Дневен план за навициСвали сега 

Митове в бодибилдинга: само въглехидратите повишават инсулина

Как влияе протеинът върху секрецията на инсулин?

Митове в бодибилдинга: само въглехидратите повишават инсулина

Инсулинът е един от хормоните в организма ни с най-мащабно действие. Той е един от главните герои в регулирането на нашия метаболизъм и играе много важна роля в менажирането на хранителните вещества. Всеки, хващал списание или влизал във фитнес форум, е чувал за този хормон. Покрай физиологичната дефиниция обаче може да се прочетат и много неверни неща. В най-общ план това е информация, която в някаква степен е вярна, но е извадена от контекста и е преувеличена многократно. В тази поредица ще разгледаме конкретно някои изказвания и доколко те са верни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Инсулинът има много действия: регулира концентрацията на глюкоза в кръвта; стимулира протеиновият синтез (това включва и изграждането на мускулни тъкани); възпрепятства липолизата (окислението на мазнини); стимулира липогенезата (образуването на мастни тъкани). Последните две са причината за страха на много хора от въглехидратите и предлаганите под път и над път нисковъглехидратни диети.

Страхът от инсулина се превръща в страх от въглехидрати, което не само че очевидно може да попречи на тренировките ви (примерно изграждането на мускули и зареждането с необходимата енергия), но води и до хранителни разстройства и заблуди.

В по-далечен план пречи на много хора да спазват хранителни режими. Това води и до психилогическа тежест, но това ще разгледаме в някоя друга статия в бъдеще.

Какъв е митът?

В тази поредица за инсулина ще започнем със следния мит: "Само въглехидратите предизвикват отделянето на инсулин. Протеинът и мазнините самостоятелно не му влияят." Изказването в кавичките НЕ е вярно.

Каква е истината?

Както вече сами сте се досетили, въглехидратите не са единственият макронутриент, който предизвиква секреция на инсулин. Протеинът също има сериозно влияние върху тези процеси. И преди да продължим напред, трябва да се изясни още нещо – повишаването на глюкозата в кръвта (или т.н. "кръвна захар") не е еднозначно с повишаването на инсулина. Двете не са еднакви и невинаги са в пряка зависимост едно от друго.

Нека го докажем!

Тук ще използваме данни от едно изследване от близката 2010-та година (1). В него вземат участие 21 здрави мъже на средна възраст 33 години. Разделят се на две групи, като едната получава закуска с нискобелтъчно и високовъглехидратно съдържание (LP/HC). Другата получава обратното – много протеин и малко въглехидрати (HP/LC). И двете закуски са по 675 калории, като първата съдържа 21 г белтък и 125 г въглехидрати, а втората – 75 г белтък и 75 г въглехидрати.

Разлики в количеството секретиран инсулин

На графиката е изобразена разликата в инсулиновата секреция. Закуската, в която преобладава протеинът, предизвиква по-голямо инсулиново отделяне, отколкото първата. Това разбира се, невинаги е така (някои хора са свръхчувствителни към въглехидрати, а други - не), но тук идеята е да покажем, че самият протеин също може да бъде силно инсулиногенен.

Какво вече споменах, повишаването на глюкозата в кръвта невинаги е в пряка зависимост с повишаването на инсулина. Това е и един от аргументите в спора доколко е от значение гликемичният индекс (първа и втора част).

Разлики в повишаването на кръвната захар

На графиката горе е изобразено движението на "кръвната захар". Високовъглехидратното хранене е повишило в по-голяма степен концентрацията на глюкоза в кръвта.

В обобщение се вижда, че високопротеиновата закуска предизвиква по-голяма инсулинова секреция, въпреки че в другата се съдържат 2/3 повече въглехидрати и е измерена по-висока кръвна захар.

Още по-нагледно може да се видят нещата в статията за инсулиновия индекс. Там ще намерите таблица, където може да сравните при едно и също количество от определена храна (1000 kJ ≈240 kcal) колко от хормона се секретира. Например бялата риба и кафявият ориз предизвикват еднаква реакция (4). По-подробно вглеждане в другите стойности ще направи още по-очевидна невярността на този мит.

Приложение

Приложението на горната информация не е тема на тази статия, но ако някой ви каже, че когато искате да отслабвате, не трябва да пиете декстроза, "за да не повиши инсулина" и вместо това "трябва" да изпиете един шейк със суроватъчен протеин (впрочем един от най-инсулиногенните протеини (3)), може да му се усмихнете и да му пратите да прочете този материал.

Използвани източници

  • 1. Appetite. 2010 Jun;54(3):456-64. Epub 2010 Jan 9.; Measures of postprandial wellness after single intake of two protein-carbohydrate meals.; Boelsma E, Brink EJ, Stafleu A, Hendriks HF.
  • 2. Weightology.com
  • 3. Br J Nutr. 2010 Oct;104(8):1241-8. Epub 2010 May 11.; The acute effects of four protein meals on insulin, glucose, appetite and energy intake in lean men.; Pal S, Ellis V.
  • 4. AmJClinNutr. 1997 Nov;66(5):1264-76.; An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods.; Holt SH, Miller JC, Petocz P.; Department of Biochemistry, University of Sydney, Australia.
Още съдържание по темата
Хранене-и-хранителен-режим-каква-е-разликата
Хранене и хранителен режим - каква е разликата?
Отърви-се-от-лошите-хранителни-навици-с-този-доказан-метод
Отърви се от лошите хранителни навици с този доказан метод
Хранителен-дневник-първата-стъпка-към-по-добри-хранителни-навици
Хранителен дневник: първата стъпка към по-добри хранителни навици
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow