Отслабване без упражнения?

Популярна концепция с имагинерен успех

Не всеки обича физическата активност. Непрекъснатото изпотяване и спортен ритъм не са по вкуса на мнозина. За жалост, голяма (може би по-голямата) част от тях изпитват проблеми с теглото си в следствие на нежеланието им да отделят малко време за раздвижване. Но дали може да отслабнем без да правим упражнения или това звучи просто като рекламен мит от телевизията? Нека разберем.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Вероятно вече ме изпреварихте с отговор като „не", „абсурд", „в никакъв случай". Не сте далече от истината, но целта ми в този материал е и да разгледам причините, поради които правенето на упражнения е задължителен аспект от крайната цел - отслабване. 

Защо упражненията са важни за отслабването? 

Нека приемем за момент отслабването като бонус към стремежа да бъдем във форма, наистина във форма. Това със сигурност ще ви помогне във всяко едно занимание, което е част от Вашето ежедневие - по-добри и работоспособни в офиса, в училище, в университета. Повишената физическа активност е пряко свързана с намален риск от сърдечни заболявания, хипертензия, метаболитен синдром. Правейки упражнения, Вие работите не само за това как изглеждате, а също и за сърдечно-съдовата ви система, висок мускулен тонус, гъвкавост.

Ако това не ви звучи достатъчно стимулиращо да започнете упражнения, приемете просто, че изпълняването на някаква диета без физическа активност би довела до загубата по-скоро на мускулни влакна, отколкото на подкожни мазнини. С други думи, теглото намалява, но не за сметка на така натрапчивите тлъстинки. А това ли искате да постигнете с отслабване?

Не бъдете напълно разочаровани, а просто вижте фактите от следната гледна точка: тялото ни е създадено, за да бъде в движение и да извършва (макар и частична) физическа дейност. Опитайте с 1-2 тренировки (дали фитнес или тичане, плуване, футбол, изборът е Ваш). Ако пък вече сте се пробвали да сте „активни", но резултатът е бил разочароващ, помислете кое ви е отблъснало. Статията ми за мотивацията чрез упражнения би ви помогнала.

Как да започна да спортувам и отслабвам? 

Ето някои съвети как да включите и спорта към отслабването:

  • Намерете онова спортно занимание, което ви допада - запитайте се дори асоциативно кое е първото, което бихте правили, като облечете спортния екип. Да, той е задъжителен, спортове като шах не ги коментираме в момента.
  • Започнете с реални цели и очаквания - олимпийската подготовка и форма е удивително постижение, но не и когато сте решили да спортувате в момент, когато почти бяхте сигурни, че ще мине и само с диетка. Ако може да правите упражнение с 12 кг дъмбели в момента, не се влюбвайте до края на месеца в онези с надпис „30". Времето е пред Вас.
  • Следете своята тренировка, своето хранене, своето възстановяване - приемете, че започвате от някакво ниво на физическа подготовка. Как ще спортувате, ще се храните и възстановявате, ще зависи именно от това ниво. Не се притеснявайте, ако подготовката ви се различава от тази на другите в спортния център например. Те просто са подходили вероятно по-рано и от по-друга „стартова позиция".
  • „Имам тренировка след три дни, до тогава не трябва да спортувам" - Нима? Ако имате енергия, желание и стремеж да направите още една тренировка, а тя ви очаква чак след три дни, явно добре се справяте с режима си. Комбинирайте, спортувайте нещо с по-леко натоварване, което по-скоро да ви освободи съзнанието и да ви отпусне.

Накрая бих искал да резюмирам - отслабване без физически упражнения няма да даде резултата, към който се стремите. Ако не спортувате, няма да имате възможност да „кажете" на тялото си да гори само нежеланите мазнини, а не да изяжда мускулния ви тонус и така дори да загубите някой килограм, да не се чувствате отслабнали.

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Има-и-по-добър-начин-да-постигнеш-желаната-форма
Има и по-добър начин да постигнеш желаната форма
Бъдещето-на-персоналните-фитнес-треньори
Бъдещето на персоналните фитнес треньори
Да-си-купиш-дълголетие
Да си купиш дълголетие 
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow