Позингът като тренинг

Самовлюбеност или себеотдаденост?

Позингът като тренинг

Позингът е нещо, което когато срещнем във фитнес залата, най-често свързваме със самовлюбеност или показност. Вероятно най-честият дразнител във фитнес залите са тези, които "по цял ден се перчат пред огледалото и нищо не правят". Дали обаче наистина нищо не правят, е въпрос, който ще разгледаме в тази статия. Позингът представлява състояние на напрягане на мускулите на тялото, без реално да извършват движение. В тази насока позингът на практика представлява изометрично упражнение.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Позинг изометрия

Изометрията като понятие произлиза от гръцки и означава "с еднаква дължина" – на практика натоварване без съкращение. Изометричните упражнения са дейност, при която няма видима промяна на мускула при упражняване на сила с него. Например носенето на чанта на дълго разстояние или натискането на стената. Някои мускули, като например тези, които придържат долната челюст, дори и в състояние на покой имат постоянно изометрично напрежение, и поради това генерират такава сила.

Подобни действия са вече изследвани в подробности. Кубо и др. (2001) публикуват подробен очерк на 12-седмично изследване на изометрично напрягане сред девет здрави мъже, които една година преди това не са тренирали.

Всички изследвани мускули реагират с приблизително сходно увеличение.

Минус тук е, че са включени само малка част от мускулите, и то предимно такива на краката и глутеусите. Изследването установява обаче, че разгъващите мускули около коляното се влияят нищожно от изометрията. Възможно е това да е тенденция и големите разгъвачи да изискват съкращение за растежа.

Изометричните упражнения водят до минимално съкращение на мускула, но имат видим ефект върху силата.

Изследването заключва, че има пряк ефект от изометричната тренировка в увеличаване на силата, обема и намаляване на времето за електрохимична реакция на мускула на импулсите. Т.е., макар и да не е сравнена с тренировката с щанга като резултат, очевидно изометрията, освен че е възможна за практикуване където и да е и когато и да е, носи характеристиките на пълноценна тренировка.

Сравнително изследване на изометричното и стандартното силово трениране е проведено от Дукатьо и Хайнаут, за съжаление разполагам само с абстракта му. Авторите откриват силни и слаби страни и в двете тренировки; при обема като че ли изометрията води, фитнес тренировката помага за силата, времето за реакция при силовата тренировка обаче бива намалено и прочие. Крайното заключение на авторите е, че организмът се адаптира различно към двете тренировки и не може да се говори за пълна взаимозаменяемост, а за едната като добавка към другата.

Позинг практики

Как седи обаче въпросът точно с позинга? Публично изследване специално на позинга не ми е известно, но можем да се позовем на някои специалисти от бранша, които го практикуват и препоръчват за тренировка.

Обемен позинг - като тренировка

Майк Кочиш препоръчва позиране с голяма интензивност – 40-50 минути на етапи, с 1-2 минути за почивка. Препоръчва да се прецизира техниката и да се борим срещу треперенето на напрегнатия мускул. За него това е пълноценна тренировка, която води както до консумиране на хранителни вещества, така и до изчистване и загуба на вода от клетките, което им придава и по-добър вид. Довършва тази тренировка с кардио.

Позинг, вмъкнат в тренировките

Дейвид Робсън препоръчва позинга между сериите. Той се позовава на цитат на Арнолд Шварценегер, който твърди, че между упражненията често позира и вижда в това специфични ползи за тренировката си. И двамата имат силно културистична визия по въпроса обаче и наблягат преди всичко на подобряване на представянето пред съдиите, т.е. тренировката – позинг преди всичко като тренировка за представяне, и след това – като изометрично упраженение с подчертан собствен ефект.

Иван Блазкез внася нова визия, като сравнява ефекта на тренировката не директно с позинга, но с някои подобни на йога техники, като се позовава на широк спектър изследвания. Нещо подобно виждаме и в страниците на livestrong. Тъй като това не е специфичен фокус на статията, само го упоменаваме, за да се знае, че подобен ефект може да имат и йога упражненията.

Очевидно въпреки известни предубеждения сме длъжни да приемем позинга като ефектна допълваща тренировка. Лично аз избягвам да давам крайни заключения по спорни въпроси, касаещи здравето на индивида, но тук просто не откривам противоречие. Откривам ралзични идеи и методики, но всички са единодушни в едно:

Позингът, ако не е само демонстрация и пъчене, а тренировка, е ефективно допълнение към цялостната фитнес програма.

Използвани източници

  • Дейвид Робсън Мар 21, 2005.
  • Иван Blazquez Юни 23, 2009.
  • J. Duchateau and K. Hainaut, Isometric or dynamic training: differential effects on mechanical properties of a human muscle.
  • Keitaro Kuboand all,Effects of isometric training on the elasticity of human tendon structures in vivoDepartment of Life Science (Sports Sciences), University of Tokyo, Komaba 3-8-1, Meguro, Tokyo; and  Graduate School of Health and Sport Science, Nippon Sport Science University, Fukasawa 7-1-1, Setagaya, Tokyo, Japan  18 January 2001.
  • livestrong.com.
  • Майк Кочиш, Окт. 26, 2007.
Още съдържание по темата
Научни-изследвания-за-какво-да-внимаваме-когато-ги-четем
Научни изследвания – за какво да внимаваме, когато ги четем?
7-начина-да-направим-тренировките-си-по-кратки
7 начина да направим тренировките си по-кратки

Направете тренировките си по-кратки, но също толкова ефективни чрез следните 7 промени.

Как-да-направим-първото-си-набиране
Как да направим първото си набиране?
Как-да-прогресирате-във-фитнеса-без-да-увеличавате-тежестите
Как да прогресирате във фитнеса, без да увеличавате тежестите
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow