Дневен план за навициСвали сега 

Прием на течности по време на хранене

Да пием или да не пием вода по време на хранене?

Прием на течности по време на хранене

Всички знаем колко е важна хидратацията за нашето здраве. Чели сме, че водата съставлява около 2/3 от нашето тегло и че всяка клетка, тъкан и орган от нашето тяло се нуждае от вода, за да функционира правилно. Вода е необходима за добрата терморегулация, смазването на ставите и премахване на отпадните вещества от организма.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Водата влияе пряко върху еластичността на мускулните влакна, което е едно от най-важните условия за пълноценни тренировки, без схващания и разтежения, които често ни държат далеч от залата, пистата и др.

Водата в организма ни не е константна величина – тя постоянно се разходва, следователно редовното й възстановяване е задължително за поддържане на добро здраве.

Но дали е добре да пием вода, докато се храним?

Помага или вреди тя на храносмилането ни? Както винаги, и тук мненията са разделени в два лагера. Има някои базови количества, общоприети както за хора с намалена двигателна активност, така и за трениращи над аматьорско ниво при скоростно-силови, бойни и други спортове.

Цялата ни храносмилателна система работи ефективно, единствено ако е добре "смазана" с вода. Трябва ли обаче постоянно да я "наводняваме" и пречи ли прекомерният прием на вода на работата й?

Няма да се спираме на устройството и действието на храносмилането, защото това би трябвало да е ясно на всички. Ако не, можете да прочетете следните статии:

В този материал ще разгледаме единствено доводите "за" и "против" приема на допълнително вода по време на храненето.

"Против" пиенето на вода по време на хранене

Съвместният прием на голямо количество вода и храна, и по-конкретно на студена вода, би могъл да намали нивата на киселинност в стомаха и тази на жлъчния сок. Това, от своя страна, забавя процеса на храносмилане и може да причини стомашни болки и неразположения.

"За" пиенето на вода по време на хранене

Според някои медици пиенето на вода по време на хранене не само че не пречи на храносмилането, но дори го подпомага, като допълнително втечнява храната и я прави по-лесна за храносмилане. Както знаем, стомахът ни е в състояние да обработва единствено течна храна, не твърда, именно затова се налага да я дъвчем, докато я втечним, преди да я погълнем.

И така, кой е прав?

И тук, както при много други казуси, истината е някъде по средата. Водата безспорно е жизнено необходима за всеки един процес в тялото ни, и храносмилането не прави изключение. Предлагаме ви някои прости правила, които да спазвате, за да не страда нито храносмилането, нито хидратацията на тялото:

  • Хидратирайте се пълноценно през деня – поемайте адекватно количество течности през целия ден, за да не се налага да поглъщате големи количества вода с храната си. Един базов ориентир би могло да ви бъде следното: личното тегло, разделено на две и умножено в унции. За 90 кг атлет, съответно 45х28.35 = около 1.3 л за деня. Това е препоръчителното, а според  други абсолютно минималното количество, прието в рамките на един ден. Разбира се, активно трениращите имат нужда от доста по-високи приеми, като  всичко е строго индивуално и често зависи от ежедневието ни, а при спортистите - от етапа на подготовка, хранителен план и др.
  • Пийте вода преди хранене – ако често ви се случва да сте жадни по време на храна или непосредствено след хранене, това може да е признак, че не поемате достатъчно количество вода през деня. Изпийте една чаша вода 20-30 минути преди да седнете на масата, за да намалите жаждата си след това.
  • Пийте на малки глътки – ако ви се налага да приемате вода, докато се храните, правете го на съвсем малки глътки, неколкократно по време на храненето. Не пийте големи количества вода наведнъж по време или непосредствено след храна.
  • Предпочитайте топла вода, вместо студена – така значително ще улесните работата на стомаха си. Поет на малки глътки чай или домашен бульон може дори да помогне за храносмилането ви. Това е от особена полза на тези, чиято проходимост на червата е понижена и страдат от констипация.
  • Търсете средния път – никой няма нужда от крайности дори при пиенето на вода. Пийте достатъчно, но не се хиперхидратирайте. В старанието си да останат добре хидратирани, много хора пият количества вода, които, дори приети на гладно, затрудняват дейността на много системи, включително на храносмилателната. Неефективното храносмилане води до натрупване на токсични вещества в организма, независимо колко е здравословна храната, която поемате.
  • Ако практикувате силово-скоростни спортове, които обуславят кратки, интензивни натоварвания (лека атлетика, борба, вдигане на тежести), приемайте малки количества вода между тренировъчните подходи (серии, отсечки, рундове), за да държите тялото си хидратирано, без това да води до дискомфорт, възпрепятстващ изпълнението на даденото упражнение.
  • При продължителни нискоинтензивни натоварвания (дълги кросове или каране на колело, планински преходи и др.) добавете щипка естествена сол в бутилката си с вода. Не прекалявайте, определете количеството сол според вкуса на водата – тя не трябва да става солена.
  • Избирайте вода с приблизително неутрално pH, като доста статистики и изследвания се обединяват около числото 7 (6.5-8.5). 
  • Започвайте и завършвайте деня си с 2-3 чаши хладка до топла вода.

Други материали, свързани с водата:

Използвани източници

  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/11/alkaline-water-interview.aspx
Още съдържание по темата
Всичко-което-трябва-да-знаеш-за-съня-и-5-начина-да-се-наспиваш-качествено
Всичко, което трябва да знаеш за съня и 5 начина да се наспиваш качествено
Бързо-отслабване-срещу-бавно-отслабване-Какво-темпо-на-отслабване-да-изберем
Бързо отслабване срещу бавно отслабване | Какво темпо на отслабване да изберем?
Как-да-се-движим-ако-страдаме-от-хронична-болка
Как да се движим, ако страдаме от хронична болка?
Навици-ключът-към-успеха-и-постигането-на-целите-ти
Навици: ключът към успеха и постигането на целите ти
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow