Дневен план за навициСвали сега 

Епилация и депилация за мъже

Видове обезкосмяване, степен на сложност и рискове

Да се обръсна или да се епилирам? Ако сте мъж и си задавате подобни въпроси, хвърлете един поглед на този материал. Освен интересни идеи за това къде (в коя зона) е приложим даден метод на обезкосмяване, може да откриете нова алтернатива за решение на "косматия" проблем. Статията не засяга казуса, дали епилацията е нужна на мъжете, а само се спира на методите, приложимостта и безопасността им.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Епилация и <a href=депилация" width="300" height="199" align="right" />

Какво е депилация?

Депилацията е форма на премахване на космите от кожната повърхност. Става дума за повърхностно премахване, докато фоликулът (косменият зародиш) остава незасегнат.

А епилация?

Епилацията пък е процес, при който космите се премахват цялостно, което включва външна и зародишна (подкожна) част. Коренът и произвеждащият нови космени протеини апарат в кожните тъкани обаче остава незасегнат.

Съществува ли дълготрайно обезкосмяване?

Известна е група от методи, обединени около това, че трайно до перманентно спират появата на ново окосмяване. Оказва се разрушаващо въздействие върху частта от клетки, регулиращи скоростта на растежа на космите, без да се засяга околната тъкан.

Видове процедури за премахване на окосмяването

Депилация:

 • бръснене;
 • химическа депилация, депилатоари;
 • чрез фрикция с груб материал;

Епилация:

 • с пинсета;
 • с лепящи повърхности - ленти, захарни пасти и др;
 • епилатори.

Перманентно (дълготрайно) премахване

 • електролиза;
 • лазерно премахване;
 • чрез лампа (интензивна пулсираща светлина);
 • биохимично, чрез орален прием на медикаменти;
 • ензимно, чрез биоактивни ензими блокиращи новообразуването на космени клетки.

Бръснене

Чрез остър предмет се отстранява повърхностната част на косъма. Премахването с електрическа самобръсначка спира до много ниско прерязване на косъма, докато бръсненето с различни модерни форми на бръснача отнема и част от мъртвия външен слой клетки на епидермиса. Бръсненето е лесен метод, който мъжете научаваме още в пубертета. Тази форма на обезкосмяване може да се приложи върху окосмяването в областта на лицето, подмишниците и интимните зони. Рисковете, които бръсненето с бръснач носи със себе си са:

 • Порязване - този риск е снижен драстично с появата на самобръсначките. Това обаче не важи за интимните зони - там рискът остава доста висок заради трудната достъпност при мъжете;
 • Кожно възпаление - с отнемане на мъртвия слой клетки в зони, където той е изключително тънък, ножовете на самобръсначката стигат до живи клетки, част от които биват прерязвани. По повърхността на кожата обаче живеят доста микроскопични бактерии, които могат да използват мъртвата тъкан за своето развитие и така да доведат до възпаление. Избягването на този риск се осъществява с предварително измиване и дединфекциране на зоната, която ще бъде бръсната, нанасяне на омекотител (пяна, гел), бръснене с контролиран натиск и последваща дезинфекция с after shave (високо процентен алкохолен разтвор);
 • Сухота - прерязаните живи клетки по време на бръсненето бързо се вроговяват и кожата става по-суха. Модерната козметика измисли балсама за след бръснене, чиято роля е да подпомогне възстановяването на тъканата цялост и да разгради вече убитите клетки.

Депилатоари, химическа депилация

Върху кожата се нанася гъст разтвор съдържащ химикали, които разграждат космения протеин (кератин). Повечето депилатоари миришат неприятно и човек може целия да се оплеска с тях. Големият бонус на химическата депилация е обаче е, че може за кратко време да се обхванат големи площи кожа. Затова обикновено с химическа депилация, се премахват косми от зоните на краката, гърдите, гърба, раменете и корема. Не съветвам мъжете да рискуват сами с депилатоар в интимната зона, без да са се консултирали с дерматолог, дори и депилатоарът да е създаден за "там". Рисковете, които трябва да приемем при използването на химическа епиалция с нов продукт или за първи път, са:

 • Леки форми на възпаление - може да се пови при свръхчувствителна кожа;
 • Алергична реакция, обикновено се появява като усложнена форма на възпалението.

Обезкосмяване чрез фрикции с груб материал

Друга форма на бръснене, която вместо да реже - раздробява косъма на повърхността. Фрикцията, също като бръсненето с бръснач, води до отнемане на повърхностния слой мъртви клетки. Някои механични самобръсначки са подчинени на този принцип. Използва се най-вече за зоната на краката. Този относително бърз метод на обезкосмяване носи със себе си всички рискове на бръсненето с бръснач с изключение на порязването, което тук е заменено с риск от протриване. Най-големият проблем с фрикцията е равномерността, понеже в стремежа си да унищожите последния дебел мъжки косъм лесно може да си протриете бедрото например. Нещо, което е по-рядко срещано при дамите.

Обезкосмяване с пинсета

Този метод е много прецизен и съответно бавен, затова при мъжете е подходящ най-вече за оформяне на веждите. Много е прост и почти няма какво да се каже за него. Рисковете тук са поява на обърнат косъм или възпаление в следствие, използването на зле дезинфекцирана пинсета.

Епилатори

На практика това са модерни и бързи механични пинсети. Епилирането с тях е изключително лесно и популярно. Наблюдава се различна степен на болка според зоната, но в повечето случаи се свиква. Зоните, за които се използват, са всички без тази на лицето и интимните части. Рисковете при тях са свързани с:

 • Поява на обърнат косъм, т.е. новият космен зародиш е позициониран неправилно и расте навътре/настрани под кожата;
 • Пъпки - локално подкожно възпаление (при лоша лична хигиена);
 • Усложняване на състоянието на акнето по тялото. Не съветвам господата с акне (стероидно или не) да го опитват.

Епилация с ленти, лепкави пасти и захарна епиалция и др.

Това са група от методи, които "отлепват" космите чрез рязко изтегляне след предварително залепване. Лентите се използват за локални окосмявания. Предпочитани са от мъже със слабо окосмени зони на гърдите и корема. Макар някои жени да прилагат интимна епилация с ленти, при мъжете това е приложимо най-вече в областта на седалището. Лепкавите пасти и някои видове парафин се нанасят върху по-големи слоеве кожа, покриват се с лента и се отлепват след изстиване. Така може да се обезкосмят големи зони по гърба, краката, гърдите и ръцете. Епилацията с този тип средства за големи площи е по-слабо ефективна от механичното епилиране. Рисковете тук са също като при механиката, но в допълнение имаме редки алергични реакции в контакт с лепкавото вещество (много рядко, но все пак срещани).

Електролиза

Електролизата е скъп, даже луксозен метод за перманентно премахване на косми. Работи на принципа на електрично причинена смърт на слоя клетки, оформящ новите косми, което се случва или от електричеството, от прегряването, или и от двете. Последната технология е по-скъпа. Както се досещате, тук всеки косъм се третира по отделно. Ето защо за относително космат мъж това е изключително непопулярен метод, що се касае за големи площи по тялото. Методът обаче е изключително ефективен за премахване на нежелани космени покривки в областта на скулите, носа, веждите, ушите, раменете и дори челото. Рисковете се свързани с поява на алергична реакция към метала на електрода, макар някои алерголози да смятат, че самата електролиза може да индуцира алергия при предразположени хора. Последното не е научно потвърдено. 

Лазерно обезкосмяване

Става дума за метод на "изпичане" на космите чрез лазер, нагряващ тъмните пигменти в тях и околните клетки, които ги съдържат. Ето защо лазерната епилация работи сама при черни и кафяви косми, не и при руси. При лазерната епилация лазерът се прицелва над самия косъм, т.е. трябва да се обходи цялата окосмена зона косъм по косъм, подобно на електролизата. Това е бавен и много скъп метод, който се използва за премахване на окосмяването от зоните, които споменахме при електролизата. Рисковете са свързани с поява на бели бенки и лунички по кожата, както и влошаване на акне.

Интензивно пулсираща светлина (IPL)

IPL е обезкосмяване, близко до лазерното, но тук нагряването се извършва от специални ксенонови лампи светкавици. С тях се обхождат тесни ивици кожа, за да се атакуват корените на космите, които обикновено съдържат най-много меланин (тъмен пигмент). Методът е по-евтин и по-разпространен от лазерната епилация, а често е наричан (понякога нарочно с цел заблуда) "лазерен". Рисковете са свързани с хипо или хиперпигментация, т.е. поява на бели или черни петна, лунички, бенки и пр. Преди лазерна епилация и IPL най-добре се консултирайте с дерматолог.

Медикаментозно премахване

Този тип премахване е крайно опасен, ето защо изобщо няма да го коментирам.

Ензимно премахване

По-безопасен метод от оралното медикаментозно премахване е ензимното блокиране, прилагано локално чрез нанасяне с крем. Кремовете обикновено съдържат съставката ефлорнитин (Eflorinithine). Това вещество, наричано още "лекарство за съживяване" (поради откритието че може да връща пациенти от кома) е способно да доведе до блокиране на космения растеж и така с времето космите стават все малко. Успоредно с употребата му се прави епилация, докато в един момент растежът на окосмяването е трайно овладян. Кремът е доста скъп и обикновено се използва за премахване на нежелано окосмяване по носа, лицето като цяло, ушите, врата и раменете. Лекарството е относително ново, има множество "но"-та при употребата му. Както забелязахте, споменах че е лекарство два пъти. Това подсказва, че ефлорнитинът следва да ви бъде предписан от дерматолог, който е наясно със здравната ви картина.

Ако вече сте се решили за обезкосмяването, надявам се да съм ви помогнал с избирането на начина, бил той епилация или депилация. И запомнете, поговорката "трай, бабо, за хубост" важи със страхотна сила в този случай.

Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow