Интервю с Ели Савова (buhtata)

Пътят от фигурното пързаляне до силовите тренировки

Изумителен и впечатляващ микс от душевна хармония, силови тренировки и ... 3D. Представяме Ви добре познатата на нашите потребители Ели Савова.

Интервю с Ели Савова (buhtata)Представи се на читателите ни - име, възраст, откъде си?

Казвам се Елена Савова. Родена съм на 23 януари 1983 г. в София. Завършила съм художествената академия и в момента се занимавам с 3D интериорни и екстериорни визуализации.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

С фитнес се занимавам вече пета годинa. Причината да вляза в залата беше отказването ми от друг спорт - фигурното пързаляне, с което се занимавах повече от 10 години. От тогава насам съм се разделяла с „железата” само в изключително наложителни случаи.

До каква степен фитнеса е част от моето ежедневие?

Фитнесът е моята мания. Темата толкова силно присъства в ежедневието ми, че амбицията ми успява да запали хората около мен да опитат да тренират, да опитат да се хранят по нов, по-добър начин, за което много се радвам. Ако не съм в залата, то задължително правя планове за бъдещите тренировки или анализирам изминалите такива. Често давам напътствия на хората около мен как да подобрят формата си и оставам много доволна, когато успея да ги убедя и те виждат резултата.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

С времето се убедих колко решаваща роля има добрата храна, както за здравето, за да не са напразно усилията в залата. Особено за нас дамите това важи с още по-голяма сила. С днешна дата заставам твърдо зад хранителните режими, базиращи се на въглехидратната ротация. Засега това е единственият хранителен план, който съм следвала без организмът ми да си „отмъсти” в бъдеще. Всички крайни форми на хранителни режими винаги водят до последствия! И това е нещо, което всеки трябва да знае, преди да се впусне към поредните седмици на нула въглехидрати или към поредните месеци на ябълки и вода.

Това, което съм изградила като основен навик, е винаги да се храня между 4 и 6 пъти дневно. Предпочитам сама да приготвям храната си и затова вечно мъкна пликове и кутии. Другият важен момент, който следя, е подборът на храната да е съобразен с вида тренировка, която ми предстои.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Последната една година започнах да тренирам доста по-силово, отколкото съм си позволявала до този момент. Почти винаги тренирам в супер серии и поне в две от всички работни серии на дадено упражнение стигам до откази. За разлика от повечето дами не се страхувам от големите тежести, а напротив - стремя се именно към тях. Резултати, каквито аз целя, а именно силно атлетично телосложение, не се постига с половин килограмови гирички и с безкрайно тичане по бягащите пътеки. Натрупала съм достатъчно опит за да си позволявам да тренирам по този начин, освен това задължително винаги има човек с мен, който да следи движенията ми и да ме пази при тежките серии.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Да, използвам хранителни добавки. Както споменах, обичам сериозното натоварване, а то от своя страна изисква добро възстановяване. Най-често присъстващият продукт при мен е качественият суроватъчен протеин. В зависимост от тренировъчните цели използвам още аминокиселини, витамини, креатин, глутамин, различни фат бърнери. Все пак добавките са помощен елемент и с тях не бива да се прекалява. Доста трениращи се хвърлят да купуват всевъзможни продукти, а същевременно храненето им не е на ниво, също така не се съобразяват и със  здравословното си състояние.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Ако разглеждаме общоприетите такива като алкохол, цигари… не, нямам. Но все пак ако разгърнем понятието по-широко, като всеки нормален човек обичам да си похапвам всякакви прелести на кулинарното изкуство. Особено вкусни са те след дълъг период, посветен на даден хранителен режим.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Фитнес индустрията у нас се развива като модно течение. Просто е модерно да ходиш на фитнес, да си купуваш купища не дотам необходими добавки, да вдигаш големи тежести. За здравословен начин на живот и дума не може да става. Хората влизат в спортните зали, за да подобрят външния си вид, за да могат по-добре да  се интегрират, тъй като обществото ни и времето, в което живеем, го изисква, а не заради здравето. Жалко, но факт! Все пак не можем да не споменем появата на все по-хубави зали с по-качествено обслужване.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Фитнесът е част от активното ми ежедневие и затова не влиза в графа „свободно време”. Тогава обичам да се отдавам на тотален мързел в комбинация с хубаво филмче или книжка.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Не знам, но се надявам да има разлика, защото това ще значи, че не съм спряла на едно място и се развивам.  И сигурно няма да напиша кога съм родена.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

С изданието се запознах благодарение на наш общ познат преди около 4-5 години. От тогава започнах да се ровя и да чета по статиите, да следя с интерес мненията на хора от форума с повече опит. Изданието стана неизменна част от моята фитнес страст. Пожелавам ви този възход, който бележите година след година, да продължава все така!

Би ли искала да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Освен да са здрави, да са търпеливи, последователи и упорити. В частност на дамите да са малко по-отговорни към телата си, а на мъжката част да ни харесва малко повече такива каквито сме.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Димитър Михайлов
Димитър Михайлов

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1