01.06.16
17:21
Здравейте фитнес маняци:)
Така нека първо да кажа малко за себе си...така аз съм момче на 17 години,висок съм 183 см ,теглото ми варира от 71-73 кг през деня(зависи,колко съм ял и по кое време на деня се тегля,естественно през ноща съм най-тежък).Рано сутрин на гладно съм 71.5 и приемам това за моето тегло.
И нека сега да разкажа за тренировките през гоните.
От 7 клас тренирам по лостове(тренировка е силно казано,нямах прграма...набирах се на лостовете в дск когато ми скимне)но именно по това време лостовете бяха голяма мания сред тийнейджърите.Тренирахме не за да станем мускулести,а за да научим нещо ново.
Моя пример беше със силовто набиране,постоянно търсех начини как да го науча,в интернет имаше много теми.
Този период с хаотичното трениране на лостове продължи до 9клас.
Забравих да спомена че в периода 6-10 клас тренирах плуване (5 пъти седмично по час и половина)
Та така да се върна по същество...в 9 клас вече бях чел в интернет програми за лостове.Направих си прилична програмка и започнах да я следвам...проблем обаче беше че я правех 5 дни седмично ,почивка само събота и неделя...по-късно разбрах че на лостове не е редно да се тренира всеки ден(ако целиш мускулна хипертрофия)защото това не е фитнес залата където можеш да излориаш отделните мускули.Примерно понеделник съм правил кофи за трицепс(тясна успоредка)вторник правех кофи за гърди (широка) но това че правя понеделник на тясна успоредка ...вярно натоварва се повече трицепсът,но гърдите не могат да се изолират...по същия начин е и при широките.
Та така до тук развих мускулите си(макар и малки)станах стегнати и добре оформени...но за съжеление с растеж не мога да се похваля.
е станах 10 клас и отчаян,че на лостове нямах прогрес във визията си,или имах,но беше минимален....се запътих към залата.
Най-голямата грешка която направих:тренирах в 5 дневен сплит...понеделник гърди,вторник гръб,сряда крака,четвърък рамо и петък трапец...естественно като влизам за пръв път в залата и измъчвах мускулите си с големи за мен тежести,които не ми позволяваха да направя над 10 повторения(понеже на лостове вече можех спокойно да правя по 30-40 кофички в една серия и по 15-20 набирания)видях някакъв малък напредък в първите два месеца..но до там после нищо.
Този тип тренировка продължи до края на 11 клас...преди месец се осъзнах..четох много,направих си равносметка и видях “прогреса” си през годините.7клас: 27 ръка ,височина 170 тегло 48-50 кг
11 клас ръка 36 височина 183 тегло 71.5 кг
Не знам..това въобще прогрес ли е? При нас тийнейджърите е трудна да се определи дали прогреса е от програмата или от хормоналното развитие през тези години.В моя случай мисля че мерките ми са нарастнали изяло заради увеличаването на тостестирона и други хормони отговорни за растежа.Може би щях да съм на същите мерки ако въобще не бях тренирал,самод дето нямаше да са ми оформени мускулите/
Така разказх ви целия ми тренировъчен живот до момента.
От доста време знаех че тренирам грешно...чудех се много пъти дали да се върна на началното ниво( 3пъти седмино фитнес-цялото тяло в един ден с по 2 упражнения за големи мускулни групи и 1 за малките)..това заради което не го сторих е,че не знам дали е удачно да се връщам на такава програма след като съм тренирал като идиот година и половина по сплитове на най-елитните културисти.
Преди седмица промених програмата си,сега е 4 дневен сплит:
Понеделник-горна част:Лежанка 3х10,горна лежанка 3х10,придърпване на вертикален скрипец 3х10,3х10 гребане с щанга,разтваряне в страни за средно рамо 3х10,разгъване на скрипец с тригълник за трицепс 3х10,и бицепсово сгъване с щанга 3х10
Долна част:Клекове 3х12,напади 3х10 на всеки крак,лег преса 3х12,повдигане на пръсти 3х20
Долна част 2:разгъване на машина за предно бедро 3х15,сгъване на машина за задно бедро 3х15,и още 2 машини за прасец 3х20
разликата между долна част и долна част 2 е че при първата тренирам главно базовите упражнения и ги правя с големи за мен тежести с цел покачване на мускулната маса,а във втората част паравя предимно оформящи с леки килограми като наблягам на негативната част.
Та така програмата е следната:
Понеделник-горна част
Вторник-дола част
Сряда-почивка
Четвъртък-долна част 2
Петък-горна част
Събота-почивка
Неделя-почивка
В “Горната” Част също има промени но не като тези за долна чат...промените са много малки,повторенията са същите само сменям упражненята примерно вместо горна лежанка ще направя избутване на дъмбели,вместо нормална лежанка ще направя долна лежанка и т.н
Та какво мислите подходяща ли е тази програма за някой като мен с 4 годишен тренировъчен “опит”
Моята цел е да стана към 78-80 кг ,без да кача много мазнина в рамките на 5 месеца...възможно ли е с тази програма?(нарочно питам само за програмата,за храненето съм чел много,но дори да ми е правилно ако програмата ми е грешна,както до сега ,резултати почти няма)
01.06.16
17:25
Ебаси ръките чуек.. Ми еж повече, като искаш да си бабанка! Ти и с лостовете ако беше нагъвал по-обилно, щеше да направиш баници. Квато и златна програма да започнеш, глей кво и колко ядеш.
01.06.16
17:35
казано от Gogo на 01.06.16, 17:25:
Ебаси ръките чуек.. Ми еж повече, като искаш да си бабанка! Ти и с лостовете ако беше нагъвал по-обилно, щеше да направиш баници. Квато и златна програма да започнеш, глей кво и колко ядеш.
Браво пич ,много “полезен” отговор...ЕВАЛА
Какво общо имат ‘’ръките’’ и кога/къде съм казал че искам да съм ‘’бабанка’’ -.-
Коментара ти е толкова излишен че най-добре би било да го изтриеш.
И не ако бяха нагъвал нямаше да стане,каквото и да правя нямаше как да стане с 5 дни тренировки+час и половина плуване всеки ден..това е свръх натоварване и претрениране,което не води до хипертрофия ..но като ти гледам мисленето и те не си по-компетентен от мен на тема фитнес.
Смятам че заглавието на темата е достатъчно ясно...нито е “как да направя огромни ръки” или ‘’как да стана бабанка”.
казано от Christian Dimitrov на 01.06.16, 17:21:
Здравейте фитнес маняци:)
а така програмата е следната:
Понеделник-горна част
Вторник-дола част
Сряда-почивка
Четвъртък-долна част 2
Петък-горна част
Събота-почивка
Неделя-почивка
Здравей манИАк!
Програмата е подходяща за теб. Наблегни на техниката и не се натоварвай с големи килограми.
Успехи! :)
Мнението беше редактирано от Tony Leen на 02.06.16 10:09.
08.06.16
15:05
Окей,значи ще карам по нея...балгодаря за мненията :)