Босвелия (Boswellia serrata)

Босвелия (Boswellia serrata)

Мощно противовъзпалително в помощ на ставите

Стане ли дума за хранителни добавки, които подпомагат здравината на ставите ни, почти всеки се сеща първо за глюкозамин, в комбинация с хондроитин и метилсулфонилметан (MSM). Днес обаче ще ви запознаем с босвелия.

Какво е Босвелия?

Босвелия (Boswellia serrata), също познато като индийска лиана, представлява дърво, растящо в сухите планински райони на Индия, Северна Африка и Средния Изток.

Използвана в Аюрведа дълги години, в днешно време босвелия намира приложение и изучава и от съвременната медицина.

Под формата на хранителна добавка босвелия представлява екстракт от смолата на дървото, а съставът притежава изключителни качества.

В смолата за най-потентни и активни се смятат две босвелични киселини - 11-keto-β-boswellic acid (KBA) и 3-O-acetyl-11-keto-β-boswellic acid (AKBA).

За какво се използва и какви здравословни ползи носи?

Екстрактът от босвелия се използва основно при ставни заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит, бурсит и тендонит. 

  • При изследвания на билката при хора с остеоартрит се наблюдава намаляване на симптомите между 20 и 30%. В някои от изследванията се наблюдава значително намаляване на болката, като резултатите варират между 30 и 70%. [1,2,3,4,5,9]
  • Mоже да бъде от помощ и за намаляване на астматични пристъпи, макар резултатите към момента да не са достатъчно убедителни. Едно от малкото изследвания към момента, най-често цитираното, показва, че билката има ефект на значително намаляване на част от симптомите, но едва при 27% от изследваните субекти. [6]
  • Притежава силни противовъзпалителни свойства и именно от тях идва голяма част от силата на билката. [7,8]
  • Притежава аналгетични свойства.
  • Босвелия показва и сериозен потенциал при подтискането на различни видове ракови клетки, но изследванията са изключително малко към момента, провеждани основно върху мишки.

Оптимални дози и начин на приемане на босвелия

Точната доза варира според концентрацията на босвелични киселини в продукта, но ако вземем за пример продукт с концентрация 50%, една добра дозировка е 300-400 мг, 3 пъти дневно по време на хранене.

Тъй като полуживотът на основните вещества е сравнително дълъг, препоръчително е да има 4-6 часа времеви интервал между отделните приеми. За по-силен ефект може да се комбинира с куркумин

Възможни странични ефекти

Още една добра новина - няма сериозни странични ефекти и се понася много добре.

Стандартната дозировка от 1000-1500 мг на ден се смята за безопасна. В някои научни изследвания дозата стига и до 5000 мг, отново без странични ефекти.

При по-чувствителните към босвелия е възможна проява на стомашни болки, гадене, диария и други.

Кой не бива да приема босвелия?

Безопасността не е установена при деца, бременни или кърмещи жени.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Тихомир Велев

Тихомир Велев

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1