08.01.17
09:32
Здравейте,
Питането е следното - доколко е удачна в здравословен план ежедневната консумация на пилешки сърца, воденички, дробчета?
Причината е, че вече се насилвам да се храня с повечето видове меса, а с изброените по - горе нямам проблем.
Притеснява ме вероятността от повишена пикочна киселина в кръвообращението ( подагра ). Също така четох, че редовната консумация може да спомогне образуването на камъни в бъбреците и жлъчката. Тук ще спомена, че моята жлъчка беше отстранена преди няколко години.
Благодаря на отзовалите се!
08.01.17
12:04
За съжаление и аз обичам дробчета и сърца (особено с биричката става пуринова БОМБА :D ), но не са особено положителни мненията, които съм чел за консумацията им, особено пък за редовна. Главното около което се въртят аргументите им е, че пилешкия черен дроб е доста негоден, с оглед на всеизвестните свръх-медикирани пилета. Иначе не е задължително да се покачи над нормата пикочната киселина от прекомерна консумация. Пък и хиперурекимията не води обезателно до подагра, това да не те притеснява. За камъните в бъбреците/ жлъчния мехур знам, че няма категорична връзка с консумацията на каквито и да е храни. След холецистектомията препоръчват да не се консумират наситени мазнини, но те пък отсъстват в дробчетата, така че тук няма проблем. В бъбреците най-честите камъни са калциево-оксалатните, а не уратните. И тук статистиката е в полза на дробчетата.
Почвам да се ядосвам на гадните западняци, които явно правилно не ядат субпродукти :D Макар че хомеопатичния продукт осцилококцинум се прави от черен дроб на диви патици и очевидно в някои села си похапват такива работи, за да борят грипа. Да не говорим франсетата колко вида пастети имат с коняк, стафиди, ром, вино и пр. вътре :D
В заключение виж може би ако са домашни или диви пиленцата, това ще е достатъчно добра причина да си похавпаш без притеснения :)