо. Но еднозначен отговор съществува и това е креатин монохидрат (КМ). Специално микронизираният КМ е за предпочитане, тъй като е по-лек за стомаха и се разтваря по-добре в течност. Най-добрият избор носи името Creapure. Това е микронизиран креатин монохидрат с най-висока чистота, произвеждан в Германия. Другите понякога са замърсени с примеси по време на производствения процес. Марката е без значение, стига да ползва Creapure като суровина, а ако е така, то винаги е указано на етикета с лого.

Защо точно креатин монохидрат?

Тук има няколко основни причини.

 • Почти всички изследвания, правени някога за креатин, са ползвали монохидрат (това включва и тези, цитирани в статията). Всички положителни ефекти са доказани само за КМ. Това не значи, че другите форми не действат, но... имайте едно наум.
 • Тази форма е доказано безопасна (3), (5).
 • Някои от другите форми, въпреки че все още са разрешени за продажба, са доказано неефективни и дори вредни до някаква степен. Добър пример тук е креатин етил естер (CEE).
 • Креатин монохидрат е най-евтината форма на пазара.
 • В правените сравнителни изследвания между КМ и другите му форми, втората най-често е с по-слаб, рядко равен, а понякога и с никакъв ефект.
 • Прочетете горното отново. Няма форма с доказан по-добър ефект от КМ. Може да достигне същия, но не може да го задмине. Чисто физиологично, това е напълно логично, като се погледне дефиницията и принципът на действие в тялото.
 • Горните форми, с изключение на само няколко, нямат валидни доказателства, че действат, т.е. че повишават концентрацията на креатин-фосфат в организма. Това, че са орална форма за прием на креатин невинаги значи, че ще променят нещо в тялото.

Има ли установени странични ефекти от прием на КМ?

Както и горе е споменато, смята се, че креатин монохидрат е безопасен в рамките на препоръчаните дозировки. Научно ревю, правено през 2004 година, показва, че не може да бъде доказана вреда върху със сърдечно-съдовите, бъбречните, чернодробните, мускулно-скелетните и гастро-чревните функции (3).

Друго клинично изследване наблюдава ежедневен прием на няколко групи атлети. Едната група дори взема по 5 грама всеки ден в продължение на 21 месеца и в края на периода не е отчетен негативен ефект върху здравния статус (5). Други проучвания специално наблюдават функцията на бъбреците и тяхното здраве и установяват, че както краткотрайната, така и дълготрайната орална употреба на креатин монохидрат нямат негативен ефект (6).

Има разни митове, които все още продължават да се разпространяват, но са безпочвени (за тях ще бъде пусната отделна статия, разглеждаща ги един по един). Те са пуснати от компаниите, продаващи други форми на креатин, защото как иначе да продадеш алтернатива на нещо, което работи безупречно, безопасно е и изключително евтино?

Измисля се проблем, разпространява се сред публиката и след това се твърди, че новата добавка няма съответния ..."страничен ефект". Разбира се, тази верижна реакция се подсилва от неинформираните потребители и плацебо-ефекта, където ако човек очаква определен страничен ефект от нещо, накрая е убеден, че го е видял при себе си.

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Креатин монохидрат е препоръчително да се приема по 3-5 грама на ден, всеки ден. Може да се приема по всяко време - сутрин, обед, вечер, между хранения, след тренировка и т.н. Изключение е само преди тренировка. Препоръчително е това да се избягва, а при положение, че всяко друго време е подходящо - това не би трябвало да е проблем.

Най-удобно би било всяка сутрин да се пие дозата със закуската. Удобно е, няма вероятност да забравите, няма нужда да го мислите през деня. Може да се приема с вода, сок, мляко, протеинов шейк, гейнър, кафе и т.н. За кафе и кофеинсъдържащи напитки преди време се смяташе, че може да повлияят негативно и да отслабят ефекта. Това не е вярно и е доказано неколкократно (2).

Друга разпространена идея е, че е задължително приемането му с високо инсулиногенна храна/съставка. Това не е наложително, но ако в случая човекът не реагира на монохидрата, то има данни, че добавяйки например декстроза (друго име за глюкоза), усвояването се подобрява при тези хора. Това е една напълно непретенциозна откъм прием добавка.

Втори вариант за прием е с така наречената "зареждаща фаза". Принципът е да се пият по 5 гр четири пъти на ден (общо 20 гр за деня) в продължение на 5-7 дена.

Единственият плюс е, че ефектът ще се появи по-бързо, тъй като насищането на тялото с креатин-фосфат ще се случи по-бързо. Това е най-вече препоръка на производителите, тъй като това увеличава печалбата им многократно. За първите 5-7 дена ще изпиете 100-140 грама, които иначе биха стигнали за почти месец.

Ако решите да правите пауза от креатина, на следващия прием се повтаря същото нещо и за кратък период се взема много голямо количество, което, разбира се, носи приходи.

И в двата случая крайният ефект ще е един и същ. Разликата ще е основно във времето за достигане до него и в изхарчените пари. При някои хора може да се появи лек дискомфорт при зареждане, затова силно препоръчвам винаги да се ползва първият начин.

С подобни дози през 1996 година е правено клинично изследване, за да се установят препоръчителни минимални норми (4). Приемането на 20 гр креатин в продължение на 6 дена е повишило концентрацията на общ креатин в тялото с около 20%. Същата концентрация са успели да поддържат с по 2 гр на ден за следващите 30 дена.

Като алтернативен начин на прием са давали на мъже по 3 грама на ден, като на 28-мия ден са направили мускулна биопсия, показваща същото общо увеличение (20%). Горното изследване показва, че може да се "зарежда" за 6 дена с по 20 грама и после да се поддържа с по 2 гр на ден или просто всеки ден да се вземат по 3 грама. Крайният резултат е абсолютно еднакъв. При положение, че КМ е толкова евтин, не пречи човек да се подсигури с по 5 гр и да си го приема всеки ден.

Колко време да се пие?

Най-разпространена е практиката за прием на периоди. Например 2 месеца прием, 1 месец почивка. Може интервалите да варират според плановете на трениращия, но периодът за почивка трябва да е поне 30 дена. Това е времето, за което креатиновите нива в организма се връщат до нормалното ниво (4).

Няма научни данни, които да налагат прекъсването на приема, т.е. може да се пие и без почивка. Въпреки всичко, ако се приема на периоди, то ще усещате покачването в силата и работните тежести всеки път след началото на новия "цикъл". Освен това ще си спестите пари.

Винаги ще сте от по-сигурната здравословна страна, ако правите почивка. Най-лесен вариант, ползван от много хора, е след закупуването на опаковка тя да се свърши цялата и след това да се направи желаната пауза (минимум 30 дена).

А формите, различни от КМ? 

За креатин монохидрат има данни, че при някои хора не действа (малък е процентът) или при големи дози (повече от стандартното) причинява стомашен дискомфорт. Това е и една от причините да препоръчвам прием без зареждаща фаза.

По-горе стана дума, че някои от алтернативните форми са неефективни, а други - вредни (което, разбира се, не важи за всичките), но въпреки това много хора споделят, че са имали резултати с тях. Въпрос на личен избор и преференции е. Някои не са много по-скъпи, също така са много приятно овкусени.

Препоръчвам само при ясно установен проблем с КМ да се насочите към алтернатива и да изпробвате. Другите форми трябва да се приемат според указанията на производителя, отпечатани върху етикета.

В кои други спортни добавки можем да срещнем креатина?

Освен купен самостоятелно, креатин се приема и като част от други суплементи. Тъй като е много евтин и осезаемо ефективен (покачването в силата се усеща веднага) той е част от много добавки, продавани под всякакъв вид.

Добавя се във възстановителни комплекси, протеинови пудри, следтренировъчни пудри, гейнъри, аминокиселинни комплекси и най-вече в азотни буустери и предтренировъчни продукти.

За последните специално това е неоснователно, но сякаш се е превърнало в "правило" за компаниите поради причините, изредени в началото на абзаца, а и купувачът вече толкова често е свикнал да го вижда и да чува за него, че ако види продукт без креатин вътре, може просто да го отмине. Отделно, че начинаещите винаги предпочитат да си купят нещо, чието име са чували.

Смесването на отделно закупен креатин с други добавки, които го съдържат, може да позволи намаляването на дозата. Ако знаете колко има в нещата, които приемате допълнително, тогава може да си намалите дозата от самостоятелния прием, за да може общото количество да съответства на препоръките.

Тъй като креатинът е безопасен, това не е задължително, но така опаковката ще стига за повече време и разходите ще са по-малки.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • 1. "Креатин - повелителят на експлозивната сила", Владимир Недков, 17/12/2009, bb-team.org
 • 2. Eur J Appl Physiol. 2011 Aug;111(8):1669-77. Epub 2011 Jan 5.; Effect of caffeine ingestion after creatine supplementation on intermittent high-intensity sprint performance.; Lee CL, Lin JC, Cheng CF.
 • 3.J Sports Med Phys Fitness. 2004 Dec;44(4):411-6.; Is the use of oral creatine supplementation safe?; Bizzarini E, De Angelis L.
 • 4. J Appl Physiol. 1996 Jul;81(1):232-7; Muscle creatine loading in men.; Hultman E, Söderlund K, Timmons JA, Cederblad G, Greenhaff PL.
 • 5. Kreider RB, et al. Long-term creatine supplementation does not significantly affectclinical markers of health in athletes. Mol Cell Biochem 2003 Feb;244(1-2):95-104.
 • 6. Med Sci Sports Exerc. 1999 Aug;31(8):1108-10.; Long-term oral creatine supplementation does not impair renal function in healthy athletes.; Poortmans JR, Francaux M.
 • 7 . The Journal of Neuroscience, 1 January 1998; Neuroprotective Effects of Creatine and Cyclocreatine in Animal Models of Huntington’s Disease; Russell T. Matthews,et al.
 • 8. Exp Neurol. 1999 May;157(1):142-9; Creatine and cyclocreatine attenuate MPTP neurotoxicity.; Matthews RT, Ferrante RJ, Klivenyi P, Yang L, Klein AM, Mueller G, Kaddurah-Daouk R, Beal MF.
 • 9. Neurology May 9, 2000 vol. 54 no. 9 1848-1850; Creatine monohydrate in muscular dystrophies: A double-blind, placebo-controlled clinical study; M.C. Walter, MD, H. Lochmüller, MD, et al.
 • 10. Metabolism. 2001 Dec;50(12):1429-34.; Comparison of creatine ingestion and resistance training on energy expenditure and limb blood flow.; Arciero PJ, Hannibal NS 3rd, Nindl BC, Gentile CL, Hamed J, Vukovich MD.
 • 11. Med Sci Sports Exerc. 2002 Mar;34(3):537-43.; Creatine supplementation improves muscular performance in older men.; Gotshalk LA, Volek JS, Staron RS, Denegar CR, Hagerman FC, Kraemer WJ.
 • 12. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2003 Jan;58(1):11-9.; Creatine supplementation enhances isometric strength and body composition improvements following strength exercise training in older adults.; Brose A, Parise G, Tarnopolsky MA.
 • 13. University of Sydney, Sydney,NSW 2006, Australia ; Oral creatine monohydrate supplementation improves brain performance: a double-blind, placebo-controlled, cross-over trial; Caroline Rae, et al.
 • 14. Life Sci. 2004 Sep 3;75(16):1917-24.; The effect of creatine supplementation upon inflammatory and muscle soreness markers after a 30km race.; Santos RV, Bassit RA, Caperuto EC, Costa Rosa LF.
 • 15. Med Sci Sports Exerc. 1998 Jan;30(1):73-82; Effects of creatine supplementation on body composition, strength, and sprint performance.; Kreider RB et al.
 • 16. Creatine supplementation and dynamic high-intensity intermittent exercise; P. D. Balsom et al.; 30 January 2007
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ради Хаджирадев
Ради има защитена магистърска степен по машинни конструкции и разработки от RWTH Aachen University, Германия. Извън професията си, главните му интереси са в областта на бодибилдинга, хранителните режими и суплементите. В BB-Team пише и споделя опит от 2004-та година насам.
Мнения по темата
1
22 март 2007 15:08

С изключение на грешката “мозачна”(пише се “мозъчна”) материалът е страхотен и ми разясни много неща. Благодаря! :)

Димитър Михайлов
2
22 март 2007 15:18

Благодаря Ви, грешката е поправена. :)

TIGER
3
4 апр 2007 15:38

Малко съм объркан.В началото на материала пише , че е забранен за използване от спортисти а на края пише , че го няма в нито 1 допинглист на различните спортове. или тва е за храните? ако може някои да ми обясни :)

Владимир Недков
4
4 апр 2007 20:36

Грешката е на автора, сиреч моя - в уводът съм написал, че е забранен от Американската агенция за допинг контрол, но не е така. Креатинът и в частност монохидрата не е забранен и от WADA (Световна анти-допинг асоциация), за 2006 г. и 2007 г. Креатин монохидратът, обаче е нарочен за внасящ в тялото креатинин - агент, който вдига нивото на патогени наречени хетероциклични ароматни амини, имащи принос според някои изследвания в канцерогенезата. Това е причината, да се ползва с лошо име в Световната здравна организация.

5
8 апр 2007 18:58

Браво за статията. Точно на време я прочетох, преди да почна да вземам креатин. Сега ще знам как и по колко да пия на ден.

teosdaros
6
24 апр 2007 11:45

Статията е много добра,поздравления!Отговаря на много въпроси,за които се питаме ние трениращите,но все пак ако може да посочите за какъв период от време след като се вземе зареждащата доза може да се взима креатина по 4-5гр. на ден ,за месец,два или повече,преди да започнат да се проявяват страничните вредни ефекти.Също така дали има вариант - определено време приемане на креатин,след това определено време почивка и после пак прием и как?И колко би била продължителността на една такава програма вьв времето?Имам и още два бързи въпроса-какво не бива да се приема по времето на прием на креатин и какво е добре да се пие с креатина за да засили действието му освен вода,аз лично съм чувал за креатин-глутамин комбинацията,че е много добра,вярно ли е?Благодаря Ви предварително и отново поздравления за страхотните материали които  публикувате!

caspera
7
25 апр 2007 17:43

само не разбрах в не тренировачни дни как се взима ? :)

Владимир Недков
8
25 апр 2007 17:49

Обикновенно, приемът продължава 20 до 40 дни. Прави се пауза до 20 дни и отново.

9
19 май 2007 10:42

аве вярно ли е че креатина причинява рак и имали страничен ефект?Пример на мене ми се пие много вода

10
30 май 2007 18:42

“След това започва вторият етап. През него се вземат 2 - 5 -10 грама на ден (или 0,03 грама на килограм тегло) , за да се поддържат мускулите заредени (по-големите дози от 15 г. няма да предизвикат по-големи ефекти, така че са излишни)”
Здравейте имам 1 въпрос: Не съм тренирал няколко години и искам да започна отново.След колко време мога да започна да приемам креатин и след зареждащата доза на колко грама да я намаля?Аз съм около 85кг.По 0,03грама идва по-малко от 3 грама на ден.A 2-5-10 грама-това на 3 приема ли се взима или е граница,в която варира количеството?

Владимир Недков
11
30 май 2007 18:54

Предлагам ти, да навлезеш във форма без креатин. След 10-12 седмици стриктни тренировки, ще знаеш за себе си, че си сериозен и ще си струва да зареждаш с креатин. От опит твърдя, че монохидратът ще ти даде експлозивна сила. Не ти трябва експлозивна сила, трябва ти силова издръжливост. Това става с попълване на гликогенните депа и ускоряване на клетъчния метаболизъм. Дай време на мускулите си да възстановят нужния им брой митохондрии (енергийни централи в клетките), което ще ти позволи да тренираш тежко. Преди това да се случи, само ще изхабиш монохидрата. В началото ще ти трябват аминокиселини и протеини, както и агенти за възстановяване. Спирам дотук, понеже въпросът е хубав и по него може да се развие цяла статия в седмична тема. :)

Ами, очаквай седмичната тема тогава.

12
1 юни 2007 10:47

Бих те ли ми казали , дали е добре да приемам едновременно и креатин и Л-карнитин? :)

13
10 юни 2007 20:52

Здр. смятам да взимам креатин но искам да кача и малко килограми.Въпросът ми е може ли да съчетая креатина с бирна мая???И ако може обеснете как!!!

14
29 юни 2007 00:25

Преди години имах проблеми с бъбреците(имах камъни)-след това вземах креатин и не съм усетил да ми е увредил нещо.Даже доста дръпнах.Въпроса ми е-мога ли да продължа да вземам креатин или не?Защото в сайта сте писали че креатина може да доведе до проблеми с бъбреците,но никъде не пише до какви проблеми точно.Надявам се да ми отговорите,сигурен съм че този проблем вълнува и много други хора.Благодяря предварително!

Ceki4a
15
5 юли 2007 21:01

Материала е страхотен но се чуда дали да започна с креатина.Тренирам от 2 месеца и незнам......
Какво ми бихте препоръчали да направа.... за сега сам взимал само хранителни добавки.

16
22 юли 2007 23:02

имам въпрос  не коментар. От 3 дни взимам креатин и ми се пие непрекъснато вода а от 3-я ден малко разтроиство дали  е нещо лошо да спра ли да го пия

17
1 авг 2007 19:54

ами да ти кажа и на мене ми се пие страшно много вода,пикая през 20 минути и по г.нужда ходя по-4есто от преди...току-що приключих зареждащия период и се надявам сега като намаля количеството да се оправя..забравих да добавя и че ме боли доста корема..... но незнам може и аз да съм сбъркал като взимах 30гр на веднъж а не 4 пъти по 5грама дневно...  коментирайте моля и вашите наблюдения.. също имам един важен въпрос- заминавам скоро на море и искам да попитам дали има проблем и консомацията на алкохол по време на вземането на креатин... мерси :) :) :)

18
23 авг 2007 17:49

ти луд ли си как 30г. наведнъж...луда работа...хора четете и следвайте предписанията...те са за това!

19
1 сеп 2007 05:35

ами когато питах шефа в залата каза че не е проблем наведнъж и аз затова... както и да е важното е че съм си ве4е добре и всичко е наред  :)

20
6 сеп 2007 18:44

Здрасти, имам 1 въпрос. На 15 години съм имам проблеми с бъбреците (камъни в бъбреците), моля някой който разбира да ми каже дали мога да пия креатин или не е препоръчително и ако има дори най малък риск за нещо да ми го кажете плзз !!!

Владимир Недков
21
6 сеп 2007 19:43

Ikvotva, най-добре разгледайте форума на изданието! Там отдавна са обсъждани подобни въпроси, задавани от момчета на Вашата възраст. Коментарите следва да са насочени само и единствено по статията. Всякакви лични проблеми следва да се разискват във форума. http://www.bb-team.org/forums

22
8 сеп 2007 00:53

ами по- добре недей :) първо си малък за тея боклуци второ имаш проблем с бъбреците..... ако питаш мен недей ;)

Big_BuLLy
23
16 фев 2008 11:40

искам да попитам дали да пия креатин и във почивните дни когато не дигам ???

24
26 фев 2008 19:55

здравейте! искам да попитам какво не е добре да се консулмира по време на периода на взимане на креатина (алкохол цигари кафе и др.). по време на зареждащият период дали трябва да се спрът окончателно и по време на поддръжката да си позволявам по малко? и от кое! мерси предварително!

25
26 фев 2008 21:31

Big_bully, можеш да пиеш креатин в почивните дни...
mfgangsta, всяко от тези неща ПО ПРИНЦИП не е добре да се консумира..Ако си решил да спортуваш най-добре ги спри всичките...От това, което съм чел за креатина не пише да има някакви други вещества с които да има негативни взаимодействия..

Big_BuLLy
26
28 фев 2008 20:39

мерси много

27
8 март 2008 14:54

Кой от видовете креатин е най-безопасен:
кре-алкалин (специализирана формула)
3-креатин малат (специализирана формула)

gopi
28
1 апр 2008 17:53

здравейте,от скоро тренирам и пия креатин/монохидрат марка Weider.На опаковката пише да вземам по 3гр, дневно.Колко време трябва да го пия и колко да почивам за да нямам странични ефекти????
Благодаря

Димитър Михайлов
29
1 апр 2008 18:16

gopi, препоръчвам ти да зададеш въпроса си директно към фирма Weider в тяхната тема: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/28310/.

30
25 яну 2009 21:46

Здравеите , хубава статия ама в крайна сметка не можах да разбера креатина вреди ли ? И искам да попитам Димитър Михайлов аз съм на 14 и тренирам от 1 година.Досега пиех протеин но го свърших и искам да попитам според теб да си взема ли протеин в които 30% са карнитин да си го взема ли и ако еженъуално го взема дали ще ми вреди нещо ???

fobos
31
11 март 2009 07:24

“има различни примеси - дихидротриазин, дицианамид, остатъчни количества тиоурея, поради които, ако се приема по-дълго време, може да окаже вредно въздействие върху организма и да предизвика алергии, нарушения във функцията на бъбреците и рак.”
Понеже станаха много разбирачи и фитнес инструктори всеки казва различно ... в залата ми казват едно тук,друго:
Въпросът ми е, в какъв смисъл да се приема по-дълго време? над 20-40 дни (казвали са ми ,че по 3 месеца може да се приема) или с годините тренировки ?
Ще съм много благодарен ако някой компетентен в тази област човек ми отговори ...

32
2 апр 2009 16:04

здраеийте, искам да попитам дали креатина може са се пие при диета за, намаляване на мазнините, като го пия преди тренировка, за сила, и след да ме възтановява?

33
22 апр 2009 15:24

Добър вечер. Много полезен материял преди всичко. Въпросът ми е следния: Чувал съм, че креатина спирал разтежа, вярно ли е?

Владимир Недков
34
22 апр 2009 17:03

Pepi, да възможно е. Някои форми обаче, ще подтикнат тялото да задържа вода.

Nakata1213, креатинът няма подобен известен страничен ефект.

Николай Николов
35
23 апр 2009 15:44

Добър вечер на всички :) .Статията ми беше изключително полезна, но искам да ви попитам нещо. Ами аз сам на 17 години,тежа 77 кг. ,висок съм 183 см. ,с горе долу година и половина опит във фитнеса. При мен по принцип бавно се трупа мускулна маса, но аз не се дава лесно :) . До сега не сам взимал никакви добавки, защото много хора са ми казвали ,че не си заслижава да си “прецаквам” здравето. Та  да ви питам нали няма проблеми да взимам креатин монохидрат?  И през този така наречен зареждащ период мога ли да ходя на фитнес или не? Моля не ме препращайте във форума :) Благодаря ви предварително .

36
Smart Dead
25 май 2009 07:56

Здравейте от скоро вземам креатин магна палар на олимп заедно със л-карнитин и фет бърнар вапроса ми е трябва ли да вземам още нещо което да захранва креатина или да спазва някав по особен хранителен режим???

37
тони
18 юли 2009 12:44

здравейте може ли някой да ми даде съвет в момента съм 65 килограма и съм висок 1.68 искам да взимам креатин но се притеснявам от ефекта му ... искам да взема няколко дози колкото да ми нараснат мускулите и да го спра .. но да продължа да тренирам усилено ... та мисълта ми е ще мога ли да запазя мускулите си след като спра креатина ?

38
stefan
2 авг 2009 11:33

Здравейте,никога не съм се занимавал сериозно с фитнес,обаче възнамерявам...Чувал съм от хора които са приемали креатин,че има страшно въздеиствие докато трнираш,обаче ако спреш с тренировките,цитирам,”тялото ти заприличва на чувал”.Вярно ли е това ?

Georgi
39
7 авг 2009 09:23

Статията много ми хареса и определено е много полезна.Видях в коментарите че много хора се интересуват от вредата.Та моите въпроси са :Вреди ли креатина на черен дроп и бъбреци как и колко?И какви старничи ефекти има това за рака вярно ли е?Може грешно да съм разбрал статията но излиза че е вреден! И чувстам се малко объркан и нзм какво да мисля бях си поставил за цел да си купя но сега се двуумя

40
OniX
17 сеп 2009 23:39

Л-карлетина така и неразбрах закакво се използва освен че е в пъти по безполезен от креатина. Креатина ти дава сила и може би малко повече вода се задържа в тялото аз такова нещо не съм изпитвал досега. Креатина просто потсилва а ако сте си зели некъв боклук може и проблеми да имате (диария, да ожаднявате и тн.). Иначе ако сте си зели качествен креатин и тренирате 3 пъти седмично нямате абсолютно никакъв проблем да зимате креатин 10 години половин час преди тренировка ефекта е супер половин година така зимам и супер бързо се възтановявам след серия. Друг е въпроса че повечето “добавки” в наща държава се нариват от найлонови чували и се продават в кутий затова по добре вносен си търсете от някъде. И аде успех маняци

41
Daniel
24 сеп 2009 12:19

здравейте,имам един въпрос , по-точно молба - ще ми препоръчате ли някоя добра фирма от която да си купя креатин ???Ако това се води като реклама моля пишете на скайп otka4en94

42
bobi
5 окт 2009 16:45

здравейте. тренирам от скоро и искам да попитам какъв креатин бихте ми препоръчали за оголеминяване на мускулната маса не знам точно от кой да си купя “креатин – монохидрат
креатин – фосфат (КФ)
креатин – пируват” надявам се да ми отговорите на този въпрос ще ви бъда много благодарен. Благодаря много .

43
Rado
10 окт 2009 20:02

материалът е страхотен, но искам да попитам дали мога да взимам креатини ако сам на 16 години и сам тренирал към 2-3 месеца без да взимам нищо и дали ще ми навреди ?? благодаря предварително

44
niki
11 ное 2009 22:23

ако вземам креатин един месец /който включва зареждаща доза/, след почивката от 30 дена трябва ли пак да правя зареждаща доза

45
3 дек 2009 15:40

Здравейте, приятелката ми е болна от Шарко Мари Тут. Има жестока мускулна атрофия, скоро се надявам да направим изследвания, дали ще може да приема креатин.

Знам за АТФ, който се бие на инжекции, също така скоро четох и за “миостатин”.

Какво ви е мнението за тея три “продукта” в конкретния случай?

Благодаря ви.

46
vitorio
24 дек 2009 01:11

Искам да разбера дали ще разумно да приемам креатин, тъй като аз съм футболист на (17 години) и не мога да съм всеки ден във фитнeса. Ще има ли ефект от приемането на креатина или обратното ще ми навреди?

Николай Малинов
47
2 яну 2010 18:06

Изкам да попитам някой за малко помощ, имам няколко въпроса свързани с креатин монохидрат. Моля някой да мe намери на скупе: majluhocko0o. Благодаря предварително.

48
Sevo
13 фев 2010 16:13

Здравейте , аз тренирам от 7 месеца и мисля да си купя креатин , та въпросът ми е - прочетох че от креатина “се задържа вода” , това значи ли че като спра да го пия “ще се смаля” , или мускула си остава (естествено след като продължавам да тренирам по същия начин)?
Благодаря предварително :)

49
Spido
4 март 2010 13:57

Ами искам да питам преди 2 месеца имах менингит и се чудя дали ако взимам креатин може да ми стане нещо

50
Martin
17 март 2010 12:31

Здравей.!
Искам да попитам аз см на 16 години и от 1 месец пия Креатин Power mass gain,А тренирам от 3 месеца..!
Искам да ми дадете съвет колко време мога да го пия тоя Креатин
Защото на мен са ми казвали да го пия 3 месеца без да спирам и после да си направа почивка...!
И искам да ви попитам нали като го пия няма да има последствия....
За това искам да се консултирам с вас.
Пишете на имейла :)

51
2 апр 2010 22:10

Сега ,да ви кажа- купих си креатин (ph-X, не монохидрат ) и след 1 седмица прием имам значително подобрение на силата (за издръжливост все още нищо не мога да кажа , но за бенч преси покачих с 10кг [от 55 на 65] , като за моето тегло от 62кг (1.80м) според мен  са си доста :) странични ефекти - абсоютно никакви (и за да не се обади някои пияч или пушач - не пия абсолютно никакъв алкхол откакто съм започнал с креарина  , а за пушенето - и преди това не пушех) , така че за креатина само хубави неща мога да кажа :)

52
manqk
2 апр 2010 22:17

Искам да попитам новак съм на 15 год и започнах да пия креатин+глутамин  дали може да ми стане нещо?

53
ivailo
2 май 2010 06:22

интересува ме след като спра приема на креатин монохидрат, който задържа вода, ще загубя ли част от обема, който съм направил за този период. И силата ми ще намалее ли. Общо казано какво ще стане след приключване на приема на креатин монохидрат.

54
красимир
8 юни 2010 20:26

може ли по-подробно да ми обясните вредата от креатина понеже отскоро взимам и пия само преди тренировка смесено с протеин?

55
наско
9 юни 2010 19:45

Взимал съм креатин 2-3 пъти... има ефект и то бърз... но имам въпрос. Появиха ми се на предмишницата и на бедрото липоми (мастни образувания). Искам да попитам това често явление ли е при трениращите и дали е последствие от фитнеса или от креатина..... може да ми пишете на е-мейла - reyes@abv.bg Благодаря!

56
9 юли 2010 14:55

искам да питам препоръчаха ми креатин за наддаване на килограми понеже много отслабнах,не тренирам а искам просто да кача 5-10 килограма,175см съм висок а тежа 58кг,а бях 65кг

57
23 авг 2010 10:28

кое е по добро, кре-алкалин или креатин монохидрат защото ми казаха че кре-алкалин е по добро

58
23 авг 2010 12:57

забравих да попитам ако може някой да ми даде сайт от който мога да си го закупя

59
777ony
12 ное 2010 17:00

Здравейте,може ли някой да ми каже кой е най-добрия креатин като вид и марка.Цената няма значение.Мерси предварително.

SmOkEleSs
60
28 дек 2010 17:09

‘’той ускорява процеса на изгаряне на мазнините, като в същото време съдейства за изграждането на чиста мускулна маса.’‘

Дрън дрън та пляс тва не е вярно само се задържа вода и ката спрете да го земате спада мускула , даже е вреден за сърцето.

Креатин монохидратът аз съм приемал такъв мисля че е най добър но има и по добър на хапчета  (според мен е най добър)

 

Владимир Недков
61
28 дек 2010 21:58

SmOkEleSs, радвам се че толкова си напреднал с материала за една календарна година, че да намираш нещата, които съм написал за креатина за “дрън-дрън, та пляс”. Защо не ни напишеш ти една статия за креатина, пусни я във форума и ако се хареса на читателите... Ами ще я качим на мястото на тази? :)

Поздрави!

62
14 яну 2011 23:48

Нали монохидрата се пие на гладно с прости въгрехидрати.Защо тогава препоръчвате д асе пие 30 мин. преди тренировка?Кой тренира на гладно?

Владимир Недков
63
15 яну 2011 00:01

Вариантите са 2:
Пиеш го 2,25 часа преди тренировка и 15 минути по-късно ядеш или ядеш 2 часа преди тренировка и 30 минути преди самата тренировка го пиеш.

64
15 яну 2011 09:55

Ясно.Първия варияант мисля че е по-добър

65
Димитър
22 яну 2011 10:19

Здравейте! Започнах да тренирам, но не професионално в домашна обстановка. Въпросът ми е какъв креатин е добре да взимам, монохидрат ли или друг? 90 килограма съм. Благодаря предварително за отговора!

66
Ivan Petkov
16 фев 2011 14:11

Здравейте! До сега не съм приемал креатин защото имах информация,че от него се задържа вода в организма.Което за мен се оказва проблем понеже поддържам високи стойности на кръвното налягане. Вапроса ми е дали има проблем да се приема креатин от хора с виско кръвно ?

Владимир Недков
67
16 фев 2011 22:11

Не се препоръчва хипертоници да употребяват креатин.

68
Кирил
7 март 2011 23:27

Здравейте и браво за добрата статия. Като цяло я разбрах, но имам един въпрос. Има ли нещо специфично при приемането на креатин при аеробни тренировки- бокс например? Благодаря предвартелно за отговора.

Владимир Недков
69
9 март 2011 20:09

Единственото специфично е, че следва да се избира креатинова матрица без монохидрат, понеже последният води до задръжка на вода, което е проблемно при “кантарът”.

Матрицата дава по-добро енергообезпечаване при различните типове мускулно натоварване в боксовият двубой: анаеробно генерирана екзплозивна сила в едни мускули и мускулни вериги и аеробно зависима издръжливост в други. Комбинацията L-карнитин с креатинова матрица също не бива да се пренебрегва.

70
16 март 2011 20:55

Здравейте, да Ви питам...Един приятел ми каза с креатина да правя упражнения с малко кила и много повторения, за да ми съкращават повече мускулите и да се помпат от креатина...Вярно ли е това?Или да си правя както до сега- с тежко по 7 пъти на серия?

Владимир Недков
71
18 март 2011 10:31

Не те е посъветвал правилно. Тренирай в къси тежки серии или в краен случай - 6-8 повторения/серия.

72
22 март 2011 13:37

Имам въпрос , след като кача от креатина и натрупам ММ . Когато го спра , но продължа да тренирам - мускулната ми маса няма да се отпусне ?

73
22 март 2011 16:24

имам вапрос към Владимир Недков.Аз съм на 15 години ако приемам креатин може ли да ми навреди сериозно !!! Благодаря предварително .

Владимир Недков
74
23 март 2011 19:01

Да може да ти навреди, но подобни въпроси най-добре задавай във форума. Коментарите тук са само върху статията и нещата, за които се отнася по принцип. Индивидуално насочени въпроси и дискусии -> във форума.

75
Почти-анонимен
3 апр 2011 00:46

Здравейте,
Може ли да обясните малко по-подробно страничните ефекти и вредата от креатина. Прочетох доста материали за креатина в Интернет и на повечето места почти не пишат за вредата. Може би от комерсиална гледна точка пишат какви са плюсовете и намекват, че и минуси има за да не се оплашат хората... Моля за малко повече информация за вредата от креатина.

И 2ро: На 16 години съм 83 кила с шкембе и силни чисти ръце. Три пъти в седмицата тренирам в фитнеса и 2 пъти ходя на бокс( изморителна тренировка, която не е силова). Приемам аминокиселини и също 30 мин преди тренировка L-carnitine. Стремя се да намаля въглехидратите до минимум и приемам доста протеинови храни.
Чудя се дали да не почна да взимам преди всяка тренировка по 3-4 грама креатин с цел енергия, защото тя ми липсва и въпросът ми е какви може да са негативните ефекти от него.

Извинявам се, че въпросът е персонален и следва да е написан в форума, но смятам че засяга пряко темата и ще помогне на доста от четящите в изборът им.

Много се надявам някой запознат да ми отговори кадърно и мерси предварително :)

Владимир Недков
76
4 апр 2011 22:42

Креатинът може да увеличи силата и отчасти силовата издръжливост. В залата това може да ти даде няколко екстра повторения с по-голяма тежест, но няма да ти помогне да направиш няколко серии в повече. За последното трябват калории и въглехидрати. Тренировките по бокс изискват аеробна издръжливост и експлозивна сила. Само последното ще се повлияе от приемът на креатин и то в началото на тренировката.

Гледай на креатина като на ускорител в спортна кола. Дава ти тяга и моментна скорост, но не увеличава значително пътя, който си изминал.

Колкото до страничните ефекти, ще обновим статията в бъдеще и ще опишем подробно всичко по-актуално.

77
krassi
19 апр 2011 00:10

Добър ден Владо.От 20тина дни зимам Nitrix.От скоро започнах да усещам ефекта му,но искам да го комбинирам с нещо.След като прочетох статията реших да си зема и креатин,но преди това искам да те попитам удачно ли е.И какъв ще ми предложиш,засега съм се спрял на фосфата.Неискам да качвам мн килограми,тренирам за релеф с от 12-15 повторения.Искам да качвам само чиста мускулна маса.Ще видя ли резултати от комбинация Nitrix-креатин?Удачно ли е да ги комбинирам?Блогадаря предварително ;)

78
28 апр 2011 17:07

Искам да попитам пия креатин-монохидрат от 2 месеца,а тренировките ми са  2дена  тренирам,1 почивам. Обаче вместо да вдигна килограми,аз свалям .... Защо така  се получава и даите ми съвети да ги избегна

79
6 май 2011 06:57

Тренирам от година , Та вземъл съм протеин 100 %Whey Gold на ON , като най - добрия в своята категория , но целта ми е следваш етап към развитие  и възстановяване . Въпросът ми е , ако го комбинирам с креатина ,, Optimum Nutrition Creatine Powder,, правилно ли ще бъде съчетанието и дали с този продукт е уместно да си напрая комбинация или с нещо друго /примерно амино ,геинер на Биотех /  или да се спря  на този креатин: Creatine Ethyl Ester
Все пак целта ми е да кача малко кг.
За повече инфо 180 /70кг.

Владимир Недков
80
11 май 2011 23:50

Въпроси от подобен характер, се обсъждат във форума. Няма как да препоръчвам конкретни марки, особено в коментари към статия за генеричен продукт.

shoto
81
15 май 2011 10:18

Здравейте и поздравления за статията. Имам една малка молба. Преди време бях чел статии и за това, как да се приема креатина и по време на фазата на дефиниция (може да беше формулирано и по друг начин), както и за това дали кафето неутрализира действието на креатина. Проблема е, че сега не ги намирам и моля ако може да ми пуснете линковете за което предварително Ви благодаря.

Поздрави

Владимир Недков
82
15 май 2011 21:43

Уви, не се сещам да разполагаме с подобна статия.

83
16 май 2011 02:14

Някой ще ми погоне ли като ми отговори на по-горният въпрос

Владимир Недков
84
16 май 2011 09:36

Yaroslav, причините да губиш сила при прием на креатин обикновено се дължат на твърде тежка и обемна тренировка и недостатъчно възстановяване с храна. Преосмисли програмата и тренировките си. Разбира се може да има и други причини, но няма как да отговорим на това тук. Ориентирай се към форума.

Dwayne Jonhson
85
17 май 2011 14:01

Здравейте!Искам да попитам може ли да ми кажете кой креатин е най-добър (марка и цена)и дали мога да го използвам,ако правя тренировката в нас.

Владимир Недков
86
20 май 2011 19:49

Няма как да отговорим на подобен въпрос Dwayne, питай за идеи във форума.

Ventsislav Kolev
87
4 юли 2011 19:40

Моят въпрос е ако не се занимавам активно с фитнес, а с лостове, креатинът няма да е проблемен?

88
8 авг 2011 11:33

Я да питам и аз :) Пия Креатин Монохиодрат и съм го комбинирал с Азот Бустер понякога след тренировка ми се гади. Дали е лоша комбинация ... ?

Aleksandar Simeonov
89
10 авг 2011 20:33

Някой би ли препорачал фирма която предлага наистина добър продукт?Благодарч предварително :)

Червен Зуек
90
11 авг 2011 07:37

@Aleksandar Simeonov   Аз съм много доволен от креатина на BioTech USA

dorianyates Borisov
91
14 авг 2011 18:02

Темата е много полезна, но имам един въпрос към теб Владо :) (отговорът на другите също е добре дошъл). До сега пих креатин монохидрат по 10 грама в тренировъчен и 5 грама в нетренировъчен ден. Креатина беше 170 грама, изпих го , силата не ми се беше покачила,бях качил 2 килограма (но това си е от яденето,бях на ввд) и изобщо не ми се пиеше вода .. Пиех го със мед и вода, понякога със компот. Та въпроса ми е следния - Да пробвам след почивката да пия монохидрат на друга фирма 300 грама, но да го пия по 5 грама на ден а не 10, или да си взема комплексен монохидрат за него пише, че е за тези хора които не усвояват креатина ? Щото мисля че не съм усвоявам.. Благодаря :)

92
Ангел
30 авг 2011 01:00

Здравейте , на 16години съм и от 2 седмици ходя на фитнес и искам да попитам ако приемам креатин нещо може ли да ми стане ( има ли странични ефекти и т.н. ) И ако може да ми препоръчате някакви протеини , хранително добавки ? Мерси :)

Марлон Наков
93
30 авг 2011 11:04

dorianyates Borisov личното ми мнение е: не си качил килограми само от храната а и от креатина , може би има хора който не знаят но основната задача на креатина е да покачва масата а не мускулатурата , което става чрез голяма водна задръжка  в организма , а това предполагам е и причината да не ти се пие вода. Защо не пробваш да тренираш чисто един два месеца и да прецениш как ти влияе. :)


Агнеле на 16 си за къде бързаш да качваш ММ ако не искаш да изпаднеш в ситуация подобна на dorianyates Borisov по-добре не приемай креатин. :)

И двете мнения са лични не искам да се влияете от тях , нито имат за цел да засегнат някой !

Поздрави !!!

Георги Кафадаров
94
7 сеп 2011 22:43

Много добра добавка,с нея качих 8кг за има няма 6 месеца.

fosill
95
26 сеп 2011 15:47

Да бъдем по-точни: креатинът не е аминокиселина, а всъщност представлява трипептид, образуван при кондензацията на 3 аминокиселини! Поправете ме, ако греша!

Павлин Зарчев
96
31 окт 2011 12:10

Здравейте ! Имам един въпрос относно креатина на BSN - Cellmass и креатина на API Monohydrate. Та въпроса ми е дали мога да ги пия и двата, като Селмасс да го пия само след тренировка а на АПИ преди тренировка ? Естествено сега започвам зареждащия период с АПИ и няма да пия БСН , след това мисла да ги комбинирам преди и след. Благодаря ви предварително.

97
Дончо
5 ное 2011 15:38

На много места чета, че креатина е хубаво да се взема след тренировка, но т.к. смятам да го съчетавам с глутамин, какво ще кажете за варианата креатин преди тренировка и глутамин след (за по-добро възстановяване)?

Kristallnacht
98
9 ное 2011 20:16

Взимам креатин от месец и половина някъде. Монохидрат. В началото имаше подейства бързо - качих 4-5 килограма за има-няма 2 седмици, качих сила доста. След зареждащата фаза поддържах това тегло доста време. Само дето взех някакъв протеин-боклук на нутрим и два дена ме боля стомаха, намаля ми апетита, намалих рязко яденето и за два-три дена тия 4-5 кила ги изгубих. От това следва (поне така мисля) че най-вероятно тези килограми които съм качил са били вода, иначе прирастът на силата не падна за което съм доволен. :)
Наскоро гледах едно видео, в което показаха как креатина се разгражда в гореща вода почти напълно и изтъкнаха, че така било по-добре да се приема абсорбирал се по-бързо от огранизма с горещ чай със захар при яко разбъркване преди това.

99
11 ное 2011 19:50

Здравейте, прочетох статията и в нея се споменава да се приема половин час преди тренировка и да се комбинира с прости въглехидрати. На опаковката на моя креатин - монохидрат пише да се приема по 5 капсули след тренировка. Въпроса ми е, преди или след тренировка е добре да го пия? Също ме интересува дали да го пия в дните когато не тренирам? Благодаря предварително за отговорите.

100
Иван Георгиев
25 дек 2011 00:35

Здравко: Можеш да пиеш Креатина 30 мин. преди тренировка и веднага след тренировка. А в дните който не тренираш сутрин след закуска и вечер преди лягане.

Красимир Пенев
101
12 яну 2012 17:30

Кога трябва да се усети силата от креатина ? Защото вече 2 дена пия и ми е супер отпаднало, без никаква сила .. :)

Тихомир Велев
102
12 яну 2012 17:41

Приемът на креатин сам по себе си не гарантира повишаване на силата. Ако всичко останало (тренировки, храна, възстановяване) ти куца, може и да не усетиш нищо. Отделно зависи и какъв креатин приемаш.

Ако приемем, че става дума за монохидрат, ако правиш зареждащ период, след 4-5 дни трябва да усетиш разлика. Колко силно ще я усетиш е индивидуално.

Ако го приемаш без зареждащ период, може да започнеш да усещаш нещо по-късно. Отново е индивидуално.

Както е написал по-горе Владимир Недков:
“Креатинът може да увеличи силата и отчасти силовата издръжливост. В залата това може да ти даде няколко екстра повторения с по-голяма тежест, но няма да ти помогне да направиш няколко серии в повече. За последното трябват калории и въглехидрати.....

Гледай на креатина като на ускорител в спортна кола. Дава ти тяга и моментна скорост, но не увеличава значително пътя, който си изминал.”

Красимир Пенев
103
13 яну 2012 09:37

@Тихомир Велев благодаря за отговора изясни ми се :)

104
aydan
29 яну 2012 02:27

здравите искам дава попитам колко време се приема
кога се спира приема време

105
20 фев 2012 23:05

полезно, ще пробвам прием на креатин в следващите 2 месеца :)

106
24 март 2012 18:38

Искам да попитам 5гр. креатин в колко мл. вода или сок се разтваря ?

107
1 апр 2012 22:55

Преди няколко дена един приятел ми каза че креатин монох. пълни мускуите с вода.И че ако спреш да го пиеш увисваш. Та моят въпрос е пълни ли креатин монох. с вода ? Благодаря предварително

108
12 апр 2012 23:18

@ Жулиен Иванов - да пълни го

Моят въпрос е 1 или 2 дози да приемаме в нетренировъчни дни ?

109
16 май 2012 22:13

Поздравления на автора за хубавата статия.Освен нея обаче си направих труда да прочета и коментарите... Останах втрещен от грамотността и по-скоро липсата й при някои потребители.В началото се смях,ама после взе да става тъжно.Съветът ми е - момчета,ходета първо на училище ,а след това в залата.

Rookie
110
7 юли 2012 14:53

Много полезна статия ! Всичко  е казано кратко , точно и ясно - както трябва да е :) !

Lachezar Tomov
111
7 юли 2012 15:33

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11297004

Излиза, че взиманато на по - големи дози креатин все пак има смисъл, според това изследване

Ради Хаджирадев
112
7 юли 2012 16:34

Не виждам смисъла на вземането на 20гр. креатин еднократно и наведнъж за каквото и да е. А това, че се е секретирал повече HGH също няма никакво значение :)

113
7 юли 2012 17:07

Кои от добавките с креатин, които предлагате, са с въпросния Сreapure? Не видях такава информация в описнието им.

Lachezar Tomov
114
7 юли 2012 17:48

Няма значение, само ако имаш резистентност към ХР

Ради Хаджирадев
115
7 юли 2012 18:46

Боян Петров, това съдържа creapure - http://shop.bb-team.org/optimum-nutrition-creatine-powder

Лъчезар Томов, като изключим външното внасяне на ХР в организма, вътрешната секреция по различно време на деня не влияе на силата или хипертрофията. ХР можеш да го вдигнеш много и като се лишаваш от сън. Не води до повече растеж, нали? Еднокринната система балансира хормоните и нетният резултат няма да е различен. Тук говорим за здрави хора. При индивиди с дефицит нещата стоят по друг начин.

116
7 юли 2012 20:47

какво ще кажете за креатин-хидро хлорид

Ради Хаджирадев
117
7 юли 2012 21:28

Доколкото знам се постига по-бързо насищане с него и дозите са малко по-ниски. Стигнеш ли сатурация - разлика няма как има.

VRpower
118
7 юли 2012 22:46

Нещо за креатин нитрат?

bgtrener
119
8 юли 2012 23:01

Статията е страхотна! Поздравления за Владо.
Искам да добавя нещо като коментар и един въпрос.
За проема: никога със кисело. Смеси креатина със лимонов сок и всичко е до там. Както и никакво кафе. Правили сме експерименти със сода да го комбинираме и се усеща по-добре. После излезаха и фирми в чийто формила има добавена сода. Колкото по алкална среда по добре.
После за приема преди тренировка. Експериментирахме със състезател трибоец и приема беше само СЛЕД тренировка, със много въглехидрати. И нямаше съществена разлика. Така че от тогава съветвам винаги една доза след ставане от сън и една доза след тренировка със много въглехидрати. А, то така иили иначе в повечето случай се разходва заредения креатин, нали затова се прави зареждане :)

Такааа... Владо, без да искам да те обидя един съвет, едно допълнение към статията ще е много полезно... как се сдобиваме по естествен път с него, кой е органа го ситезира в тялото, естествена стимулация за производството му и т.н. Нямам време да се рова в литературата за това. Но така статията изглежда че всички сме в креатинов недостиг, ако не приемаме добавки :) Аз лично добавки не приемам от доста време, не ям животински продукти... значи съм свършил креатина си отдавна, а не е така :)
Сори за грешките, ама даже нямам време да си чета написаното :) А и аз правопис не знам ;)

Ради Хаджирадев
120
9 юли 2012 00:21

Ще приема поздравленията вместо Владо, тъй като аз съм писал материала. Благодаря :)

Относно критиката:
1. Лимонов сок - кой въобще ще се хване да пие креатин с лимонов сок?? А дори и да съществуват някъде такива хора, то пак няма да попречи. Дори при pH 4,5 или pH 3,5 СЛЕД 3 (три) дена КМ се разпада респективно 12% и 21%!
2. Кафе - прочети пак статията. Писал съм, заедно с доказателство, че кофеинът не пречи.
3. Големи дози, че и разделени на 2 приема не са нужни. В статията има доказателства.
4. Няма нужда от комбиниране със сода. КМ е предостатъчно стабилен. Такъв тип буферирани комбинации със сода като кре-алкалин са доказани, че са по-лош вариант.
5. В статията не изглежда, че всички сме в недостиг. Още в първият абзац съм написал, че средно всеки си има и по 120гр. без въобще да е помирисвал добавки.

Колкото ти до идеята за допълнението - хубава е. Благодаря за предложението. Може и да добавим някои абзац относно собственото производство :)

Владимир Недков
121
9 юли 2012 14:03

bgtrenner, прилагаме нов стандарт на писане в р-л Добавки, относно генеричните съставки на хранителните добавки, който освен писане по рамка, изисква и периодично обновяване на информацията. В случая това е статия написана на ново от Ради.

Благодарим за предложението ти, но не е възможно да добавим тази информация тук. Отделно ще напишем поредица публикации за собственото производство на редица вещества, които ще стоят в р-л Здраве/Тялото. После ще свържем публикациите в информационна мрежа.

А сега за креатина, киселата среда и креатинина. Правил съм обстойно проучвания преди време, включително разглеждайки купища изследвания и навсякъде се коментира че конверсията на креатина в креатинин при кисела среда в стомаха в сериозен процент би отнелна “седмици” при температурата на тялото и без химични катализатори. От там нататък, сода - лимон е все тая...

Ето и изследвания по въпроса:
> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10622230
> Само за запалени биохимици -http://www.marshall.edu/etd/masters/diamond-brian-2005-ma.pdf
> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19660433 тук дават пример, че креатин етил естера е нестабилен при нормално pH и става директно на креатинин (формата тук е от значение)

А тук една хубава дискусия по въпроса. http://forum.dutchbodybuilding.com/f135/the-truth-about-creatine-stability-33759/

Наско Младенов
122
10 юли 2012 12:16

Тук в статията препоръчителната доза е 5гр, интересно защо в упътването на повечето продукти пише да се вземат по 20гр 5 дена (зареждаща фаза) и след това по 2 дози по 5гр на ден (Тоест 10гр на ден).Като се вземат по 10гр, усвояват ли се всички или целта е да свърши по бързо :Д .По 5гр или по 10гр, ще усетим по-голям ефект :) Става въпрос за чист креатин монохидрат :)

Ради Хаджирадев
123
10 юли 2012 12:19

От 5 гр. нагоре няма да има никаква разлика. Вземането на повече креатин не предизвиква по-голям ефект. А защо го пишат на етикетите, мисля, и сам можеш да се досетиш.

Васил Петров
124
11 юли 2012 12:54

Много добра статия.. Благодаря :)))

ImpoSsibleMaN
125
11 юли 2012 13:52

Аз не мога да разбера какъв е проблемът да се пие преди тренировка, примерно 15-20 мин. преди това. При условие че толкова много пред-тренировъчни продукти имат креатин в състава си, аз си правя заключение, че не е проблем да се пие преди тренировка. Примерно 2-3 грама преди и съответно да не става много за деня 2-3г и след тренировка. Ако може някой да се изкаже ще съм благодарен.

Ради Хаджирадев
126
11 юли 2012 19:57

Непонятно ми е защо при положение, че може да ти е толкова лесно и непретенциозно, хората продължават да търсят по-сложни пътища. Защо ти е да делиш приема, защо ти е да го пиеш точно преди тренировка, когато си посъветван да не го правиш? 5 грама сутрин с каквото искаш и това е. Забравяш за това като “проблем”. Предтренировъчните продукти ползват креатина за филър и реклама, а не защото има полза.

Камен Илиев
127
11 юли 2012 23:50

Ами защото хората искат да се чувстват специални и си мислят, че колкото по-специални работи правят, толкова по-необикновени резултати ще имат. Това, както каза тук не е така. Дано повече хора да прочетат статията, защото това за зареждащата доза и за най-добрата поне за сега ефективност на монохидрата го пея от години, но те- хората- са повлечени от манията им да се чувстват специални и едно обикновено решение на проблема не е достатъчно добро за егото им.

Gordon Gekko
128
14 юли 2012 08:56

Изключение е само преди тренировка. Препоръчително е това да се избягва, а при положение, че всяко друго време е подходящо - това не би трябвало да е проблем.

Източник: Креатин - повелителят на експлозивната сила http://www.bb-team.org/articles/871_kreatin-povelitelyat-na-eksplozivnata-sila#ixzz20Zs6pNTz

Защо е неподходящо преди тренировка да се пие,ако може да обясниш,че ми стана супер смешно

Gordon Gekko
129
14 юли 2012 09:01

Нали ти е известно,че креатина преди тренировка понижава кръвната захар,което означава че ако си в период за релеф спомага при свалянето на килограми

Ради Хаджирадев
130
14 юли 2012 15:47

И на мен ми е смешно как може хем да си неграмотен по темата, хем да си арогантен с коментарите си.

Обясни ни как точно креатинът понижава кръвната захар? Може да пробваш да ни просветлиш и как това има някакво отношение със свалянето на мазнини. Отделно, че дори да беше вярно, не виждам никаква полза от това да тренираш с ниска кръвна захар… освен заплахата от хипогликемия, ако я броиш за плюс. Да живее кортизолът!

Камен Илиев
131
14 юли 2012 17:21

Понижаването на кръвната граница спомага единствено за повишаване на световъртежа. Креатина като добавка не влияе на кръвната захар. Ако някой има друга информация, наистина го моля да ми прати линк,за да мога да попълня тази дупка в знанията си. Това е съвсем сериозно без сарказъм.

Gordon Gekko
132
14 юли 2012 17:47

Всъщност изразил съм се малко неправилно,но като цяло наистина имаш голяма дупка в знанията си която ще запълниш:)
Изследователите установили, че субектите, които консумират креатин, имат по – ниски нива на кръвна захар, тъй като креатинът дърпа повече глюкоза от кръвни поток в мускулните клетки. Това води до по – голям мускулен размер, защото глюкозата вкарва повече вода в мускулите. Креатинът помага да се тренира по – интензивно и тежко. Той може да ви помогне да горите повече мазнини, защото ще имате по – ниски нива на кръвна захар, което означава по – малко глюкоза, съхранявана като мазнини.

Lachezar Tomov
133
14 юли 2012 17:51

до Ради Хаджирадев

Не се ли обясняват част от ефектите на тежките тренировки върху тялото именно с повишеното /нормализирано секретиране на хормона на растежа /за изчистване/?

Gordon Gekko
134
14 юли 2012 17:55

Простете за неграмотността ми гений и умници,ако някой умник се намери и да го оспори това твърдение направо ще направи пробив и еволюция в микробиология хаха,ще започна да вадя статии на английски:)

Владимир Недков
135
14 юли 2012 19:25

Изглежда Gekko е прав за креатин-кръвна глюкоза отношението, но не виждам как ниската захар би се отразила на липолизата в мащаб. За подобни изводи си трябват изследвания, не можем да правим преки заключения. Песимистично съм настроен към извода. Gekko, пусни линкове от изследванията, които си чел и благодаря в аванс. За водната задръжка, знаем че тя е временно явление и след преустановяване на приема и мускулатурата се дехидратира. Освен това, да броим водата за “растеж” е несериозно извън чисто културистичните среди, а и там се знае че дойде ли състезание, тая “маса” си отива.

За Ради и останалите: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21792527

И към двете страни в спора - дайте да дискутираме без квалификации, все пак в спора се ражда истината. Мерси!

Камен Илиев
136
14 юли 2012 20:25

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1252931/?page=2
Вижте това и по-специално частта, която се отнася за кръвната захар ( това е втория абзац, където с шрифт италик пише относно кръвната захар при изследването на диабетици и здрави субекти)
И сме гении и умници и направихме пробив, но не в микробиологията, тъй като това е наука за микроорганизмите, както се разбира от името, а в биохимията. И не е нкакъв пробив, а ровене за резултати в Гугъл.
Поздрави на всички.
Владо, не стигнах до отваряне на линка, който си дал, но предполагам, че доказва същото, ако пък не, то тогава спора не е наш, а на хората с бели престилки, които имат консумативи и условия за подобни експерименти.

Димитър Михайлов
137
14 юли 2012 20:33

Нямам толкова знания, за да участвам по темата, но не мога да не споделя след последните коментари, че е страхотно да съм част от общността на BB-Team! :)

Камен Илиев
138
14 юли 2012 20:47

Един от малкото форуми, където се цитират научни статии, а не квотации от бодибилдинг точка ком и други сайтове, където обзорите на продукти и суплементи са корумпирани от финансови интереси.
Подкрепям Митко.

Gordon Gekko
139
14 юли 2012 21:29

Прав си за биохомията така е,ще потърся някакви статии относно темата,само никой не отговори на въпроса:Изключение е само преди тренировка. Препоръчително е това да се избягва, а при положение, че всяко друго време е подходящо - това не би трябвало да е проблем.

Източник: Креатин - повелителят на експлозивната сила http://www.bb-team.org/articles/871_kreatin-povelitelyat-na-eksplozivnata-sila#ixzz20cvcVzIY
Това ме интересуваше най-вече :)Какви са причините да не е подходящо преди тренировка?

Gordon Gekko
140
14 юли 2012 21:33

Поздравления все пак,че има доста компетентни хора тук,което отговаря за качеството на форума:)

Свремето
141
14 юли 2012 23:54

Привет и поздравления за статията! :)
Аз, обаче, не разбрах някои неща - нали в статията пишеше, че не било добре да се пие преди тренировка, а долу, в коментарите, гледам, че пише, че трябвало да се пие преди тренировка.
Последно кога трябва да се пие в нетренировъчен ден и в тренировъчен? Може ли в почивката да се пие сутрин преди закуска дозата, а в тренировъчен пак да се пие преди закуската?
Някой има ли наблюдения как се отразява на потентността?

Благодаря предварително! :)

Владимир Недков
142
15 юли 2012 00:43

В духа на дискусията, Камене - линкът на изследването ти е от 1933-та. Мисля, че нещата доста са се изменили от тогава. Смятам че днес техниката е по-точна, затова избирам да не се доверя на изследването което прилагаш.

Относно причината да не се приема непосредствено преди тренировка, за мен за такава може да се приеме времето му за транспорт от стомаха до мускулите и ефекта “на насищане”, който както показват графиките в това изследване (А), приключват доста след първият час. Да уточня - висока концентрация в кръвта след приема, да се приема като фаза “преди да достигне мускулите”.

При креатина има един “максимален резерв”, който клетките на мускулите и цялото тяло могат да съхранят. Надвзетото отива в тоалетната. Ще наречем количеството Х. Когато изчерпваме от Х по време на тренировка, той става Х-У, но дори и във възстановителният период да увеличим количествата на 2*Х, ще остане отново Х. Ако приемаме единствената си доза креатин по време на (метаболитно приета преди тренировка = усвояваща се по време на тренировката и след нея) тренировка в един момент тялото ще разполага с количества по-малки от Х, ако не е имало предходна зареждаща фаза. Теоритично, ако в такава трнировка се раздадем много яко в първите 30 минути, креатинът няма да е бил там, когато ни е трябвал. Кой тренира така обаче?

Има и втори сценарии обаче.
На теория приемът му преди тренировка, може да доведе до ползи най-вече при хора трениращи с максимални опити повече от час, или кросфитъри и хора трениращи с плътни тренировки или ЕДТ, също силово-скоротстни дисциплини с голям обем на тренировките, като футбол, баскетбол и пр. Причината, освен количествата Х, които могат да бъдат съхранени и вече са съхранени (чрез предхождащо зареждане или с прием на по-голяма и по-малка доза, да кажем 70:30% разделени с поне 8 часов интервал) атлетът приема екстра креатин. Количеството по-голямо от разхода за тренировка У, но общо надвишава дневната доза. Това количество атлетът може и да изпикае, но може и да му помогне. Как?  В спортовете, и методиките, които изредих хората не са там за обиколки, а да дадат максимума от себе си. В подобен случай или се взема повече или на тялото му коства по-дълго време да ресинтезира ново.

Това е и креатинът сам по себе си - моментална енергия. И ако кръвта ти я подава постоянно, значи не се налага да стигаш до изтощение. Иначе, чакаш. Във всяка следваща серия с интензивност +65%, тялото зарежда все по-малко креатин в изтощеният мускул. В играта на “визия обаче”, т.е. тренировки ориентирани към фитнес и културистични цели не е нужно да се надвзема креатин, там влизаш и тренираш по програма. Знаеш, коя ще ти е най-тежката серия, калкулирал си или според опита си знаеш колко да качиш, колко повторения да направиш така че да има растеж, без претрениране. Ако не тренирате до силови откази, няма да ви се налага да надвземате креатин над нормата ви, защото ще сте способни да стимулирате растеж с наличният ви.

Изключение правим за момчетата на стероиди (без значение от стажа им) и атлетите достигнали близо до биологичният си праг естествено.

А -  http://www.springerlink.com/content/kgm8482pn2214k48/fulltext.html

Ради Хаджирадев
143
15 юли 2012 01:07

Интересни са две изследвания по-горе. Твърденията, които правя, както в статиите, така и в коментарите под тях винаги са за здрави хора (както и изрично оказвам). При диабетици въглехидратите имат други ефекти, холестеролът също, както и още 1000 неща. Въздържам се от коментари по изследвания правени върху болни хора. Това не е и масовата аудитория на изданието.

Да, може креатинът да намаля глюкозата (при диабетици), но продължавам да твърдя, че това няма да спомага за липолизата, още по-малко за по-ползотворна тренировка (намеквам за TEA). Повечето хора са много заблудени относно физиологията и инсулина и оттам правят заключения и за кръвната глюкоза и понякога изводите са грешни. Искам да отбележа и че изследванията са краткосрочни. 4 часа от 24-часовото денонощие (и то за 5 поредни дена само) са недостатъчни за добри заключения.

Lachezar Tomov, това са изключително комплексни механизми, където не може да се правят изказвания за толкова конкретни аспекти. Колкото до ХР – той има много по-малка роля, от колкото хората си мислят.

Gekko, радвам се, че намираш изданието за добро. Винаги съм готов за дискусия, защото можем да научим нещо. Идеята е да не се предизвиква чрез провокиращи и обидни коментари. При зададен въпрос, с удоволствие бих участвал. Колкото до предтренировъчния прием – КМ може да създаде стомашен дискомфорт, може да създаде чувство за пълен стомах и т.н., защото забавя чревното изпразване. Ако някой се чувства добре – нека го пие преди тренировка. Няма проблеми. В случая статии от този тип се четат от много, много хора и се налага да съобразя информацията така, че ако има един вариант, при който мога да напиша нещо, важащо за най-много хора, то аз съм длъжен да го направя. Ако всеки пие 5 гр. сутрин (примерно!) то тогава никой няма да го има този проблем. В противен случай някой ще каже „Казахте, че може и преди трен, пък аз имам проблеми.” Понякога нещата са мотивирани от това, че при някой хора определено нещо може по определен начин да не е подходящо. Ако има друга ситуация, при която то винаги е безпроблемно, то описвам нея.

Свремето, важно е какво пише в статията. Само тя е с доказателства. В коментарите може всичко да се прочете. Освен това погледни датите. Коментарите почват от март 2007 :) Те са към стар материал, където и информацията беше с друга. Статията съдържа най-актуалните данни. Конкретно на въпроса ти – може да пиеш КМ когато искаш. Това важи и за трен ден, и за нетренировъчен. Действай по свое усмотрение. Колкото по-малко го мислиш, толкова по-добре. Креатинът действа на принципа на сатурацията, а не на мигновения ефект (както кофеина), което трябва да ти подсказва защо казах горното :)


П.П. Написах това преди да видя, че и Владо е писал. Няма да си променям коментара. Едната ситуация, която той е описал е подходящо изключение на правилото, но както и горе казах – основна цел е информация, подходяща за най-голямата маса от хора (здрави хора, трениращи по най-често срещаните културистични протоколи). За тях таймингът на креатина е без значение.

144
15 юли 2012 10:23

Има ли причина да се обривам от приема на креатин монохидрат ?

Gordon Gekko
145
15 юли 2012 12:03

Мерси все пак на Владко и Ради :) Като цяло от личен опит с креатина,мога да кажа следното,че някой креатини на съответна марка създават страшен дискомфорт пробвал съм няколко вида,иначе от този на Диматайз дето е creapure микронизиран останах доста доволен,никакви проблеми със стомаха.Общо взето бих посъветвал ако си взима някой креатин да се насочи към микронизиран за да сведе проблемите със стомаха и дискомфорта до минимум,а и също така ако го пие преди тренировка да е преди трен 1-2 часа,а не веднага или съответно сутрин както се споменава във статията

Lachezar Tomov
146
15 юли 2012 14:09

Ради Хаджирадев: в какво по - точно се изразява адаптацията на тялото към упражненията, която води до желаните ефекти /сила, маса, релеф, издръжливост/, тъй като адаптация винаги има и тези механизми не могат да се балансират без да отговорят на стреса, който натоварването предоставя. Как се изменят процесите в тялото, има ли завършена представа по темата, или да чакаме нови изследвания?

Ради Хаджирадев
147
15 юли 2012 19:19

Lachezar Tomov, понеже въпросът ти няма нищо общо с темата на статията, най-добре е да го зададеш във форума, за да държим дискусията тук строго обвързана с креатина :)

Камен Илиев
148
15 юли 2012 22:40

Съгласен съм, че изследването е от доста години, но човешкото тяло не се е променило от тогава насам, за да се промени и ефекта на креатина върху него. Техниката и технологията се е развила доста от тогава и аз съм съгласен с това, но все пак тук не говорим за изследване на човешкия геном, а за просто изследване на нивата на кръвна глюкоза за определен период от време (няколко часа).
Признавам си не съм отделил повече от 30 минути за търсене в нета, тъй като нямам време за това сега, но за тези 30 минути намерих само това изследване на няколко пъти, което показва ефектите на креатина върху ЗДРАВИ хора. Всички други са главно за диабетици си диабет тип 1 и 2.

149
19 юли 2012 16:27

Здравейте , искам да ви попитам дали е  редно да приемам креатин монохидрат  при условие че не се занимавам  фитнес а с мма ! Благодаря предварително!

Ради Хаджирадев
150
19 юли 2012 16:36

Може да имаш полза откъм покачване на сила и минус от към лекото покачване на теглото.

151
23 юли 2012 10:41

Само мога да ви кажа, че ако си взимате набавки, не се стискайте за парите ... ! Защото, от креатин, до креатин има голяма разлика .. Аз използвам на Кон-крет, чист концентрат .. и трябва да ви кажа, че е 59 пъти по разтворим в кръвта, от другите креатини .. и 70% по добър от другите креатини .. Поръчах си го от Щатите и съм много доволен :) Просто предпоръчвам ви го :) 50 грама е към 80 долара .. не е евтин, но е най-добрия креатин в света.

Ради Хаджирадев
152
23 юли 2012 11:37

Май едно изречение от статията не си прочел...

Martinn Kalenski
153
13 сеп 2012 17:21

здравейте аз съм момче на 13 години и искам да направя плочки но много бързо се изморявам на тренировка и се чудя дали ще е добре за годините ми да взимам креатин
и ако е нормално да ми кажете как да го опотребявам

Петър Петров
154
15 сеп 2012 01:00

Чудесна статия

155
20 сеп 2012 20:27

здравейте искам да се допитам до вас какво е добре да взема за да имам малко по голям ефект от тренировката защото до сега не съм взимал нищо само съм спазвал хранителен режим и има резултат но не достатъчен а мился че няма да ми трябва протеин тъй като имам маса но все пак не разбирам нищо от добавки и незнам какво да правя баща ми разбира доста от културизъм като цяло но той не иска да взимам нищо тъй като мисли че като видя че има ефект ще посегна на анаболи но не е така но той ми няма доверие.МОЛЯ СПОДЕТЕ МНЕНИЕ

Ради Хаджирадев
156
21 сеп 2012 10:26

Не знам какво те кара да мислиш, че тук ще ти отговорим. Въпросът ти е за форума.


Моля, дръжте коментарите релевантни към темата на статията.

Kpucko
157
31 окт 2012 00:30

Какво мислите за комбинацията креатин монохидрат и хмб ?

Petko Tsikov
158
18 ное 2012 16:41

Може ли да попитам, възможно ли е да приемам по 2 дози в тренировъчен ден?

Ради Хаджирадев
159
18 ное 2012 17:06

Възможно е. Полза няма да има никаква.

Стилиян Йорданов
160
28 дек 2012 19:32

Искам да попитам взех си Креатих Монохидрит .. и искам да взема с някакъв протеин .. Бихте ли ме посавевали какъв аз си мисля за Суроватачния :) Благодаря предварително !

Ради Хаджирадев
161
29 дек 2012 11:16

Не е тук мястото за такива въпроси. Питай във форума.

Даниел Стефанов
162
25 яну 2013 16:11

Става ли за мен 17г. съм целта ми е мускулна маса и ако става монохидрида за мен по колко гр на ден и кога да го приемам ? Казаха ми 10гр. ама наведнъж ли се пие или ??

Ради Хаджирадев
163
25 яну 2013 17:30

ОК е за 17г. Пише всичко в статията. Как може толкова да те мързи?!

164
27 яну 2013 21:45

Здравейте! искам да попитам куалитин креатин на гаспари (creapure) ли е за да знам от кои да си взема на оптимум нутритион или на гаспари благодаря :)

Ради Хаджирадев
165
27 яну 2013 22:11

Не пише, че е такъв, следователно няма да е. Въпреки това пак ще е високо качество и ако ти е изгоден - действай ;)

166
9 фев 2013 10:03

Искам да попитам значи пия креатин от 5 дена по 20 гр, а събота и неделя като не тренирам да го пия ли пак ? и кога ?

167
9 фев 2013 10:50

Здравейте,
Пия по 5гр. креатин всеки ден след закуска.След 1час следва тренировката ми .Това проблем ли е понеже прочетох по-горе ,че не е добре да се взема преди тренировка?

Има ли нужда да приемам още 5гр. креатин и след тренировка?

Ради Хаджирадев
168
10 фев 2013 19:15

Александър, направи си труда поне статията да прочетеш. Написано е пределно ясно.

Ярослав, не е проблем. Ако не се усещаш подут или нещо подобно, то няма никакво значение. Щом и сега го правиш, значи всичко е наред. Когато искаш пий. Няма нужда от още 5 гр. Както виждаш горе и с по-малки дози се стига насищането. А след него няма никакво значение колко пиеш, тъй като вече като си наситен няма на къде повече да складираш креатин. Повече от 5 гр. няма да ти донесе никаква полза.

169
14 фев 2013 19:18

Имам предложение, ако е възможно да се премахнат 90те % излишни коментари, защото чак на третото започване на статията имах нерви да стигна до долу и да прочета няколкото съществени. А като гледам повечето хора особено 15 - 16 годишните не го правят, даже и самата статия не четат и питат едни и същи тъпи въпроси!

Димитър Михайлов
170
14 фев 2013 19:36

@Мартин М, благодаря ти за предложението. Ще намерим начин как дългите и многобройни коментари да бъдат по-прегледно представени и съответно да са по-полезни.

