Дневен план за навициСвали сега 

Псамотерапия

Горещ пясък с лечебен ефект

Наименованието на този метод на лечение произлиза от латински език и в превод означава "лечение с пясък" - метод, който се базира на използването на пясъчни вани, пълни с пясък с по-голяма топлопроводимост. Пясъкът анатомично обхваща всички части на тялото и равномерно разпределя топлината по повърхността.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Псамотерапия

От Древен Египет до най-близкия СПА център

Смята се, че още древните египтяни са били запознати с лечебното въздействие на фините песъчинки. Защото пясъкът, богат на кварц, слюда и минерали, отлично поглъща топлината. Отдавайки я равномерно, той повлиява особено благоприятно върху физическото състояние на човека.

Египтяните приготвяли "зърнести" вани срещу възпаление на мускулите или просто за да си отпочинат след изморителен ден.

По-късно, през XIX век в Русия, пясъчните бани успешно се използвали за лечение на заболявания на бъбреците, ставите и гръбначния стълб. Днес псамотерапията е една от най-прилаганите възстановителни процедури във всички медицински и СПА центрове.

От особено значение за псамотерапията е изборът на пясък, тъй като различните видове пясък имат определен състав (различно съотношение на кварц, слюда и минерали), следователно специфични свойства и определено действие. Ето защо намесата на специалист в областта е от първостепенно значение.

Пясъчните бани - блаженство за душата и тялото!

Псамотерапията е метод, който широко се използва за лечение на болкови синдроми, които се проявяват при дегенеративни и възпалителни заболявания, най-вече на опорно-двигателния апарат, както и при функционални разстройства на нервната система. Като помощна терапия, тя е особено подходяща за лечение на:

 • затруднена подвижност на ставите;
 • различни отоци;
 • травми на опорно-двигателния апарат;
 • ревматизъм;
 • артрит;
 • артроза;
 • миозит;
 • невралгия;
 • радикулит;
 • полиневрит;
 • възпаления в малкия таз (на яйчниците и матката);
 • козметични дефекти по лицето и тялото.

Псамотерапията е също отлична алтернатива за релаксиране, както и за преодоляване на синдрома на хроничната умора. Научно доказано е, че дори самата гледка на морския бряг подобрява дейността на храносмилателната система. Съдържащите се в пясъка карбонати на калий, калций и магнезий, ускоряват обмяната на веществата, затова започваме да се потим, когато се заровим в пясъка.

Псамотерапията активира обмяната на веществата и засилва кръвообращението, което означава, че тя успешно може да бъде използвана и за лечение на затлъстяване, но само под вещото ръководство на специалист в областта, съчетани с подходяща за индивида диета.

В какво се състои методът?

Псамотерапията се изразява в това, че човекът е легнал по гръб, тялото му се засипва с добре нагрят пясък (около 5-6 см слой, а върху ръцете и краката е препоръчително слоят да е с дебелина около 10 см), като открити остават само главата, областта на сърцето и стомаха.

Известно е, че топлият пясък няма терапевтични свойства, а само горещият, с температура около 50°С. Сеансът не бива да продължава повече от трийсетина минути за възрастни и само десет минути за малки деца, след което не е препоръчително да се правят слънчеви бани, както и да се влиза в морето.

Псамотерапията може да бъде и опасна

Въпреки че псамотерапията е метод, доставящ удоволствие, съчетаващ полезното с приятното, трябва да се има предвид, че като всяка друга топлинна процедура той крие доста рискове. Ето защо, преди да пристъпите към действие, задължително се посъветвайте със специалист.

В случай, че сте решили да се възползвате напълно от пясъка на морския бряг, трябва да запомните, че не е препоръчително да стоите заровени в пясъка повече от 20 минути. Винаги лягайте само в сух и добре нагорещен пясък и никога във влажен и студен.

Най-подходящото време за подобна процедура е привечер, между 17 и 18 часа, защото тогава пясъкът е добре загрят, а въздухът не е толкова горещ. В никакъв случай не бива да влизате в морето след като излезете от пясъка, защото рязката смяна на температурата може да доведе до сериозни последствия.

Псамотерапията се оказва противопоказна в следните случаи:

 • ако страдате от разширени вени;
 • установено високо кръвно налягане;
 • преди и по време на месечния цикъл;
 • епилепсия;
 • инфекциозни заболявания;
 • ендометриоза;
 • хормонална дисфункция на яйчниците.

Мнозина избират да отпочинат край морския бряг - прохладен бриз, солен привкус, галещи лъчи и горещ пясък с уникални свойства, който не само пари и гъделичка краката ни, но и лекува сериозни болежки. Всеки от нас поне веднъж се е заравял в горещия пясък, но дали е осъзнавал неговия лечебен ефект?

Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow