Какво представлява персоналното трениране

Персоналният треньор не е фитнес инструктор

Почти всяка, ако не и всяка фитнес зала си има един или повече фитнес инструктори. Всички, които тренираме и сме тренирали по залите, сме имали контакт с един или повече финтес инструктори и знаем горе-долу какво представляват. Понеже представителите на този нов вид, наречен "персонален треньор", са все още сравнително малко, смятам да ви запозная с неговите характеристики.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Персонален треньор

Що е персонално трениране?

Това е когато един човек стои до втори човек, който се поти и пъшка, и първият казва на втория какво да прави, за да се поти и пъшка вторият още повече. Или поне така изглежда отстрани.

Персоналният треньор е животно от нов вид – не хапе и не ръмжи, но за сметка на това е доста силно, пъргаво, издръжливо. И умно. Или поне се предполага, че е такова.

Що е персонален треньор?

Персонален значи личен – т.е., в часа ви за тренировка този човек ще бъде с вас, до вас, покрай вас и никъде другаде. Разбира се, не докато смъртта ви раздели, но поне до края на тренировката. Няма да ходи да сваля мацката, която прави бедрено сгъване, докато правите тежък клек, или да говори по телефона си с друга мацка, докато вдигате щангата от лег, или поне не се предполага да го прави.

Персоналният треньор:

  • е човек, който разбира вашите желания и нужди, вижда вашите възможности и ви помага да постигнете резултати. Дали тези резултати означават да се чувствате по-жизнен/а, да имате енергия, да се чувствате по-добре, да не ви боли кръста, да свалите мазнини или да качите мускулна маса, зависи от случая. Понякога трениращите имат желания, които са доста извън възможностите им – тогава работата на треньора е първо да помогне на трениращия да разшири възможностите си. Понякога трениращите имат желания в пълен разрез с нуждите им. На тези случаи ще обърна внимание в следващи постове.
  • е човек с отлични познания по биомеханика и кинезиология (т.е. човек, който познава много добре функциите на различните мускули, техните качества и свойства и оттам – движението на цялото тяло). Това, в комбинация със знанията му относно кой тип тренировка за какъв случай и за какъв тип човек е подходяща, придава високо качество на методите, които използва.
  • притежава отлична техника на изпълнение на повечето движения. Това е една от най-важните характеристики, понеже човек може да ви научи на нещата, които знае и може, както и да ви научи толкова добре, колкото той самият ги може. Разбира се, има и изключения, но те по-скоро са рядкост, а и обикновено става въпрос за треньори, които са можели нещо много добре, но в един момент престават да го могат поради контузия (примерно).
  • притежава познания относно храненето, човешката физиология и биохимия. Или поне е препоръчително да ги притежава, понеже няма начин да тренираме дългосрочно и качествено без качествено възстановяване. Няма начин да тренираме дългосрочно и качествено без крепко здраве. А крепко здраве и качествено възстановяване не можем да имаме без качествено хранене. За да ни бъде качествено храненето обаче, нужно е да познаваме добре човешкото тяло, да познаваме добре храните, както и да разпознаваме как различните храни влияят на различните хора.
  • е добър психолог. Като в случая "добър психолог" не значи, че ще настания трениращия да си легне удобно на лежанката и след това да слуша един час оплаквания за шефа, за трафика, за времето, за гаджето и т.н. Да, може да има и такива моменти, но работата на треньора е да направи така, че въпросните да пречат минимално на процеса на трениране, от една страна, и по възможност да бъдат смекчени благодарение на тренировката – от друга.
  • ще подбере оптималното за моментното ви физическо и психическо състояние натоварване. Както споменах по-горе – натоварването ви ще бъде съобразено с моментните ви възможности (защото един ден сме на 6, друг – почти на 0 ) като посоката си остава – удовлетворяване на вашите нужди и желания. От друга страна, персоналният ви треньор, като един добър психолог, трябва да може още от вратата да усети емоционалното ви състояние и да знае дали е добре "да ви стопи лагерите" и да ви изчисти главата от глупостите, които са се насъбрали през деня. Или е по-добра идея да направите просто тонизираща тренировка, понеже стресът ви така или иначе е надхвърлил лимита, който можете да поемете.
  • е препоръчително да бъде добре запознат със структурния баланс на тялото. Това е така, защото ежедневието на повечето хора в днешни дни е свързано със седене и доста често това седене е свързано с работа на компютър. Това води до мускулна неактивност, мускулна стегнатост и мускулна слабост в определени части на тялото (най-често корем, кръст и раменен пояс), които пък водят до мускулен дисбаланс, който често носи риск за здравето. Един ясно изразен мускулен дисбаланс може да ни попречи да изпълним безопасно дадено движение и дори да доведе до контузия, която да ни пречи или напълно да ни спре от тренировки за известно време.

Преди всичко обаче персоналният треньор е пример за подражание! И това е може би най-важната му характеристика, понеже за да тренираш хора да влязат във форма, е нужно първо ти да си във форма. За да тренираш хората да станат по-силни, е нужно първо ти да си силен. За да тренираш хората да качат мускули, трябва първо ти да имаш повечко по себе си. За да тренираш хората да свалят мазнини, трябва самият ти да нямаш излишни такива.

Имайте предвид следното – разликите между различните персонални треньори може да бъде от небето до земята. Описаното по-горе са характеристиките, които според мен добрият персонален треньор е нужно да притежава.

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow