Дневен план за навициСвали сега 

Калций с витамин Д

Калций с витамин Д
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява калций?

Калцият е минерал, с който са свързани функции като:

 • Кръвосъсирване;
 • Провеждане на нервни импулси;
 • Мускулни съкращения;
 • Изграждането на костна тъкан.

Каква е ролята на калций в организма?

Основната функция на калция е структурната. Той играе роля и в клетъчната биология.

Калцият може да се свърже с широк кръг от протеини, като променя тяхната биологична активност. Това е важно в пренасянето на нервни импулси и мускулното свиване.

Защо се приема калций?

Калцият се приема, когато нивата му в организма са ниски и човек не може да си го набави по една или друга причина чрез храната.

Той е необходим за съсирването на кръвта, активирайки съсирващи фактори.

Ниското ниво на калций в кръвта и тъканите може да доведе до състоянието хипокалцемия, включващо усещания за изтръпване и вкочаненост, както и мускулни потрепвания.

Как се приема калций?

Приемът на калций като хранителна добавка на ден при възрастни следва да е безопасен за повечето хора, когато се приема през устата и в препоръчани количества (около 1000-1200 mg дневно).

При деца калцият следва да е безопасен, когато се приема през устата в препоръчани количества, които варират в зависимост от възрастта: 

 • 1-3 години – 700 mg дневно;
 • 4-8 години – 1000 mg дневно;
 • 9-18 години – 1300 mg дневно.

Какво представлява витамин Д?

Витамин Д или наричан още „слънчевият витамин“ е мастно разтворим витамин и може би най-важният в организма.

Той е и най-дефицитният елемент в тялото, като се набавя трудно от храната и слънцето.

Каква е ролята на витамин Д в организма?

Витамин Д изпълнява редица ключови функции при деца и възрастни.

Витамин Д пряко влияе както върху вродения, така и върху придобития имунитет. Неговото активиране в имунните клетки е в пряка връзка от концентрацията на витамина в серума и наличието на патогенни микроорганизми.

Защо се приема витамин Д?

Витамин Д има редица ползи:

 • Влияе върху експресията на антимикробни пептиди (AMP), които са неизменна част от вродения имунитет;
 • Притежава имуномодулаторен ефект върху лимфоцитите в придобития имунитет;
 • Поддържа баланс между възпалителните и имунопотискащите клетки, което потиска излишното възпаление и увреждането на тъкани и модулира имунния отговор;
 • Физиологичното действие на витамин Д е свързано с регулацията на обмяната на калций и фосфор във всички нейни звена;
 • В костите витамин Д осигурява отлагането както на калциевите, така и на фосфатните йони. Така той участва във вкостеняването на костите и дентина;
 • Понижен риск от настъпване на сърдечно-съдови заболявания или усложнения при такива заболявания;
 • Доказана е пряката връзка между нивата на витамин Д и високото кръвно налягане. По-високи концентрации на витамина водят до понижаване на кръвното налягане;
 • Подобряване на секрецията на инсулин при лица, болни от диабет тип II или лица в риск. Ефектът се свързва пряко със защитните свойства на ниво панкреас;
 • Подобряване на инсулиновата чувствителност в резултат от подобряване на секрецията на инсулин от панкреаса и много други.

Как се приема витамин Д?

Препоръчителните дози витамин Д са:

 • За възрастни мъже и жени - минимална ефективна доза от 2000-3000 IU дневно;
 • За спортуващи - 3000-5000 IU дневно;
 • За болни от остеопороза и рахит - 5000-10 000 IU;
 • За бебета и малки деца - 500-1000  IU дневно.

Приема се с храна, която съдържа мазнини.

Защо калций с витамин Д се приемат като готова формула?

Калций с витамин Д се приемат като готова формула, защото минералът и витаминът са свързани помежду си.

Витамин Д е свързан с регулацията на обмяната на калций и форсфор, а при комбинирането на витамин Д с калций се наблюдава по-силен ефект при понижаване риска от падане и костни фрактури при възрастни хора.

Важно е обаче да се уточни, че трябва да се внимава с високите дози витамин Д.

Високите дози витамин Д демонстрират и засилени странични ефекти, като увеличен риск от завишени нива на калций в кръвта и урината.

Високите дози D-3 увеличават ефективно серумните нива на витамина, но се отразяват негативно на костната минерална плътност, нивата на паратироидния хормон и калциевите нива в серума и урината.

Затова не бива да се превишават препоръчителните дневни дози или приемът да се обсъди с наблюдаващия лекар.

Какви са предимствата на готовите формули като калций и витамин Д

Предимствата на готовите формули като калций и витамин Д са основно свързани с това, че улесняват потребителя и са удобни за прием – така човек не забравя да изпие някоя от съставките, тъй като всички са в един продукт. Друга подобна комбинация е Цинк, Селен и Витамин Д, както и Витамин C, Витамин Д и Цинк.

Какви са недостатъците на готовите формули като калций и витамин Д

Недостатъците на готовите формули хранителни добавки, като калций с витамин Д, са че не може да се контролира дозата за всеки отделен елемент.

Ако човек трябва да приема някой от елементите в по-голяма дневна доза, излиза по-изгодно да се закупи самостоятелно, отколкото като част от готова формула.

Заключение

Калций с витамин Д се предлага като готова формула, която има своите предимства и недостатъци. Двата елемента могат да се закупят и самостоятелно.

Преди закупуването, е добре човек да направи своя информиран избор на база какви дози иска да приема от всеки елемент и кое ще излезе по-изгодно в дългосрочен план – закупуването на елементите поотделно или като готова формула.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Магнезий-при-изтръпване-на-ръцете
Магнезий при изтръпване на ръцете
Магнезий-за-крампи
Магнезий за крампи
Магнезий-при-подагра
Магнезий при подагра
Ползи-от-прием-на-селен
Ползи от прием на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow