Дневен план за навициСвали сега 

Размерът на порцията има значение

Кой всъщност ни "кара" да затлъстяваме?

Размерът на порцията има значение

Има една теория, според която през всяко следващо десетилетие от живота си един човек, който вече е навършил 30, трябва да започне да намалява размера на порциите храна, които консумира, и да увеличи двигателната си активност, за да компенсира влиянието върху организма на все по-забавящия се метаболизъм.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Наскоро ми попадна новината за професор Тод Кашдан, който смята, че е изобретил научна формула за постигането на щастие, която включва шест фактора. Всички те са еднакво важни, но нека се спрем на последния, който професорът е озаглавил простичко "Грижете се за тялото си". Тук не става въпрос за тичане, хиляди трудни упражнения и лишения от вкусни изкушения. Единственото, което трябва да правите, е да се опитвате да се храните поне три пъти дневно и да се движите поне 30 минути. Звучи толкова лесно!

Но ако сте от хората, които не се хранят особено редовно или пък здравословно, и дори не обичате да се "изпотявате", поради което движението ви е неприятна задача, това все още не означава, че опасността от затлъстяване ви чака зад ъгъла.

Парадоксално ли ви звучи това? Може би, но само на пръв поглед. Авторът на един блог, свързан с храненето, споделя своите наблюдения над японците, при които затлъстяването не е толкова често срещан проблем. Не зная дали изобщо не съществува, както твърди той, но е факт, че в сравнение с проблемите с теглото на Западна Европа и Америка, Япония е далеч назад в класацията на дебеланковците.

Някои хора смятат, че това се дължи на генетична даденост и поради различната си раса японците просто са късметлии с друг вид метаболизъм, следователно не са склонни към затлъстяване. Действително не мога да отхвърля изцяло тази теория, но си има изследвания, които го правят.

Нека оставим тогава за момент презумпцията, че японците са някакви извънземни, много по-различни от другите хора, и да обърнем внимание на един интересен факт, а именно, че японската кухня не се слави точно с типичните здравословни стереотипи.

За начало японците консумират огромни количества въглехидрати под формата на ориз (бял!), при това пържен. Всякакви неща на основата на бяло пшенично брашно са култова съставка в японската кухня - нудъли, рамен и т.н. Японците също така почитат сладкото, дори твърде много, както и всевъзможни сосове, огромни количества картофи, газирани  и подсладени напитки, бисквити, снаксове и... алкохол!

Истинска оргия от въглехидрати, мазнини и добавки. Всичко онова, което смятаме, че задължително ТРЯБВА да изхвърлим от всекидневното си меню, ако искаме да бъдем здрави и слаби. Добре де, как е възможно при това положение да не страдат от затлъстяване? Американци и европейци са непрекъснато на диета и въпреки това няма и ден, в който в медиите да не се говори за поредната диета или за ползите и вредите от една или друга храна. Да, японците карат колело често и ходят пеша до метрото и обратно до вкъщи. Но едно голямо лате, два кроасана и един шоколад могат лесно да заличат тази разлика, нали?

Част от отговора на загадката се крие във факта, че японците не обичат да изпъкват, следователно "се пазят" да не напълнеят. Засиленият стремеж да бъдеш като всички останали, да не се набиваш в очи с излишно тегло и извънредни размери, макар и да може да се определи като конформизъм, в случая със затлъстяването е силен плюс за дадената нация и говори за огромната самодисциплина, която имат.

Но има още една причина, която не може да бъде пренебрегната. Оказва се, че ключът се крие в размера на порциите, който обикновено е два пъти по-малък от това, което сме свикнали да виждаме в чиниите си в тази част на света. Японците също обичат да си хапват от всичко, но не и да прекаляват. Което показва, че при храненето от основно значение е да знаеш кога да се спреш.

И не, това не означава да гладувате, а да започнете да се храните осъзнато - като обръщате внимание на момента, когато организмът ви действително е заситен и не посягате към следващото парче пица само защото ви е вкусно. Хората са разбрали, че много по-важно е не КАКВО ядеш, а КОЛКО. Изводите оставям на вас.

Още съдържание по темата
Краш-диетата-Rapid-Fat-Loss-на-Лайл-Макдоналд-I-част
Краш диетата Rapid Fat Loss на Лайл Макдоналд (I част)

Какво е краш диета и в частност RFL?

Краш-диетата-Rapid-Fat-Loss-на-Лайл-Макдоналд-II-част
Краш диетата Rapid Fat Loss на Лайл Макдоналд (II част)

Как да си съставим и спазваме режима?

Не-ме-мрази-за-здравословните-ми-навици
Не ме мрази за здравословните ми навици

Какво да отговорим на хората, които не разбират избора ни

Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow