Аспартам - наистина ли е канцерогенен? (1 от 2)

Да научим повече за най-разпространения подсладител

Всички обичаме сладкото. За това си има специална причина - то е калорично, а това е знак за храна. Създадени от природата да не отказваме консумaция на сладко когато ни изпадне случай, ние се съпротивляваме, понеже сладкото е калорично и от него се пълнее. Или поне беше, докато не откриха подсладителите. Вече се досещате кой е най-разпространеният от всички.

Аспартам - наистина ли е канцерогенен?

Какво е аспартам (Е951)?

Това е името на невъглехидратен подсладител с химическо име аспартил-фениланин-1-метил естер, т.е. метилов естер на дипептид на есенциалната аминокиселина фениланин и аминокиселината аспартат.

В международния стандарт на добавките се означава с Е951. Синоними на аспартам на пазара са марките подсладители Нутрасуит и Кандарел.

Каква е историята на аспартама?

Открит е от работещия за фирма "G.D. Searle & Company" Джеймс Склътер през 1965 г. съвсем случайно. Последният дълго време не успява да го наложи като адитив към храни.

След тест за безопасност върху лабораторни мишки се повдига сериозен дебат около възможност аспартамът да причини рак на мозъчната тъкан.

След серия изследвания между 1980 и 1993 г. аспартамът постепенно е включен в различни храни, като през 1993 г.  американската агенция за храни и лекарства премахва всякакви забрани за ползването му, като въвежда стандарт за неговата употребa.

Какво става с аспартама в тялото?

В телата ни аспартамът се разгражда до три съставки: аспартат, фениланин и метанол, а по-нататък в метаболизма до формалдехид и мравчена киселина.

Има много обсъждания за скоростта на протичане на тези реакции и за възможното влияние на междинните метаболити върху здравето на приелия аспартам.

Негативни странични ефекти от аспартама върху човешкото здраве

Съществуват две мнения по въпроса. Според официалните власти в САЩ и ЕС няма данни, доказващи връзка между аспартама и страничните ефекти, за които го обвиняват противниците му - главно неправителствени организации на учени.

Противниците на аспартама твърдят, че всекидневната му употреба води до поява на рак на мозъчната тъкан, мозъчни увреждания и лимфома.

Какво може да кажем за токсичността на метаболитите на аспартама?

Около 10% от аспартама се разгражда до метанол. Метанолът се преобразува във формалдехид.

Мнозина учени са убедени, че двете вещества са в твърде малка доза, за да окажат сериозен токсичен ефект.

Освен това са натурални съставки в природата и могат да бъдат открити в много естествени храни.

Други учени споделят, че влагането на аспартам в сокове или напитки, съдържащи етанол (алкохол) блокира конверцията на метанола, а последният е силно токсичен (причинява необратими увреждания на нервната тъкан). 

Втората част на материала: Аспартам - наистина ли е канцерогенен? (2 от 2)

Използвани източници
  • en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy
  • "Пищевы добавки",  А.С.Буладков, Москва, "ДеЛи Принт" 2001 г.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1