Павел Славов
171
5 март 2013 10:48

  Здравейте!
  Първо, благодаря за добре формулираната статия, която отговаря на много въпроси и на ползотворните спорове в коментарите.
  От 20 месеца се занимавам усилено с фитнес. От вчера започнах да приемам креатин, но страничния ефект, който се изразява в непрекъсната жажда и съответно, непрекъснато посещение на WC ме притеснява.
  Прочетох коментарите, но не намерих отговор на въпроса: “На какво се дължи това и дали е полезно или поне нормално, при прием на Креатин?”
  Надявам се, да получа отговор на този си въпрос. Още веднъж, благодаря за статията и коментарите.
  Поздрави!

Ради Хаджирадев
172
5 март 2013 17:54

Няма от какво да се притесняваш. Трябва малко допълнително вода за клетките. Не е нито вредно, нито повод за притеснение. Даже по-скоро значи, че креатинът ти действа и резултат ще има скоро ;)

173
8 март 2013 10:19

Здравейте,поздравление за статията.Бих искал да задам въпрос -ноември и декември пих монохидрат по по 5 гр. на ден и покачих сила и тегло,но тогава се занимавах само с фитнес.Сега се ориентирах към бокс и кръгови тренировки и се чудя дали да не подновя приема поне за месец.От полза ли ще е креатина или по-скоро ще пречи?Благодаря предварително :)

Ради Хаджирадев
174
8 март 2013 13:56

Ако искаш повечко сила и енергия и не те бърка мъничко водно тегло, то вземай. Решението е твое. Но ако го пиеш задръж приема поне 2 месеца, за да извадиш полза.

175
10 март 2013 20:16

Досега на сам приемал креатин. Решил съм да започна, но искам да пия качествен разглеждайки форуми и магазини се спрях на  German Creatine може ли да ми дадете мнение за него.

176
11 март 2013 11:44

Благодаря за отговора,засега ще изчакам малко,че се опитвам да сваля мазнини,в близко или далечно бъдеще подновявам :)

Иван Радулски
177
12 март 2013 23:40

Ако взимам креатин 1 месец само за да си дам наален тласък и после го спра ще се забележи ли спадане на мускулната маса?

Ради Хаджирадев
178
12 март 2013 23:42

Не.

Иван Радулски
179
14 март 2013 08:31

Извиняваите но забравих да питам дали ще се забележи и някакав напредък.Мерси предварително за отговора.

Ради Хаджирадев
180
14 март 2013 11:53

Ако правиш зареждане - да. Въпреки, че прием само за 1 месец е малко непълноценно. Бих увеличил поне на 2-3 месеца, за да му използваш пълния потенциал.

181
15 апр 2013 10:40

Здравейте,
Цитирам коментар от  Владимир Недков публикуван на 4 апр 2007 21:36
“Креатин монохидратът, обаче е нарочен за внасящ в тялото креатинин - агент, който вдига нивото на патогени наречени хетероциклични ароматни амини, имащи принос според някои изследвания в канцерогенезата. Това е причината, да се ползва с лошо име в Световната здравна организация.”

Това звучи доста страшно и е силно притеснителен страничен ефект от приема на креатин. Моля ви, кажете своето мнение по този проблем и дайте повече информация и научни изследвания свързани с него. Ще се радвам и самия г-н Недков да се включи с допълнителен коментар по тази информация и да каже дали 6 години по-късно има някаква промяна в това твърдение, базирана на съвременни изследвания.

Благодаря предварително!

Владимир Недков
182
15 апр 2013 20:56

Привет Владимир Б!

Доста вода изтече от тогава, уменията ми да търся и анализирам научна информация значително се подобриха. Към днешна дата, подкрепям написаното от Ради. Колкото до преобразуването на креатин монохидрата в креатинин, четох специално посветени изследвания, които отхвърлят практическия риск.

Поздрави,

Владо Недков

183
20 апр 2013 17:40

Доста вода изтече....за 5г. КМ си е един и същ.Просто Владо се “РАЗВИВА”.
Качването на тегло при прием на КМ зависи от калорийния излишък,също се и
отслабва с КМ при калориен дефицит.Така,че....изводите са за вас.И в двата
случая силата се покачва.Превръща се в креатинин само ако не може да бъде
усвоен(При зареждаща фаза-с цел по-бързо насищане).При прием на: до 3- 5гр.
максимум дневно този проблем отпада.Лично съм пробвал всичко написано от
мен и то не веднъж.
Информацията не е  източник на знание ......само на познание ....сетете се сами.

184
22 апр 2013 14:39

Четох доста “професионални” мнения за това как да се взема креатина, но всичките до едно сякаш са писани от хора, които и представа си нямат как трябва да се взема. Истината е че дозите които се описват на опаковката на продукта в повечето случаи имат или слаб или неулев ефект. Вероятно с цел, производителя да си върже гащите ако утре нещо стане при прием на негов продукт и лоши последици от това. Това което ще ви кажа може да навреди сериозно на здравето ви, за това не ви го препоръчвам, но ще споделя моя 18 годишен опит с кретин монохидрата и креатиновите матрици. Това с 5гр. прием на ден е просто абсурдно, ефекта ще е толкова минимален а вероятно изобщо няма да има такъв, поне при мен няма да има със сигурност. Когато минах 90кг. тегло, за да усетя креатина ми беше нужно да пия зареждаща доза от 30гр. на ден, на 6 приема по 5гр. а поддържащата ми доза бе 15гр. на ден на 3 приема по 5гр. Това ми гарантираше покачване от 3кг. тегло от което губех 1,5кг. след спирането на криатин монохидрата. Когато минах 100кг. за да усетя креатина зареждащата ми доза трябваше да я вдигна на 40гр. на ден и 20гр. при поддържащата. Пробвал съм в по-ниски дози ефекта е нулев. Не ви препоръчвам да го правите, защото за някой по-слаб организъм или генетично предразположен или увреден организъм може да не го понесе, но на мен дози 3-5гр. са ми абсурдни ако искаш да растеш.

185
22 апр 2013 18:35

  1.Ако искаш да растеш трябва да ядеш.2.КМ е само добавка,не средство.3.Със всеки
следващ път ефекта винаги е по -малък от първоначалния.Резистентност.Така,че
и 140гр. да изпиеш......!!!!!.....  да ти е жив и здрав стомаха и бъбреците.
Тогава се връщаме на т. 1.  Успех.

186
23 апр 2013 16:33

Яворе усещам леко сарказъм и жлъч, не съм писал това, за да се заяждам. Просто коментирах истината. Всъщност това което съм писал съм го коментирал с много момчета в залата и при всичките е така. Какво значи да ядеш? Мислиш че храната е най-важната? Тя че е важна е ясно, но всички се хранят. Но ако се тъпчеш ще качиш сланина и ще станеш дебелак, едва ли това е цел на някой. Ако отбираш храната и се краниш с пилешки гърди, телешко, яйца плодове и каквото си трябва ще качиш ама на куково лято. Ще качиш 1,2 месеца и идва големия стоп! И няма да мръднеш от тего с месеци а някой с години. За това са добавките. Но най-важното при добавките е че дозите не са постоянна величина за всеки. За това още преди 18години когато за първи път си взех креатин си имаше система за килограмите.  Не може да се каже този човек е 60кг. 5гр. креатин, другия 80 пак 5гр. креатин, третия 100 и за него толкова. Това изобщо не вярно. Това е и при хранене и добавки, лекарства.. всичко. За това условно се казва примерно, трябва да приемаш 3гр. протеин на 1кг. тегло. Ама в дозата на протеина примерно пише една доза сутрин и една вечер, няма килограми няма нищо. Като отидеш на операция те питат колко килограма си, за да ти преценят дозата за анестезията. и с лекарствата е така ако си 80 кила пиеш един аналгин и ти минава главата, ако си 120кг. пиеш два. Дори течния аналгин/хексалгин/ който се дава на капки е еди си колко капки на еди си какво тегло. Пак казвам, не се заяждам, напротив това, което ти пиша само може да ти е от полза когато коментираш и искаш да помагаш на хората.

187
24 апр 2013 12:37

Привет Пиринейски лъв-Не си ме разбрал правилно.Не го приемай лично.Коментирах безопасна,а не толкова ефективна доза.Разбира се,че всичко е индивидуално.Ти сам сподели, че при големите дози изпитваш дискомфорт.Това ми е идеята.Защото:Повече не винаги значи по-добре.  КМ е суплемент а не медикамент.А за теглото-мисля,че дорбе се подразбира от първия ми коментар.Относно добавките-не мисля,че са решаващия и основен фактор за прогрес.Ако нещо куца- Добавките не са  решение. Те са допълнение.Проблема е другаде.ПРЕОСМИСЛИ нещата.Не всичко е такова каквото изглежда и ти се представя.Надявам се,че съм бил полезен.Всеки сам избира пътя си.Отговири и пътища много.Важно е да намериш правилния-за себе се.Успех в
желязната игра.

п.п.Преди повече от 60 години не е имало хран.добавки-и тогава са тренирали.КМ е открит преди около 20 г.Как са постигнали тези ТЕЛА ???!!!???

 

 

Владимир Недков
188
24 апр 2013 21:52

Яворе, от както има медицина - хората използват медикаменти/добавки, за подобряване на здравето и това как се чувстват. Разликата в дефиницията е “функцията” на конкретното вещество + концентрацията му (брой активни молекули на Х други). Т.е. датите, които даваш не са верни.

Колкото до телата от преди 60 години, то употребата на стероиди е официално разработена от великите сили между двете световни войни.

189
25 апр 2013 11:53

Привет Владо.
Не се хващай за сламката.Говоря за натуралния  трениращ, не за професионалисти.
Примери много.Контекстът и горните ми коментар са достатъчно прости, ясни и разбираеми(за разлика от твоите които - пълни с излишна терминология с цел да впечатляваш).Обикновенния трениращ и аз в това число няма реална полза от това.
А и едно откритие тогава (особено при военните)не отива веднага на следващия ден за масова консумация(както е в днешно време).Защо постоянно обясняваш,че си прав и
другите не разбират.Те също вярват в нещо - както ти.Не е нужно вечно да ги поучаваш
и оборваш.Читателите(които много подценяваш) са достатъчно УМНИ за да
направят РАЗЛИКАТА. Няма само един път към истината.
  САЙТЪТ ТРЯБВА ДА Е ОБРАЗОВАТЕЛЕН И ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН А НЕ ПОУЧИТЕЛЕН И
ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН.

190
25 апр 2013 14:16

Покрай всичкото това дърдорене пропуснах да кажа,че статията е супер.ИСКАХ да до-
пълня с някои неща за креатина (като един от хран. добавки)които са лично мнение .
Както и другите коментари.Не мисля,че  ангажирам никого а ми се нахвърлихте настървено
с поучения.Бъдете силни , защото много здрави умряха.

Владимир Недков
191
25 апр 2013 15:50

Не ставна ясно, че говориш за аматьорския натурален спорт. Най-често недоразбирането става от вменяване на смисъл в думите на отсрещната страна, вместо слушане. Предполагам това е причината да доизяснявам информацията. Къде употребих “не разбират” в контекст, аз съм по-по-най? За вярването - не мога да си позволя да “вярвам”, смятам за професионално да проверявам нещата. А защо постоянно спориш и се чувстваш нападнат, това не ми е ясно. :)

192
25 апр 2013 18:21

    Как да не става ясно.То е очевадно.Да съм употребил някъде стероид.
Никога не съм оприличавал  хран.добавки със стероид.Та нали говорим за КМ.
Ако беше така щях да сложа кавички или да го напиша.
А относно вярването-трябват....добродетели.Както се казват- нищо лично ,просто бизнес.Радвам се,че се разбрахме.Ще ви чета с интерес и за напред редовно.
Много съм научил и от тук. По(-)здрави.

193
28 апр 2013 18:12

здравейте, имам един въпрос: Когато се взема креатин, 50-60 минути 4 дни в седмицата достатъчни ли са за тренировка? (при положение че тренирам от един месец)

Ради Хаджирадев
194
28 апр 2013 21:03

Ивелин, креатинът не диктува тренировките ти. Той просто те подпомага. Иначе като времетраене звучи добре :)

195
k i
11 май 2013 22:48

Здравейте! Имам конкретен въпрос ,свързан с приема на креатина ,и ще го задам директно след леко пояснение. На почти 20 години съм , 194 см висок , 88 кг. Тренирал съм боен спорт дълго време ,но от известно време спрях , ходих за известен период да плувам и през последната година свалих много килограми ,като по-неприятното е ,че си отиде и доста мускулна маса заедно с мазнините. Ходил съм и на фитнес за определени периоди,не съм пълен аматьор в тази област ,затова мисля да започна по-сериозно с цел натрупване на изгубената мускулна маса.Проблемите са два - искам по-бързи резултати , и 2ро - имам повишена пикочна киселина. Вторият ,разбира се ,е сериозен. Това ще рече ,че съм предразположен към подагра да кажем , а начин за регулиране на нивото на тази киселина е приемането на ,по-възможност , по-малко количество белтъчини(голям проблем!) ,както и други ,не съвсем ясни за мен неща. И тъй като стана въпрос за черен дроб ,бъбреци и тн. , директно питам - да забравям ли за креатина? И ако имам шанс ,кой бихте препоръчали ,с какво да бъде комбиниран ? Бих желал сериозно мнение ,защото наистина ми се тренира ,и то с добавка като тази , но съм леко притеснен.Благодаря!

Лазар Радков
196
11 май 2013 23:08

@ k i,

повишената пикочна киселина не винаги означава предразположеност за подагра. Освен това референтните стойности в лабораториите са за неспортуващи хора.

Има много фактори, които влияят на резултатите. Степен на хидратация, диета, оксидативен стрес.

Малко известен факт е, че пикочната киселина е антиоксидант, който тялото произвежда в повишени количества в периоди на повишен оксидативен стрес. Такива периоди може да са тежки тренировки.

поздрави
Лазар

197
15 юни 2013 21:03

Здравейте, не знам дали това е точно темата да попитам това, но търся нещо за изгаряне на мазнини и единствено това като хранителна добавка. Ппц не искам да горя мускули ако е възможно. Бягам и нямам време да ходя на фитнес и търся нещо с което да се изчистя. Тежа 73 кг при 181 ръст. Мерси предварително!

198
25 ное 2013 15:49

Здравейте г-н Недков, Всичко написано до тук е за здрави и силни. Хайде сега на другия полюс! С мускулна дистрофия съм, открита на 56-годишна възраст. Сега съм на 75 години.Процесът преди 5-6 г. протичаше бавно. Сега силата и масата на мускулите ( пояс-крайници) сериозно намаляха. Макар и бавно, продължавам да ходя. В статията си за креатин-монохидрат споменавате, че помага на възрастни хора и такива с моето заболаване. Моят лекуващ невролог също ми го препоръчва. Закупих си креатин-монохидрат,производство на BIO-TECH - САЩ. Мога ли да вземам минимална доза  3 гр.дневно и дали ще помогне за поддържане на слабите ми мускули Има ли някаква опасност за сърцето или други странични ефекти? Вземах 1-2 дни, не ми се отрази зле, но не се реших повече. Не съм хипертоник, понякога рядко получавам сърдечна аритмия, за това превантивно пия Кордарон. Питам лекари, казват, че мога да вземам минимална доза Дадох им да прочетат статията Ви. Проявиха интерес.  Моля за Вашето мнение и съвет! Ще  Ви бъда благодарен, ако ми отговорите във форума, или на е-mail: altom@mail.bg  
С УВАЖЕНИЕ: Ал.Томов-Пловдив.

Владимир Недков
199
25 ное 2013 20:12

Г-н Томов, не съм експерт по възстановяване при хора със здравни проблеми. Редно е да Ви се води физикална терапия успоредно с приема на креатин. За креатинът 3 гр. монохидрат при ниско тегло без спорт можем да коментираме като норма.

Провежда ли Ви се хормонална терапия? (тестостерон/растежен хормон)
Ако да, каква? Ако не - защо (мнението на лекуващият Ви лекар)?
Приемате ли други добавки, например верижно разклонени аминокиселини?
Следите ли калоричността на храната си? Сигурен ли сте, че ядете достатъчно?
И последно - работите ли с физиотерапевт, за профилактика силата и масата на мускулатурата?

200
3 дек 2013 14:56

Г-н Недков,благодаря за бързият отговор! Физикална терапия съм провеждал 1-2 пъти. Последно- това лято стационарно.Но като прочетат диагноза “аритмия” и отказват всякакви процедури с електролечение. Моята аритмия е в резултат на образуване понякога на повече въздух и газове в корема под диафрагмата.Едва ли ел.стимулация на долните крайници ще предизвика това.И в крайна сметка минавам само с ЛФК- комплект, който изпълнявам и в къщи ежедневно . Хормонална терапия(тестостерон) не ми е провеждана. Преди години лекарите се опасяваха, че ще повлияе на простатата и не ми приложиха. От 12-13 години съм оперирал простатата-( трансуретрална резекция ). До сега нямам проблеми. Всичко е в норма . Невролозите не им се занимава с нелечими заболявания.
Запитах националния консултант по неврология, проф. еди кой си - за поддържащо лечение, казва : няма такова. Питам го - може ли  вит. Е,А. Казва: О,да,може! А Милгама Н? - Казва: Разбира се,може!  А физиотерапия ? Пак: Да,може! Е, много добре го консултирах, нали .Други добавки не съм вземал. Само 2 опаковки Нутридин. Може би все пак не е лошо. След два дни съм при моя лекар-невролог. Ще говорим обстойно, ще споделя всичко, в т.ч. и вашите въпроси и препоръки. После пак ще Ви безпокоя.
П.П.- Закупеният КМ - BIO TECH - не проверих датата на производство, годност, Минаха доста месеци, и аз го изхвърлих,макар,че беше в добре завинтени буркани от кафе. Ще закупя друг, ако започна да го вземам. Е, на дърт г.. - зелен бъз, но все пак.  Благодаря
още веднъж !

201
14 яну 2014 11:21

Уважаеми г-н Недков,през м.декември 2013 г. Ви писах.Говорихме подробно за използването на креатин монохидрат-пур на BIOTECH-от САЩ при мускулна дистрофия. Споделих с лекуващия и с други невролози - препоръчват ми го, както и Вие. Ще вземам минимална доза 3 гр. дневно за 30 дни,след това колко дни да правя почивка ? Поръчах си 500 гр . Двигателната ми активност е намалена.На 75 г. съм, около 60 кг.  Правя гимнастика всеки ден в къщи, но не се натоварвам много.Бедрените мускули и тези в раменния пояс са отмалели.
До сега пия витамини-Милгама и Герикапс. Казаха ми, че те не пречат да се взема и креатин.
    С УВАЖЕНИЕ: Александър Томов - Пловдив

Dimitar Ivanov
202
24 яну 2014 00:43

Абе юнаци-НЕ ЧАКАЙТЕ КРЕАТИНА ДА ВДИГА ВМЕСТО ВАС!
Хората са го измислили преди хилядолетия:Добра тренировка+добра почивка+добра храна!
Добавките са само това-малък бонус за трениращите!

203
16 март 2014 19:52

здравейте Момчета имам 1 важен вапрос преди два дена си зех  Basic Whey Protein ама нешто си промених решението че гледам КРЕАТИНА повече помага и така да си доида на вапроса Пречи ли да Приема  ПРОТЕИН и КРЕАТИН едновременно Вреди ли има ли некакви странични ефекти ако някои знае да пише тук или на Скупе narko_bosssa89 Благодаря предварително

204
4 апр 2014 14:24

Здравейте,

Защо да не се приема преди тренировка ?
Треньора ми казва, че най-важният прием на креатин е именно този преди тренировка.

Благодаря!

Тихомир Велев
205
4 апр 2014 14:26

Теодор, не е неправилно да се приема и преди тренировка, просто този прием води малък допълнителен риск от дехидратация и стомашни крампи.

Ако нямаш такива проблеми, пий го и преди тренировката. Но най-важното е да се пие, без значение по кое време на деня.

Ради Хаджирадев
206
4 апр 2014 15:50

Питай си треньора защо е важен именно тогава. Тогава ще разбереш, че може дори да не знае на какъв принцип действа.

207
19 май 2014 19:54

Привет и благодаря за изчерпателната статия. Въпрос - ако нивото ми на Креатинфосфокиназа е 943 (при референтни стойности 24-170) има ли проблем да се приема креатин монохидрат?

Ради Хаджирадев
208
20 май 2014 11:19

Не съм компетентен по въпроса и не мога да ти отговоря. Посъветвай се с лекар и потърси в интернет информация от по-надеждни източници.

209
24 май 2014 22:30

Здравейте !
След толкова много четене най-накрая нищо не разбрах, как е най-добре да се приема КМ при толкова различни коментари? На края дори останах малко объркан. Толкова ли е просто да кажете с няколко думи, как, кога , по-колко грама КМ и по-кое време е най-добре да се приеме.
Аз съм новак и силно се интересувам за правилния прием на КМ така, че ще Ви бъда благодарен най-накрая да получа правилният отговор с няколко изречения. От скоро започвам фитнес и искам да попитам добре ли е , когато започна фитнес да приемам КМ или да направя няколко тренировки за около месец - два и тогава да започвам с КМ . Благодаря Ви предварително !

Ради Хаджирадев
210
24 май 2014 22:39

Кой те кара да четеш коментарите? А и някои от тях са от преди 7 години. Имаш актуална статия с достатъчно референции и пределно ясно написани препоръки за прием. Има специален отделен абзац точно за този въпрос.

211
25 юни 2014 18:42

Какво ще кажете за следния прием на КМ без зареждащ период : тренировъчни дни по 10грама (5 сутрин и 5 след тренировка), в нетренировъчни по 5грама само сутрин?

Ради Хаджирадев
212
25 юни 2014 18:44

Не е подходящо за дългосрочен прием. Пий както е описано в статията.

виктор димитров
213
27 юли 2014 10:51

прочетох някъде по горе че креатин етил естер ,който е 3то поколение производно бил вреден и щял да е забранен??има ли такова нещо ?аз си купувам само от него и нямам проблем ,докъто с монохидрата имам стомашни проблеми и газове !!

виктор димитров
214
27 юли 2014 11:31

дори че се усвоява по бързо и разгражда 100%

Ради Хаджирадев
215
27 юли 2014 12:07

Креатин Етил Естер е с доказани странични ефекти И доказана неефективност. Иначе казано - пълен боклук е.

Монохидратната версия се усвоява на 99%. При положение, че никои не приема абсолютно минималната доза, а взема с по няколко грама отгоре (всичко над 3гр.), то защо ви е продукт с по-добра усвояемост? :)

виктор димитров
216
30 юли 2014 17:50

ДА разбирам че имаш данни че е неефективен и има странични ефекти които са ??да разбирам че препоръчваш креапур??

Ради Хаджирадев
217
30 юли 2014 19:39

Да, по-лош вариант е. Съвсем ясно съм написал в статията, че препоръчвам монохидрат.

218
31 авг 2015 11:07

Вчера си купих креатин монихидрат на БиоТек
И на него пише, че се препоръчват 2 дози дневно(преди и след тренировка), а в сайта чета, че сте написали - оптимална доза-5гр само веднъж дневно по всяко време освен преди тренировка.
Та въпроса ми е може ли да се пие по 10 гр(2 дози-преди и след тренировка) или има някаква грешка.
Благодаря предварително

Тихомир Велев
219
31 авг 2015 11:22

Привет,

Не, няма грешка на кутията, могат да се пият и по 10 грама на ден. Просто за почти всички хора 5 грама на ден са напълно достатъчни и всичко прието отгоре е хвърляне на вятъра.

А производителите обичат да дават малко по-високи препоръки, защото така продуктът се изчерпва по-бързо и съответно хората купуват по-често. :)

Поздрави,
Тишо

220
31 авг 2015 11:54

В такъв случай кое е по-добре-30 мин преди или след тренировка
Благодаря

Ради Хаджирадев
221
31 авг 2015 11:56

Няма никакво значение кога го пиеш.

222
31 авг 2015 12:30

Много благодаря за информацията

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.