Леблебия (Нахут)

Една храна - много приложения

Нахутът е познат по нашите земи още от времето на Елините. Днес го консумираме най-често печен натурално като мезе или изпържен под формата на фалафели. Много хора са почитатели на кафето от леблебия, което по вкус силно се доближава до класическата напитка, но не съдържа кофеин. Запалените кулинари пък приготвят от леблебията яхнии, каши и го влагат в гарнитури към месни блюда.

Леблебия (нахут)Леблебията известна у нас и като нахут (Cicer arietinum, Leguminosae) e едногодишно бобово растение, което произлиза от района на Мала Азия и по-специално в околностите на библейския пра-град Йерихон. Археологическите сведения сочат, че леблебията е била използвана за храна от йерихонците още преди 7500 години. Култивацията на нахута се случва преди 5000 години в средиземноморието, като в Индия го откриват едва хилядолетие по-късно.

Леблебията се радвала на широка популярност сред Елините, Римляните и Египтяните. Исторически нахутът заема важно място в кулинарните традиции на много държави по света в Северна Африка, Близкия Изток и около басейна на Средиземно море (Испания, южна Франция), а също и в Индия. Международното разпространение на бобовото растение е дело колкото на испанските и португалските търговци, толкова и на многобройните индийските имигранти, пренесли го в субтропичните зони. 

Днес нахутът е важна земеделска култура, произвеждана и изнасяна основно от Индия, Пакистан, Турция, Австралия, Ирани др..

Видове нахут

Има два основни вида леблебия: деси и кабули. Десетки сортове, различаващи се по цвят, вкус, гладкост на бобовете, текстура, плътност и др.

 • "Деси" дава малки и тъмни бобчета, с груба повърхност и се култивира основно в Индия, Мексико, Етиопия и Иран.
 • "Кабули" дава по-големи и светло бежoви бобчета с гладка повърхност. Култвира се в средиземноморската част на Европа, Северна Африка, Афганистан и Чили.

Видове продукти от леблебия

 • Печена леблебия - продава се и се консумира най-често като мезе.
 • Фалафели - традиционно се предлагат в арабските закусвални за бърза храна.
 • Варен консервиран нахут - ще го намерите на един ред с граха.
 • Брашно от нахут - най-често се намира в диетичните магазини или големите супермаркети.
 • Кафе от леблебия - безкофеинов заместител на кафето.
 • Кълнове от леблебия - могат да се закупят в магазини за диетични хранителни стоки.

Хранителен състав на леблебията

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Суров зрял нахут

11.5% 364
19.3 6 43.3 35 10.7 17.4

Зрял нахут, варен, консервиран 

70% 119
5 1.1 18.2 - - 4.4

Зрял нахут, варен

60% 164
8.9 2.6 19.8 - 4.8 7.6

Брашно от леблебия

10% 387
22.4 6.7 47 39 10.9 10.8

Здравословни ползи

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на леблебия са:

 • Високо ниво на пурини. Пурините са естествени съединения характерни за растенята и животните, включително и хората. Повишеният им прием е свързан с производство на пикочна киселина. Последната е свързана с поява на подагра и отлагане на бъбречни камъни. По тази причина хората страдащи от подагра или бъбречни проблеми е по-добре да избягват системната консумация на леблебия.
 • Алергични реакции;
 • Протеиново отравяне след преяждане с печена леблебия (рядко срещано).

Как да изберем и съхраним леблебията?

Леблебията се продава сурова (внос от Турция), изпечена във вакумирани пликчета, сурова и изсушена или стерилизирана в буркани. Когато купувате сурова, разгледайте я добре за проядени участъци. Разчупете едно зърно и проверете за изгнили участъци в сърцевината. Съхранявайте в тъмно, хладно и сухо място, за да не покълне. Така можете да съхраните сушеният нахут за период от една година. Покълналата леблебия се разваля много бързо и е негодна за консумация, освен ако не е приготвена специално за целта по определена технология.

Проверявайте срока на годност на леблебията, която купувате в пликове или запечатани контейнери. Без значение дали купувате сурова сушена или печена леблебия, проверете я за следи или мирис на плесен.

Идеи за използване на нахута

 • Варен: в салати, на пюре, на чорба, като гарнитура
 • Печен: самостоятелно, в гарнитури
 • Пържен: фалафели
Използвани източници
 • www.wikipedia.org
 • www.whfoods.com
 • www.nutritiondata.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1