Риба с добри хранителни качества?

DA

10.08.07
19:29

кажете някоя риба с по малко мазнини трябват ми повече белтьчини за вечеря и реших,че рибата е добра за тази цел,само че се чудя дали скумрията примерно е добра ??

10.08.07
19:51

Скумрията спецялно си има и доста мазнинка по нея ( 16гр. мазнини, 19гр. белтък/100гр. ). Иначе пъстърва ( 5гр. мазнини, 16гр. белтък/100гр. ), риба тон ( 0.5гр. мазнини, 22гр. белтък/100гр. ), треска ( 0.7гр. мазнини, 17гр. белтък/100гр. ) или бяла риба ( 0.6гр. мазнини, 17гр. белтък/100гр. ). Може ли да попитам защо не искаш да има мазнини? Точно на вечерята една хубава порция белтък + мазнини идва много добре, защото организма ще започне да работи първо с мазнините, а после с белтъка. С други думи - ще забавиш разграждането на белтъка и ще предпазиш по-добре мускулите докато се спи, макар че принципно някаде бях чел, че белтъците от рибата по-бързо се усвояват, защото рибките като цяло са по-лесно смилаема храна, но както и да е - според мен вечер с белтъците трябва и задължително мазнини. :)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 10.08.07 19:59.

DA

10.08.07
20:28

а коя от тях е най-добре от гледна точка на качество-цена щото скумрията е 3 и нещо килограма :)

10.08.07
20:46

За мен рибите с добри хран. качества зависи кво разбираш под това са сьомгата и рибата тон, но и двете са скъпи риба тон в консерва не, но ако не е ехеее...

10.08.07
23:05

Няма значение каква риба ядеш! Всичко е въпрос на финанси и вкус! А за мазнините не трябва да се притесняваш - в по голямата част от тях в рибата са омега 3 и омега6 мастни киселини, които са задължителни за спортуващите! Така че си нагъвай евтина скумрийка без да се притесняваш!

Аз нагъвам филе от хек.Става хубава като я печеш във фурна увита във фолио за печене намазано с 1 супена лъжица зехтин и няколко резанчета лимон.Може и без лимон,но тогава повече се усеща и мерише на риба.Вече 3 седмици я ям така и не ми е омръзнала,а и не е скъпа-около 7 лв е килото.всеки ден по 250гр като последно ядене ми е супер.Пробвай няма да съжаляваш.

Мнението беше редактирано от Денислав Атанасов на 11.08.07 05:29.

11.08.07
15:38

Бих ти препоръчал точно скумрия и херинга например. Аз ги ям във втората половина на деня точно заради мазнините - тези студеноводни риби имат доста ненаситени (предимно полинаситени) мазнини богати на Омега-3 киселини, които може да са ти само от полза. Пиши omega 3 в сърч-а на статии на t-nation.com например или дори гугъл и ще видиш защо така горещо ти препоръчвам да не се лишаваш от мазнинките на рибата. По принцип една от рибите с най-богати на EPA и DHA омега-3 мастни киселини е сьомгата, но при 20тина лв килограма тя става доста неподходяща - въпреки това скумрията например не е толкова назад.

Друг момент е, че би било добре ако може да си намериш за лев-два повече норвежка скумрия, защото повечето улов е от места “богати” на тежки метали - тоест в рибата ти има олово и тн.

11.08.07
21:18

На мен хека ми е любимата риба, защото няма много кости, а когати си гладен чопленето е много досадно. Ако може някои, които има повече информация за нея да каже. Много я обичам на слупа със зеленчуци или в тава с домати(пресни или стерилизирани, от буркан) и грах.
А относно скумрията, аз също я препоръчвам. Особено на скара, поръсена с лимонов сок след това :)

12.08.07
08:00

Според количеството мазнина видовете риби се разделят на три групи:
А/ постни - до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва)
Б/  полутлъсти - до10% мазнини (шаран, акула)
В/ тлъсти - над 10% (сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда, сьомга)

DA

12.08.07
12:27

идеално!значи ще си хапвам вечер скумрия и без тва забелязах че на сутринта се чуствам мн добре и вечер се спи добре защото не натоварва много стомаха

19.08.07
20:56

А чернокопа можете ли да ми кажете как стоят нещата с него??? Понякога баща ми улавя или пък купуваме чернокоп. На скара става превъзходен. А можете ли да ми кажете и за платерина/елария? И последен въпрос-във фурна печена ли е най-добре рибата, или на скара?

21.11.07
16:51

днес в супермаркета видях замразена копърка в пакети по 0.5 кг....и струва само 1.10 лв....тва си е баси сделката....колко белтък има в 100 гр копърка че нещо не видях в таблиците да има данни???

FZ

22.11.07
12:35

казано от Daniell на 10.08.07, 19:29:

кажете някоя риба с по малко мазнини трябват ми повече белтьчини за вечеря и реших,че рибата е добра за тази цел,само че се чудя дали скумрията примерно е добра ??

Риба тон в собствен сос

22.11.07
14:21

казано от BIG PICHAGA на 22.11.07, 12:35:

казано от Daniell на 10.08.07, 19:29:

Риба тон в собствен сос

Продават и със сок от лимон. Много е сполучлива, пробвайте ако не сте ! :)

22.11.07
19:45

лошото на тия консерви , за риба тон говоря , е че има сол в тях
иначе са много добър източник на протеин

AN

27.11.07
14:13

казано от 13_Godini_Fitnes_Boy на 19.08.07, 20:56:

А чернокопа можете ли да ми кажете как стоят нещата с него??? Понякога баща ми улавя или пък купуваме чернокоп. На скара става превъзходен. А можете ли да ми кажете и за платерина/елария? И последен въпрос-във фурна печена ли е най-добре рибата, или на скара?

Чернокопа е малък лефер който ще намериш малко по-нагоре в статийката, а платерината пък е малък кефал.Остава да им погледнеш белтъците и мазнините..За фурна и скара незнам аз аз лично ям риба тон в собствен сос.

27.11.07
21:56

Туна, ама не знам къде може да си намериш ...

13.04.08
20:04

Няма смисъл да се гледа съдържанието на Омега-3 мастни киселини в рибата, тъй като те се унищожават при пържене и всякаква малко по-висока температура. Не случайно извличането на Омега-3 се извършва най-често чрез студено пресоване.
Така, че избирайте риба по съдържанието на белтък, цена и възможно най-ниско съдържание на мазнини след което я пържете в зехтин, който е доста термично устойчив.
Може би най-удачният начин за набавяне на Омега-3 е под формата на олио от някакво семе, богато на Омега-3 (за мен рапичното и лененото олио са непримливи на вкус за да го консумирам директно в салати, за това предпочитам такова в желатинови капсули) :)

14.04.08
12:44

казано от perlsite на 13.04.08, 20:04:

Няма смисъл да се гледа съдържанието на Омега-3 мастни киселини в рибата, тъй като те се унищожават при пържене и всякаква малко по-висока температура. Не случайно извличането на Омега-3 се извършва най-често чрез студено пресоване.
Така, че избирайте риба по съдържанието на белтък, цена и възможно най-ниско съдържание на мазнини след което я пържете в зехтин, който е доста термично устойчив.
Може би най-удачният начин за набавяне на Омега-3 е под формата на олио от някакво семе, богато на Омега-3 (за мен рапичното и лененото олио са непримливи на вкус за да го консумирам директно в салати, за това предпочитам такова в желатинови капсули) :)

При пържене е ясно, че се губят големи части от омегите, витамините и т.н., но при печене мисля че остава голяма част омега-3.

14.04.08
13:10

казано от perlsite на 13.04.08, 20:04:

Така, че избирайте риба по възможно най-ниско съдържание на мазнини

Бляк.. :sick:  не е ли мазна рибата за нищо не става.. :cheese:

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 14.04.08 13:12.

14.04.08
19:20

При печене температурата става достатъчно голяма за да обезмисли консумацията на рибата заради самата Омега-3. Не твърдя, че не трябва да се яде термично обработена риба, а просто да не се обръща сериозно внимание на факта, че съдържа Омега-3 :) Особено пък при “класическата” риба достъпна на БГ пазара тъй или иначе е изключително бедна на Омега-3 мастни киселини :)
По-добре пробвайте да речем ленено масло “Barlean’s” (или някакво друго, ако това ви се струва твърде рекламирано).. а не да се самозалъгвате, че набавяте незаменими мастни киселини с рибата. Евентуално изключение е маринованата херинга, която уж е сурова, но и на този вариант аз не съм фен заради несъмненото наличие на солидно количество консерванти ;)

А, за мазнините - просто ги поставих на 3-то и последно място като фактор с който да се съобразите тъй като има доста начини да си набавите мазнини, че да ги търсите точно в рибата ;)

ИВ

15.04.08
09:09

Този, който е внесъл това ленено масло Barleans толкова е надул цената... 35 лева x100 дражета x1000 mgs. Ако ще се купува ленено масло най-добрия вариант е този на NOW или течното българско на Балчо, което се намира трудно.

А за рибата - аз консумирам почти само скумрия, дори съм спрял пилешкото тъй като цената му е до небесата. Да се надяваме, че китайците скоро няма да почнат да се хравян здравословно, или поне 600-700 милиона от тях, че ще свърши рибата :).

Филето от хек също е инвестиция, цената му е почти същата като на скумрията. Консервираната риба тон стана плекалено скъха поне във Варна. Междодругото филето от треска е 4-5 лева за килограм. Тя съдържа мазнини само в черния си дроб, който е отстранен.

15.04.08
10:51

казано от perlsite на 14.04.08, 19:20:

При печене температурата става достатъчно голяма за да обезмисли консумацията на рибата заради самата Омега-3. Не твърдя, че не трябва да се яде термично обработена риба, а просто да не се обръща сериозно внимание на факта, че съдържа Омега-3 :) Особено пък при “класическата” риба достъпна на БГ пазара тъй или иначе е изключително бедна на Омега-3 мастни киселини :)
По-добре пробвайте да речем ленено масло “Barlean’s” (или някакво друго, ако това ви се струва твърде рекламирано).. а не да се самозалъгвате, че набавяте незаменими мастни киселини с рибата. Евентуално изключение е маринованата херинга, която уж е сурова, но и на този вариант аз не съм фен заради несъмненото наличие на солидно количество консерванти ;)

А, за мазнините - просто ги поставих на 3-то и последно място като фактор с който да се съобразите тъй като има доста начини да си набавите мазнини, че да ги търсите точно в рибата ;)

Неслучайно ненаситените мазнини лесно се “прецакват” при висока температура. За това истината е пържете, печете с наситени (натурално краве масло, животинска сметана). Очаквам някой отново да се изкаже против наситените, което е обичайно в тоя форум.

16.04.08
19:14

Никой не си изказа категорично мнението за консервираната риба.Имая във всякакви разновидности

16.04.08
19:32

казано от firevint на 16.04.08, 19:14:

Никой не си изказа категорично мнението за консервираната риба.Имая във всякакви разновидности

В повечето случаи не знаеш какво има (освен, ако не е филе) и също им слагат доста сол, но става за ядене. Аз лично съм ЗА за консервите, защото са бързи за отваряне, но цената им е леко висока.

17.04.08
06:34

И аз съм ‘’ЗА’’ консервите. Скумрия си хапвам редовно така. Разбира се, не може да се сравнява с такава на скара с изтискан един лимон отгоре :cheese: , но поне я взимам сравнително евтино ( 60 стинки на парче ) и 110гр. скумрия ( не броя 50гр. сос, него не го ям ) ми влиза екстра преди лягана с омлета от извара и яйца. :)

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.04.08 06:34.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1