25.01.17
18:44
Здравейте, след много месеци четене на дневници и статия, създавам и аз своя. Създавам го с признанието, че имам сериозен психологичен проблем относно храненето. Знам, че това не е форум за лична драма, но ще си позволя да споделя своята история и да потърся помощ, тъй като смятам, че тук има хора, които притежават необходимите познания и са мотивирани да постигат целите си. Казвам се Дани, на 25 год. съм, уча.. Висок съм 177см и до преди две години тежах 93 кг., това е пика ми на напълняването, много вредна храна, много сладко, пици, макдоналдс и тн. И винаги килограмите са ми били огромен комплекс , липса на всякакво самочувствие. Почнах спазване на режим, четох , смятах калории, яко тренировки и тн. и тн. След две години - 177см височина, 43кг. Изпитвах постоянен апетит за сладко, бях нервен и само ми се ядеше. Един ден преядох буквално с всякакви боклуци, стана ми гузно и повърнах на сила. От тогава почвам, спазвам стриктно всичко, броя калории, но на има-няма 10 дена ми пада пердето, отивам до магазина купувам си шоколади, бисквити, сладоледи, натъпквам се за 30 мин. и почвам едно повръщане. Вманиачавам се в цифрите на кантара, и калориите, не се храня с повече от 1200ккал. В момента съм все още 43 кг. Решил съм да спазвам някакъв режим и да спортувам леко . Искам да се справя с всичко това. Създавам този дневник , за да потърся помощ и съвети както за хранене така и за тренировки Ще се стремя леко да вдигна калориите постепенно и малко защото предполагам че са ужасни тези 1200.
В нормалните дни храненето ми се състои от 50г овес с 1 кисело мляко сутрин,обяд салата вкарах и месо , без никакви дресинги, , фитнес поне 3 пъти седмично, вечеря салата с яйце и 250 гр изара
Това е от мен. Ще описвам всичко тук, надявам се наистина на помощ и се извинявам, че използвам дневниците за една лична драма.
25.01.17
19:52
Благодаря дано ще направя всичко възможно няма да се отказваме:)
25.01.17
20:40
Здравей, Дани! Искрено ти пожелавам да се справиш!
Търсил ли си професионална помощ за това?
Да, 1200 калории са малко, но увеличавай плавно и с бавни темпове. Имаш ли виждане как да се случи това или се нуждаеш от идеи?
Не знам какво е отношението ти сега върху числото, което показва кантара, но предполагам знаеш, че то не е важното, а от какво идват килограмите. Тоест - не се плаши, когато почне да расте нагоре - ако се храниш добре (качествено и достатъчно за целите) и спортуваш редовно, няма да се върнеш към външния вид от стария ти период (с 93 кг).
С какви тренировки смяташ да започнеш в началото?
25.01.17
23:12
Да в момента ходя на психотерапфет. Бих се радвал на всякакви идеи и съвети.Отношението ми с кантара е такова че виждам че съм много малко и е не се чувствам добре физически така.Не се харесвам толкова слаб но още го изпитвам този страх от напълняване и не мога да се отпусна да хапвам свободно камо ли въглехидрати затова смятам да ям само овеса пък калориите да вдигна от месото.Относно тренировките започнах фитнес 4 пъти седмицата за всяка мускулна група (Гърди.гръб. ръце. рамо,трапец )
26.01.17
22:15
26.01.2017
Храна:
- закуска - 50 гр овесени ядки с 1 кисело мляко 2%
- обяд - 300 гр (сурови) пилешки гърди на грил с 200 гр салата зеле с моркови и краставици
- вечеря - 2 яйца с 150 извара 200 гр салата
2 кафета
Днес нямах време за тренировка цял ден в университета но утре мисля да наваксам
27.01.17
19:51
27.01.2017
Храна:
- обяд - скумрия на грил с 200 гр салата зеле с моркови и краставици
- вечеря - 2 яйца с 150 извара 200 гр салата
2 кафета
тренировка: гърди
- Лег с лост 5x13
- Лег под наклон 5x13
- Флайс с кабели 5x13
-Лег от обратен наклон 5x13
-Лег с дъмбели 5x13
-Флайс 5x13
Помагайте с програмата и с хранителния режим че ми се струва под всякаква критика :D
-
Съжалявам, бях написала нещо, но размислих и го изтрих. Не мисля, че съм достатъчно компетентна да ти дам съвет.
Мнението беше редактирано от Елена на 27.01.17 22:02.
27.01.17
22:08
Глупости бих се радвал на всякакви съвети би ми помогнало само не виждам как ще ми навреди
Според мен, щом си 177 см и 43 кг, трябва да те следи лекар-специалист по хранителни разстройства и той/тя да те съветва как да преодолееш страха си от храната и калориите.
Смятам, че менюто ти е много бедно на мазнини и изобщо на всичко. Овкусявай салатите, яж пълномаслено мляко, месо. Ако не започнеш да въвеждаш промени и да се храниш с повече от 1200 калории, ще продължиш да се тъпчеш и да повръщаш. Това е много опасно - смятам, че знаеш. В храната, която си дал, сигурно няма и 1200 ккал.
Пак казвам - според мен трябва да те следи лекар!
На твоя отговорност ти казвам моето мнение: започни с малки промени - мазнини в салатите, пълномаслено мляко, месо от време на време, а не само риба.
Мнението беше редактирано от Елена на 28.01.17 10:27.
28.01.17
22:20
Благодаря за съвета от полза ще ми е , ще се опитам да направя някаква промяна. Прост не знаем от къде да започна затова и казвам че идеите ви няма как да ми навредят а само да ми помогнат :)
28.01.17
22:34
28.01.2017
Храна:
- обяд - свинско контра филе 200 гр (сурово) салата краставици и чушки
- вечеря - 2 яйца с 150 извара гр салата
2 кафета
тренировка ръце
Сгъване с прав лост за бицепс 5x13
Сгъване с дъмбели 5x13
Разгъване за трицепс на скрипец 5x13
Кофички на пейка 5x13
Лег с тесен хват 5x13
Екстензия за трицепс от лег (Френско) 5x13
Давай Дани! Можеш! (muscle).
Хапвай и някой плод - не обичаш ли? Хем малко калории, хем витамини, хем вкусно. В момента има и ябълки и круши, и банани, и грейпфрути и мандарини, и портокали и кивита...
29.01.17
00:14
Ето ти няколко бързи съвета:
- изхвърли си кантара на боклука
- почни да се храниш
- махни тренировката за ръце
- почни да клякаш и да дърпаш тежко, па ако можеш и по-често - още по-добре
- разкарай тая безсмислена програма, не само няма да извлечеш полза от такава специализация на всяка мускулна група, ами и докато не почнеш да се храниш и достигнеш нормални килограми и визуално няма да видиш разлика.
казано от SimplySatisfying на 29.01.17, 00:14:
Ето ти няколко бързи съвета:
- изхвърли си кантара на боклука
- почни да се храниш
- махни тренировката за ръце
- почни да клякаш и да дърпаш тежко, па ако можеш и по-често - още по-добре
- разкарай тая безсмислена програма, не само няма да извлечеш полза от такава специализация на всяка мускулна група, ами и докато не почнеш да се храниш и достигнеш нормални килограми и визуално няма да видиш разлика.
По принцип си напълно прав, но анорексията не е шега работа. Трябва да се подхожда внимателно и бавно, за да не се получи обратен ефект.
Към Димо: той не че не обича плодове (предполагам, че обича), “просто” го е страх от захарите.
Към Дани: Това, че тялото ти не издържа да е 43 кг и е започнало да иска от теб да се тъпчеш - парадоксално, но факт - е положително нещо. Означава, че имаш желание и воля за живот. Но тъпченето трябва да спре. Трябва внимателно да се научиш да се храниш нормално.
Малко по малко и аз вярвам, че ще успееш.
Мнението беше редактирано от Елена на 29.01.17 09:45.
29.01.17
10:30
Трябва да се търси баланса. Колкото повече се гледа под лупа всичко, после толкова е по голямо тъпкането.
Така е, анорексията не е шега работа и е основно проблем с главата, не с тялото. Дани поне първа фаза е стигнал - осъзнаването на проблема и търсене на помощ. Даже вече работи по въпроса.
Давай Дани!
29.01.17
11:26
Здравей, миличък!
Не знам как си успял да постигнеш тегло от 40 кг на ръст почти 180 см - сравнимо с това на жертвите от нацистките концентрационни и японските трудови лагери, но си го направил доброволно. Още малко и теглото ти щеше да стане несъвместимо с живота. Представям си кадър на Крисчън Бейл в “Машинистът” но ти още 20 кг по-лек.
В момента последното , от което имаш нужда са тежки силови тренировки. Смятам, че в случая всякакви съвети за тежък клек и тяга са повече от неуместни.
Предполагам доста си чел за състоянието си. Чисто физиологично тялото е увредено Загубил си половината си тегло - 50 кг. Това не са само мазнини, а мускули, кости и съединителна тъкан. Това значи че останалите мускули, са започнали да атрофират. Костната ти плътност е намаляла-остеопения. Хормоналнитя баланс на жлезите с вътрешна секреция е нарушен. Бъбреците и стомахът също е възможно да са с нарушена функция. Синувиалната течност в ставите ти буквално пресъхва. Отслабването на съединителната тъкан предразполага към контузии, разтежения и хернии.
Имаш терапевт , които се грижи за психическото ти възстановяване. Намери специалист- треньор и диетолог, който да ти помогне да си върнеш силата и здравето. Би било хубаво да е лекар.
Сещам се за една статия с подобен случай
https://goo.gl/qTZVoD
Здравей,
относно “падането на пердето” и последващото го натъпкване, ако разбираш английски може да погледнеш книгата Brain over Binge, писана е от бивша булимичка. По много ясен и достъпен начин обяснява къде се корени проблема и как може да го разрешиш с определени техники. Аз също получавах такива пристъпи да се натъпча (макар и не толкова силни) и просто ги определях като “емоционално хранене”. Но всъщност не бяха такова, причината беше друга, много по-проста и я осъзнах след като чух за тази книга.
Ако не успееш да намериш книгата в текстови вариант, в youtube има доста клипчета, където хора с подобни проблеми говорят за нея и споделят някои от съветите, които са им помогнали. :)