Вода - защо ви е нужна?

Знаете ли какви са вашите нужди и какво става, ако не ги задоволявате?

от четиво за 3 минути

Коя е най-важната хранителна съставка, без която не можем и трябва да приемаме всеки ден? Водата. До 75% от теглото ни е вода - тя участва във всички реакции на тялото. Балансът й в организма е изключително важен за поддържане на телесната температура, обмяната на веществата, транспорта на всички съединения в организма, включително и за изхвърляне на токсините. 

Вода - защо ви е нужна?

Обръщали ли сте внимание колко течности приемате всеки ден?

Няма универсален начин за определяне на дневната нужда - тя зависи от теглото, нивото на активност, физическото състояние и много други фактори.

Смята се, че минималното количество е 2 литра на ден. Aко се потите обилно и/или живеете на топло влажно място, необходимостта може да нарастне повече от два пъти.

Тренировката и водата

Когато тренирате, мускулите ви работят и генерират топлина. Колкото по-интензивно тренирате, толкова повече топлина ще произведете.

От тази нежелана топлина се освобождавате най-вече чрез потта, но също така чрез зачестилото дишане, което изпарява немалко вода.

Общо за цялата тренировка изхвърляме от половин до над два литра.

Какво става, ако не пиете достатъчно вода?

Случвало ли ви се е да усетите виене на свят и внезапно изтощение в средата на тренировката? Или упоритото главоболие след нея?

Често си мислим, че причината е преумора или недостатъчно сън, и макар това да са съпътстващи фактори, основният е дехидратирането.

То намалява способността на тялото да се охлажда и да пренася кислород до мускулите, предизвиквайки умора значително по-рано от нормалното.

Силата също пада пропорционално на загубата на течности, тъй като мускулите в състава си са предимно вода - около 76%.

При загуба дори на 2% от водата в тялото, физическата сила може да падне до 15-20%.

Когато стигне до състояние на дехидратация, тялото ни взима предпазни мерки най-вече срещу прегряването. Тялото ви ще си я набави от собствените си запаси, най-вече от кръвта.

Като резултат тя се сгъстява и става по-трудно на сърцето да я изпомпва по кръвоносната система, получава се застояване на кръвта в някои части, с течение на времето се увеличава рискът от високо кръвно, завишен холестерол и сърдечни заболявания.

Скорошни изследвания свързват намаления прием на вода и с хронично главоболие, киселини в стомаха и артрит.

За да избегнете неприятни моменти в залата, свързани с обезводняване, трябва винаги:

  • Да се подготвим за тренировка, като пием достатъчно течности преди това. Ако тя е следобед, най-добре да изпием минималното дневно количество - 2 литра;
  • Да пием течности по време на самата тренировка, каквато и да е тя;
  • Първото нещо, което трябва да възстановим след тренировка, е водата.

Вода или...

Ако спортуваме усилено, чистата вода невинаги е най-добрият избор за възстановяване на течностите. По-добър ефект ще имат така наречените "изотонични напитки".

Те съдържат около 6-7% въглехидрати и електролити в такава пропорция, че преминават в кръвта по-лесно от чистата вода, защото имат налягане, близко до това на кръвта.

Задържане на вода

Ако ви се случва да се събудите подути и подпухнали, а обувките от вчера да не ви стават, то вие сте задържали вода.

Това може да говори за бъбречни проблеми, но може и проблемът да е в това, че просто прекалявате със солта (което е сравнително лесно, предвид повечето готови храни).

В този случай трябва да пиете повече вода, за да изхвърлите натрупаното количество. Най-добре си вземете дестилирана или изворна, вместо минерална вода.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
10 апр 2007 13:33

защо е по дабре да пием дестилирана а не минерална

2
1 май 2007 07:24

Защото при проблеми, с бъбреците например, твърдите частици се утаяват в бъбреците, което може да задълбочи проблема. Докато, както знаем, чистата дестилирана вода не съдържа такива, защото по време на обработка тези частици се превръщат в утайка и ние не ги консумираме.

3
24 юни 2007 11:58

Не разбрах за възстановяванетео .Кави течности трябвя да премаме, смисъл по конкретно, кои съдърйат въглехидрати и електролити?

4
26 юни 2007 15:48

Matisqhu, като се има в предвид, че по време на тренировка организма ни отделя голямо количество вода, трябва да я възстановим. Единствения начин е да я пием, чиста, минерална или дестилирана. Въглехидратите можеш да си ги набавиш чрез протеиновите напитки след тренировка.

5
24 яну 2008 15:33

Много противоречиви мнения чувам по въпроса... Ако съм решил да изчиствам от мазнини и да правя релеф, какт точно ще ми помогне водата? Страх ме е да пия много дори след тренировка гледам да избягвам. Занимавам се основно със Бойни Изкуства, но и фитнес по мако. Някакви съвети за водата и качването на КГ от нея?

Florina
6
20 юли 2009 20:17

Сред обществото е популярно схващането, че човек трябва да изпива поне 1.5 - 2 литра вода на ден. Много от нас, обаче, съвсем не се нуждаят от такива количества.

Аномалията може да се предотврати, само в случай, че всеки от нас се вслушва в собствените нужди на тялото си. За да установим точното количество вода, което е необходимо да поемаме ежедневно, можем да се подложим на така наречения „тест за нивото на захар”. Тестът показва точното количество течност, която изразходваме при физическо натоварване и която съответно трябва да бъде възстановена в нашия организъм.

Валентин Иванов
7
21 юли 2009 08:48

Само че всеки процес в тялото изразходва някакво количество вода, а като се натоварваме основно изпаряваме през устата, а не през потните жлези.
Не било нужно по литър и половина?!!!!!
Аномалия??!!!!!
А каква е ползата да се пие по-малко?
Тялото се изчиства чрез водата. Пий по-малко вода и като образуваш пясък и камъни в бъбреците пак ще си говорим.

Florina
8
21 юли 2009 09:28

в статия която написах аз,не се казва да се пие по малко вода вече развенчават мит че трябва насила да се пие вода,това имам предвид,според нуждите всеки да се вслушва в своето тяло. защото вода се намира и в други течни храни,затова организъм няма да ни се остане на сухо. а краставици 98% вода,плодове също са доста сочни. а знаете ли че прекалено пиене на вода измива натрий от организъма и натоварва работа на бъбреци,да не говорим че от вода може да се умре ако се пие в огромни количества нарича се”водна интоксикация” вижте в информация. вода е живот но и тя носи свои специфики.

Валентин Иванов
9
21 юли 2009 12:16

“Насила”? Че това е супер субективно понятие. Ако вярваш на такив аглупости че водата е отровна, може и да не ти се пие.
Съвременната ни храна е толкова наблъскана с натрий, че се налага да се пие още повече вода, за да се изхвърля нормално. Така, като чета май си вегетарианка, но повечето българи не са. Те ядат мазни и хипер солено и имат нужд аот мнодо вода.
Токсичните нива на воден прием са доста над десетте литра на ден. Аз съм стигал и до 11 като съм боледувал без проблем. 3л на ден не могат да навредят на никой, само могат да помогнат за по-добра работа на тялото.

Florina
10
21 юли 2009 12:30

всеки има индивидуален организъм,в никакъв случай не съм имала предвид че водата е отровна,казах статистика от фитнес статии за прекомерно пиене на вода,който употребява извънредно много вода значи има проблеми със здравето,това го казват медиците. и не съм вегетарианка и никога няма да бъда,обичам месце,но солено и мазно не,защото спортувам и се храня правилно и здравословно.

“Отравяне с вода” в залата

Експертите предупреждават, че някои заклети атлети пият много вода докато тренират и по този начин се подлагат на смъртна опасност или „отравяне с вода”.

За участниците в маратон, триатлетите и велосипедистите е известно, че дехидратирането е предизвикано от недостатъчно приемане на течности в организма. Малцина обаче са запознати с факта, че прекалено многото вода убива.
Интоксикацията с вода още се нарича хипонатремия, предизвикваща се по време на упражнения. Изследвания по въпроса са направени в Бостън. Аномалията се появява, когато активно спортуващите пият повече течности – вода или енергийни напитки - отколкото техните бъбреци могат да преработят. Излишната вода би могла да разреди в опасна степен натрия в кръвта, така необходим за функционирането на органите ни.

Сред обществото е популярно схващането, че човек трябва да изпива поне 1.5 - 2 литра вода на ден. Много от нас, обаче, съвсем не се нуждаят от такива количества.

Аномалията може да се предотврати, само в случай, че всеки от нас се вслушва в собствените нужди на тялото си. За да установим точното количество вода, което е необходимо да поемаме ежедневно, можем да се подложим на така наречения „тест за нивото на захар”. Тестът показва точното количество течност, която изразходваме при физическо натоварване и която съответно трябва да бъде възстановена в нашия организъм.

Тази аномалия основно засяга хората, които активно спортуват повече от четири часа на ден. За средностатистическия човек един час активно физическо натоварване по-трудно би довел до горе споменатата аномалия.

И все пак, важно е да съблюдаваме стриктно, както количеството храна в ежедневната ни диета, така и количеството на приетите течности.
а ако имаш предвид натрия в продукти,то това е твоят проблем защото аз не ям продукти с прекомерно количество сол,а това са мазни изкуствени колбаси и кайми,а сирене и кашкавал които са качествени не са наблъскани със сол,само фалшиви и бързо обработени за продажби. моите уважения но съм доста запозната с тези неща,плюс съм и учила имам дипломи за това.

teo ananiev
11
4 апр 2014 11:17

Преди да си променя живота, пиех по 7-8 бири или концентрат или вина на служебни банкети и вечери.
От месец пия по около 4-4,5 литра вода на ден.
Разликата е фрапираща. И за мен и за околните.
Няма да коментирам за отслабването и как влияе щото не съм специалист, но, знам че ми помага.
Ама това което направи с кожата и лицето ми е уникално!
Кожата ми се изюисти и се изпъна, лицето ми се белна и както каза мой приятел миналата седмица:
” Тео не знам дали си  фърлил кила от шкембето ама си фърлил години от лицето бе човек. Изглеждаш страхотно в лице”
Водата е уникално нещо. Силно препоръчвам, просто видях какво направи с мен само за 1 месец.

Мартин Ангелов
12
24 яну 2016 22:35

Пия между 3 и 5 литра дневно. Определено се чувствам добре. Когато тренирам в залата изпивам 1.5 литра ,а имам ли и кардио добавям и още 0.5 литра.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.