Ехинацея (Echinacea)

Нуждаете ли се от имуностимулиране?

Притеснява ли Ви възможността да хванете настинка или грип? Ще се отрази ли това на спортната Ви форма? Без съмнение не е нужно да отговаряте, понеже заключенията са логични. Уви, до днес няма универсално средство за предпазване от настинки и грипни вируси. Добрата новина е, че вече има натурално средство, облекчаващо симптомите им и скъсяващо периода на преболедуване. Запознайте се с Ехинацея!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ехинацея (Echinacea)

Какво е Ехинацея?

Ехинацея е многогодишно растение от семейство сложноцветни. В рода Ехинацея влизат девет вида растения, най-популярен от които е Echinacea Purpurea. Растението е родом от Северна Америка и е донесено в Европа след колонизацията. В американските степи то е било едно от най-популярните лечебни растения в традиционната индианска медицина. Днес Ехинацея се радва на широка популярност както сред населението в САЩ, така и сред жителите на ЕС.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Ехинацеята?

В състава на тъканите си растението съдържа някои интересни за науката, но все още слабо изучени вещества, присъщи само за род Ехинацея. Сред тях са: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Ехинацеята?

Традиционният прием на отвари от екстракт на Ехинацея (видовете в рода), са свързани с превенция и облекчаване на инфекции и възпаления на горните дихателни пътища и по-специално билката се употребява при лечение на настинка и грип. Твърдението, че билката подобрява състоянието на имунната система, е интересно за спортуващите, тъй като именно грипът и настинките са най-честата причина за спад в спортната форма след периоди на диети и себеотдаване в спортния център.

Доказани ползи от приема на Ехинацея:

  • Имуностимулатор: Като цяло екстрактите от растенията в рода Ехинацея (това ще рече едни видове по-силно, а други по-слабо) имат активизиращ имунната система ефект. Те въздействат върху активността на продукцията на имунни Т-клетки, усилват склонността на лимфоцитите да фагоцитират ("изяждат") бактерии;
  • Противовирусен и антибиотичен ефект: Изследванията са много и конфликтни. Едни потвърждават ефекта, други го смятат за незначителен, а трети отричат такъв. Причината да поставя твърдението в доказани е, че има налични доказателства за ползите на растението. Смята се, че проблемът с повтаряне на ефекта идва от технологията на преработка на екстрактите, съдържанието им, както и това от кой вид Ехинацея са добити. За пример: съдържанието на ехинацен във вида E. angustifolia е 10 пъти по-голямо от същото в E. pallida. Моят извод е: "Да, Ехинацея действа, но не знам коя от всичките." Вярва се, причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна изглежда се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Антираков ефект: Необходими са допълнителни изследвания;
  • Дерматологично приложение: Традиционната медицина препоръчва билката за лечение на акне и обриви. Модерната наука все още не успява да потвърди това.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Ехинацея?

При орален прием Ехинацея се смята за генерално безопасна. Въпреки това са наблюдавани реакции на свръхчувствителност. При клиничните проучвания най-честите нежелание реакции, които могат да се свържат с разтвора на екстракта, са от стомашно-чревен характер.

В комбинация с какво не бива да приемаме Ехинацея?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. 

Какви дози е нужна и как се взима?

За екстракт във вид на суха пудра със съдържание на ехинокозид 6,5 : 1 или 3,5% следва да се приема между 150 до 300 мг до три пъти дневно. Не се препоръчва прием от деца под 2 годишна възраст.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Можете да срещнете екстракт от Ехинацея на етикета на комплексни имуностимулатори, да го намерите под формата на чай и по-рядко, в самостоятелен таблетен вид.

Използвани източници

  • rxlist.com
  • nccam.nih.gov
  • pubmed.com - ревю на избрани изследвания
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow