Дневен план за навициСвали сега 

Макадамия

Австралийският орех и връзката му с шотландския химик

Макадамия

Макадамията, известна още с името австралийски орех, е изключително вкусна и питателна храна, полезна както за подрастващите, така и за тези, които искат да намалят нивото на холестерол в кръвта си. С лек привкус на лешник и особено богата на белтъци и калций, макадамията е продукт, който се вписва идеално във всяка диета за редуциране на килограмите.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Макадамия (Macadamia ternifolia) представлява дърво, култивирано в  Австралия и пренесено в много други страни. Макадамията е дърво, достигащо височина до 15 м, с вечнозелени, лъскави и остро назъбени листа.

Характеризира се с това, че различните сортове макадамия цъфтят по различно време, а в зависимост от времето на цъфтеж плодовете узряват веднъж или повече пъти в годината.

Плодът на тези дървета прилича по външност на орех с мека зелена люспа, която при узряването на продукта пада сама. Под нея е разположен самият плод, който носи названието макадамиев орех.

Оцветен в кафяво, той има кръгла форма и достига диаметър до 3.5 см. Известно е, че черупката на ореха е изключително твърда и нейното отстраняване се оказва сериозно предизвикателство. Факт, който определя и високата цена на продукта.

Като растение, виреещо в тропичен климат, макадамията изисква плодородна почва, целогодишно високи температури и сравнително висока влажност.

В България отглеждането на макадамия е възможно само в оранжерии, като малкото дръвче се култивира в условия, наподобяващи тези при отглеждане на бонзай.

Колко вида макадамия са познати?

Известни са девет вида от това семейство вечнозелени дървета, които достигат до 18 м височина. Но от тези девет вида годни за консумация се оказват само два, останалите седем са отровни. Затова пък местното население в Хавай е успяло да открие ефективен начин за извличане на отровата.

Основен недостатък на макадамията са бързите процеси на гранясване, което налага механично почистване непосредствено след беритбата на ядките и последващо херметизиране с цел да се съхранят полезните и вкусовите им качества.

Отглеждането на макадамия е сравнително труден процес - дърветата се размножават чрез присаждане и през първите осем до десет години не дават никаква продукция, след което през следващите приблизително сто години осигуряват обилна реколта.

Малка част от историята на най-скъпия орех в света...

Хиляда осемстотин осемдесет и втора е годината, през която австралийският орех е пренесен на Хавайските острови. В началото той намира приложение като декоративно растение, след което се превръща в един от най-разпространените продукти на Хавайските острови.

Името на скъпата ядка дава шотландски химик - Джон Макадам, който първи се опитва да култивира растението.

Съвремената история обаче му отрежда второто място. Смята се, че аборигените хилядолетия назад са били наясно с ценните питателни свойства на макадамия, наричайки я с екзотичното име киноуал.

Макадамия се слави с редица имена в световен мащаб. Наричат я: куинсландски орех, орехът от буша, орехи бопъл, както и орехи маручи.

Търсенето на ядките, както и тяхната консумация представлява изключително голям и доходоносен бизнес, а именно Хавайските острови са тези, които осигуряват повече от половината от световното производство на австралийски орех. Впоследствие към страните производителки се присъединяват Нова Зеландия, Южна Африка, Бразилия, Коста Рика, Израел и САЩ.

Хранителен състав на макадамия

Ядката на макадамия съдържа много високо количество мастни киселини (около 66 до 86%, в зависимост от вида макадамия), приблизително 9% въглехидрати и около 9% протеини, близо 2% фибри, витамини от групата В и РР, както и фосфор, калий, натрий, селен, желязо и калций.

Маслото от макадамия съдържа приблизително 22% омега-7-палмитоидна киселина, с добре изразено антиоксидантно действие. Специалисти твърдят, че то има основна роля за намаляване на процесите на стареене на клетката.

Здравословни ползи, свързани с консумирането на макадамия

  • Ядките от макадамия подпомагат лечението на мигрена, заболявания на костната система и авитаминоза.
  • Препоръчват се при ангина, артрит, заболявания на отделителната система.
  • Консумацията на 100 г макадамия намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта, ефект, дължащ се на голямото количество ненаситени мастни киселини.

Идеи за използване на макадамия

Макадамията е продукт, който намира широко приложение в много области на кулинарното изкуство.

Успешно може да добавена върху различни сладкиши, риби, домашни птици, към мюсли или извара, гарнирана с достатъчно количество плодове. Подходяща е за добавяне и към протеинови блокчета или за директна консумация - шепа ядки са идеално средство за преодоляване на глада между основните хранения за деня.

Всеки от нас се стреми да консумира здравословна и питателна храна. Няма съмнение, че макадамия е точно това - екзотичен деликатес, съчетал в себе си неповторим вкус с дъх на лешник и високо количество полезни вещества.

Използвани източници

  • crfg.org
  • bonapeti.bg
  • medicinalfoodnews.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow