Дневен план за навициСвали сега 

Митове в бодибилдинга: редовното пиене на кафе дехидратира

Води ли приемът на кофеин до изменения във водния баланс?

Митове в бодибилдинга: редовното пиене на кафе дехидратира

Почти всеки започва деня си с чаша кафе. Когато излезем навън, пием Cola/Pepsi, а понякога черен чай. На дискотека пием RedBull. Преди тренировка вземаме предтренировъчен продукт с кофеин, често и други стимуланти. Ежедневно приемаме кофеин под някаква форма. Често приемът на кофеин се свързва със загуба на вода и дехидратация. Вижте дали наистина е така.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Кофеинът е известен с това, че стимулира централната нервна система и предизвиква бодрост. Тук ще разгледаме дълготрайния му ефект върху водния баланс в организма.

Води ли редовният прием на кофеин до хронична дехидратация?

Преди месец (януари 2014 г.) излезе изследване, разглеждащо именно този проблем (1). В експеримента участват 50 мъже, които са редовни консуматори на кафе. Те са разделени на две групи, като едната консумира четири кафета с общо кофеин от 40 мг/кг (това за 80 кг мъж съответства на 320 мг), а другата само вода, като количеството на едното съответства на другото, за да няма отклонение в приетите течности. Изследването е тип кросоувър, което значи, че след първия етап групата, която е консумирала кофеина, минава на вода, и обратното. Така се елиминират индивидуалните различия. Всеки от тестовите периоди трае три дена.

Учените измерват тоталното количество вода, както и телесното тегло преди и след експеримента. Разлики не са открити нито в едното, нито в другото (виж графиките).

Митове в бодибилдинга: Редовното пиене на кафе дехидратира

 

Митове в бодибилдинга: Редовното пиене на кафе дехидратира

Различия не са открити и в хематологичните маркери, както и количеството отделена урина за денонощие. Данните ясно показват, че приемът на кофеин не води до дехидратиране, нито има негативен ефект върху работата на бъбреците.

В друго изследване данните се потвърждават (2). То представлява анализ на данни от 1966 до 2002 година. Установява се, че големи дози от кофеин (поне 250-300 мг) предизвикват уриниране, но само в краткотраен план и при хора, които са били лишени в продължение на дни или седмици от кофеин. След неколкодневен прием следва адаптация, където ефект върху водния баланс в организма вече не се наблюдава. Изводът в изследването е, че нормални количества кофеин, съдържащи се в кафе, чай и газирани напитки нямат диуретичен ефект.

За финал ще споменем и още едно изследване от 2013 година (3). То е с подобна структура на първото, но участват 30 мъже, а периодите са четиридневни, а не тридневни. Дозата кофеин е малко по-голяма (5 мг/кг). След края на експеримента не са измерени разлики в тоталното количество вода, както и в количеството извън- и вътреклетъчна вода. Учените стигат до извода, че доза от 5мг/кг кофеин не води до промени във водния баланс в здрави мъже, без значение от телесната им композиция (количество мускули), физическата активност или дневната консумация на вода.

Извод

Прием на кофеинсъдържащи напитки като кафе, чай, газирани и енергийни напитки не води до дехидратация и не предизвиква промени във водния баланс.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Ефективността-на-кофеина-спрямо-индивидуалната-толерантност
Ефективността на кофеина спрямо индивидуалната толерантност

Влияе ли се ергогеничният ефект от възприемането на стимуланта?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow