Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес индустрията през 19-20 век

Първият производствен тласък на спортно оборудване и създаването на спортен стил на живот

Фитнес индустрията през 19-20 век

Индустриалната епоха започва с една книга и завършва на един плаж. Книгата е "Новата гимнастика" на Диоклесиан Люис, а песъчливият фитнес салон е Мускулестият плаж във Винъс, Калифорния. Логично е фитнес индустриалната епоха да започне във "Века на индустрията" - така се и случва. Светът по онова време ври и кипи от идеи, хората опитват нови и нови неща, почти като сега, но с повече дух.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

(Статията е продължение на фитнес индустрията през 16-19 век)

Ню Йорк тепърва се запознавал с уличното осветление благодарение на Томас Едисон, а телефонът все още е бил скица в ума на Александър Бел.

Диоклесиан Люис, известен още като д-р Дио Люис (1823-1886 г.) e известен холист и проповедник за въздържание от лоши навици като пиене и пушене.

Той учи в медицинския университет в Харвард и продължава образованието си в хомеопатичната болница-колеж в Кливланд, Охайо. През периода 1852 до 1863 година преподава в Бостън, където основава бостънското нормално училище за физически тренировки.

По същото време на четвъртата световна конференция на YMCA спортът е официално приет и записан за преподаване във всички подразделения на асоциацията по света.

Година Събитие Място Човек / Компания Коментар

1865 година

Излиза книгата "Новата гимнастика"

САЩ

Диоклесиан Люис

Книгата  разпространява и дефинира нови начини да се спортува с гимастически упражнения, като начин за развиване на сила и постигане на форма.

1865 година

Спортът официално става един от водещите елементи в обучението в YMCA

4-та конференция в Германия

YMCA/The Y

В следващите десетилетия (до преди Първата световна война) през YMCA ще преминат много млади мъже, които ще променят завинаги спорта и в частност силовите спортове и фитнеса.

И тази индустрия стартира в индустриалния център на Европа - Германия. Тук няколко компании се борят за клиенти на новата продуктова ниша - производство на монолитни щанги.

На един предприемчив лекар от САЩ пък му хрумнало да поработи над устройство, което буквално стяга мускулатурата и работи за по-силно тяло, без да е нужна тренировка - вибриращ стол.

Мнозина от опиталите изобретението му обаче не били ентусиазирани от преживяването и го описвали като странно, стряскащо и болезнено.

Година Събитие Място Човек / Компания Коментар

1870-1880

Силовата индустрия се ражда в Германия под формата на монолитни щанги.

 

Германия, Кьолн и Хаген

Фирма "Хейден";

 

Фирма "Майер"

Известният тогавашен специалист по вдигане на тежести Едгар Мюлер твърди, че по това време в компанията "Хейден" от Кьолн започнала производство на монолитни стоманени шанги с кухи сфери, които можели да се пълнят с пясък.

Малко по-късно пък компанията "Майер" от Хаген започнала да произвеждала щанги с дискове.

1880-1890

Първият вибриращ уред за стягане на мускулите

САЩ, Батлък Крийк в Мичиган

д-р Джон Харви Килог

Уредът всъщност е вибриращ стол.

Той бил рекламиран като средство за стягане на мускулатурата. Използвал се за рехабилитация на обездвижени пациенти, а по-късно и като домашен уред за фитнес.

Два паралелни процеса обхващат света на спорта, като и в двата е намесено името на професор Атила. Той обучава много от новите лица-легенди в епохата на натуралната сила и същевременно се бори да продава изработените от компанията му сглобяеми дъмбели.

Звездата на Бащата на културизма изгрява и той започва да кръстосва света, за да прави силови демонстрации и да позира в свободни съчетания досущ като модерните бодибилдъри.

Състезанието за продажба на сглобяеми щанги пък се води между градовете по Рейн и Мейн из Германия и други в няколко от американските щати.

Година Събитие Място Човек / Компания Коментар
1870-1890 Създаване на легенди, които ще вдъхновят индустрията. САЩ, Великобритания, Европа Професор Люис Атила, роден 1844 в Карлсруе, Германия и умира през 1924 г.

Професор Атила е човек с много лица. Треньор, академик, изобретател и търговец. Под негово ръководство изгравят звездите на много знаменити силови атлети, сред които: Юджин Сендоу, Уорън Линкълн Травис, Баркър, Бари, Дандуран, Лионел Стронгфорт, Джордж Роландоу, Луис Кир, Боби Пандоур, Адолф Нордкуест, "Джентълментът" Джими Корбет (световен шампион по бокс). Атила е личен съветник на няколко крале, сред които: крал Едуард (Англия), крал Кристиян (Дания), крал Хаакон (Норвегия), крал Джордж (Гърция).

Отваря своето прочуто спортно студио в Ню Йорк през 1984 г.

1889 година

Юджин е забелязан (повече можете да прочетете в статията:

Юджин Сендоу - Бащата на бодибилдинга)

Адриатическо море, Венеция 1867 роден в град Кьонигсберг, Източна Прусия, умира през 1925 г. Сендоу е човекът, за който се сещали жителите на големите европейски и американски градове всеки път при споменаване на думите: силен мъж, красив мъж, атлет.

1859-1893

За изобретяването на сглобяем дъмбел се борят няколко мъже.

САЩ, Ню Йорк

Професор Атила (Луис Дюрлечър) и  Джордж Брейкър Уиндшип

Професорът, който бил треньор на Юджин Сендоу, използвал монолитен дъмбел, в който сипвал пясък. Уиндшип пък сменял металните външни обвивки на дъмбелите.

На 14.02.1865 обаче, Уиндшип патентова нова версия на дъмбела си с плочки, който струвал 16$. 

Този дъмбел можел да се натовари от 36 до близо 46 килограма с плочки от по половин килограм.

1889 година

За изобретяването на разглобяемата щанга с дискове също има надпревара.

САЩ, Охайо, Кантон

 

 

 

Германия

Самюел Б. Стокбъргър

 

 

 

Джоузеф Маркл, бивш член на "Расо Трио"

Патентова модел на разглобяем лост и отделно добавящи се тежести с дискове.

 

Конструирал разглобяема щанга с еднакви по височина дискове с различно тегло.

В края на века броят на почитателите на силовите спортове и тренирането и вярващите в здравословния начин на живот хора е САЩ е достатъчен, за да се появи списанието "Здраве и Сила".

То стартира с малък тираж в няколко града, след което популярността му избухва и продължава в около петдесетгодишна история. Серийното производство на щанги и дъмбели е в разгара си, това вече е мащабна нова индустрия.

Година Събитие Място Човек / Компания Коментар

1892 година

Стартира списанието "Здраве и Сила" (Health & Strength Magazine).

САЩ

Основано от Хоптън Хадли и собственост на Лигата за Здраве и Сила.

Списанието популяризира тренировките с тежести и здравословния начин на живот.

То е първото тематично списание и продължава да излиза с някои малки прекъсвания в продължение на 87 години.

1902 година

Серийно производство на щанги със пясък.

САЩ, Филаделфия

 

"Milo Barbell Company", с основател Алън Калверт

Моделът включвал кух лост с по една куха кутия на всяка страна. Похлупаците им се навивали на лоста и влизали в кутиите.

Изобретението се зареждало с пясък и коствало много време за смяна на теглото.

1905 година  и 1910 година Излиза книгата "Развитието на физическа сила", а пет години по късно и втората част - "Тетрадката по вдигане на тежести". Европа, Германия и Англия Артър Саксон Арно Пачке, известен като Артър Саксон "Господарят на желязото" от цирковото трио Саксон публикува две книги за силово трениране, изнася представления и дори побеждава популярният вече Сендоу в едно движение.

1909

Серийно производство на щанги с дискове.

САЩ, Филаделфия

 

"Milo Barbell Company", с основател Алън Калверт

Пуснат е моделът Milo Triplex, който можел да се зарежда с дискове, а лостът можел да се разкача.

С прикачване на нови ръкохватки сферите, сглобени от дискове можели да се ползват като дъмбел или пудовки.

Прегледът ни на историческите събития, създали основата да развиваме железния спорт и до днес, ще продължим с преглед на ключови лица, парламентьори на тази нова индустрия, като: Чарлз Атлас, Стив Рийвс, Франк Зейн, Лари Скот, Арнолд Шварценегер и империята на братята Уидър.

Прочетете и другите статии от поредицата:

Използвани източници

  • oldtimestrongman.com
  • Iron Game History
  • Снимка: Wikipedia
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow