Дневен план за навициСвали сега 

Не можеш да готвиш? Научи се с тези лесни стъпки

Вкусни и лесни идеи за твоите кулинарни опити

Не можеш да готвиш? Научи се с тези лесни стъпки

Когато споделя поредната си здравословна рецепта или пък извадя нещо по-интересно от кутията с храна, има хора, които ми казват: „Така ми се иска и аз да си нося домашна храна, но не мога да готвя, не мога да правя такива неща като теб!“

А аз не правя нищо сложно, даже напротив. Просто комбинирам различни продукти. С практиката идва способността да експериментираш и измисляш нови комбинации.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ако искате да готвите сами храната си, но все отлагате, защото смятате, че това е сложна дейност или пък времето ви е виновно (все не стига), то няма да е лошо да премислите оправданията си и да подредите приоритетите си.

Започваме нова поредица, в която с ваша помощ ще разглеждаме проблеми и ще намираме решения.

Целта е една: все повече хора, които имат желание да се хранят с домашно приготвена храна, да се мотивират и да започнат да го правят, следвайки няколко лесни стъпки и малки хитрини в кухнята.

Защо да готвим храната си?

Щом се зачетохте в тази статия, то вие отлично знаете предимствата на домашната храна.

Длъжна съм обаче да изредя няколко причини с надеждата, че още някой ще се присъедини към нашето непрофесионално кулинарно общество.

 • Ще знаем какво точно съдържа ястието, защото лично ще сме сложили всички съставки;
 • С по-голяма точност ще пригодим рецептите към нашия режим, фитнес цели или начин на живот;
 • Ще контролираме изходните продукти и ако имаме алергия към някоя съставка, просто няма да я слагаме (доста често при купешките храни се налага да гадаем дали ще се обринем след консумация);
 • Няма да се налага за пореден път да поръчваме пица, да стопляме готови супи, да вадим вакуумирани пържоли или да гребем от консервите;
 • Ще спестим пари (ако не ви се вярва, направете си личен експеримент);
 • И не на последно място – имаме възможност да се храним по-здравословно и по-пълноценно;
 • Бонус: енергията, която влагаме в собствено приготвената храна е приятна и зареждаща.

Щом аз мога – можеш го и ти!

Годината е 2007-ма – абитуриентският ми бал е минал, както и кандидат-студентските изпити. Приета съм! Отивам да следвам в друг град, далече от мама и нейните гозби.

Не мога да направя един обикновен омлет. Какво ви залъгвам? Не мога да си нарежа една салата! Не мога най-елементарни действия в кухнята.

Вакуумирани пържоли, храни от топлите витрини на големите хранителни вериги или пък риба от консерва, понякога плескавици от любимата сръбска скара или в близкия до университета стол – това бяха най-редовните гости на моята трапеза през студентските години.

Всяка събота и неделя си пътувах до родния дом (за щастие разстоянието не беше голямо) и с наслада се отдавах на домашните манджи на мама! По-вкусно нямаше (да ви кажа, колкото и добри готвачи да станете, по-вкусни от нещата на мама просто н-я-м-а)! Брат ми непрекъснато се шегуваше с мен, че не мога 2 яйца да си сваря.

Със засилване на интересите ми в областта на спорта и здравословното хранене, нещата започнаха плавно да се променят. Осъзнах, че начинът ми на живот не е оптималното, което мога да направя за себе си и здравето си. Започнах да разбирам, че е важно да знаеш какво ядеш (до последната съставка) и че всъщност е доста интересно да умееш да създаваш сполучливи рецепти, които на всичкото отгоре да са изцяло в унисон с философията ти.

Винаги съм обичала да гледам готварски канали – успокояват ме, възхищавам се на храната, цветовете, уменията на готвачите. Но голяма част от ястията, които създават, са неприложими в моята гледна точка за хранителен режим.

Това налага някои основни познания – да знаеш с какво да замениш Х, така че да стане подходящо за теб, да знаеш успешни комбинации на храни, да знаеш коя обработка на храната е по-полезна и т.н.

Постепенно започнах да се интересувам по-задълбочено и да правя лесни неща – нарязани зеленчуци, изпечено месо във фурната, сварени яйца. С времето научавах повече, експериментирах повече и колкото по-вкусно ставаше всичко, толкова повече исках да готвя сама храната си.

Аз съвсем не се имам за голямата готвачка – не претендирам за кой знае какви знания, нито пък умения. Но с ръка на сърцето мога да кажа, че го правя с голямо желание и влагам много положителна енергия. Непрекъснато се уча и съм на мнение, че всеки може да готви, стига да иска.

