Дневен план за навициСвали сега 

Алое Вера (Aloe vera)

Анти-ейджинг продукт номер едно? По-скоро добър стабилизатор на глюкозата в кръвта!

За експертите в козметичната индустрия Алое Вера е печеливш натурален продукт, който връща свежестта на кожата, като я предпазва от дехидратация. Екстрактът от алое се среща още в кремове и балсами за възстановяване от слънчеви и термични изгаряния, както и в продукти забавящи стареенето. Единственото притеснително около публичния образ на новата "жива вода" е недостигът на научни данни, които да короноват Алоето.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Алое Вера (Aloe vera)Какво е Алое Вера?

Алоето (Aloe vera, Asphodelaceae) e тропическо растение, натурално за региона на Северна Африка. Изкуствено се култивира в Южна Европа от преди четири века. Отглежда се във ферми из Китай, Индия, Австралия, Парагвай.

Растението е вечнозелено и достига до метър и половина на височина. Листата му са дълги, заострени наподобяващи тези на кактус. Именно те са ефективната част от растението, която е довела до международното му култивиране. От сока, който отделят листата след сушене и и сгъстяване, се получава стъкловидна маса, наречена Алое.

Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. През вековете и до днес алтернативната медицина придава на Алое освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от растението се използвали за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции в рани и други кожни проблеми.

Днес погледът към Алоето е все така оптимистичен, макар науката да гледа към ефективността на растението по-критично от всякога.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Алое Вера?

В листата на Алое се съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.

Доказани ползи:

 • Снижава нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием.
 • Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием.
 • Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение.
 • Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци.

Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:

 • Подпомага заздравяването на рани. Данни, получени при лабораторни животни, дават повод да се твърди подобен ефект, но проучванията с хора се провалят в откриване на позитивни аспекти от подобно лечение. Споменават се негативи и затова информацията е конфликтна.
 • Подтиска развитието на определени видове бактерии и гъбички, без да притежава антибиотичен ефект. Изследванията са в начален етап.
 • Придават му се противовирусни свойства срещу вируси, атакуващи кожата. Това прави екстрактите от алое приложими в продукти, борещи се с последиците от СПИН.
 • Лечението на рак на кожата при кучета и котки се повлиява от продукти с алое, но терапията не е тествана при хора.
 • Повлиява симптомите на псориазиса. Тук информацията е конфликтна. Едно изследване показва подобен ефект, а друго го отхвърля напълно.

Отхвърлени ползи:

 • Не подпомага зарастването на кожата след слънчеви и термични изгаряния. Изследванията, проведени с хора, дават основания да се твърди, че екстрактите от алое, приложени върху наранената кожа, не само не подобряват заздравяването, а в някои случаи го затрудняват.
 • Няма данни екстрактите от Алое Вера да оказват общ имуностимулиращ ефект.

Странични ефекти?

Освен принципно често срещаните алергии няма други преки противопоказания за използването на продукти с алое (козметика, балсами, шампоани, гелове). Няма изследвания, потвърждаващи безопасността на оралния прием на продукти, съдържащи екстракт от алое при бременни и кърмещи жени, хора с хронични чернодробни и бъбречни заболявания.

При орален прием от диабетици или хора, подложени на високо протеинова диета (като тази на д-р Дюкан), кетонна диета (Аткинс) и други състояния, при които се приемат ниски количества въглехидрати, е добре да се следи нивото на кръвната захар. Оралният прием на продукти с екстракт от алое имат склонността да понижават нивата на кръвната глюкоза.

Дозировка

Следвайте дозата на етикета за закупения от вас продукт. Обикновено концентрацията на екстракт от Алое Вера в геловете е в рамките на 0,5%.

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем Алое Вера?

Можете да срещнете екстракт от Алое Вера в състава на комплексна билкова формула за подобряване на имунната система, особено при формули, предназначени за жени, сред които растението е особено популярно. Екстрактът от Алое може да се намери и в самостоятелна форма.

Използвани източници

 • healthlibrary.epnet.com
 • ncbi.nlm.nih.gov
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow