Дневен план за навициСвали сега 

Алабаш

Научете нещо повече за един ценен зимен зеленчук

Алабаш

Възможно е да сте го подминавали досега, но ако е така, значи пропускате нещо наистина ценно. Алабашът (Brassica oleracea var. Gongylodes) принадлежи семейство Кръстоцветни. Родственик е на зелето и представлява двугодишно тревисто растение със сферично удебелено стъбло (грудка) и последователни листа. Произхожда от северозападна Европа.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Популярното название на алабаша в много страни е  kohlrabi и идва от немската дума "kohl", която означава зеле и "rabi", което означава ряпа. Листата му са големи, продълговати и тъмнозелени. През първата година стъблото на алабаша е късо и връхната му част се разраства в стъблоплод (гулия) - частта, която се консумира. За разлика от ряпата, ядливата грудка на алабаша не е корен, а издуване на стъблото непосредствено над земята. Алабашът има по-лек и по-сладък вкус от ряпата.

Хранителни стойности на алабаш

Алабаш, суров, 100 г продукт
Вода 91 мл
Калории 27
Калории от мазнини 0
Белтъци 1,7 г
Мазнини 0,7 г
Въглехидрати 6,2 г
Фибри  3,6 г
Захар 2,6 г
Холестерол 0
Гликемичен индекс -
Гликемичен товар (лоудинг) 2

Растението е отличен източник на витамин С. 100 г от продукта осигуряват необходимата дневна доза аскорбинова киселина. Макар и в по-ограничени количества, в него присъстват още холин, витамини от В-групата, витамин А.

От минералните елементи най-застъпен е калият. Срещат се също калций, магнезий, фосфор, мед, манган, натрий. Като представител на сем. Кръстоцветни, алабашът е богат на фибри, растителни полизахариди и беден на мазнини. В него се срещат следи от омега-3 и 6 мастни киселини в почти еднакви концентрации.

Алабашът попада сред храните с нисък гликемичен товар. Съчетанието на всички тези свойства го прави изключително здравословен и подходящ за диетично хранене.

Здравословни ползи от консумацията на алабаш

Хранителните съставки на този симпатичен зеленчук са съсредоточени основно в луковицата, която се използва в кулинарията. Листата на растението също може да се използват в приготвянето на салати.

Характерно за алабаша е наличието в състава му на съединения, наречени глюкозинолати, които са определящи за аромата и вкуса му. При обработката им в организма се образуват метаболити с антиоксидантен и антимутагенен ефект.

В състава му попада и вещество, наречено накратко TriHMA, което проявява антитуморен ефект посредством механизъм на програмирана клетъчна смърт (апоптоза).

Алабашът укрепва имунната система, помага при анемия и авитаминоза, полезен е при астма, бронхит, туберкулоза и лъчева болест. Има пикочогонно действие, облекчава симптомите при настинка.

 

Здравословни рискове

Алабашът се понася добре от повечето хора, но трябва да се внимава при наличие на проблеми с щитовидната жлеза, тъй като той се отнася към така наречените гоитрогенни храни (веществата, които пречат на усвояването на йода, се наричат гоитрогени, и се съдържат в определени храни като марулята и зелето). Подобно на всички зелеви растения, алабашът може да доведе до намалена продукция на тиреоидни хормони.

Възможни са алергични реакции при предразположени към това индивиди.

Как да изберем и съхраним алабаш?

Добре е да се берат по-млади луковици, с диаметър около 5-6 см, тъй като тогава те са с най-добри хранителни качества. Друг индикатор могат да бъдат и листата – колкото по-сочни и нежни са те, толкова по-качествен е продуктът.

Алабашът може да се съхранява при температура от 0-1 градуса и висока влажност (над 98%) в продължение на 3 седмици. Срокът на неговото съхранение би могъл да се удължи, ако се постави в перфорирани полиетиленови торбички, поради техните влагозадържащи способности.

Избягвайте да го купувате от сергия на открито, ако температурите навън са под нулата, тъй като алабашът измръзва лесно.

Идеи за използване на алабаш

Алабашът е подходящ за добавяне в супи или различни салати. Може да се консумира и самостоятелно, нарязан като предястие, варен или консервиран, но се препоръчва употребата му в суров вид. Тъй като е хрупкав и твърд, лесно се харесва на децата и горещо го препоръчвам като гризалка по време на периода на поникване на първите млечни зъби. Може да опитате и комбинацията от алабаш и моркови на фурна, и после да споделите в коментар дали ви е харесала.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Преработените-храни-и-преработката-им-от-организма
Преработените храни и преработката им от организма

За тялото има значение!

Зеленчукови-соленки-с-овче-сирене-и-овесени-ядки
Зеленчукови соленки с овче сирене и овесени ядки

Следобедна закуска или леко междинно хранене

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow