Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Диана Илиева (Winnie)

Научете какво поддържа мотивацията на една фитнес майка през годините

Тя е открила начин да обърне стрелките на часовника така, че всяка следваща година да изглежда по-добре и не само. За себе си разкрива как едно здравословно хоби може да стане приятна част от ежедневието вкъщи и да се превърне в модел на възпитание.  

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Интервю с Диана Илиева (Winnie)

Представи се на читателите ни - име, възраст, откъде си?

Казвам се Диана Илиева. Родена съм на 23 септември 1980г. в Стара Загора. От няколко години живея във Варна. По професия съм инженер и педагог. Не работя в момента. Като всяка майка имам тежката задача да се грижа за двете ми малки съкровища.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

За първи път стъпих във фитнес зала, когато бях на 16 години. Съвсем случайно спечелих карта в една игра и реших да се възползвам. Попаднах на страхотен треньор - Валентина Желева, която ми даде невероятен стимул. Оттогава досега, повече от 10 години, не спирам да се уча и развивам. Разбира се, имала съм и прекъсвания по една или друга причина, но винаги съм се завръщала.

Всъщност фитнесът е моя стил да бъда себе си. Дотолкова е навлязъл в живота ми, че у дома си имам минизала, оборудвана с най-необходимото. Постоянно допълвам колекцията си и следващият ми помощник ще бъде Швейцарската топка. Грижата за децата е причината, поради която се налага да тренирам у дома, но това, разбира се, има и своите предимства. Не се налага да чакам за някой от уредите, инвестирам в дългосрочен план, всичко е "на една ръка разстояние" и пр. По-важното е, че давам чудесен пример на синовете си.

Фитнесът заема почти целият ми ден, къде в свободно, къде в недотам свободно време. Фитнес е не само гимнастиката, която правя за час-два. Да изглеждаш и да се чувстваш добре, трябва да положиш още доста усилия - грижи отвън и отвътре... всичко, което тe прави Fit (във форма) е фитнес.  

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Храненето е болната ми тема. Правила съм толкова много грешки, стигала съм до болезнени крайности, докато не се убедих, че красивото тяло е здравото тяло. Едва ли има диета, която да не съм изпробвала, включително и най-новите модни тенденции в областта на храненето. За жалост всички се оказват неефективни, по простата причина е, че не могат да се спазват постоянно. Рано или късно всичко "се връща". Има много момичета, които в желанието си да бъдат красиви, губят най-хубавото от себе си - губят женствеността си. Жалко е, че липсата на информираност ги подтиква към саморазрушение.

Моето мнение е, че храната е най-важният елемент в схемата на спортния успех. Тя трябва да бъде достатъчна по количество, да е питателна и да отговаря на ежедневните потребности на всеки човек - не бива да има липси, не бива и да се прекалява. За мен храната е като лекарство. По тази причина смятам, изчислявам и преценявам с математическа точност всяка хапка от дневния си прием. Така нито съм недохранена, нито прехранена. Залагам на високовъглехидратен режим, включващ въглехидрати с нисък и среден гликемичен индекс, качествени белтъчнини и достатъчно ненаситени полезни мазнини. Количествата и вида на храните определям според енергоразхода на деня и тренировката, така във всеки ден от семицата, следвайки тренировъчния план, определям и храненето. Белтъка и мазнините държа константни, а въглехидратите варират според степента на натоварването. Изглежда сложно, но всъщност не е.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Привърженик съм на кадриотренировките и тези със свободни тежести.

Няма по-ефективен тренировъчен принцип от този, който е съобразен точно с нуждите и желанията на трениращия човек. Точно това е моят тренировъчен принцип - просто се съобразявам с тялото си. Тренирам четири дни в седмицата, понякога и пет. Съобразно целите си определям повторенията и честотата на трениране на всеки мускул.

Бедрата и ръцете винаги са ми създавали проблеми. Лесно се омазняват и губят форма. Затова ги тренирам 2 пъти седмично в аеробно темпо с високообемна тренировка. Използвам метод за "точкова редукция". Смея да твърдя, че такова животно има и е напълно реално осъществима идеята за локално горене на мазнини. Изискването е търпение и желание. 

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Да, употребявам предимно Фат Бърнъри, Амниокиселини, витамини, Глюкозамин. Лесно качвам както мускули, така и излишни мазнини, затова избягвам подсилващи и подхранващи добавки.

Горепосочените, както и самото им наименование подсказва, са за да допълват нуждите на спортуващия. Те са вид катализатор за организма. Помагат безспорно, но от първостепенно значение е правилното хранене. Ролята им в спорта би следвало да се определя от времето за достигане на целите на спортуващия. Всичко е възможно и без тяхна помощ, но се забавя във времето.  

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Имам, разбира се. Не знам, дали да ги определя като пороци, за мен са страсти. Едната ми страст са цигарите. Знам колко са гадни и вредни, но не ми е дошло времето за раздяла с тях. Неведнъж опитвах, но без успех. Когато това стане, вие първи ще разберете за положителната промяна. Другата ми страст са сладките неща, обожавам шоколада. От време на време му се отдавам.

Имам си една мъдрост: "Прекалено благ, и Богу не е драг!". Няма идеални хора.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Фитнес индустрията си е развита в България, това не е новост. Мнението ми е, че съществува неграмотност по темата - здравословно и достатъчно, както в тренировъчно, така и в хранително отношение. 

Масова е консумацията на много алкохол, захар и храни с неизвестен произход и съдържание. Сякаш в последните години хората започнаха да се замислят върху стандарта си на живот, сблъсквайки се всеки ден със заболяванията, следствие на наднорменото тегло. Мислят, но и не предприемат кой знае какво. Едни дъвчат вълшебни дъвки, други пият вталяващи кафета, трети броят луди пари за да ги режат и моделират майстори - хирурзи, без да си дадат сметка, че всичко зависи от тях самите. Някои пък решават да "се погрижат" за себе си, отиват в залата и правят глупости, без да се интересуват, кое е правилно и кое не.

Българинът няма елементарна хранителна и физическа култура. Това е от незнание, защото не се информира, не се и интересува. Положително развитие в бъдеще би имало, ако се обърне внимание на подрастващите. Много хубава идея е включването на теоретичен учебен предмет в училищата - Хранително и Физическо Възпитание. За съжаление ще си остане само една идея на някоя си Дидка...

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Фитнесът ме ангажира пряко с любовта ми към биологията. За да тренираш качествено и адекватно, трябва да познаваш тялото си, анатомията и физиологията, динамиката на всички процеси. Трябва да знаеш какво, как и защо предприемаш едно или друго действие.

Другата ми страст е храненето и специално проблемите, свързани с него. В България няма много хора, компетентни за диетиката в областта на Хранителните разстройства. Имам смелата амбиция да се включа в курс за диетолог и да практикувам точно това. Разбира се, имам още много да уча. Дай Боже да стане! 

Фитнесът е моят начин на живот, моето хоби. Времето за фитнес е моето време. Това са часовете, в които почивам и бягам за малко от ритъма на деня. Това е една положителна терапия за духа и тялото ми. Признавам си - пристрастена съм. Тренирането ми е ангажирано донякъде и с други хобита - слушане на музика по време на силова тренировка и гледане на телевизия, въртейки кроса (тези последните са в кръга на шегата).

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Различен би бил отговорът на въпрос №2. Ще отчета по-дълъг период от живота си, ангажиран с фитнес. Твърде възможно е да е сменен приоритетът и на пороците ми.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Открих сайта през 2004г, с помощта на Гугъл, ако не се лъжа. Все още си спомням раздела в розово, специален за жени. Допадна ми всичко, като цяло. Голяма част от знанията си съм получила от статиите в изданието и дискусиите във форума. Това е най-добрият електронен фитнес гид.

Би ли искала да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Бих искала да обърна специално внимание на читателките. Мили момичета, мислете, тренирайте и се хранете така, че да сте красиви, здрави и със самочувствие. Не се лъжете по измамни реклами на диети, дъвки и кафета. Природата ви е дала най-доброто - във вашите ръце е силата да го усъвършенствате.

Бъдете себе си. Красотата е идентична и неповторима, външен облик на вътрешната ви хармония.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow