Дневен план за навициСвали сега 

Стрии и кремовете против тях

До каква степен предпазват и заличават кожния проблем?

Стрии и кремовете против тях

Едва ли има човек, който да не е запознат с този проблем. Ще се запознаем по-отблизо с методите за противодействие и най-вече с широко рекламираните кремове против стрии. Но преди да се запознаем с тях, е добре да обърнем внимание на общия характер на проблема.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Стриите са нередовни области от кожата, които изглеждат като ленти, черти или линии. Най-често те се развиват в паралелни участъци и често са симетрични. Стрии се виждат, когато човек бързо расте или покачва теглото си, вследствие на някои заболявания или преходни състояния.

Как и защо се появяват стриите?

Стриите се появяват като паралелни ивици в червено, изтънени и с лъскава кожа, а с течение на времето избледняват и започват да приличат на външен вид на белези.

Имат различен състав спрямо нормалната кожа; най-общо казано липсват еластичните съединения и колаген; организмът "третира" травмата като рана и я запълва със съединителна тъкан.

По Шнайдерман стриите могат да са белег за голям брой патологични и физиологични състояния:

 • Синдром на Кушинг;
 • Синдром на Ehlers-Danlos;
 • Бременност;
 • Пубертет;
 • Затлъстяване или рязко отслабване;
 • Прекалена употреба на кортизон (освен като орален и инжекционен, може да е съставка в някои кремове за кожата);
 • Растеж;
 • Употреба на стероиди;
 • Синдром на Марфан (характеризира се с прогресиращи стрии без задължително видима причина);
 • Еластолиза (загуба на еластоген от средния кожен слой)(Schneidermann, 2009: 627).

Ако за стриите ви няма конкретна причина, все още няма повод за безпокойство. Добре е да бъде посетен дерматолог, който при нужда може да пробва консултации с ендокринолог и други специалисти, да прецени общото физическо състояние и съпътстващите симптоми.

В най-честия случай "безпричинните стрии" не са следствие от тежко заболяване, а вероятно са по-стари или наскоро образувани стрии, които тепърва придобиват вид, който бие на очи, или са на неудобно място и скоро сте ги забелязали.

Най-общо казано, образуването на стриите става по-следния начин:

Мезодермалният кожен слой, този под епидермиса, служи на кожата като "гръбнак" и пази еластичността й.

Резките промени или увреждане на еластоген и колаген синтеза в тялото водят до това, че този слой не се възстановява ефективно и се "разцепва", като може да предизвика и "пропадане" на по-горния слой (релефна кожа).

Това е псевдотравматично явление; на практика травма няма и организмът не се ориентира директно към проблема; мястото се запълва със съединителна тъкан, нямаща характеристиките на първоначалния дермален слой, неговия състав и неговата еластичност.

Дотук вече нещата приключиха. Както сами се досещате, характерът на увреден дълбок слой и образуването на неправилна тъкан вече е само по себе си проблем извън "компетенцията" на каквито и да е мехлеми.

Мехлемът трябва да извърши две едновременни "чудеса" – да проникне в дълбочина и да накара организма да преобразува една тъкан в друга. Това не е възможно да се случи, респективно ползата от мехлемите по-скоро трябва да се търси другаде.

Кремове за предпазване от стрии

Предпазващите мехлеми са първият най-разпространен вариант. Производители на продукти за бременни и малки деца, козметични производители, а и фармацевтични компании предлагат подобни кремове.

Без да споменавам конкретни марки, бих казал, че повечето варианти са абсолютно заменими и е въпрос на вкус. Принципът на действие е един и същ. Хидратация (или дехидратация в някои случаи), комбиниран с витамини А, С и Е, считащи се за образуващи за кожата, както и някои микроелементи, с тази разлика, че не се пият, но се разчита на абсорбция през кожата (която е по-слаба), но пък е добре точково ориентирана.

Моят опит и опитът на съпругата ми и редица майки около нас казват едно: никаква гаранция. В някои случаи решаваме, че кремът успешен, защото е предпазил качила много килограми бременна жена от стрии, в друг случай и такава с малко качени килограми образува стрии. Но поне кремовете не вредят. Освен на джоба, някои имат наистина солени цени.

Определено не оставам с впечатлението, че "по-скъпото си струва", напротив, дори и "бабешкият вариант" на овлажняване със свинска мас и чист, студено пресован зехтин би вършил работа, още повече, че се работи със съвсем естествени и близки до организма съставки. Но не разчитайте на чудеса.

Бих си позволил да сравня кремовете против стрии с идеята да гълташ калций и витамин Д, за да не ти се чупят костите. Някакво влияние може и да имат, но не са в състояние да преборят естествените процеси и физичните закони.

Научни доказателства за ползата от кремовете против стрии

Съществуват няколко изследвания на влиянието на кремовете при стрии. За съжаление всички се сблъскват с един и същи проблем: изследването е водено от нечии интереси, и нерядко е манипулирано или подвеждащо като резултати.

Фундаменталното е това на немските учени, опитали да разберат влиянието на масажа и кремовете при образуването на стрии при бременни (Wieranni, 1992:42-44). Изследването е върху бременни. Групата от 50 пациента е разделена на 24 третирани и 26 нетретирани с кремове. От втората група стрии развиват около 2/3, докато от първата – малко повече от 1/3.

Въпреки това изследването оставя сянка на съмнение, защото заключава, че по-голямата част от пациентите без стрии нямат голяма промяна в теглото (по-малко от 15 кг), докато при другите процентът на промяната в теглото е доста по-голям, и остава въпросът дали това или масажът е водещото при предпазването от стрии.

Една от най-разпространените и устояли десетилетия на пазара активни съставки за кремове против стрии, използвана и днес - Трофоластин, е асоциирана с няколко изследвания.

В едно от тях (Mallol, 1991:51-57) третират група от 80 жени, едната част с плацебо, другата с колаген – еластин хидролизат, алфа-токоферол и екстракт от CentellaAsiatica.

56% от плацебо групата развиват стрии, докато само 34% от лекуваната група имат същия проблем. Това вече е статистически значим резултат на разлика в полза на крема. В другото подобно изследване (Young, 1996) разколебава резултатът. От изследваните 100 жени (група с плацебо и такава с крем) изследваният крем действително дава някакъв ефект, но в много ограничена и статистически незначима група – жени, които са били бременни преди това и са образували стрии, което разколебава положителните резултати.

Проведено е и изследване на изключително интересната идея за "какаово масло", но за съжаление всички изследвания в случая са единодушни. Ние ще цитираме едно от тях (Osman, 2008:1138-1142). В това изследване участват 210 жени, като го завършват успешно 175. Групите са отново плацебо и какаово масло.

Получава се нищожна статистически разлика в образуването на стрии. И двете групи се движат около една и съща образуваемост на стрии. Означава, че какаовото масло не действа или поне действието му е статистически недоказуемо.

Няма да имаме време и възможност да разгледаме всички правени изследвания, кой и защо ги е поръчал и какви са силните страни и слабостите им. Само ще си позволя да обобщя: преобладават изследвания на малки кръгове пациенти, доминирани от интереса на козметични и фармацевтични компании.

Въпреки очевидната опасност тези изследвания да са манипулирани, резултатите рядко са твърде обнадеждаващи – най-доброто, на което ставаме свидетели, е 30-40% намаляване на случаите, ако може да се вярва на изследванията, като при това опасността за образуване на стрии остава при повече от 1/3 от пациентите, което е твърде значителен обем и все още не може да се говори за ефективна превенция или лечение.

Лечение на появили се стрии

Лечението след появяване на стриите включва редица интересни и широко рекламирани препарати, добре познати и на българския потребител. Един от българските производители дори вече е нашумял и в чужбина.

Всъщност ние имаме опит дори и със "самоделни" лекарства против белези, каквото е домашно приготвеното лекарство на земеделски производител, станало известно под прякора "родопско чудо" и имащо добра ефикасност срещу белези при изгаряния.

Без да се спирам в подробности, техният принцип на действие в общи линии често се прескача при разглеждането им, а той е прост. Те стимулират тъканите да произвеждат колагени, за да запълват проблемните зони. Това е страхотното предимство  и най-големият недостатък на тези гелове.

Защо недостатък? Защото тяхната идея е очевидна. Те имат нужда от травма, от рана, която "да накарат" да възстановява тъканта по определен начин. Евентуално биха помогнали при нови, скоро образувани стрии, докато при стари и стабилизирани ефектът ще бъде минимален. Те са и така замислени, като следоперативни препарати, препарати при изгаряния или пък след прекарана шарка. Стриите обаче рядко имат толкова травматично начало и са трудно уловими в най-ранна фаза, при това са дълбоко в кожата, което прави лечението им впоследствие с кремове слабоефективно.

Естествено, и тези препарати са обект на редица изследвания. Изследването (Beuth, 2006:277-283) е проведено в Германия върху близо 900 пациенти, от които 771 са го завършили успешно. То обаче не атакува точно стрии, а по-скоро очаквани за образуване белези. Особено интересни са контролните групи. Те не са "плацебо и крем", както при предтравматичните кремове, а са крем за белези срещу най-мощния и неоспорим известен агент за третиране на подобни травми: кортикостероидите.

Групата е разделена на такава на кортикостероиди и крем, като има и регионално разделение: изследването е провеждано от няколко десетки независими медици на различни места в Германия. На практика това е най-"хард” известното ми изследване на крем за белези, в което кремът се среща не с измама, а с медикамент-конкурент, и то от най-високия ешелон.

Резултатът: Изследваният крем има статистическо превъзходство в успеваемостта дори и пред кортикостероидите: почти двойно по-голяма нормализация на белезите, комбинирана с далеч по-безопасно приложение и по-малко странични ефекти. Той действа, но както виждаме, действа при травматични състояния. Изследването твърди, и вероятно има истина в това, че и предварителното третиране би имало успех.

Изследване на ефективността на такъв крем имаме и на родна земя (Dyakov, 2002).Това е практическо изследване, при което от 211 пациента с изгаряния почти 2/3 се третират с лекарствения крем два пъти дневно в продължение на няколко месеца, а другите – с алтернативни препарати. В резултат само 5% от пациентите с крема дават незадоволителен резултат, докато при останалите пациенти незадоволителният резултат е многократно надвишаващ това число.

Някои кремове очевидно действат, но това не е причина да им се приписват чудотворни свойства. Ефектът  при стари, "стабилизирани" стрии не се очаква да е чудотворен. Нещо повече: сами виждате, че изследванията обикновено не се концентрират върху стриите, а върху места, които се очаква да образуват белези, например от изгаряне.

Други методи за лечение

Съществуват и други "козметични подходи", като например кремове за тен и прочие, целящи чисто визуалното прикриване на следите от стриите. Прилага се и "изпиляване на кожата", включително с лазер, но това е травматична процедура без гарантиран успех.

Все повече в борбата със стриите сила набира хирургията на пулсовия лазер. Египетският хирург Ел Руби е публикувал подробен очерк на метода. В общи линии този метод залага на отстраняване на стриите посредством микротравматизиране на областта от мезодерма и стимулиране на новото производство на колаген от раната. (ElRouby, 2009).

Изгарянето с лазера активизира неутрофилите и производството на цитокини, които карат фибробластните клетки да мигрират в района. Те започват производство на колаген, който първо е от тип 3  и впоследствие преминава към основния тип 1. Умело нанесената "рана" подпомага и образуването на нови капиляри на кръвоносните съдове.

Методът на Ел Руби се позовава на китайското проучване върху пациенти с въздействие на стриите с радиочестоти и 585 нм пулсов лазер, като резултатите са твърде обещаващи (Suh, 2007:29-34). Този модел все повече навлиза в практиката.

Модернизиран вариант на пулсовия лазер е фракционалният. Разликата е в чисто физичното въздействие върху проблемната зона.

Добрата новина при стриите е, че те дават желания отговор дори и за 1-2 сеанса пулсов лазер и изискват по-малко енергия при работа, спрямо другите белези.

Лошата новина е, че в зависимост от вида си, образуването, местоположението, цветът кожа и прочие могат да се повлияят различно и всъщност очакването при много стрии, че всички те напълно ще се заличат, е нереалистично.

Другата лоша новина за лазера, която е всеобща, е че това е агресивно лечение. Зависи от типа кожа, от фибрите на стриите, структура, местоположение, дълбочина. Трябва да се избягва да се прави лятно време и да се избягва излагане на слънце.

Ако този, който прилага лечението, не е дерматолог, добре е да посетите такъв преди да пристъпите към действие, а не просто да се доверявате на идеята на козметик да продаде услугите си.

Като цяло резултатите са обещаващи, но не абсолютни, като обаче лечението крие и някакъв риск – от една страна от усложнения, от друга – от неуспех. Може да се комбинира за по-добри резултати с "посттравматичните" кремове против стрии, които вече разгледахме, но това също трябва да е консултирано с дерматолога.

В заключение

И така, колкото и да е неприятно, не можем да дадем окончателно решение на проблема със стриите в тази статия. Изводът за кремовете е ясен: можете да ги ползвате, но не прекалявайте и не възлагайте кой знае колко големи надежди.

Принципът на действие е близък; при по-скъпия купувате обичайно малко по-добро качество, марка и реклама.

Следтравматичните кремове (като Контрактубекс) биха имали ограничен ефект, но предимно върху "млади стрии", които трудно се откриват, или пък при постоянно третиране на проблемна зона, което може би е удачно за бременни (при които е горе-долу ясно кога и кои зони са застрашени от стрии), но не и за трениращи.

Засега най-ефективна, но и най-рискова остава лазерната терапия, без обаче и тя да е обвързана със задължителен ефект, като не бива да се игнорират и носените от нея рискове.

Използвани източници

 • Dr. Rouby, Mohamed El, LASERS, General Principles and Physics, Egypt, 2009, lectures.
 • Schneiderman, P. and Grossman, M., Dermatologic differential diagnosis, Informa Healtcare, New York, 2006.
 • Suh, Dong-HYE; Chang, KA-Yeun; Son, HO-Chan; Ryu, JI-HO; Lee, Sang-JUN; Song, KYE-Yong, Radiofrequency and 585-nm Pulsed Dye Laser Treatment of Striae Distensae: A Report of 37 Asian Patients". Dermatologic Surgery 33 , 2007: 29–34.,
 • Wierrani, F; Kozak, W; Schramm, W; Grünberger, W .,Attempt of preventive treatment of striae gravidarum using preventive massage ointment administration,Wiener klinische Wochenschrift104, 1992: 42–44.
 • Mallol, J., Belda, M.A.,Costa, D., Noval, A., Sola, M. , Prophylaxis of Striae gravidarum with a topical formulation. A double blind trial. International Journal of Cosmetic Science 13 , 1991: 51–57.
 • Young, G., Jewell, D., Creams for preventing stretch marks in pregnancy,  Cochrane Database of Systematic Reviews, 1996.
 • Osman H, Usta IM, Rubeiz N, Abu-Rustum R, Charara I, Nassar AH., Cocoa butter lotion for prevention of striae gravidarum: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial, BJOG. 2008 Aug;115(9):1138-1142.
 • Beuth J, Hunzelmann N, Van Leendert R, Basten R, Noehle M, Schneider B., Safety and efficacy of local administration of contractubex to hypertrophic scars in comparison to corticosteroid treatment. Results of a multicenter, comparative epidemiological cohort study in Germany, In Vivo. 2006 Mar-Apr;20(2):277-283.
 • Dyakov R., Petrova M., Tzolova N., Argirova M., Hadjiiski O., TREATMENT OF SUPERFICIAL BURNS, POST-BURN SCARS, AND KELOIDS WITH CONTRACTUBEX® GEL, Annals of Burns and Fire Disasters - vol. XV - n. 2 - June 2002.
Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow