Дневен план за навициСвали сега 

Калмари - деликатес от дълбините

Нискокалорични изкушения

Калмарите са вкусна и нискокалорична храна, която е добър източник на протеини и се комбинира чудесно със зеленчукови блюда. В случай че досега не сте опитвали калмари на скара, най-добре е да им отделите мъничко внимание. Освен че се приготвят бързо и лесно, те имат много ниско съдържание на мазнини, затова, дори и панирани, съдържат по-малко мазнини в сравнение с червените меса.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЛещаКалмарите (Loligo spp., Loliginidae) са главоноги мекотели, които имат меко тяло, подкрепено от вътрешна черупка. Познати са над 350 вида калмари много, от които живеят в плитки крайбрежни води или на малка дълбочина под повърхността на морета, езера и океани.

Други видове живеят на огромна дълбочина, където освен  агресивността на естествената среда, те имат сравнително по-малко врагове. Телата им с форма на торпедо, променят цвета си в синхрон със заобикалящата ги среда. Най-често са оцветени в бяло, на кафяви, розови и червени точки. Очите на калмарите са изключително големи, а в устата си имат няколко чифта зъби. Имат десет смукателни пипала, което им позволява да се хранят и в същото време да плуват и да опипват наоколо. В края на тялото си, калмарите имат триъгълни и перести, хрущялни образувания, прикрепени към продълговат хрущялен израстък, които ясно ги отличават от близките по родство и форма сепии.  

Калмарите са популярна храна в Европа и Япония още от дълбока древност. Важна причина за улова им е била не само превъзходното им месо, а защитното мастило, което тези мекотели изпускат, в случай че бъдат атакувани. В средните векове, мастилото им се е използвало за писане. Именно то става причина за популярното име "калмари", от латински "calmarius" или "пишещ".

Месото на калмарите е бяло, гладко и дори леко гумено. Вкусът му се подобрява при високо температурна топлинна обработка: грил, паниране, печене във фолио, варене на пара под висока температура, варене под налягане, макар някои хора да го предпочитат леко сурово и по-жилаво. Такова то остава при бавно варене, задушаване и паниране.

Видове продукти от калмари

  • Цели калмари - охладени калмари съхранявани е в лед или дълбоко замразени такива.
  • Калмарени пръстенчета - най-често се продават готови за паниране. Изключително популярни са и се продават навсякъде из големите магазини.
  • Стерилизирани калмари - използват се за влагане в екзотични салати.

Хранителен състав на калмарите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр холестерол./мг захари/гр  фибри/гр
Калмари 78% 92 15.6 1.3 - 233 - -

Здравословни ползи

  • Богати са на витамините В2, В3 и В12;
  • Добър източник са на минералите: фосфор и цинк;

Здравословни рискове

Не бива да се консумират от хора с алергии към главоноги: калмари, сепии, октоподи и др.

Как да изберем и съхраним калмарите?

Изборът на калмари у нас се изчерпва с това кой пакет на коя компания да закупите. Пресни калмари се продават изключително рядко. Когато купувате калмари в пакет, проверете срока на годност и вида на използваните консерванти. Ако сте алергични към глутен или яйца, проверете състава на панировката на готовите за паниране калмарени пръстенчета.

Идеи за използване на калмарите

Панирани, печени или варени в гарнитура от зеленчуци, в доматено пюре, в картофена или бобена паста, калмарите стават наистина вкусни.

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow