04.04.17
01:53
Здравейте на всички ! Потърсих в търсачката подобна тема , но не можах да открия и се извинявам ако това не е правилния раздел.
Сега се регистрирах във форума и искам да питам нещо , което ме мъчи от доста време.
Въпросът може да ви се стори глупав , но срещам по разни статии и форуми противоречиви мнения на тази тема.
Замислям се , има ли значение дали ще си набавиш нужните , да кажем, 100 грама въглехидрати от бял ориз /примерно/ или от една вафла? Както го наричат в чужбина - If it fits your macros.
Тоест ако трябва да ядеш X гр. въглехидрати и Y гр. протеин, дали има значение от каква храна ги набавяш, защото все пак грамажа си го покриваш?
На кратко да обобщя: има ли “добри” калории и “лоши” калории или всичко е правилно изчисляване на дневния прием на калории?
Благодаря!
04.04.17
08:14
#1
Здравей, калориите са важни, винаги са били важни и ще си останат такива. С тях проблеми няма.
Проблемите са най-често свързани с избора на храни. Да, за хранителната индустрия е прекрасно, ако няма значение какви са източниците на калории в менюто ти, стига да си запазиш разпределението на макронутриентите. Но дали се храним само заради тях?
Има огромно значение какви са основните ти храни, с които се храниш. Това, което консумираме, влияе по един или друг начин на почти всичко, което се случва в телата ни.
Съветвам те да разгледаш ръководството по хранене за начинаещи, където подробно сме описали защо смятаме така.
04.04.17
09:56
#2
казано от Alex Z на 04.04.17, 01:53:
Здравейте на всички ! Потърсих в търсачката подобна тема , но не можах да открия и се извинявам ако това не е правилния раздел.
Сега се регистрирах във форума и искам да питам нещо , което ме мъчи от доста време.
Въпросът може да ви се стори глупав , но срещам по разни статии и форуми противоречиви мнения на тази тема.
Замислям се , има ли значение дали ще си набавиш нужните , да кажем, 100 грама въглехидрати от бял ориз /примерно/ или от една вафла? Както го наричат в чужбина - If it fits your macros.
Тоест ако трябва да ядеш X гр. въглехидрати и Y гр. протеин, дали има значение от каква храна ги набавяш, защото все пак грамажа си го покриваш?
На кратко да обобщя: има ли “добри” калории и “лоши” калории или всичко е правилно изчисляване на дневния прием на калории?Благодаря!
Калориите са си калории спор няма, но ти рядко (да не кажа никога) не приемаш само един изолиран макронутриент. В уравнението влизат и микро нутриенти и фибри. Ако за въглен ядеш боб или ориз получаваш като бонус витамини, минерали и фибри докато с вафлата получаваш трансмазнини и бог знае какво още.
Никой не казва че трябва да ядеш само пиле и броколи. Всеки може да намери място за едно шоколадче или вафла на ден ако толкова му се е прияло. Ако 90% от храната ти е наред останалите 10% нямат толкова голямо значение.
Общо взето всеки един хранителен режим е базиран на т. нар. IIFYM. А това да си набавяш калориите от вафли, бабите в нашето село му казват чийт мийл ;)
И за тези, които твърдо поддържат тази теория да питам едно и също ли е да ям пилешко със захар и пилешко с ориз.
04.04.17
14:29
#4
Количеството на енергията в храната е свързано (но не е единствен определящ фактор) с процесите на промяна в телесното тегло. Източниците на тази енергия, обаче, имат отношение към поддържане на добро здравословно състояние.
С други думи - за мен условно има добри и лоши калории. Лошите калории вредят на здравето ми (независимо, че може да не влияят на кантара).
казано от Кольо Пияндето на 04.04.17, 14:29:
(независимо, че може да не влияят на кантара).
Влияят те, влияят и то съвсем пряко - било посредством инсулиновата чувствителност, скоростта и размера на предизвикания инсулинов пик, механизмът и времето за разграждане на отделните храни, влиянието им върху черния дроб (в частност това важи за фруктозата). Естествено, че когато си в дефицит, сваляш, а когато си в излишък - качваш. Само че източникът на калориите влияе не само на аритметичния им сбор, а също на това къде тялото намира баланса.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.04.17 14:50.