Дневен план за навициСвали сега 

Череши - червеният вкус на пролетта

Плодът, който не спира да ни изкушава

Обичате ли череши? Всъщност кой не обича! Черешата е един от плодовете, с които често преяждаме добронамерено. Добрата новина е, че черешите имат нисък гликемичен индекс и можем да хапваме повечко - без риск да трупаме мазнини, стига да съумеем да ги разпределим в малки порции през първите 2/3 от деня.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЧерешиЧерешите, които познаваме, са плодовете на черешовото дърво от вида Дива череша, известна и като Сладка череша (Prunus avium., Rosaceae). Вишната пък е "братовчед" на черешата, а не неин подвид, противно на общоприетото схващане. Макар доста да си приличат, черешите и вишните силно се различават по вкус. Появата на дивите череши в човешката история съвпада с началото на бронзовата епоха или няколко хилядолетия назад във времето.

Пътят на черешите към Европа започва от изток. Смята се, че черешите са се оформили като самостоятелен вид някъде на територията на средна Азия. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древният град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите. В Англия черешите пристигат през Средновековието. През епохата на великите географски открития, черешите са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес основни производители на череши за храна в глобален мащаб са страните-членки на Европейския съюз с около 40% от световното производство, докато САЩ произвеждат около 13%, което ги прави втори по производство след Турция.

Видове продукти от череши

 • Сурови череши - бели, червени, червено-черни и др.
 • Сушени череши - най-често се използват за влагане в мюслита, сладкиши и торти.
 • Замразени череши - опаковани в малки прозрачни чашки, у нас замразените череши се предлагат из фризерите на големите супермаркети през цялата година.
 • Консервирани череши - захаросани, компоти от цели плодове и сладка.
 • Нектар от череши - продава се като натурален сок или в по-гъста форма като сиропи, ароматизирани подсладители за сладки и торти и др.

Хранителен състав на черешите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурови череши

82% 63
1 0.2 14 - 12.9 2.1

Здравословни ползи

 • Съдържат умерени дози витамини. Богати са на витамин С.
 • Съдържат ниски към умерени дози минерали и най-вече калий;
 • Имат нисък гликемичен индекс (22) и нисък гликемичен лоудинг (5);
 • Съдържат антоцианини. Това са червени пигменти, за които се знае, че редуцират възпалението и болката при опитни животни. Смята се, че  антоцианините притежават антиоксидантни свойства.

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на череши, са:

 • Алергични реакции. В случай, че проявявате алергия към вишни или череши, по-добре избягвайте консумацията им дори в термично преработени продукти.

Как да изберем и съхраним черешите?

Когато купувате череши, предпочитайте тези, които са набрани с дръжките. Разчупете една череша и проверете за равномерен цвят в сърцевината й, което подсказва, че е узряла добре. Подбирайте черешите, които купувате, да бъдат с равномерен цвят. Избягвайте череши с меки участъци, както и тези, които изпускат нектар, защото това са явни признаци за презряване.

Черешите са нетрайни плодове, които лесно презряват на стайна температура. Най-добре е да купувате плодовете сезонно всеки ден или през ден. Когато закупувате череши, поставете ги в кошница за плодове. Да пренасяте черешите в полиетиленови пазарни торбички особено с килограми е лоша идея, защото така плодовете се смачкват и се развалят предсрочно.

Можете да съхраните черешите в хладилник, като ги поставите в хартиен перфориран плик или кошница за срок от пет до седем дни. За да им върнете свежестта, преди консумация ги потопете за половин час в съд със студена чешмяна вода. Можете да замразите черешите във фризер за срок до един месец.

Идеи за използване на черешите

 • Сурови: самостоятелно, в плодова салата с други плодове или за направата на пресен черешов сок.

Използвани източници

 • wikipedia.org
 • whfoods.com
 • nutritiondata.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow