Дневен план за навициСвали сега 

Тренировки при пълно съпротивление (TRX)

Какво представляват тренировките при пълно съпротивление и къде имат приложение

Тренировки при пълно съпротивление (TRX)

Най-вероятно съчетанието "тренировки при пълно съпротивление" или "тренировки с точка на окачване" не предизвиква много асоциации в съзнанието ви. Повечето от вас обаче сигурно са виждали причудливите шарени ленти, печелещи все повече популярност във фитнес залите и сред трениращите.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Малко история и факти

Тренировките с точка на окачване и въжета са познати още от ХIX в. и част от тях – описани в книгата "Спортове за момчета", изд. 1866 г.

По-късно, през 90-те годни на ХХ в. Ранди Хетрик – бивш член на военноморските тюлени на САЩ, разработва система за тренировки с единична точка на окачване, която започва да рекламира и продава като TRX (Total Resistance Exercise, в превод – упражнения с пълно съпротивление) едва след 2002 г.

Тренировки при пълно съпротивление (TRX)

Горе-долу по същото време Кърт Дасбах, бивш футболист от Чили, открива древна система на индианците от Андите за тренировки с употребата на въжета, и пуска за продажба конкурентен продукт – Inkaflexx.

Въпреки че оттогава до днес има доста фирми, производители на сходни продукти, към настоящия момент изписването на "Тренировки с точка на окачване" ("Suspension Training") е търговска марка на американската компания Fitness Anywhere.

Тренировки при пълно съпротивление (TRX)

Какво означава тренировки при пълно съпротивление

Тренировките при пълно съпротивление се отличават с това, че при силовите упражнения се използва тежестта на собственото тяло като съпротивление. Единственият "уред", който е необходим, е т.нар. TRX, който позволява чрез корекция на позицията на тялото да се добави или отнеме от работната тежест.

Характерно при този вид трениране е, че изолацията на отделна мускулна група без поддържащи мускули е доста сложна. Това се дължи на факта, че тялото на трениращия се използва като система от лостове, противодействащи на гравитационните сили.

По този начин за стабилизация биват ангажирани множество мускулни влакна по цялото тяло, като основни стабилизатори в повечето движения остават: коремно-поясния корсет и раменния пояс. Системата дава възможност за трениране в много равнини.

В зависимост от позиционирането на тялото движенията могат да бъдат дърпащи или бутащи. А според точката на контакт с тялото могат да акцентират върху горната или долната част на тялото.

Какво представлява уредът

Приспособлението за тренировки при пълно съпротивление представлява система от въжета (ленти) и включва следните елементи:

  • Удължител (лента за окачане и карабинери за захващане);
  • Основен карабинер;
  • Основен държач на лентите;
  • Осигурителна лента против увисване;
  • Ленти с катарами за корекция на дължината;
  • Ръкохватки;
  • Ленти за захващане на краката.

Къде може да се използва

Системата от въжета е разработена за употреба при "полеви" условия, затова тренировките при пълно съпротивление могат да се прилагат не само във фитнес залата, а практически навсякъде, където има възможност да се окачи уредът: на лост, по-едър клон на дърво, на врата.

TRX може да бъде използван както самостоятелно, така и съвместно с други фитнес уреди и аксесоари, например: дъмбели, босу, ластици и др.

За кого са подходящи тренировките при пълно съпротивление

Тренировките с точка на окачване са подходящи за всеки, който има желание да подобри физическата си подготовка и функционалността на движенията си. Упражненията са разнообразни и могат да бъдат модифицирани от практически нулево ниво на подготовка до нивото на елитни атлети.

Упражненията на TRX може да съставят една цяла тренировъчна сесия, а може да се използват като добавка към повечето тренировъчни подходи.

Често се използва като елемент от кондиционните тренировки на професионални атлети в различни спортове: футбол, баскетбол, волейбол, бокс, атлетика и др.

Противопоказания

Тренировките при пълно съпротивление биха били противопоказани при специфични заболявания на скелетно-мускулната система, при които е необходимо да се консултирате с лекуващия си лекар относно подходящата за вас двигателна активност.

Някои от упражненията срещу гравитацията биха се оказали потенциално опасни за хора със слаб контрол върху коремно-поясния корсет, тъй като той се явява основно стабилизиращо звено. Консултирайте се с вещо лице и при наличие на травми в раменния пояс или ротаторния маншон.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Научни-изследвания-за-какво-да-внимаваме-когато-ги-четем
Научни изследвания – за какво да внимаваме, когато ги четем?
7-начина-да-направим-тренировките-си-по-кратки
7 начина да направим тренировките си по-кратки

Направете тренировките си по-кратки, но също толкова ефективни чрез следните 7 промени.

Как-да-направим-първото-си-набиране
Как да направим първото си набиране?
Как-да-прогресирате-във-фитнеса-без-да-увеличавате-тежестите
Как да прогресирате във фитнеса, без да увеличавате тежестите
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow