Дневен план за навициСвали сега 

Гелове при контузии

До каква степен ни помагат те?

В забързания ритъм на живота, спортът и физическото натоварване са едни от най-важните неща, на които съвременният човек трябва да обръща внимание, за да поддържа своето физическо и духовно здраве. Активното спортуване поддържа теглото ни в нормални граници, намалява риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания, а освен това променя в положителна посока отношението ни към живота - дължи се на повишените нива на хормоните на щастието и доброто настроение - ендорфините, които се отделят по време на тренировка.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Гелове при контузииНо колкото повече удължаваме времето, отделено за спорт или движение, толкова по-голяма е вероятността да претърпим някаква физическа травма. Около една трета от спортните травми се изразяват в леки до умерени разтягания или навяхвания на мускули и стави, които предизвикват слаби болки, подуване и затруднено движение. В повечето случаи обезболяващият гел, почивката и компресът с лед са напълно достатъчни за възстановяване.

Бързото развитие на химическата и фармацевтичната индустрия води до голямо разнообразие в аптечната мрежа от различни обезболяващи гелове, които се прилагат при контузии. Ето списък с някои от най-често използваните медикаменти:

Allga San Gel

С уникална фармацевтична формула, която осигурява терапевтичния ефект и прониква в дълбочина на засегнатата тъкан. Този продукт е един от най-използваните за масаж в Европа, а в Германия е на първо място по продажби в аптечната мрежа. Allga San е особено подходящ за спортисти: при спортни и битови травми, навяхвания и контузии; при болка, отток и възпаление; при мускулни болки и разкъсвания, както и при преразтягане на мускулите и ставите. Съдържа масло от планински клек, екстракт от арника, витамин Е, ментол и камфор. Маслото от планински клек е терапевтично активно със специфичен аромат и притежава следните действия: усилва циркулацията и подобрява кръвообращението; притежава противовъзпалително действие; оказва обезболяващ ефект; действа антибактериално и противогъбично; има експекторантно действие.

Този гел се оказва изключително добър при лечебен масаж на врата, гърба и кръста. Първоначално настъпва леко охлаждане, след това загряване и обезболяване, което веднага редуцира болката. Ефикасен е при неврогенни и мускулни болки, след преумора и простуда.

Изключително потенциране на ефекта се получава при прилагането на Allga San чрез ултразвук (фонофореза) на болното място. Използва се при лечение на болки в ставите и мускулите - гонартроза, мекотъканни болки след травми, навяхвания и луксации, раменен периартрит, тендовагинити, болезнени мускулни спазми и растежения. Важно е да се отбележи, че медикаментът няма странични ефекти.

Biofreeze

Продуктът съдържа билката Ilex (зелен дъб), която се извлича от чемширен храст, отглеждан в Южна Америка и използван от индианците. След допълнително рафиниране от тази сложна, екзотична и мощна рецептура се получава Biofreeze. Този гел облекчава болката чрез използване на студова терапия. Усещането за дълготрайно, проникващо в дълбочина облекчение на болката трае няколко часа, а освободените от болка мускули се излекуват по-бързо. Biofreeze се използва за лечение на: болки от спортни контузии; болки от мускулно разтягане; възпалени мускули; болезнени стави; артритни болки; дискомфорт в рамената и ръцете; болки в бедрата, краката и врата. Медикаментът не съдържа мазнини, не оставя петна и неприятна миризма.

Deep Relief

Този безцветен гел е единственото нестероидно противовъзпалително средство с две активни съставки: Ибупрофен и Левоментол.

  • Ибупрофен - има бърз и дълготраен болкоуспокояващ ефект. Той блокира синтезата на простагландини и има изразено противовъзпалително действие. Има добър ефект при лечение на травматични увреждания, възпалителни ставни заболявания, ревматични и мускулни болки.
  • Левоментол - има болкоуспокояващ ефект, дължащ се на селективната активация на капа-опиоидните рецептори. Блокира синтезата на ензима 5-липооксигеназа, отговорен за образуването на LtB4 и IL (левкотриен и интерелевкин); стимулира студовите рецептори, като същевременно потиска рецепторите за топлина.

Deep Relief се оказва особено подходящ за физиотерапевтични процедури (йонофореза, ултразвук), но е важно да се запомни, че този медикамент не трябва да се нанася върху отворени рани.

Diclac 5% Gel

Представлява противовъзпалителен и болкоуспокояващ лекарствен продукт, прилагането на който води до намаляване на болката, отока и понижаване на температурата при възпалителния процес. Този гел се използва при лечение на: спортни травми (навяхвания, контузии); възпаление на мускулите и ставите, сухожилията и лигаментите; артрози; възпалителни и дегенеративни заболявания и травми на мускулно-скелетния апарат. Но поради съдържанието на алкохол в състава си, Diclac Gel не трябва да се прилага върху отворени рани и лигавици.

Fastum Gel

Продукт за бързо облекчаване на болките в кръста, ставите и мускулите, съдържа кетопрофен. Fastum Gel прониква дълбоко до самия център на болката, освежава с приятен аромат, не оставя следи по кожата и дрехите, отличава се с много добра поносимост при продължителна употреба. Гелът бързо облекчава болки, причинени от спортни и битови  травми; болки в кръста и гърба; болки в ставите и мускулите, в резултат на обикновена простуда или мускулна треска.

Ibutop Gel

Безцветен микроемулсионен гел за бързо облекчаване на болката. А оптималната комбинация Ibuprofen/Solketal осигурява директна пенетрация в дълбочина до засегнатите тъкани в минимална терапевтична концентрация. Използва се при: спортни травми; ревматични заболявания; дегенеративни и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат и околоставните меки тъкани. Ibutop Gel е подходящ за физиотерапевтични процедури, но е абсолютно забранено да се прилага при пациенти със свръхчувствителност към ибупрофен.

NeOx

Противовъзпалително и болкоуспокояващо средство, което се среща в две форми за външно приложение - маслен разтвор и крем. NeOx бързо повлиява болките в ставите и мускулите. Кремообразният медикамент съдържа пет оптимално подбрани и клинично тествани природни съставки: Devdar ka tel, Wintergreen oil, Kapoor, Pudina ka phool, Capsicum extract. NeOx cream осъществява ефекта си на два етапа: първоначално леко загрява, след което настъпва охлаждащ ефект и обезболяване. Той е с бърз и продължителен болкоуспокояващ ефект при хронични травми на опорно-двигателния апарат, навяхвания, болезнени мускулни спазми и разтежения. Този продукт се оказва особено подходящ и за приложение при спортисти преди и след тернировки.

За да бъдат полезни тези нестероидни обезболяващи средства, организмът се нуждае от някои допълнителни вещества:

  • Витамин С - той е необходим за производството на колаген в организма, който поддържа здравината на съединителната тъкан. Научните експерименти показват, че недостигът на този витамин може да забави възстановяването. Дневните дози между 400 и 3000 мг намаляват болките и съдействат за по-бързото възстановяване на мускулната сила.
  • Витамин Е - приемът на този витамин понижава съдържанието на свободни радикали в кръвта и други субстанции, които са индикатори на мускулните травми. Витамин Е създава предпоставки за по-бързото възстановяване на организма, а препоръчителната доза е от 400 до 1200 мг.
  • Магнезий - той облекчава подуването, а освен това помага и при възстановяване от мозъчни травми. При ежедневни травми препоръчителните количества са между 250 и 350 мг.
  • Цинк - играе особено важна роля при процесите на заздравяване на раните. Дневната доза е между 15-50 мг и дори лекият недостиг на този микроелемент може да забави зарастването на ежедневни ранички и други травми.

Важно е да отбележим, че тази статия има само насочващ характер и целта й е да ви информира за сравнително новите лекарствени продукти в аптечната мрежа. А консултацията със специалист е задължителна, защото няма безобидни травми и някои от тях могат да се окажат фатални и да доведат до неприятни посттравматични заболявания.

Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow