Серотонин

Ключов елемент в коктейла на щастието

Серотонин

Всяко наше усещане - съзнателно или не, е плод на комплексни реакции, протичащи в човешкия мозък. Реакции, включващи взаимодействие между ендокринна и нервна система, в които основно участие взима серотонинът - главният "виновник" за еуфоричното ни настроение и положителната нагласа към всичко, което ни заобикаля.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Задавали ли сте си някога въпроса какво е щастие и какво ни носи то? Безпределна радост, чувство на одухотвореност и "невидими крила", които ни позволяват да летим...

Кое ни прави щастливи и къде се крие причината - в благородната постъпка на добър приятел, веселата усмивка на безгрижното детско личице или... просто блокче вкусен шоколад?

Психолозите твърдят, че щастието е тази неволева, продължаваща няколко секунди реакция на позитивно моментно изживяване, която е породена не само от близост със скъп човек и незабравимо преживяване, но и от консумацията на определени храни.

Според биолозите обаче причината се крие във вещество, изолирано през 1948 г. и познато на всички ни като "хормон на щастието". А чувството за безметежност е само малка част от действието на този хормон.

Химически поглед върху серотонина

Серотонинът е моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в мозъка и стомашно-чревния тракт - вещество с изключително важна роля за регулирането на процесите на съня, дишането и сърдечния ритъм.

Серотонинът (или 5-хидрокситриптаминът) е изолиран и наименован в средата на миналия век от група учени: Рапорт, Грийн и Пейдж, и се среща често в редица плодове, зеленчуци и гъби.

По-късно той е клинично идентифициран, и въпреки факта, че се отделя в мозъка, където всъщност изпълнява своите функции, около 90% от "хормона на щастието" в организма се намира в храносмилателния тракт и тромбоцитите.

Хормон, получаващ се при уникален биохимичен процес

В човешкия организъм синтезът на 5-хидрокситриптамин започва с помощта на триптофан - естествен прекурсор на серотонина и незаменима аминокиселина, съдържаща се в белтъците на храната.

Несъмнено, най-добрите източници на тази аминокиселина са различните видове меса, рибата, сирената, млякото и тиквеното семе.

Синтезът на серотонин представлява изключителен биохимичен процес, започващ с превръщането на триптофан в 5-хидрокситриптофан в синтезиращите серотонин клетки, с помощта на ензима триптофан-5-хидроксилаза. След което следва декарбоксилиране на 5-хидрокситриптофан до 5-хидрокситриптамин.

Каква е ролята на серотонина в организма?

В човешкия организъм серотонинът:

  • изпълнява функцията на преносител на нервни импулси, подобно на норадреналина;
  • играе важна роля в процесите на кръвосъсирване и в дейността на стомашно-чревния тракт;
  • повлиява начина на хранене на индивида;
  • оказва влияние върху правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, мускулите, както и някои части на ендокринната система;
  • играе важна роля и за психологическата стабилност на индивида, регулирайки емоциите и настроенията му;
  • активно участва в процесите за регулиране на денонощния ритъм на тялото, телесната температура, сексуалното поведение и чувствителността на организма, и най-вече чувството за болка, гадене и повръщане;
  • освен това участва и непряко в регулирането на съня, явявайки се прекурсор на хормона мелатонин;
  • широкото разпространение на серотонина в клетките на човешкия организъм показва неговото влияние върху огромен набор психологични и други функции на организма;
  • Приблизително от около 40 милиона мозъчни клетки зависят настроението, потентността, апетитът, топлообменът, паметта, познанията, отчасти сънят и дори начинът на общуване и социалното поведение на индивида.

Лошо настроение или парченце вкусен шоколад?

За съжаление времето, в което живеем, свързано с активния начин на живот, неизменния стрес, недостатъчното количество сън и в някои отношения нездравословното хранене засилват депресивните усещания.

Все по-често обаче този нарастващ проблем се среща не само при дамите, но и при представителите на силния пол.

Вярно е обаче, че причините за появата на депресия са комплексни и съвсем не се крият само в ежедневния стрес и в липсата на двигателна активност, но и в културата на хранене, както и в прилагането на редуциращи теглото режими, които напълно изключват приема на въглехидрати.

Известно е, че нервните клетки в мозъка на човек, поставен в условия на непрекъснат стрес и чести прояви на депресия претърпяват значителни промени.

Нарастващата агресивност, отрицателните емоции, импулсивността и дълбокото отчаяние неизменно са свързани с намалени нива на невротрансмитера в организма. Дефицитът на серотонин може да бъде и в резултат от недостиг на триптофан или неспособност на клетките да го синтезират.

Не е съвсем ясно дали ниските стойности на невротрансмитера са причина за възникване на депресивни състояния или вследствие на депресията се понижава синтеза на хормона.

Защото едно кръвно изследване лесно може да установи нивата на хормона, но пък те ще бъдат различни от тези в мозъка на индивида.

Шоколадът като източник на щастие

Разбира се, решение има. Това е коктейл от въглехидрати, фенилетиламини, теобромин, вкус и аромат или иначе казано - шоколад.

За да въздейства пълноценно, шоколадът трябва да бъде черен - натурален с поне 70% съдържание на какао. Доказано е, че именно той значително увеличава серотониновите нива в кръвта.

