Едно ново начало

Темата е заключена.

07.08.16
13:37

Мина време, много време от последното ми влизане тук. Около 3 години, ако не се лъжа. Вместо да лъжа себе си и да правя нова регистрация, с гузно наведена глава се връщам в стария си профил с надеждата, че и този път ще успея. Преди време бях започнала да постигам добри, според мен, резултати - постегнах дупето и краката, успя да си върна килограмите от преди бремеността и .. отново забременях и спрях с всичко. Доста неща се случиха от тогава - успях да родя второ детенце, даже да се върна на работа, да стигна ужасните и депресиращи 84кг, да се сдобия с едно тъй неприятно заболяавне като Хашимото, но и да стигна до момента, в който да приема някои важни за мен решения.

Първото и основното е - от днес спирам цигарите. Щом веднъж съм успяла - ще успея и втори път. (Бях ги спряла за 4 години, но малко след като родих второто детенце,  преди някъде 2 години, отново пропуших).

Второто - след доста мъчителни опити да сваля килограми с 90дд, тъй хвалената в интернет Червенкова и какво ли още не, сега чета и се опитвам да се ориентирам към правилното за моето състояние хранене. Тук в отделен пост ще споделя мислите си по върпоса с молба за насока и съвет.

Третата цел, която си поставих е някак да включа в ежедневието си поне някакви упражнения, дори и вечер преди лягане в домашна обстановка само клякания и коремни преси, но да има нещо. За това също отделно ще пиша скоро. Но да започнем с номер 2 и да не провалим номер 1 първо.

Желая си успех и постоянство, защото искам да оставя в миналото депресията, усещането, че съм лелка, торбиобразните дрехи, лошото самочуствие и самосъжалението. Искам да съм пълна с енергия, весела, позитивна и най-вече здрава млада жена, с която да се гордеят и съпругът и децата й.

Темата беше редактирана от Nimeriya на 07.08.16 14:47.

Анелия Бинева

07.08.16
13:40

Добре дошла! Късмет с целите! (sun)

07.08.16
14:21

Мерси, Нели (F)

Няма какво да чакам, започвам направо с няколко въроса, но преди това малко за Хашито:
от около 2-3 месеца съм на Еутирокс 25 сутрин, вечер пия Селеногин и Магнезий с Б-комплекс.  С началото на приема на еутирокс изключих от менюто си глутен, захар, млечни и бобови, хранех се 3 пъти на ден. Изкарах 1 месец,но отново се сринах защото нямаше никакви резултати от към килограми, макар да изчезна подуването и тежестта след хранене. Ендокриноложката ме “успокои”, че докато не вкарам ТСХто в норма и да гладувам пак няма да мога да сваля. Дадох си почивка от всякакви хранителни ограничения като междувременно си пуснах нови изследвания. И ето, че ТХто ми е в норма и мога без каквито и да било оправдания да започна отново.

Тук, обаче, идва въпроса как новото начало да бъде и правилно.

От многото прочетени неща в интернет относно правилното хранене при Хашимото, като нещо безусловно, е общото мнение за спиране на глутена. И макар да обожавам хляб и всичко тестено, смятам ,че това е едно от нещата, които ще следвам поне за близките 3 месеца. Също така често препоръчват Палео или АИП като начин на хранене за влизане в ремисия, но ми е тежко да ги следвам - основно заради многото време, което се изисква за готвене и подготовка (аз и така готвя през ден за децата и ММ, като това се случва най-често в 22-23 вечерта след като съм паркирала децата по леглата), но и също така заради много строгите ограничения. Ще ми е трудно да готвя отделно за себе си, или ще е за сметка на съня ми. Тук чета за РБД и скланям към този вид хранене. Исках да попитам по-опитните дали РБД, но без глутен е добър вариант при Хаши за сваляне на килограми, или да се напъна с готвенето и да следвам Палео режима примерно? Питам за хранителен план за близките 3 месеца.

Мнението беше редактирано от Nimeriya на 07.08.16 15:34.

07.08.16
15:45

Здравей!
Чувала ли си за Зоната?Според мен би бил добър вариант за теб,като изключим глутена разбира се.
Виж vzonata.com. За двете деца,времето и готвенето идеално те разбирам и затова ти препоръчвам този начин на хранене.
В този сайт също има форум с дневници,където можеш да погледнеш за хора с проблем като твоя и да разбереш по какъв начин се хранят и пр.
Успех!

Мнението беше редактирано от Веси на 07.08.16 16:17.

IvG

07.08.16
16:33

Здравейте,

Извинявам се, че се намесвам така, но относно Зоната искам да кажа нещо (лично мое мнение). Преди около година  ми откриха хормонален дисбаланс. Малко след това случайно попаднах на книгата и реших да пробвам. В началото допусках много грешки. В резултат на това започвах и спирах за определени периоди. Докато до преди няколко месеца, по-точно от 23.06. до 23.07. я спазвах стриктно, комбинирана със тренировъчен режим Наистина се очаровах и мерките ми се намалиха буквално със сантиметри. Но след месец всичко се застоя и почувствах дискомфорт.  Това реших да се разровя малко из чужди сайтове и да прочета мнения. Наистина в началото се чувстваш пълен с енергия, даже си виках защо всички не пробват да се хранят така. До преди 10 дни когато започнах да усещам глад. Из мненията се твърдеше, че въглехидратите в нея са в повечко, а уж е 1:1:1 или 40%в : 30%б : 30%м. Реших да се уверя сама и си въведох едно примерно меню в калкулатора на телефона. Калориите бяха малко над 1500 - ОК. Но съотношението на макросите 205в, 65б и 67 м не ми изглеждаше като посоченото по-горе. Може би повечето са прави, а аз се оставих на прочетеното да ми повлияе до голяма степен (лично мнение). Заради малкия прием на мазнини и белтъчини организмът с времето започва да изпитва глад. А промените във физиката  ми си ги обяснявам с това, че в началото всеки хранителен режим дава резултати... На много хора им е помогнала и продължават да се хранят така, но при всеки е различно.

П.П. Извини ме за дългия пост. Пожелавам ти да намериш своя път към здравето и комфорта :))

07.08.16
17:34

Здравей Nimeriya,

Аз съм на автоимунен протокол от поне 3 години (вече даже не помня точно).
Съвсем стриктен, до преди няколко месеца и мога да кажа, че никога не ми е отнемало повече време за готвене.  Напротив, поради големите ограничения от към разнообразие на продукти, в повечето случаи от 15 - 40 мин, в зависимост от месото, което приготвям.
Много е лесно за спазване, само воля да имаш.
Желая ти успех!
Хашимото не се лекува, но може да си живееш съвсем нормално, с малки ограничения от към хранене, което не би трябвало да е никакъв проблем.
Голямо преимущество на автоимунния протокол е, че топи килограмите от самосебе си, което е много важно за хора с автоимунни(и не само ) състояния.
Просто няма как да преяждаш с такава храна. По сит си за по-дълго време, да не говорим, че като няма джънк здравето ти генерално се подобрява за много кратко време. Ти сама си го казала в поста по нагоре за изследванията си.
Успех още веднъж :)

Мнението беше редактирано от Mara Croft на 07.08.16 17:57.

07.08.16
20:12

Благодая ви, че се отзовахте. Веси, Ivg, ще почета и за зоната със сигурност. Мария, ако готвех за цялото семейство по АИП - т.е. 40 минути за всички е ок, но когато ми отнема около час за тях, после още половината за мен си и.. се оказвам повече време пред печката, от колкото с децата си. Това не значи, че няма някой ден да я започна. Сега исках да видя кой какво мисли за режимите, кой какво е опитал и какво смята за правилно. Аз още се двоумя, но докато подбирам, чета и преценявам, реших да спра глутена, бялата захар, както и да въведа поне някакъв режим за хранене. Какво ще се получи не знам, но ще споделям тук менюто си.

Какво мислите за разделното хранене? Последно бях чела статия, че не е толкова полезно, колкото е прието да се смята. Като я намеря ще я споделя и тук.

Здравей и добре дошла отново!
Пожелавам ти успех. :)

Сега малко може би странен въпрос: с какви уреди разполагаш в кухнята и какво най-често приготвяш за останалите в семейството?
Опитвам се да разбера повече за тяхното меню, за да видим дали няма как да се съчетаят твоето и тяхното хапване (да ги правиш едновременно).

Не се наемам да давам категорични съвети за Хашимото, но ограничаването (към спиране) на глутена в действителност е много добра идея и си заслужава да опиташ. Свиква се с времето, а и като намериш вкусни алтернативи и рецепти, няма да усещаш липсата на хляба, с който си свикнала (а и можеш да си правиш хляб без глутен). Може би е добре да се консултираш със специалист, който се занимава именно с хранене при Хашимото?

Можеш да опиташ без захар, без глутен и без млечни продукти, като се стараеш от това, което ядеш, да си набавяш всички важни вещества.
Хубаво е да се види какво е състоянието ти на червата и да се работи в посока заздравяване на пропускливостта им, да се види чревният баланс и като цяло да се погрижиш за това много важно звено.
Добра идея би била да се добавят пробиотици и/или ферментирали храни (можеш да ферментираш зеленчуци).
Да имаш достатъчно зеленчуци в менюто си, полезни мазнини и източници на протеин. Може би някаква форма на РБД, но адаптиран според Хашимото и според вкусовите ти предпочитания (давам просто посоки за размисъл).

За въглехидратите - има много варианти без глутен (тук съм изброила), но пък с оглед състоянието ти, вероятно ще се наложи консултация със специалист, за да се разбере дали можеш да консумираш всички от тях.

Намали стреса, ако има такъв около теб в момента. Започни да работиш по точка 1 (със спирането на цигарите). :)

ПП: Да, де, ти вече си започнала. Не спирай!

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 07.08.16 20:59.

07.08.16
23:12

с какви уреди разполагаш в кухнята и какво най-често приготвяш за останалите в семейството?
Опитвам се да разбера повече за тяхното меню, за да видим дали няма как да се съчетаят твоето и тяхното хапване (да ги правиш едновременно).

Уреди, като във всяка кухня - тенджери, тигани .. плюс мултикукър, който използвам много рядко. За домочадието  най-често готвя супи - пилешка, супа топчета, курбан чорба, леща, от време на време руло стефани, яйца, гювеч. Мазнина почти не използвам, готвя с картофи, ориз и фиде. Ако много ме домързи да готвя вечеряме салати с кашкавал и сирене - аз и ММ, децата имат и детска кухня, която ме спасява в таквиа моменти. Джънк почти не консумирам - чипсове, пици, бургери и подобни са в менюто ми 7-8 пъти годишно. Виж много обичам суши - бих си го поръчвала всеки ден при възможност :D

Може би е добре да се консултираш със специалист, който се занимава именно с хранене при Хашимото?

Какъв специалист по-точно трябва да търся? Ако е диетолог, как да разбера, че се специализира на хаши? Моята ендокриноложка ми кажз само да се храня балансирано и по на често, без каквито и да било други насоки.
Пробиотици всякакви ли могат да се приемат, или само лекар ги изписва?
Май доста те заринах с въпроси, но някои неща са ми непонятни.

P.S. А статията ти, ще препрочета още 1-2 пъти, че явно съм изморена и чета едно и също изречение по два пъти.

07.08.16
23:26

РБД. Гледах калкулаторите, смятах, струвах и ето какво го измислих, ако бъркам някъде - кажете:
Калориен баланс:
655+(9,6х83,5)+(1,8х182)-(4,7х33)=1629,1х1,2=1954,92
Калориен дефицид: - 15% се получава около 1662 калории
В;Б;М - 45%; 35%; 20% или
В - 187гр
Б - 145гр
М - 37гр

Блокирала съм вече да пресмятам менюто, ще докладвам утре какво съм хапвала и ще го сметна накрая.

казано от Nimeriya на 07.08.16, 23:12:

Уреди, като във всяка кухня - тенджери, тигани .. плюс мултикукър, който използвам много рядко. За домочадието  най-често готвя супи - пилешка, супа топчета, курбан чорба, леща, от време на време руло стефани, яйца, гювеч. Мазнина почти не използвам, готвя с картофи, ориз и фиде. Ако много ме домързи да готвя вечеряме салати с кашкавал и сирене - аз и ММ, децата имат и детска кухня, която ме спасява в таквиа моменти. Джънк почти не консумирам - чипсове, пици, бургери и подобни са в менюто ми 7-8 пъти годишно. Виж много обичам суши - бих си го поръчвала всеки ден при възможност :D

Мисля, че успешно би съчетавала твоето + тяхното меню, без това да ти отнема повече време в кухнята.
1. Много от нещата, които готвиш за тях, можеш да ядеш и ти (супи, салати, ястията с месо/риба, ориз), така че когато има нещо такова на дневен ред, ти отпада мисленето как да комбинираш нещата.
2. Когато правиш на тях нещо с глутен и мляко, се подготви предварително с идея за рецепта за теб и прави нещата успоредно (отново предварително и мислено подреди нещата). Пример: правиш на тях пица във фурната, успоредно слагаш тиган на котлона и слагаш месо за себе си (или пък омлет), на втория котлон слагаш тенджера/втори тиган и си приготвяш ориз със зеленчуци (примерно). Докато нещата във фурната и на котлона се правят, взимаш голяма купа и правиш салата за цялото семейство. Ако на останалите правиш някакви сосове на млечна основа, отделяш от салатата за теб, която овкусяваш без този сос.
3. Можеш в мултикукъра да приготвяш основно ястие за всички, в което да не слагаш мляко и глутен. Примерно нещо с месо, гъби, лук, гречка. Докато то се приготвя, правиш останалите неща по план.

Просто давам идеи. Аз все още нямам деца, но често се налага да правя отделни неща за няколко човека. Малко по-трудно е, но при предварителен план нещата се получават. В началото сигурно ще ти е тегаво, докато си изградиш собствен ритъм, но вярвам, че ще се случи и ще се справиш чудесно. :)

За останалите неща ще ти пиша на лично, а ти вече сама ще си направиш проучване. :)

08.08.16
16:11

Да, добър съвет относно паралелното готвене. Ще опитам със сигурност, мерси. (F)

А аз се опитах да направя някакво меню за утре, кажете какво е нужно да променя, плиз.

Закуска
пъпеш 300гр + 1 ябълка

Втора закуска
Сурово кашу 20 грама + банан

Обяд
пилешко месо печено без кожа 200гр + салата

Следобедна закуска
Фреш портокал + сурово кашу 20гр

Вечеря
като обяда

Мнението беше редактирано от Nimeriya на 08.08.16 16:52.

08.08.16
17:27

И за сряда-четвъртък менюто, то ще е еднакво:

Закуска
Банан + Пуешка шунка 100гр

Втора закуска
Сурово кашу 20гр + Пъпеш 300гр

Обяд
ориз с моркови и домати на фурна 200гр + пилешко месо 200гр + салата

Следобедна закуска
Фреш портокал + Пастърма 100гр

Вечеря
Пилешка супа + салата

12.08.16
14:02

Огледах се в квартала и намерих фитнес, работещ до 24:00, тaка ще мога да тренирам след като сложа децата да спят, т.е. към 22:00.  Видях, че имат и треньори, но не съм сигурна, че толкoва късно ще има някой на разположение. Какъв тип тренировки бихте ми препоръчали за абсолютно начинаещ и колко често? Предполагам тренировката би трябвало да започне с кардио, но колко време? Ами след това? Не искам да изглеждам като тази дама, когато отида:

Мнението беше редактирано от Nimeriya на 12.08.16 16:51.

12.08.16
14:35

И аз, като един борещ се с Хашимото, първо искам да ти кажа да не се отказваш. Второ - изследвали ли са те за инсулинова резистентност? Високото ТСХ при някои хора причинява ИР, което прави редукцията на тегло трудна задача. Аз съм от “късметлиите” и си ги имам и двете.  Консултирах се  с диетолог и ендокринолог и получих един и същи съвет за режим - сложиха ме на диета, подходяща за редукция на тегло при диабет тип 2, като от нея са извадени глутен (което не спазвам съвсем, защото сутрин ям овесени ядки, но мисля да премина към елда), зелеви растения (зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, кейл и т.н.), соя и соеви продукти, плодове. Ако не сте проверявали за ИР, бих посъветвала да се направи ОГТТ в комбинация с троен инсулин и гликиран хемоглобин, за да се види какво е положението, след което да се консултираш с диетолог, за да предложат подходящ режим. Факт е, че много често медикаментозното сваляне на ТСХ обикновено води до нормализиране на стойностите на кр.захар, но това е изкуствено решение на приблема и при спиране на хормона, кр.захар често тръгва пак нагоре, ИР удря на ново и пак се завърташ в омагьосан кръг с теглото. Точно с този аргумент е ендокринологът, при когото ходя, ми постави едни невероятни цели за тегло и процент телесни мазнини, на които трябва да падна, за да има по-трайно решение на проблема.

12.08.16
15:45

казано от BP на 12.08.16, 14:35:

И аз, като един борещ се с Хашимото, първо искам да ти кажа да не се отказваш. Второ - изследвали ли са те за инсулинова резистентност?

Да, още преди 3 месеца си направих обременяване и всичко излезе ок. Би ли споделила съветите относно хранене? Не ми спомена за месо и бобови. Млечните разбирам защо са изключени.

12.08.16
18:12

казано от Nimeriya на 12.08.16, 15:45:

казано от BP на 12.08.16, 14:35:

И аз, като един борещ се с Хашимото, първо искам да ти кажа да не се отказваш. Второ - изследвали ли са те за инсулинова резистентност?

Да, още преди 3 месеца си направих обременяване и всичко излезе ок. Би ли споделила съветите относно хранене? Не ми спомена за месо и бобови. Млечните разбирам защо са изключени.

Супер! Един проблем по-малко!

Месо, бобови, яйца и млечни ям, това са ми основните храни дори. Съвсем добре ми понасят. Няма смисъл да изключвам нещо, което не ми предизвиква проблеми със стомаха. Имам проблем с яденето на ядки, чушки, слънчоглед и слънчогледови продукти като олио, глутен. Не ми понасят изобщо, изключени  са. Основният съвет беше да не ям плодове, порцията немазно месо да не бъде по-голяма от 100-120 гр.за едно ядене, салата да бъде не-повече от 350-400 гр. на хранене, до 100 гр. бяло сирене на едно хранене, до 80 гр. кашкавал и подобни сирена или до 200 гр. извара/рикота/котидж.И това е при основните хранения. Междинните хранения са съвсем оскъдни. В допълнение ми препоръчаха вечер да ям постна супа със салата, вместо месо или яйца. Направо си гладувам, честно казано.

15.08.16
11:40

Седмицата започна, да започва и промяната.
В събота надъхана от дневника на едно прекрасно девойче се сдобих с фитбит гривна и наистина е много стимулиращо. Поне със сигурност ми помага да пия вода и на всеки час да правя задължителния минимум крачки. Взех си едни леки маратонки за фитнес, тъй като може да не повярвате, но маратонки нямах никакви и днес ще сефтосам залата след като се приберем с децата от разходка. Борбата с цигарите продължава упорито, признавам, че не съм ги спряла напълно, но от 10тина цигари на ден, сега са само от 1 до 3, като първата ми е след като се наобядвам, а не като преди още в колата на път за работа. Усещам се понякога как взимам цигара от кутията и осъзнавам, че не ми се пуши чак толкова и съответно я прибирам обратно.
Ето и снимка от  вчерашният ми първи лог на гривната.

16.08.16
00:08

Опита ми да започна тренировки днес се провали. Не съвсем де, но не стана така както исках. След работа бяхме с децата на площадката, прибрахме се, баня-вечеря и към 22:00 вече влизах в залата. Запознаха ме с треньора, който, за съжаление, беше започнал своята си тренировка и не можа да ми обърне внимание. Разбрахме се за сряда. За да не се окаже че само съм се разхождала ей така, се качих на пътеката за половин час (бързо ходене, на 6 скорост), след това се прибрах да нахраня мъж си.
Все пак таргета от 10 000 крачки го достигнах и съм доволна.

Храната днес:
1. цедено кисело мляко с праскови и амарант
2. Скумрия филе 120гр на скара със зелева салата
3. едно сурово блокче (Roo bar с годжи бери)
4. Бъркани яйца (4бр) на тефлонов тиган с домат и краставица
5. Бананов шейк (само прясно мляко и банан без подсладители)

16.08.16
23:19

Днес не си достигнах таргета от крачки, но така и предполагах - на работа днес ходех с кола, след работа бяхме на гости, но се стараех да съм стриктна след като извибрира гривната и каже - давай, имаш 10 минути да си направиш тези 250 крачки. И ставах, обикалях офиса като идиот, един път излезнах и пред офиса да се разтъпча. Храната днес е малко омазана, но това е положението, успокоявам се с утрешната дългоочаквана тренировка. (А треньора ми какъв е сладур само да знаете, ама съм сериозна омъжена дама, не бива така; нищо не съм казала) ;)

Храната днес
1 солети малко пакетче. Сутринта пристигнах в офиса и се оказа, че съм си забравила портмонето у дома, затова не можах да си купя плод или нещо друго, в шкафчето ми имаше само солети и 2 пакетчета какао нескуик които игнорирам упорито
2 таратор и кашкавал пане. Поради гореиписаната причина обядвах това, което обядваше и колежката. Все пак се наложи да ме храни и ми беше неудобно да си поръчам нещо друго
3 нектарина 1бр
4 малко миди, парче сьомга на фурна с 1 супена лъжица картофена салата и 1/2 авокадо. Доомазване с малко, наистина много тънко парче торта.
Това е за днес, да видим какво ще ми донесе утрешния ден

П.С. Аз пия вода! Трети ден по ред над 2л!

Мнението беше редактирано от Nimeriya на 17.08.16 08:26.

18.08.16
00:25

Юхууу, мина ми първата тренировка. Треньора е голям сладур, но това май вече го казах :) Натовари ме точно толкова колкото можех да понеса, не знам как ще се чуствам утре и дали ще мога да ходя, но съм много удовлетворена. Към края малко ми призля, изсмуках едно малко пакетче захар и успях да довърша планираната тренировка. Ето я и нея самата:​

Пътека 10 мин бързо ходене
Горен скрипец - 4х12повт. (20кг)
Раменни преси - 4х8/6 (5кг)
Хамър за гърди - 4х8/10 (15кг)
Бедрена екстензия - 4х15 (15кг)
Лег преса - 4х15 (5кг от страна)
Задно бедро - 4х15 (20кг)
Пътека 10 мин нормално ходене с наклон 8% скорост -4,5

В неделя Виктор (треньора) няма да работи и ми написа това горното за да си я повторя тренировката. За сега мисля да ходя 2 дена в седмицата, с опцията да станат 3, а може би и 4 по някое време; нека първо видя как ще жонглирам с домашните задължения, децата и фитнеса.

Ето и храната днес:
1. 2 банана
2. пиле капрезе (демек с моцарела домaт и босилек)+зелева салата
3.още един банан+6 сини сливи
4. Слата домати и краставици + 100гр кашкавал

Мнението беше редактирано от Nimeriya на 18.08.16 00:47.

19.08.16
11:27

Вчера нямах никаква мускулна треска, бях изморена повече от обикновенно, но нищо не ме болеше. За сметка на днешния ден - ръцете и дупето ме наболяват, особено второто при всяко сядане и ставане, но не супер много, търпимо е. Нещо нямам много апетит, гледам вчера калориите не съм ги докарала хич до нужното количество, както и водата ми е по-малко, но не успях да закуся - бях на интервю за работа рано сутринта, а преди това трябваше и децата да оправя-облека и да заведа при майка ми.

Храна:
1. Домати с панирани сиренца
2. Пиле рокфор със съвсем малко ориз
3. 2 хлебчета от Била (щом прекрачих прага на магазина ми замириса и докато напазарувам неусетно ги бях изяла)
4. Прошуто 100гр
5. 1/2 чаша бяло вино за успиване

Свършиха ми селеногина и магнезия и днес трябва да си купя, че вече 3 дена не съм ги приемала. Ще стана пак глупава със схванати крака :D

19.08.16
11:38

казано от Nimeriya на 19.08.16, 11:27:

Вчера нямах никаква мускулна треска, бях изморена повече от обикновенно, но нищо не ме болеше. За сметка на днешния ден - ръцете и дупето ме наболяват, особено второто при всяко сядане и ставане, но не супер много, търпимо е.

Обикновено най-зле е на третия ден след тренировка. :D Дай си време да те удари както трябва ;) !

казано от Nimeriya на 19.08.16, 11:27:

Свършиха ми селеногина и магнезия и днес трябва да си купя, че вече 3 дена не съм ги приемала. Ще стана пак глупава със схванати крака :D

И аз забравям много, купих си доста мощни добавки за паметта, но пуста следродилна деменция - забравям да ги пия и така си стоят :D , а аз си ходя глупава.

Храната ми се струва доста калорична. Не знам какви са били количествата, но като цяло панирани сиренца, пиле рокфор (което обикновено има сметана в соса), прошуто в един ден не  е добра идея за редукция на тегло. Поне според моите представи.

19.08.16
11:44

Аз гледам да избягвам чак толквоа калорични неща, сметаната в особненост, но количествата на бяха много наистина. Сиренцата бяха не повече от 120гр, а пилето 1/3 от порцията (т.е. около 50-60гр реално), която ни сервираха. Просто вече се наяждам с много малки количества, щом и ме държа сита от 12:00 и чак до 19:00.

22.08.16
15:36

За сефте това лято излезнахем извън София с децата. Голямо предизвикателство си е, нерви, неочаквани ситуации (оказа се, че на едното хлапе му прилошава и повръща по време на път). Разнообразихме се де, бяхме на вилата на кума, той ни сготви уникална пъстърва с още по-невероятно ризото с манатарки. отпуснах се с храненето, но малко само - гледах да си хапвам месо/риба със салати, и все пак по време на почивка човек се отпуска. Само за протокола сладко не съм яла :)

Снощи трябваше по план да ида в залата, но се прибрахме много късно, а трябваше да изпера и сготвя, та чак към 01:30 приключих с домашните задължения и си легнах. Ще гледам днес да ида все пак.

09.09.16
12:20

Нещо не мога да си създам навика да пиша тук, а трябва.
На кратко: Децата едно по едно, а после и мъж ми изкараха вирус с повръщане. Беше кошмарно. После бяхме на море, умишлено избягвам думата почивка, защото този кошмар беше съпоставим с вируса - малкия ни стопи нервите, толкова рев, че бях забравила каква му е усмивката. Като капак всяка вечер по заведенията обикаляше масите на хората, харесваше си някой, качваше му се в скута и започваше да му се умилква като коте и да му “говори”. Умрях от срам. 5 дена не бях яла като хората, не бях спала и честно си се побърках, Щастието настъпи като се прибрахме у дома.
По време на вируса и морето не съм ходила в залата, днес вече ще се замъкна. Хранителен режим не съм спазвала, но се стараех да се храня здравословно, без джънк и други гадости.
Вчера посетих диетолог, от утре започвам да се храня според препоръките й - избра ми НВД, като ми обясни доста неща, които си мислех, че съм разбрала от четенето тук, а се оказа, че не е съвсем така. Премери ме на някакъв супер-пупер кантар, но резултатите ще ви ги споделя след контролния преглед след месец и половина, когато ще има ново мерене и ще може да се сравнят нещата. Нещата наистина са мноо зле, само това ще кажа.
Тук съм, не съм изчезнала отново, само трябва да се науча да пиша редовно.

12.09.16
21:36

Вчерашната тренировка беше познатата вече :
Пътека 10 мин бързо ходене
Горен скрипец - 4х12повт. (20кг)
Раменни преси - 4х8/6 (5кг)
Хамър за гърди - 4х8/10 (15кг)
Бедрена екстензия - 4х15 (15кг)
Лег преса - 4х15 (5кг от страна)
Задно бедро - 4х15 (20кг)
Пътека 10 мин нормално ходене с наклон 8% скорост -4,5

Упражненията за ръцете са ми по-сложни и изморяващи, от колкото тези за краката. Но тренировката мина доста леко, днес нямам никакъв дискомфорт от рода на мускулна треска, което ме навежда на мисълта, че треньора следващия път може да ме натовари и повече

От днес започнах НВД с трикратно хранене, по препоръка на диетолога, като взимам добавка Либрамед по схема 0-3-3 половин час преди хранене. Имам половин щайга с домати от село и така ми се усладиха, че основно това беше в днешното ми меню. Сигурно ще бъркам доста от началото, тъй като ми е непознат режима, но се надявам на вашите насоки и поправки.

Общо за деня
80гр шунка,
2ф бонус,
ябълка 270гр
праскова
моцарела 250гр
домати около 900гр
1/2 царевица на кочан

За последното постфактум се сетих да пиша на диетолога дали е разрешено изобщо.

Тя ме посъветва 2 дена в седмицата да съм на разтоварващи дни - примерно вторник и събота съм си хаерсала аз, като през тези дни мога да консумирам или 1,5 кг плодове и зеленчуци разделени на 5 хранения, или кисело мляко/таратор пак същото количество и пак на 5 пъти. Утре мисля да карам на таратор.

13.09.16
21:35

Изкарах цял ден на таратор, даже се учудвам, че успях. На фитнес не съм ходила, за сметка на това в 17 взех четири две-тригодишни от градина, стигнахме пеш до площадката и 2 часа си играхме и се гонехме там. Абе 10 000 крачки днес си направих според гривната. Водата също не я пренебрегнах. Като цяло съм доволна.

14.09.16
22:00

Който си мисли, че да работиш home office означава да не правиш нищо се лъже. Мислех си, че ще имам време да ида до фитнеса - нъцки; двете ми колежки си взели болничен и отпуска и останах сама да се оправям. Пак добре, че си спестих 2,5 часа път де, но нямах време за нищичко. Само сготвих най-елементарното и не отнемащо време ядене - свинско със зеле. Е, след приключване на раборния ден си се разходих с децата и си поиграхме отново на площадката, но това не се брои.

Храната за днес:
Тост с ф. бонус с яйце и резен свински врат + домат
Тиквички с кайма (тип мусака но без заливка) с ф. бонус
Порция свинско със зеле

Водата отново е добре.

Диетоложката ми върна отговор : пъпеш по един резен до обяд е разрешен, газирана вода можело колкото си искам, царевицата по-добре да я избягвам за начало или съвсем малко на обяд, но мисля да я изключа напълно.

Това е за днес. Скука, ама пък се чувствам една много щастлива майка. И съм вече малко по-спокойна, имам план и с малки крачки, лека полека, го следвам.

22.09.16
19:51

Ето ме тоново.  Самочуствието ми е на 5-ца, за тези 10 дена на НВД съм свалила 1 кг, корема ми поспадна, опитвам се да спя поне по 7 часа, някой път се получава даже на обяд да легна за 1-2 часа, и определено се чуствам по-добре; спрях да гледам новини, не влизам във ФБ, пускам си някакви глупави сериали да гледам, чета си Мопасан и се опитвам да си възстановя не само физическото, но и психическо и емоционално здраве. Тези дни съм се появявала във фитнеса само 2 пъти, но децата ми се разболяха, а мъж ми е в командировка - няма кой да ме отмени даже за 1 минута, какво да говоря за час-два. Та съм се съсредоточила в храненето, поне до края на седмицата, докато се върне любимия.
Записвам си храната и водата във сайта на Fitbit, както и варирането в теглото, за да следя нещата. Гледам, че основното ми хранене са яйца, месо, зеленчуци, мляко; плодовете ги намалих драстично и това не е добре, прияждат ми се основно вечерно време :)
Храната днес:
салата капрезе
2ф бонус
пушена сьомга 40гр
4бр черни маслини
краставица

Вечерята ще е омлет от 3 яйца с извара и шопска салата

26.09.16
22:06

Дънките ми се смъкват! Да-да, мога да ги събуя без да ги откопчавам

03.10.16
21:07

Нещата започват да се случват. Мога да се похваля отново - р-ра на дънките е вече с 2 по-малко - от 34 на 32! Така добре не съм се чувствала не от месеци, а от години! Продължаваме напред!

18.10.16
17:33

Ето и резултатите от първия месец. Много съм доволна.

Истина е, че освен многото ежедневно ходене пеша, почти не ходя във фитнеса, а трябва. Отбелязвам си го като минус, който да поправя.

Въпрос към работещите майки: кога, за Бога, ходите на фитнес и как успявате да генерирате сили за това? Аз ли съм толкова мързелива?

Мнението беше редактирано от Nimeriya на 18.10.16 17:34.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1