02.01.17
19:14
Здравейте и за много годни!
Искам да си променя малко храненето и да заменя вечерята със салата. Обикновено вечерям 200-400 гр. месо, вече в продължение на 3 години и ми се гади вече. Както се казва вечната НВД... Само, че сега искам да намаля за няколко месеца месото, дори с риск да загубя малко мускул, това въобще не ме притеснява. Търся си рецепта за салата, която се приготвя сравнително лесно. По някой път нямам никакво време за готвене вечер, както и ми се налага да хапна и директно да заспивам. Това е и една от причините да мина на салатка. Може да има някакъв сос, но единственото, което не ям са авокадо и броколи. Никога не съм правил салати, затова, ако някой може да препоръча нещо бързо, лесно и вкусно, ще съм му много благодарен, колкото да залъжа вечерния глад.
Поздрави!
02.01.17
20:38
Здравей!
Какво значи да замениш вечерята със салата? Ако под “салата” разбираш само зеленчуци и нищо друго, то това не е замяна на една пълноценна вечеря, а част от вечерята.
Добре, искаш да намалиш месото - в това няма лошо, но на негово място избери друг източник на протеин. Една гола салата нито ще те нахрани, нито ще те засити и гладът няма да бъде залъган.
На твое място бих си направила омлет/сварила яйца/изпекла риба и бих гарнирала със:
- задушени карфиол и моркови, овкусени със сол и сусамово олио
- или пък салата от нарязано на ситно зеле, настъргани моркови, копър, сол, зехтин
- или настъргани червено цвекло, морков, ряпа + сол, зехтин/друга мазнина по избор и леко запечени орехови ядки отгоре
Варианти има много. Можеш да разгледаш и раздела с “рецепти” :)
02.01.17
20:57
казано от Kuncavia на 02.01.17, 19:14:
Търся си рецепта за салата, която се приготвя сравнително лесно.
Всички салати са лесни. Приготвяне до 10 минути с миенето на чиниите.
Първа салата: маруля, репички, краставица, магданоз, зехтин, морска сол, запечени орехи + свежо сирене на кубчета
Втора салата: салата айсберг, копър, краставичка, лимонов сок, зехтин, морска сол, запечени белени слънчогледови семки + варени яйца
Трета салата: бейби спанак, стебла целина, зелена чушка, магданоз, зехтин, морска сол, запечени белени тиквени семки + горчица и малко телешка пастърма
Можеш да добавяш чери доматчета, царевица от консерва ... импровизирай.
Мнението беше редактирано от Dizzy на 02.01.17 21:00.
Най- лесната салата : айсберг маруля със зелен лук. Айсберга не се мие като нормалната маруля, само махаш двете горни листа и изплакваш с вода. Режеш в голяма салатна купа надве- натри - може на квадрати, може на ивици - всичко отнема по- малко от минута. После изплакваш зеления лук и го нарязваш. Слагаш сол, оцет/лимонов сок, зехтин ако ти се полага и ядеш. Отнема по- малко от 2 минути приготвянето на цялата салата. Минимум миене и кълцане, никакво белене, супер свеж вкус :) Че и евтина - 2 лева е килото айсберг.
Благодаря за съветите. Просто съм засичал “модерни” салати, залети с различни сосове и се чудех ако има някакво ново “чудо”, да се образовам. Хубавото, е че има разнообразие. В последно време зеленчуците заемат доста ограничено място в режима ми. Ще се разходя до кварталното магазинче, да видя какво мога да сглобя. Картофите също рядко присъстват в менюто ми, не е зле да обърна внимание и на тях, пък може и с едни 100 гр. свинско контра филе, че с пилешкото не се обичаме напоследък. Яйцата също са добра идея, преди хапвах доста, предимно на закуска но и тях ги бях позабравил. Вече ми се завъртяха различни идеи за разнообразие, просто никога не ме е бивало в готвенето и дори нямам творчество в това да си измисля нещо разнообразно :)