Обезкосмяване - по-малко косми или верни на природата?

Естетика, мода или важна за здравето процедура е обезкосмяването?

Не е нужно да си познавач, за да забележиш, че все повече спортисти прибягват до обезкосмяващи процедури. Според много хора мъжете са станали по-суетни по този въпрос дори от жените. С настоящата статия ще се опитам да отговоря на някои въпроси, свързани с въпросното обезкосмяване.

Обезкосмяване - по-малко косми или верни на природата?Премахването на космите по тялото е процедура, която трябва да се извършва целогодишно. Това не е проблем, с който трябва да се справяме само лятото. Преди разкрасителните процедури всеки трябва да е наясно, че козметичният ефект далеч не е най-сериозният им проблем. Методите за това са много, но кой е най-ефективният никой не може да каже с точност. Важно е да знаете, че по законите на нормалната човешка физиология, както и по законите на Мърфи, вечно обезкосмяване не може и няма, още по-малко обезкосмяване “Веднъж за винаги”. Космите са придатъци на кожата, които се появят над дермата. Преминавайки по горните кожни слоеве, те излизат на повърхността на телата ни през мастните жлези, които ни служат, за да се потим.

Структура на косъма

Лекарите разделят космения растеж на три фази. Първата фаза е тогава, когато в космения фоликул коренът на косъмчето се създава и започва активен растеж, втората фаза настъпва, когато косъмът, проникнал през дермата е в стабилно състояние. След време на това състояние то пада само. Когато падне, настъпва третата фаза, тоест тогава, когато косменият фоликул представлява торбичка, която се готви да създаде ново стъбло, от което да имаме и ново косъмче. По досетливите от нас веднага биха се досетили, че не може да настъпи цялостно обезкосмяване от един път. Понеже дори да премахнем текущите косъмчета, фоликулът ще произведе нови на тяхно място.

За окосмяването при хората отново е виновен добрият стар тестостерон. Мъжките тела произвеждат около 20 пъти повече тестостерон, което обяснява защо мъжете имат много повече косми, отколкото жените. Затова употребата на забранени субстанции, които предизвикват хормонален дисбаланс застрашават тялото ви от нежелано окосмяване. За много жени е изключително важно да знаят, че фините косъмчета около млечните жлези, както и лекият мъх върху горната устна не са признак на болест. В случай, че се появят груби и дебели косми по лицето, гръдния кош, или корема трябва да потърсят лекар ендокринолог. Само въпросният лекар може да установи причината за хормоналния дисбаланс и да назначи подходящото за това лечение. Не е ясно защо, но е факт, че жените от средиземноморските райони са по-окосмени за разлика от обитателките на северните страни.

Методи за обезкосмяване 

Методите за извършване на обезкосмяване са много и най-различни. Бръсненето без съмнение е най-лесният и бърз начин за обезкосмяване. За съжаление този безболезнен метод е изключително неефективен. Изследвания доказали, че при 5% от жените космите намалели или изтънявали. При останалите те ставали груби и дебели затова жените рядко прибягват до този метод. Често два дни след обръсването космите отново се появяват в още по-лош за нас вид. Да не говорим, че съществува опасност от порязване или възпаление на кожата.

Много жени за по-малко окосмяване използват пинсети. Хубаво е при този метод да се спазват определени съвети като например е добре да знаем, че пинсетата трябва да е с полегати и шлифовани краища, за да е по-трудно да захванем част от кожата ни. Естествено много от вас вече се досещат, че тази процедура се изпълнява на добре осветено място. За да намалим болката можем преди това да затоплим третирания участък. Така порите ни биха се отворили и косъмът би излязъл по-лесно. Всеки косъм се отскубва с рязко движение, така намаляме вероятността той да се скъса. След процедурата е желателно участъка да се намаже с противовъзпалителен крем, който да успокои гневната реакция на кожата ни.

Много хора използват изрусяването за маскирането на косъмчетата. Така се създава визуалната представа, че няма косъмчета. Естествено това е приложимо само за малки косъмчета като мъх по бузите, брадичката или над устната. Методът изисква повишено внимание тъй като някои типове кожи са чувствителни към химикалите, които се съдържат в изрусяващите кремове. Затова е добре преди самото изрусяване да се направи тест върху малка част от кожата ни, за да проверим как тя би реагирала. На хората с по-светли косми ще им бъде лесно, а при тези, които са с по-тъмни - не рядко се налага втора процедура.

Депилатори в борбата с окосмяването 

Напоследък много актуални станаха крем депилаторите. Това са кремове, които разграждат косъма химически. Вече се продават в най-различни видове: сухи, като крем пяна или дори спрей. За съжаление някои депилатори могат да причинят много тежки кожни реакции. Недостатък на метода е, че косъмът се изгаря само над фоликула си, тоест при мъже с по сериозни косми отдолу остава точка. Така само за няколко дни косъмчетата пак са наболи по тялото ни. Добре е да знаем, че не е желателно да оставяме депилатора повече от колкото производителят е посочил. Стриктно се придържайте към указанията, които са приложени на опаковката.

А кола маска? 

Изключително разпространен метод е чрез така наречената кола маска. Кола маската бива два вида топла и студена. Топлата се слепва по добре по тялото ни, затова се използва при епилиране на интимните области, под мишниците, а понякога и гърдите и гърба. Студената пък се ползва при краката и ръцете. Методът е траен, понеже настъпва изскубване на косъма от корена му, чак месец след това ще ви се наложи да правите тази процедура отново. Важно е да знаете, че 24 часа след процедурата не се препоръчва употреба на сапуни и парфюми, понеже някоя от съставките им може да раздразнят и без това чувствителната ви кожа.

Епилаторите 

Съществуват и машинки наречени епилатори. Това са машинки, които издърпват косъма от кожата ви, все едно с пинсета. Хубавото е, че могат да се използват постоянно и след дълга употреба космите намаляват. За съжаление процедурата е доста болезнена, особено в зоната на триъгълника или под мишниците. При всички видове отскубване на косъма от кожата може да се получи неправилен по-късен растеж. Тоест косъма да започне да расте навътре в кожата, а не над нея така може да се получат гнойни пъпки и ранички по тялото ни.

Модерни методи за обезкосмяване 

Най-съвременните методи за обезкосмяване са трайните такива. Такъв например е електроепилацията. Електроепилацията е метод, при който в корена на косъма се вкарва една игла, по която тече слаб ток. Така косъмът под въздействието на тока пада. За съжаление на една процедура се третират около 100 косъма като 30% от тях никога повече не израстват. Опасността от чувствителна кожа си остава и тук. При фотоепилацията космите се облъчват с определен вид светлина. Така фоликула на самия косъм бива унищожен. Както се досещате това е изключително ефикасен метод, отнема малко време и е безболезнен. За съжаление метода е скъп и недостъпен за повечето от нас. Според мнението на съвременни европейски козметици най-ефикасният метод създаван някога е лазерната епилация. Лазерното излъчване унищожава фоликула само на определена фаза на растеж на космите и затова е необходим курс от процедури, които се правят на 3-4 седмици. На един сеанс могат да бъдат отстранени до 500 косъма. Ефектът от лазерната епилация се запазва 4 до 7 години след употребата му. На практика това е метод без странични ефекти. За съжаление методът е изключително скъп и недостъпен за широката част от потребителите. Преди да прибегнете към подобен вид процедури се замислете дали си струва. Страничните ефекти са пъпки по цялото тяло, риск от инфекции и бурна неодобрителна реакция от страна на кожата.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1