Стрии и кремовете против тях

Стрии и кремовете против тях

До каква степен предпазват и заличават кожния проблем?

Едва ли има човек, който да не е запознат с този проблем. Ще се запознаем по-отблизо с методите за противодействие и най-вече с широко рекламираните кремове против стрии. Но преди да се запознаем с тях, е добре да обърнем внимание на общия характер на проблема.

Стриите са нередовни области от кожата, които изглеждат като ленти, черти или линии. Най-често те се развиват в паралелни участъци и често са симетрични. Стрии се виждат, когато човек бързо расте или покачва теглото си, вследствие на някои заболявания или преходни състояния.

Как и защо се появяват стриите?

Стриите се появяват като паралелни ивици в червено, изтънени и с лъскава кожа, а с течение на времето избледняват и започват да приличат на външен вид на белези.

Имат различен състав спрямо нормалната кожа; най-общо казано липсват еластичните съединения и колаген; организмът "третира" травмата като рана и я запълва със съединителна тъкан.

По Шнайдерман стриите могат да са белег за голям брой патологични и физиологични състояния:

  • Синдром на Кушинг;
  • Синдром на Ehlers-Danlos;
  • Бременност;
  • Пубертет;
  • Затлъстяване или рязко отслабване;
  • Прекалена употреба на кортизон (освен като орален и инжекционен, може да е съставка в някои кремове за кожата);
  • Растеж;
  • Употреба на стероиди;
  • Синдром на Марфан (характеризира се с прогресиращи стрии без задължително видима причина);
  • Еластолиза (загуба на еластоген от средния кожен слой)(Schneidermann, 2009: 627).

Ако за стриите ви няма конкретна причина, все още няма повод за безпокойство. Добре е да бъде посетен дерматолог, който при нужда може да пробва консултации с ендокринолог и други специалисти, да прецени общото физическо състояние и съпътстващите симптоми.

В най-честия случай "безпричинните стрии" не са следствие от тежко заболяване, а вероятно са по-стари или наскоро образувани стрии, които тепърва придобиват вид, който бие на очи, или са на неудобно място и скоро сте ги забелязали.

Най-общо казано, образуването на стриите става по-следния начин:

Мезодермалният кожен слой, този под епидермиса, служи на кожата като "гръбнак" и пази еластичността й.

Резките промени или увреждане на еластоген и колаген синтеза в тялото водят до това, че този слой не се възстановява ефективно и се "разцепва", като може да предизвика и "пропадане" на по-горния слой (релефна кожа).

Това е псевдотравматично явление; на практика травма няма и организмът не се ориентира директно към проблема; мястото се запълва със съединителна тъкан, нямаща характеристиките на първоначалния дермален слой, неговия състав и неговата еластичност.

Дотук вече нещата приключиха. Както сами се досещате, характерът на увреден дълбок слой и образуването на неправилна тъкан вече е само по себе си проблем извън "компетенцията" на каквито и да е мехлеми.

Мехлемът трябва да извърши две едновременни "чудеса" – да проникне в дълбочина и да накара организма да преобразува една тъкан в друга. Това не е възможно да се случи, респективно ползата от мехлемите по-скоро трябва да се търси другаде.

Кремове за предпазване от стрии

Предпазващите мехлеми са първият най-разпространен вариант. Производители на продукти за бременни и малки деца, козметични производители, а и фармацевтични компании предлагат подобни кремове.

Без да споменавам конкретни марки, бих казал, че повечето варианти са абсолютно заменими и е въпрос на вкус. Принципът на действие е един и същ. Хидратация (или дехидратация в някои случаи), комбиниран с витамини А, С и Е, считащи се за образуващи за кожата, както и някои микроелементи, с тази разлика, че не се пият, но се разчита на абсорбция през кожата (която е по-слаба), но пък е добре точково ориентирана.

Моят опит и опитът на съпругата ми и редица майки около нас казват едно: никаква гаранция. В някои случаи решаваме, че кремът успешен, защото е предпазил качила много килограми бременна жена от стрии, в друг случай и такава с малко качени килограми образува стрии. Но поне кремовете не вредят. Освен на джоба, някои имат наистина солени цени.

Определено не оставам с впечатлението, че "по-скъпото си струва", напротив, дори и "бабешкият вариант" на овлажняване със свинска мас и чист, студено пресован зехтин би вършил работа, още повече, че се работи със съвсем естествени и близки до организма съставки. Но не разчитайте на чудеса.

Бих си позволил да сравня кремовете против стрии с идеята да гълташ калций и витамин Д, за да не ти се чупят костите. Някакво влияние може и да имат, но не са в състояние да преборят естествените процеси и физичните закони.

Научни доказателства за ползата от кремовете против стрии

Съществуват няколко изследвания на влиянието на кремовете при стрии. За съжаление всички се сблъскват с един и същи проблем: изследването е водено от нечии интереси, и нерядко е манипулирано или подвеждащо като резултати.

Фундаменталното е това на немските учени, опитали да разберат влиянието на масажа и кремовете при образуването на стрии при бременни (Wieranni, 1992:42-44). Изследването е върху бременни. Групата от 50 пациента е разделена на 24 третирани и 26 нетретирани с кремове. От втората група стрии развиват около 2/3, докато от първата – малко повече от 1/3.

Въпреки това изследването оставя сянка на съмнение, защото заключава, че по-голямата част от пациентите без стрии нямат голяма промяна в теглото (по-малко от 15 кг), докато при другите процентът на промяната в теглото е доста по-голям, и остава въпросът дали това или масажът е водещото при предпазването от стрии.

Една от най-разпространените и устояли десетилетия на пазара активни съставки за кремове против стрии, използвана и днес - Трофоластин, е асоциирана с няколко изследвания.

В едно от тях (Mallol, 1991:51-57) третират група от 80 жени, едната част с плацебо, другата с колаген – еластин хидролизат, алфа-токоферол и екстракт от CentellaAsiatica.

56% от плацебо групата развиват стрии, докато само 34% от лекуваната група имат същия проблем. Това вече е статистически значим резултат на разлика в полза на крема. В другото подобно изследване (Young, 1996) разколебава резултатът. От изследваните 100 жени (група с плацебо и такава с крем) изследваният крем действително дава някакъв ефект, но в много ограничена и статистически незначима група – жени, които са били бременни преди това и са образували стрии, което разколебава положителните резултати.

Проведено е и изследване на изключително интересната идея за "какаово масло", но за съжаление всички изследвания в случая са единодушни. Ние ще цитираме едно от тях (Osman, 2008:1138-1142). В това изследване участват 210 жени, като го завършват успешно 175. Групите са отново плацебо и какаово масло.

Получава се нищожна статистически разлика в образуването на стрии. И двете групи се движат около една и съща образуваемост на стрии. Означава, че какаовото масло не действа или поне действието му е статистически недоказуемо.

Няма да имаме време и възможност да разгледаме всички правени изследвания, кой и защо ги е поръчал и какви са силните страни и слабостите им. Само ще си позволя да обобщя: преобладават изследвания на малки кръгове пациенти, доминирани от интереса на козметични и фармацевтични компании.

Въпреки очевидната опасност тези изследвания да са манипулирани, резултатите рядко са твърде обнадеждаващи – най-доброто, на което ставаме свидетели, е 30-40% намаляване на случаите, ако може да се вярва на изследванията, като при това опасността за образуване на стрии остава при повече от 1/3 от пациентите, което е твърде значителен обем и все още не може да се говори за ефективна превенция или лечение.

Лечение на появили се стрии

Лечението след появяване на стриите включва редица интересни и широко рекламирани препарати, добре познати и на българския потребител. Един от българските производители дори вече е нашумял и в чужбина.

Всъщност ние имаме опит дори и със "самоделни" лекарства против белези, каквото е домашно приготвеното лекарство на земеделски производител, станало известно под прякора "родопско чудо" и имащо добра ефикасност срещу белези при изгаряния.

Без да се спирам в подробности, техният принцип на действие в общи линии често се прескача при разглеждането им, а той е прост. Те стимулират тъканите да произвеждат колагени, за да запълват проблемните зони. Това е страхотното предимство  и най-големият недостатък на тези гелове.

Защо недостатък? Защото тяхната идея е очевидна. Те имат нужда от травма, от рана, която "да накарат" да възстановява тъканта по определен начин. Евентуално биха помогнали при нови, скоро образувани стрии, докато при стари и стабилизирани ефектът ще бъде минимален. Те са и така замислени, като следоперативни препарати, препарати при изгаряния или пък след прекарана шарка. Стриите обаче рядко имат толкова травматично начало и са трудно уловими в най-ранна фаза, при това са дълбоко в кожата, което прави лечението им впоследствие с кремове слабоефективно.

Естествено, и тези препарати са обект на редица изследвания. Изследването (Beuth, 2006:277-283) е проведено в Германия върху близо 900 пациенти, от които 771 са го завършили успешно. То обаче не атакува точно стрии, а по-скоро очаквани за образуване белези. Особено интересни са контролните групи. Те не са "плацебо и крем", както при предтравматичните кремове, а са крем за белези срещу най-мощния и неоспорим известен агент за третиране на подобни травми: кортикостероидите.

Групата е разделена на такава на кортикостероиди и крем, като има и регионално разделение: изследването е провеждано от няколко десетки независими медици на различни места в Германия. На практика това е най-"хард” известното ми изследване на крем за белези, в което кремът се среща не с измама, а с медикамент-конкурент, и то от най-високия ешелон.

Резултатът: Изследваният крем има статистическо превъзходство в успеваемостта дори и пред кортикостероидите: почти двойно по-голяма нормализация на белезите, комбинирана с далеч по-безопасно приложение и по-малко странични ефекти. Той действа, но както виждаме, действа при травматични състояния. Изследването твърди, и вероятно има истина в това, че и предварителното третиране би имало успех.

Изследване на ефективността на такъв крем имаме и на родна земя (Dyakov, 2002).Това е практическо изследване, при което от 211 пациента с изгаряния почти 2/3 се третират с лекарствения крем два пъти дневно в продължение на няколко месеца, а другите – с алтернативни препарати. В резултат само 5% от пациентите с крема дават незадоволителен резултат, докато при останалите пациенти незадоволителният резултат е многократно надвишаващ това число.

Някои кремове очевидно действат, но това не е причина да им се приписват чудотворни свойства. Ефектът  при стари, "стабилизирани" стрии не се очаква да е чудотворен. Нещо повече: сами виждате, че изследванията обикновено не се концентрират върху стриите, а върху места, които се очаква да образуват белези, например от изгаряне.

Други методи за лечение

Съществуват и други "козметични подходи", като например кремове за тен и прочие, целящи чисто визуалното прикриване на следите от стриите. Прилага се и "изпиляване на кожата", включително с лазер, но това е травматична процедура без гарантиран успех.

Все повече в борбата със стриите сила набира хирургията на пулсовия лазер. Египетският хирург Ел Руби е публикувал подробен очерк на метода. В общи линии този метод залага на отстраняване на стриите посредством микротравматизиране на областта от мезодерма и стимулиране на новото производство на колаген от раната. (ElRouby, 2009).

Изгарянето с лазера активизира неутрофилите и производството на цитокини, които карат фибробластните клетки да мигрират в района. Те започват производство на колаген, който първо е от тип 3  и впоследствие преминава към основния тип 1. Умело нанесената "рана" подпомага и образуването на нови капиляри на кръвоносните съдове.

Методът на Ел Руби се позовава на китайското проучване върху пациенти с въздействие на стриите с радиочестоти и 585 нм пулсов лазер, като резултатите са твърде обещаващи (Suh, 2007:29-34). Този модел все повече навлиза в практиката.

Модернизиран вариант на пулсовия лазер е фракционалният. Разликата е в чисто физичното въздействие върху проблемната зона.

Добрата новина при стриите е, че те дават желания отговор дори и за 1-2 сеанса пулсов лазер и изискват по-малко енергия при работа, спрямо другите белези.

Лошата новина е, че в зависимост от вида си, образуването, местоположението, цветът кожа и прочие могат да се повлияят различно и всъщност очакването при много стрии, че всички те напълно ще се заличат, е нереалистично.

Другата лоша новина за лазера, която е всеобща, е че това е агресивно лечение. Зависи от типа кожа, от фибрите на стриите, структура, местоположение, дълбочина. Трябва да се избягва да се прави лятно време и да се избягва излагане на слънце.

Ако този, който прилага лечението, не е дерматолог, добре е да посетите такъв преди да пристъпите към действие, а не просто да се доверявате на идеята на козметик да продаде услугите си.

Като цяло резултатите са обещаващи, но не абсолютни, като обаче лечението крие и някакъв риск – от една страна от усложнения, от друга – от неуспех. Може да се комбинира за по-добри резултати с "посттравматичните" кремове против стрии, които вече разгледахме, но това също трябва да е консултирано с дерматолога.

В заключение

И така, колкото и да е неприятно, не можем да дадем окончателно решение на проблема със стриите в тази статия. Изводът за кремовете е ясен: можете да ги ползвате, но не прекалявайте и не възлагайте кой знае колко големи надежди.

Принципът на действие е близък; при по-скъпия купувате обичайно малко по-добро качество, марка и реклама.

Следтравматичните кремове (като Контрактубекс) биха имали ограничен ефект, но предимно върху "млади стрии", които трудно се откриват, или пък при постоянно третиране на проблемна зона, което може би е удачно за бременни (при които е горе-долу ясно кога и кои зони са застрашени от стрии), но не и за трениращи.

Засега най-ефективна, но и най-рискова остава лазерната терапия, без обаче и тя да е обвързана със задължителен ефект, като не бива да се игнорират и носените от нея рискове.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1