Щастлива съм да имам страхотен мотиватор до себе си, на който се възхищавам всеки ден и от когото научавам много.

А сега целият екип на BB-Team искаме да мотивираме теб!

Как да започна?

Като за начало избройте основните си извинения и се опитайте не да заобикаляте решенията, а да ги намерите.

"Не ми остава време да пазарувам", "Не мога да спазвам режим, защото не мога да се храня отделно от семейството си", "Не ям през деня, защото съм в офис, а вечер ям каквото видя" – ако сред тези оправдания откривате себе си, то решенията на проблемите са тук.

Подредете приоритетите си, ако искате да готвите, но все нямате време – представете си мислено един свой ден, от събуждането до лягането. Какво правите, когато сте вкъщи? Наистина ли няма как да „жертвате“ 30-40 минути, за да отидете в кухнята и да приготвите ароматни ястия за ден-два напред?

Сложете заниманията по важност и преценете кое от тях не е от толкова голямо значение, за да може на негово място да се научите да готвите.
Приложете плана в действие и вижте реално дали нещата ще се получат добре.

"Не знам как да готвя."

Не е нужно да започвате с кулинарни шедьоври, а с нещо малко и лесно – сложете на котлона да заври вода, направете си чай; опитайте с някоя лесна, но вкусна салата.

Не си мислете, че всички добри готвачи са започнали от раз да приготвят сложни ястия. Всичко идва с практиката и неусетно ще придобивате все повече умения.

"Не знам какво да сготвя."

Какво ви се яде? Направете си списък, а след това се разровете в някоя книга с рецепти, в интернет или пък се обадете на близък човек с умения в кухнята. Просто трябва да започнете. Разгледайте и нашия раздел с рецепти, където нещата са здравословни, лесни за приготвяне и същевременно вкусни.

"Не умея никакви техники."

Не се опитвайте да режете бързо като професионалните готвачи – правете го със свое темпо и гледайте да не си отрежете пръстите. В крайна сметка , важен е крайният резултат; дори и да объркате нещо – ще се научите следващия път.

"Опитах веднъж, но не се получи и няма да повторя."

Отнема време и е възможно първите опити да са несполучливи. Не се отказвайте, а продължавайте смело напред.

"Имам малка кухня."

Имате нужда от котлон, печка, мивка и място за рязане. Дори кухнята да е малка, това не е оправдание да отказвате да си приговяте храната (а всъщност да го искате толкова много).

Има ли някакви тънкости?

Разбира се.

 • Има тънкости при приготвянето на определени храни.
 • Има храни, които си отиват с точно определени подправки.
 • Има хитринки, които позволяват по-оптимално изпозлване на продуктите или пък по-бързо приготвяне на ястието.
 • Има похвати, чрез които целият процес да стане по-лесен и приятен.

Все още непрекъснато откривам нови и нови територии.

За да разкрием вече утъпканите пътища и да тръгнем заедно по новите, имаме нужда от твоето съдействие.

Ако си от хората, които искат да приготвят сами храната си, но не знаеш как да започнеш и искаш конкретни съвети, влез в специално създадената тема и отговори на нашите въпроси. Кажи ни какво те затруднява и какво искаш да научиш.

Ще се постараем да намерим решения и да ги пречупим през нашия опит, за да сме ти максимално полезни. И помнете: за да готвите добре не е нужно да правите засукани неща. Важно е да готвите с любов, желание и свежи съставки.

Щастието е в ... домашно приготвената храна!

Ако решите да запретнете ръкави, то биха ви били полезни тези четива:

Важно: не изпускай и следващите статии от поредицата, като се абонираш за имейл бюлетина ни в карето по-долу.

Успех!

Използвани източници

 • Greatist.com
 • Huffingtonpost.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Научи-се-да-готвиш-малките-хитрини-в-кухнята-част-II
Научи се да готвиш: малките хитрини в кухнята, част II

Яйца, авокадо, банан (+ рецепта)

Научи-се-да-готвиш-пилешко-със-сладки-картофи-и-зеленчуци
Научи се да готвиш: пилешко със сладки картофи и зеленчуци

"One-pan" рецепта за бърза и вкусна вечеря

Научи-се-да-готвиш-питателно-къри-с-нахут-и-червена-леща
Научи се да готвиш: питателно къри с нахут и червена леща

"One pan" рецепта за вкусно, питателно и радващо сетивата ястие

Как-и-защо-да-си-правиш-супер-шейк
Как и защо да си правиш супер шейк
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow