Късно ли е да започнеш да тренираш бокс/кикбокс на 38 г.?

Темата е заключена.

03.01.16
13:43

Здравейте, приятели. Причината да вляза тук е идеята ми/дори не решението/ да започна да тренирам бокс, или по-конкретно - кикбокс. Наистина незнам как ми хрумна и то в този доста напреднал етап от живота ми. Никога не съм се занимавал с бойни изкуства и дори не съм имал интерес към тях. Най - близкият спорт, който съм упражнявал е борбата...още във втори клас :) За малко, разбира се. После малко лека атлетика, футбол и най - сериозно тенис на корт в продължение на 4 години. И това обаче отдавна е в историята. От години ежедневието ми е работа-вкъщи, работа-вкъщи. Запуснах се в голяма степен. Поне отвреме навреме се организирахме с приятели да играем футбол веднъж седмично. Но по различни причини и това приключи преди около повече от година. Доскоро нямах никакво време, а и желание честно казано да се занимавам с каквото и да било...И спорт в това число. Но...низ от събития в живота ми промени всичко. Без значение, въпросът е, че започнах да мисля и за себе си. Погледнах се в огледалото и видях един запуснат, 38 годишен мъж, с поне 15 кг. наднормено тегло, пушещ по минимум кутия и половина на ден...в не слаба, а запусната физическа форма. Всъщност - никаква. Реших да променя нещо. Реших, че трябва да се обърна към спорта и да направя нещо. Докато реша с какво искам да се занимавам реших че мога поне да си направя диета. Изключих тестото и сладкишите и плюс нередовното и хаотично хранене постигнах все пак някакъв ефект - за един месец свалих 12 кг. Да, наясно съм, че това отслабване нито е здравословно, нито е красиво. Но беше първото нещо, което направих за тялото си от години насам. Идеята ми да се захвана със спорт според мен ще изправи и диетата и физическата ми форма. Въпросът на дневен ред - с какво да се занимавам? Искам да е предизвикателство. За мен и за тялото ми. Фитнес? Преди десетина години ходих на фитнес почти редовно почти 6 месеца. Чувствах се прекрасно но...спрях. По ред причини. Най-вече поради липса на време. Но сега търся нещо друго. Ново. Предизвикателство. Боен спорт? Идеално. Никога не съм се занимавал нито дори ми е идвала идея да се захвана. Порових и прочетох доста. Бокс...кикбокс. Кикбокс. Невероятно. Със същия успех бих изненадал приятелите си, ако им кажа, че ще играя балет. Кикбокс - енергия, сила, мъжество, самочувствие, физическа подготовка... цел. Всичко което търся. Ентусиазирах се много. Всичко това минаваше през главата ми преди Нова година. Идеята за кикбокса, който е толкова далеч от мен, колкото и балета мислех, че ще се изпари веднага след празниците. Но...все още е в главата ми и напира все повече. Чувствам се като дете пред сладкарница, което няма пари. А много иска да си купи шоколад. Започнах да гледам разни клипчета на тренировки и състезания по кикбокс и...тотално се депресирах. Къде съм тръгнал??? Струва ми се че никога не бих постигнал каквото и да е ниво, дори формата, необходима да практикуваш този спорт...Бях наясно,  че ще започна от нулата...но аз съм много далеч и от нея. Моментът да се откажа от идеята си беше идеален. Но...осъзнах, че желанието ми е по-силно от реалната обективност. И? Купих си гири. От по 5 кг. Реших, че трябва поне малко сам да се стегна преди да ми се изсмеят в някоя зала. Занимавах се 40 минути, включих и лицеви упори, гледах да не се изсилвам и...получих мускулна треска. Свалих си едно много яко клипче с 20 минутна тренировка по кикбокс, включваща упражнения и удари във въздуха/без контакт/ и...се разглобих на петата минута...останалото го догледах. Наистина съм много, много далеч от основата, необходима ми да започна. Нуждая се от помощ, съвети, мнения...Ако някой изтърпя да прочете всичко това ще се радвам да сподели мнение - за мен е много важно. Има ли смисъл да опитам, кога, какво мога да направя сам за да се подготвя за залата поне малко, трябва ли да придобия поне малко и темперамент на гад, така да се каже, защото това все пак е контактен спорт, а аз не съм агресивен като характер и поведение, макар че като всеки мъж мога и да бъда или...да подтискам желанието си и да се занимавам с нещо друго, което би било втори избор? Ще ми е полезно всичко, което споделите, за което благодаря предварително!

03.01.16
14:48

Привет!
По ред причини /както обичаш да казваш/ мисля е редно да се ориентираш към основата ,а именно силовите тренировки.По-късно и към други сънища.
Успех!

Теди Илиева

03.01.16
16:05

Късно е да започнеш да се занимаваш с бокс/кикбокс, само ако искаш да печелиш медали в дисциплината. Иначе любителски нищо не те спира.

Сестра ми и съпругът ѝ са на по 35 г. и повече от година тренират бокс. Много им е кеф и поддържат форма, защото има приличен енергоразход. Жена им води часовете. В началото на заниманията при начинаещи се отделя доста време за обща физическа подготовка.

Ходенето на фитнес също е приятно по свой си начин, особено като е последвано от сауна и масаж.

Имам и познати, които съчетават успешно двата спорта, за разнообразие. Обаче са единици и от най-запалените.

Варианти всякакви, важното е да ходиш с желание и да си готов да се учиш :)

03.01.16
18:33

казано от sapuna на 03.01.16, 14:48:

Привет!
По ред причини /както обичаш да казваш/ мисля е редно да се ориентираш към основата ,а именно силовите тренировки.По-късно и към други сънища.
Успех!

Не звучи особено окуражаващо. Но няма как да не се съглася с казаното от теб. Аз самият мисля, че стигнах до този извод, както личи от поста ми. Все пак,  нали не е необходимо непременно да си супермен за да ти се появи желание и да тренираш кикбокс?

03.01.16
18:35

казано от Теди Илиева на 03.01.16, 16:05:

Късно е да започнеш да се занимаваш с бокс/кикбокс, само ако искаш да печелиш медали в дисциплината. Иначе любителски нищо не те спира.

Сестра ми и съпругът ѝ са на по 35 г. и повече от година тренират бокс. Много им е кеф и поддържат форма, защото има приличен енергоразход. Жена им води часовете. В началото на заниманията при начинаещи се отделя доста време за обща физическа подготовка.

Ходенето на фитнес също е приятно по свой си начин, особено като е последвано от сауна и масаж.

Имам и познати, които съчетават успешно двата спорта, за разнообразие. Обаче са единици и от най-запалените.

Варианти всякакви, важното е да ходиш с желание и да си готов да се учиш :)

Благодаря за мнението, последното е много вярно :)

03.01.16
19:25

Здрасти! Аз, като специалист в провалите, не виждам цел в желанието ти. А без цел, мотивацията лесно се изпарява. Всеки може да си мечтае и без да е Супермен, но само с мечти не става (от богат опит го знам). :) Без да ме вземаш много на сериозно, защото не разбирам много, според мен, ако смяташ да водиш активен живот, за тази възраст и състояние наистина трябва да започнеш с нещо много основно. Нещо от рода на йога да ти поразкърши немладото, нетренирано и одървено тяло, а след това надграждай с другите силови или бойни неща.

03.01.16
20:39

Вместо да питаш по форумите - иди и опитай на място. Ходи 2 седмици редовно и виж дали ти харесва.

Реално на тези години можеш да забравиш за състезания и ще трябва да внимаваш със спарингите. Трениращите на твоята възраст не са много, а на малди години доста по-лесно се понасят ударите.

03.01.16
20:44

казано от DLebed на 03.01.16, 19:25:

Здрасти! Аз, като специалист в провалите, не виждам цел в желанието ти. А без цел, мотивацията лесно се изпарява. Всеки може да си мечтае и без да е Супермен, но само с мечти не става (от богат опит го знам). :) Без да ме вземаш много на сериозно, защото не разбирам много, според мен, ако смяташ да водиш активен живот, за тази възраст и състояние наистина трябва да започнеш с нещо много основно. Нещо от рода на йога да ти поразкърши немладото, нетренирано и одървено тяло, а след това надграждай с другите силови или бойни неща.

Някъде в средата на безкрайното ми писане съм споменал каква е целта ми...изброил съм нещата, които се надявам да получа чрез кикбокса. Те са моята  цел. Ти какво очакваше? Да имам за цел да стана световен шампион?? Наясно съм колко трябва да тренираш и откога да започнеш за да постигнеш нещо изобщо в спорта. Нямам такива цели,  не ми е целта и да вървя по улиците да се бия. Накратко пак, целта ми е да си върна/навляза във физическа форма, изразходване на сили и енергия и не на последно място  -  да науча някои техники на боя, които никога не съм владял. Това малко цели ли са? С йога не бих се занимавал, освен ако не се чувствам тотално изхабен и нямам сили за нищо друго. Липсва и момента на борба, именно заради който се насочих към БИ. Хееей, може би малко съм се престарал с описанието си...Не съм чак толкова стар, нито тялото ми е свършено...нито аз. Със сигурност мога да бъда във форма и вярвам, че ще го постигна с кикбокса...и дори ще получа нещо повече!

Carbohydrate

03.01.16
20:52

Това, че реши да се промениш, е много яко. И не взимай при сърце негативните коментари. Те не са от хора, за които спорта е важен. Тренирай просто. Гледай клиповете в ютуб и повтаряй...Ще видиш, ако не се откажеш, че след само три години, ще достигниш ниво, за което не си и мечтал, а още повече ще се учудиш, че нивото ти е на средно напреднал човек! Ще си силен, ще изглеждаш добре, ще си здрав, ще имаш успех сред женския пол и половинката, ако имаш такава...ще ти завиждат! Така, че намери време - 1 час, вместо да се плюскаш пред телевизора, отиди на зала....От собствен опит, и не само...даже тук на форума Ронката - като пример, можеш да постигнеш много за малко време, само при условие да не се отказваш! Успех!

03.01.16
20:58

Ех, какъв съм заплес... първото мислих да го пиша, като похваля, че си свалил толкова кила набързо, но се отплеснах в раздаване на акъл. Сега го асимилирах - “кикбокс - енергия, сила, мъжество, самочувствие, физическа подготовка... цел. Всичко което търся.” Ами, като те чета виждам, че имаш боен дух, действай и ще напредваш. :)

Мнението беше редактирано от DLebed на 03.01.16 20:58.

03.01.16
21:09

казано от CarnalK на 03.01.16, 20:39:

Вместо да питаш по форумите - иди и опитай на място. Ходи 2 седмици редовно и виж дали ти харесва.

Реално на тези години можеш да забравиш за състезания и ще трябва да внимаваш със спарингите. Трениращите на твоята възраст не са много, а на малди години доста по-лесно се понасят ударите.

Хмм... твойто мнение наистина затвърждава впечатлението ми, че е безмислено човек да споделя във форуми. На първо място защото съвета ти в първото изречение обезмисля споделянето с уж подобен род съмишленици. Второ, защото утре/ или в сряда, незнам още/ наистина отивам “на място”. Значи ли това, че не трябва да споделя мнението си преди това? Че не търся да оформя идеята си в решение от един форум...Но защо да не чуя мнения от хора с опит, макар и да отида направо в залата? Трето, всичко това ми напомня времето преди 3 години, когато си купих кола. Бях решил каква  ще бъде, отидох, видях я и почти се убедих, че ще бъде тя. Но влязох във форума на марката да получа повече информация по темата и...още на втория или третия пост същото нещо - абе човек, иди я виж, зарежи ги тия форуми. Още тогава разбрах че няма смисъл, незнам защо и сега пиша като така и така ще вляза в залата, пък вие сте прави - или ще ми хареса или не. Изглежда наистина няма смисъл от споделяне.

03.01.16
21:24

казано от Carbohydrate на 03.01.16, 20:52:

Това, че реши да се промениш, е много яко. И не взимай при сърце негативните коментари. Те не са от хора, за които спорта е важен. Тренирай просто. Гледай клиповете в ютуб и повтаряй...Ще видиш, ако не се откажеш, че след само три години, ще достигниш ниво, за което не си и мечтал, а още повече ще се учудиш, че нивото ти е на средно напреднал човек! Ще си силен, ще изглеждаш добре, ще си здрав, ще имаш успех сред женския пол и половинката, ако имаш такава...ще ти завиждат! Така, че намери време - 1 час, вместо да се плюскаш пред телевизора, отиди на зала....От собствен опит, и не само...даже тук на форума Ронката - като пример, можеш да постигнеш много за малко време, само при условие да не се отказваш! Успех!

Благодаря братле! Там, където мисля да отида ме надъхаха по същия начин.  Всъщност сам се надъхах, те просто казаха същите неща.  Ще опитам и ако се откажа ще бъде защото съм опитал , а не защото някой си е казал нещо във форум. Успех и на теб!

03.01.16
21:37

Спорта е субективно изживяване. На теб може и да не ти хареса бокса, а някой друг да го смята за най-добрия боен спорт.

Все едно да питаш за коя мома да се ожениш ;)

03.01.16
21:47

казано от CarnalK на 03.01.16, 21:37:

Спорта е субективно изживяване. На теб може и да не ти хареса бокса, а някой друг да го смята за най-добрия боен спорт.

Все едно да питаш за коя мома да се ожениш ;)

Опасявам се, че нищо не си разбрал :) Никой нищо не питам. Споделих конкретна идея моя. Оформена вече. Потърсих мнения. Не отговори на въпроси.

П.П. За момата не питах никой, когато я взех. А трябваше :)

03.01.16
22:11

Намирай си зала и почвай.Малко ще боли в началото ...чудо голямо-минава за 2-3-4 дена.Трудно ще понасяш удалите...ми сори ама това са отвеяни работи-ще ги понасяш както ти решиш.Нищо ти няма на годините,малко въздуха ни бяга на тези години ама пък има поглед към целите далеч по концентриран от на някой 18-...23-4 годишен.
А бокса е супер спорт... и както казва един “чичко” в залата:
Един десен...и 10 години дигане тежести отиват по дяволите. :D

03.01.16
22:17

Подкрепям горното мнение. Отивай да пробваш! Дай си малко време и не се отказвай

03.01.16
22:47

Благодаря за последните 2 мнения! Едва ли ще ми се наложи да търпя удари в самото начало. Предполагам че в началото ще има повечко физическа подготовка. Не че това ще бъде по-лесно, но предполагам, че спарингите ще бъдат на по-късен етап. Утре, или в сряда ще разбера повече.

04.01.16
14:40

Преди 14 - 15 години някъде в залата(когато все още тренирах Киокушин) дойде един чичо на 42 години(за мен си беше чичо тогава :) ). Никога нищо не тренирал, единственото физическо усилие в живота му е било за 2 години в казармата когато е бил на 18-20. Физическа подготовка 0, координация 0, издръжливост 0, поносимост към натоварвания 0, гъвкавост 0. Понеже беше и късно за да влезе при начинаещите, защото те бяха тренирали 3-4 месеца вече, старшите пояси се редувахме да му водим персонално тренировката първия месец. Първата тренировка се падна на мен и всичко, което му показвах, обяснявах и коригирах беше отчайващо...постепенно започна да влиза малко по малко в час и след месец си тренираше с другите начинаещи. На 45 години беше защитил 5 степени, бягаше по 5 км за време без проблем, правеше по 80 лицеви опори, гъвкавостта му беше прилична, биеше се добре с много по-млади и натренирани от него, беше хвърлил лекарствата за кръвното, имаше изпъната стойка и уверена походка.
Преди година и половина при мен дойде един друг(щях да напиша чичо, ама по-добре почти мой набор) на 44 години, напълно запуснат, затлъстял, с кръвно и астма. Сега има 210 тяга, 160 клек, 80-85 кг раменна преса, 120 лежанка, тежи 15 килограма по-малко и е забравил за инхалатор и хапчета.
Та тия два примера ти ги дадох, само за да ти покажа, че и в по-лошо начално състояние може да постигнеш много, стига да си упорит, да имаш воля и да попаднеш на тази активност, която искаш да практикуваш, както и да имаш треньор/учител/ментор, който да знае как и колко да изтиска от теб в тренировката така, че да не те откаже още с първите 3-4 занимания или пък с първите 3-4 седмици напън в залата.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.01.16 14:41.

04.01.16
15:10

Ето и един пример от мен- Изгледай филма по- долу.
Виж как мъже и жени, много по- възрастни от теб се натоварват доста пълноценно в залата. Айде, не тренират бокс/ кикбокс, но примера е горе- долу сходен. На едно непрофесионално и съвсем любителско ниво, спорта може да ти даде повече позитиви, отколкото негативи. Никога не е твърде късно.

04.01.16
15:46

Незнам какво да кажа...Благодаря ви.

04.01.16
18:07

Здравей и от мен Валентин!

Има различни мнения, кога и за какво е рано или късно.
Аз на 37 години започнах да вдигам тежести, а на 40 тръгнах на Thai boxing.
Всички в групата безкрайно ми се радват и ме наричат машинка. Първоначално подскачах като балерина хаха.
Последните месеци , треньорът ни ме използва да демонстрирам дриловете с него и особено високите кикове.
Всички тренировки завършват със спаринг и нито една жена не иска да тренира с мен, така че се налага да тренирам с мъже хаха, а съм 50 кила.
Имам боксова круша у дома и някак си ми действа антидепресиращо.
Така че, просто намери клуб и пробвай. Няма как да знаеш предварително дали ще ти хареса.
Бъди смел и просто следвай мечтите си. За всичко има време, стига да искаш да пробваш нови неща. Никога не си поставяйки лимити. Дори не знаеш , на какво са способни телата ни.
Успех!

04.01.16
18:21

казано от Maria Peeva на 04.01.16, 18:07:

Здравей и от мен Валентин!

Има различни мнения, кога и за какво е рано или късно.
Аз на 37 години започнах да вдигам тежести, а на 40 тръгнах на Thai boxing.
Всички в групата безкрайно ми се радват и ме наричат машинка. Първоначално подскачах като балерина хаха.
Последните месеци , треньорът ни ме използва да демонстрирам дриловете с него и особено високите кикове.
Всички тренировки завършват със спаринг и нито една жена не иска да тренира с мен, така че се налага да тренирам с мъже хаха, а съм 50 кила.
Имам боксова круша у дома и някак си ми действа антидепресиращо.
Така че, просто намери клуб и пробвай. Няма как да знаеш предварително дали ще ти хареса.
Бъди смел и просто следвай мечтите си. За всичко има време, стига да искаш да пробваш нови неща. Никога не си поставяйки лимити. Дори не знаеш , на какво са способни телата ни.
Успех!

Благодаря за надъхването...Наистина имам някои психологически бариери, които сам си поставям. Този път обаче ще опитам и няма да се откажа преди да го направя. Невероятни хора имало тук...а бях тръгнал да се отписвам от форума.

П.П. Нали се сещаш, че незнам какво са дрилове? :)

04.01.16
18:55

П.П. Нали се сещаш, че незнам какво са дрилове? :)

Хаха извинявам се. В случая, означава поредица от удари, кикове, колена и лакти, тренирана многократно за техника, бързина и тн. :-)

Мнението беше редактирано от Mara Croft на 04.01.16 19:11.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1