Защо това е така? Обръщайки внимание на състава на какаото, силно впечатление прави високото съдържание на въглехидрати (100 г какао на прах съдържа приблизително 37-50 г въглехидрати), а знаем, че тяхната консумация е свързана с образуването на инсулин.

В резултат на това се получава усвояване на аминокиселини от тъканите на тялото, но не и от мозъка. Изключение прави триптофанът, нивото на който остава високо след приема на въглехидрати.

Той може безпрепятствено да достигне до мозъчните клетки и впоследствие да повиши количеството на синтезирания серотонин.

Освен високо съдържание на въглехидрати, какаото е богато и на фенилетиламини, за които е известно, че са слаби антидепресанти и стимуланти, подобно на продуцираните от тялото адреналин и допамин.

Теоброминът е друг изключително лек стимулант, който присъства в състава на натуралния шоколад. Той има слабо изразено диуретично действие.

Кофеинът също участва в коктейла, благодарение на какаото. Неговата доза е значително по-малка спрямо кафето и чая.

Теоброминът, за разлика от кофеина, не повишава работоспособността, но пък стимулирайки дейността на централната нервна система, създава по-добри условия за бързо възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение и усилен умствен труд,

Можем да обобщим, че консумацията на какао и шоколад повишава нивото на серотонин в мозъка - факт, дължащ се на високата му калоричност, малкото количество кофеин и стимулиращото въздействие на теобромина.

Добра алтернатива са бананът и ананасът, които също повишават нивата на серотонин в кръвта.

Ниски нива на хормона - причини и последствия

Ниските нива на серотонина предполагат нарастване на агресивното поведение на индивида, депресия, раздразнителен стомах, фибромиалгия, и нерядко различни нервни разтройства.

Проведени клинични изследвания показват, че индивиди от мъжки пол, намиращи се в депресивни състояния, произвеждат недостатъчни количества серотонин или пък притежават твърде малко клетки, които да използват хормона като посредник за предаване на импулсите.

Освен това, пациенти извършили криминални прояви след злоупотреба с алкохол, убийци и изнасилвачи също са с оскъдни нива на хормона в кръвта.

Друго изследване, проведено в психитрична клиника в Берлин на приблизително 70 човека, посегнали на своя живот показва, че нивото на серотонин на тези пациенти също е било сравнително ниско. След прием на лекарства, повишаващи концентрацията на хормона, психологичното състояние и тяхната самооценка значително са се подобрили.

Няма съмнение, че недостигът на моноаминния невротрансмитер може да доведе до нарушения в съня и демотивация, но далеч по-сериозен се оказва проблемът, свързан с т. нар. синдром на внезапна смърт при новородените, породен именно от този недостиг.

Според резултати от изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, при деца, починали без видима причина, са регистрирани сравнително ниски количества на серотонин, както и на ензима, отговорен за неговия синтез.

Същото изследване твърди, че това клинично състояние може да доведе и до усложнение при процеса на дишане.

Особено важен фактор, повлияващ нивото на серотонин, е слънчевата светлина. Именно тя блокира разграждането на невротрансмитера през лятото, докато през зимата се наблюдава обратният ефект - по време на кратките дни и дългите нощи той бързо се разгражда.

Налице е форма на депресия, наречена сезонно афективно разтройство, пряко свързана с дефицит на естествена слънчева светлина, водеща до редуциране на нивата на хормоните на щастието - серотонин и ендорфин.

Редуцираното количество естествена слънчева светлина води и до повишение на количеството на хормона мелатонин - фундаментален регулатор на цикличните ритми на човешкото тяло.

Той е отговорен за съня, телесната температура и чувството за глад, с което се обяснява и повишената нужда от въглехидрати през есента и зимата.

Серотонин и спорт

Едва ли има някой, който да не е наясно, че регулярната физическа активност подобрява настроението и добрата самооценка на индивида. Установено е, че спортът повишава концентрациите на серотонин и норепинефрин в мозъка.

Неслучайно бягането си е спечелило прозвището "еуфорията на тичащия", докато движението като цяло е изключителен лек при наличие на депресивни състояния.

Регулярното физическо натоварване "блокира" негативните мисли и значително подобрява настроението, като своевременно създава желание и мотивация за работа.

Добра алтернатива са също тренировките на чист въздух (които увеличават притока на естествена слънчева светлина и същевременно повишават нивата на хормона), аеробиката, джогингът и фитнесът.

Грижейки се внимателно за своята фигура, трябва да отбележим, че моноаминният невротрансмитер играе добра роля и за редуциране на телесното тегло чрез увеличаване нивото на триптофан.

Замислете се какво е необходимо, за да си осигурим не само добро физическо състояние, но и сравнително добро състояние на духа; на първо място можем да поставим дългите разходки и спорт на открито, съчетани с питателна и здравословна храна.

А чаша хубаво червено вино в съчетание с шепа ядки и добра компания може да направи чудеса за доброто състояние на нашия дух - да облекчи пристъпа на депресия, гняв напрежение и умора, и без съмнение да повиши нивото на серотонин в организма.

Използвани източници

Още съдържание по темата
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow