11.01.17
17:09
Здравейте, аз съм момиче на 17г., 48 кг и съм висока 171см. Отдавна тренирам, но явно не тренирам правилно и не ям правилно, бих искала да уголемя мускулите си в рамките на нормалното, да се оформя, не искам да съм толкова слаба. Някой може ли да ми помогне? Благодаря предварително.
11.01.17
19:34
Има статии по твоите въпроси, ползвай търсачката, за да се ориентираш. :)
Можеш и да споделиш как точно се храниш и тренираш сега, защото няма как да гадаем, а от написаното не става ясно.
Не намерих такава статия затова и аз попитах... Относно това как се храня ами, старая се да се храня здравословно, не пия газирано, не ям пържено и всичко което е вредно...
Мнението беше редактирано от Lalala на 13.01.17 00:49.
13.01.17
15:24
Здравей, моля опиши на мен и на колегите един типичен ден (дори да не е типичен може и просто да е настоящия ден) за теб:
- хранене (какво, колко и кога)
- тренировки (какво, кога)
- цели (колко килограма искаш да качиш, в какъв период и т.н. )
Тази информация ще ни помогне с даването на адекватен и стойностен съвет за теб и твоите цели.
Поздрави :)
Здравей, ами значи аз нямам някакъв строг режим на хранене, и не всеки път се храна по едно и също време (това искам да променя защото мисля, че ще е от значение).. старая се да ям по 4 пъти на ден, сутрин примерно хапвам ориз със зеленчуци, след това някои плод (но не винаги защото втръсва) понякога си позволявам и баничка с боза хаха.. За обяд - печени картофи, пържола или салата, за вечеря - същото..
Искам да кача 4-5 килограма и не знам за колко време, мисля ,че ще е по-добре да стане постепенно, искам просто да съм стегната и не толкова слаба...
Мнението беше редактирано от Lalala на 13.01.17 17:05.
13.01.17
17:25
казано от Lalala на 13.01.17, 17:04:
Здравей, ами значи аз нямам някакъв строг режим на хранене, и не всеки път се храна по едно и също време (това искам да променя защото мисля, че ще е от значение).. старая се да ям по 4 пъти на ден, сутрин примерно хапвам ориз със зеленчуци, след това някои плод (но не винаги защото втръсва) понякога си позволявам и баничка с боза хаха.. За обяд - печени картофи, пържола или салата, за вечеря - същото..
Искам да кача 4-5 килограма и не знам за колко време, мисля ,че ще е по-добре да стане постепенно, искам просто да съм стегната и не толкова слаба...
Благодаря за уточненията :)
“Стегнатостта” ще зависи от тренирвоките и от пропорциите на тялото (мазнини:мускулна мана:костна маса ). Костната маса (логично) няма как да бъде манипулирана, но другите два елемента могат да бъдат.
Като за начало, мога да те посъветвам да направиш най-просто и най-неангажиращото нещо за качване на килограми - добави 500-700мл. прясно мляко на ден, като не променяш нищо в настоящото си хранене. Може да го вместиш като следобедна закуска, или да го изпиеш преди лягане (още по-добре, защото помага със заспиването и ускорява процеса за навлизането в REM sleep, което е и най-важната фаза от съня, където се синтезира най-много хормон на растежа).
Не е случайно, че всички повишаваме многократно мускулната си маса през първата си година - основен източник на хранителни вещества тогава е майчиното мляко. И, въпреки че кравето мляко има по-различен състав от човешкото, то все пак има свойствата да подхранва организма и да кара тялото да се разивива. Млякото има перфектен аминокиселинен профил, нужен за изграждането на нови тъкани, мазнини, които асистират синтеза на хормоните и прости въглехидрати (лактоза), които са нужни за енергията и подхранването на организма.
Няма смисъл да започвам с калция и витамин Д, които изобилстват в млечния продукт и, очевидно, действат сериозно на растежа и изграждането на нови тъкани.
Затова, като заключение, просто добави 500-700 мл. прясно мляко на ден и сподели резулатите от това. Следващата стъпка ще бъде промяна в хранителния режим, а тук може да намериш много информация за това точно как може да се случи това. И най-накрая, но съвсем не на последно място - силовите тренировки, които ще развият мускулите ти и ще те “стегнат”. За тях също можеш да намериш пре-много информация тук.
Надявам се да съм помогнал
Поздрави :)
Мнението беше редактирано от Borislav Ivanoff на 13.01.17 17:27.
13.01.17
20:37
казано от Lalala на 13.01.17, 17:04:
Към ориза със зеленчуци добави източник на протеин.
За обяд - салатата, ако е само от зеленчуци, не може да замести месото (написала си пържола или салата), така че яж и двете. :)
З вечеря - същото важи.
След като искаш да качваш тегло, а не можеш, най-логичното на първо време е да увеличиш калорийния прием, но нека да не е от банички с боза. Добави повече протеин И полезни мазнини в менюто.
Важно е какви са тренировките, особено пък след като целта ти е повече активно тегло. :)
13.01.17
21:31
Много приказки изприказвахте ,а всъщност нищо конкретно не и казахте относно как да расте.
Отказах се да правя кардио тренировки, но как иначе ще си изчистя корема (няма кой знае какво да се чисти ,но все пак) не знам как да процедирам..
14.01.17
13:06
казано от Горан Здравков на 13.01.17, 21:31:
Много приказки изприказвахте ,а всъщност нищо конкретно не и казахте относно как да расте.
Каквото е подадено като изходна информация, такива и отговорите.
Ти ако можеш да си по-конкретен и да й помогнеш - заповядай, направи го. :)