Дневен план за навициСвали сега 

Растението на Св. Йоан убива спортната депресия

Възможно ли е да има жълт кантарион във фет бърнъра ви? Най-вероятно да!

"Хайде бе! Това го пие баба ми! За какво ми е на мен?" - си казва всеки втори. Когато започнете да си намирате оправдание, за да пропуснете тренировка - наминете да видите баба си за по чай! После непременно ще ви се тренира! Не гледайте мен - това е мнението на биохимиците и фармалколозите. Има защо!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е това?

Растението на Св. Йоан е известно в ботаниката като Hypericum perforatum. Съдържащият се в него коктейл от съставки е доказал своята роля на емоционален тоник в борбата със спортните депресии. В България то е познато под името "жълт кантарион".

Какво е основното му физиологично въздействие?

Основното физиологично действие на растението се причислява на два преобладаващи химикала в състава му - хиперфорин и хиперицин. Според направените в последните няколко години проучвания и изпитания, хиперфоринтът е по-важното от двете вещества.

Изследванията показват, че приемането на билковата смес на растението в течение на няколко седмици оказва трайно завишаване нивата на мозъчните невротрансмисери норепинефрин, допамин и серотонин.

Ще си кажете:"Какво общо има това с фитнеса, бодибилдинга и спорта като цяло?"

Максимата гласи, че където има бърза загуба на тегло или принудително лишаване от храна за период над 14 дни, там неминуемо се появява спортната депресия.

Ето защо мощните фирми в света на суплементната индустрия винаги добавят растението на Св. Йоан в  състава на продуктите си за редуциране на мазнини.

Какви са оптималните дози?

Приетата за стандартна дозировка зависи от концентрацията на активното вещество, според което е изолиран екстрактът - дозировките на екстракти, ориентирани към хиперфорин и хиперицин се различават.

Напоследък на пазара веществата се продават в отделни препарати. Препоръчваме да се спазват дозировките, предписани на етикета на съответния продукт.

Важното в случая обаче е, че концентрацията на екстракта е от ключово значение за крайния ефект.

Затова когато закупите препарат, съдържащ жълт кантарион, следвайте препоръчаната на етикета му дозировка.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?

Макар да няма установени странични ефекти, следвайте препоръките по-долу:

  • да не се взима от бременни жени без лекарско предписание;
  • да не се дава на деца без лекарско предписание;
  • да не се взима заедно или в съвместна употреба с успокоителни, приспивателни, болкоуспокояващи, ефедрин, орални контрацептиви, антидепресанти.

Преди да започнете употребата на растението на Св. Йоан, изчакайте седмица от последната употреба на лекарство от гореизброената група и се посъветвайте с личния си лекар.

Кои препарати са основен източник на жълт кантарион?

Това най-често са препарати за борба с депресията, фет бърнъри и специализирани невротоници за повишаване на мотивацията. Билковият екстракт може да бъде намерен и в самостоятелна форма.

Какви са допълнителните физиологични въздействия на растението на Св. Йоан?

Както бе отбелязано по-горе, приемането на билковия коктейл химикали, съдържащ се в растението, и по-специално два от тях - хиперфорин и хиперицин имат способността да повишават нивата на невротрансмисерите.

Някои неофициални изследвания изброяват ползи от взимането на растението в периоди на възстановяване от стероидна терапия при мъже, срещу т.нар. постстероидна депресия.

Билковият коктейл често се предписва от лекари хербалисти срещу симптомите на диабетичната невропатия.

На растението се приписват някои антибактериални и антибиотични ефекти след серия тестове, направени през 1999 година.

Някои изследвания съобщават за възможни ползи от употребата на растението при инфекции с вируси от типа на HIV.

Растението е тествано и при много други състояния, като нарушения на паметта и вниманието, безсъние, безпокойство, ПМС, менструална депресия, в борба със симптомите на менопаузата при жени и не на последно място - при сезонни изменения на настроението.

Необходимото време, за да се прояви невротоничният ефект на растението в пълния си максимум е 3 до 4 седмици прием.

Защо да го приемаме?

На много хора взимането на вещества с тонизиращо психиката действие се струва ненужно и някак смехотворно.

Обикновено това е чисто мъжката гледна точка. Медицината обаче няма пол и показва, че макар жените да са по-предразположени към депресивни състояния, при дълги диети и системен спорт разпределението на симптоматиката е равномерно споделено като процент и в двата пола.

Депресивните състояния при енергиен глад се проявяват различно при мъже и жени. Обикновено мъжете стават по-агресивни, лесно раздразними и губят желание за тренировки и апетит.

При жените бързо се появява комплекса на "изкривеното огледало", повишена ранимост, лиспа на апетит и тотално отвращение от тренировките поради смятането им за "безмислени".

И двата пола съобщават за намалена памет и трудности при концентрацията.

По какъв начин се усвоява от организма?

Не е добре изяснено в коя част на хрнаосмилателната система усвояването е в най-голяма степен.

Кои храни съдържат жълт кантарион в най-голямо количество?

Съдържанието на растението на Св. Йоан може да бъде намерено в специализирани спортни храни с високо съдържание на протеин и ниска калоричност.

Чаят от жълт кантарион може да бъде намерен във всяка аптека. Концентрацията на веществата хиперицин и хиперфорин в него може да бъде различна.

Нормалната храна не съдържа нито едно от изброените вещества. Единственият начин да си ги набавите е да вземете специализирана добавка.

Използвани източници

  • Ghattacharya SK, Chakrabareti A, Chatterjee SS. "Activity profiles of two hyperforin-containing hypericum extracts in behavioural models.", Pharmacopsychiatry, 1998;31(suppl):22–29.
  • Butterweck V, Jurgenliemk G, Nahrstedt A, et al. "Flavonoids from Hypericum perforatum show antidepressant activity in the forced swimming test.", Planta Med. 2000;66:3–6.
  • Ernst E. St. "John's wort, an anti-depressant? A systematic, criteria-based review.", Phytomedicine. 1995;2:67–71.
  • Jobst KA, McIntyre M, St. George D, et al. "Safety of St John's wort (Hypericum perforatum).", Lancet. 2000,355:575.
  • Barbenel DM, Yusufi B, O'Shea D, et al. "Mania in a patient receiving testosterone replacement postorchidectomy taking St John's wort and sertraline.",  J Psychopharmacol. 2000;14:84–86 
  • Bennet DA, Phyun L, Pok JF, et al. "Neuropharmacology of St. John’s Wort ( Hypericum).", Ann Pharmacother. 1998;32:1201-1208.
  • Kubin A, Wierrani F, Burner U, Alth G, Grunberger, W; "Hypericin - The Facts About a Controversial Agent", Volume 11, Number 2, January 2005, pp. 233-253(21, Bentham Science Publishers
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow