Изправен пред дилема дали да приемам хранителни добавки или не

02.06.11
18:55

Здравейте съфорумници, от заглавието ви стана ясно, че съм изправен пред дилема дали да приемам някакви хранителни добавки или не.. Стаж в залата 5 месеца и 2 седмици - РЕДОВНО и преди това Кръгови тренировки, по лостове и успоредки.. Всеки втори ми казва вече, да започна да използвам хранителни добавки, като за начало да започна с протеин. Дали да изчакам още 7 месеца да стана 1 година трениране и да стана на 17 години и след това да започна сериозно приемане ?!
В момента съм на 16 години, 172см 67кг - снимки в галерията ми. Дайте мнението си, ще бъда благодарен, ако бъде и аргументирано.
Поздрави Борко

П.С Нека не забравяме за БОТЕВ, Четниците му и всички останали борили се за БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА !!!

02.06.11
18:58

казано от Borko на 02.06.11, 18:55:

Дали да изчакам още 7 месеца да стана 1 година трениране и да стана на 17 години и след това да започна сериозно приемане ?!

да,изчакай! :)

02.06.11
19:00

Нещо не ми стана ясно само “стаж в залата 5 месеца... по успоредки и лостове”...
Ами на този етап, мисля че не ти трябват хранителни добавки! Ако си ядеш достатъно протеин и въглехидрати, добавки НЕ са ти нужни!

Ето полезно четиво, ако си го пропуснал - Хранителни добавки - мини гид за абсолютни новаци.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.06.11 20:19.

P&

02.06.11
19:04

Какво е това сериозно приемане? Ти да не мислиш, че  ще се пристрастиш ?

Според мен отговорът на въпроса ти произлиза от няколко други питанки:

1. Храниш ли се оптимално, т.е. достатъчно добре, но да няма възможност да оптимизираш повече (липса на време или условия за носене на храна например)?
2. След като се храниш оптимално, но не прогресираш, от какви хранителни добавки имаш нужда, за да си допълниш ежедневните нужди от К/Б/В/М?
3. Разполагаш ли с нужните финанси за месеци напред, за да си позволиш избраните хранителни добавки и да ги използваш пълноценно, а не да ги приемаш като рядък вид хайвер?

И толкова. Мисля, че са нужни няколко седмици с изпълненен хранителен режим, за да разбереш, дали 1. е да или не. Разбира се, и да си поставиш адекватни цели в тренировките.

Относно втория въпрос, тук обръщам внимание и на възрастта ти. В най-добрите си години се намираш, за да налееш основата, която съвсем не се ограничава в 6-pack или трапец до ушите.

Създай си навици на хранене и редовно трениране, а на мненията за “задължителен” прием на добавки кимай одобрително и продължавай да тренираш. Те нека пият. :)

02.06.11
20:18

казано от Death__ на 02.06.11, 19:00:

Нещо не ми стана ясно само “стаж в залата 5 месеца... по успоредки и лостове”...
Ами на този етап, мисля че не ти трябват хранителни добавки! Ако си ядеш достатъно протеин и въглехидрати, добавки НЕ са ти нужни!

5 месеца редовно във фитнеса. Преди да започна сериозно да се занимавам със фитнес ходех по лостове и успоредки. Преди това 4 години си тренирах във фитнеса със супер леки килограми.

казано от ProXxX на 02.06.11, 19:01:

Ето полезно четиво, ако си го пропуснал - http://www.bb-team.org/articles/1468_hranitelni-dobavki-mini-gid-za-absolyutni-novatsi#axzz1O8QO157T.

Мерси, прочетох я.

казано от picco ’ на 02.06.11, 19:04:

Какво е това сериозно приемане? Ти да не мислиш, че  ще се пристрастиш ?

Под сериозно приемане, имам в предвид, че ще приемам добавките минимум 3-5 месеца.

Като цялостно заключение, смятам да изчакам още 7 месеца, да видя в каква форма съм, как се развивам и т.н и ще реша какво да взимам, ако имам нужда :).
Благодаря на отзовалите се.

02.06.11
20:32

казано от Димитър Михайлов на 02.06.11, 20:12:

Според мен отговорът на въпроса ти произлиза от няколко други питанки:

1. Храниш ли се оптимално, т.е. достатъчно добре, но да няма възможност да оптимизираш повече (липса на време или условия за носене на храна например)?
2. След като се храниш оптимално, но не прогресираш, от какви хранителни добавки имаш нужда, за да си допълниш ежедневните нужди от К/Б/В/М?
3. Разполагаш ли с нужните финанси за месеци напред, за да си позволиш избраните хранителни добавки и да ги използваш пълноценно, а не да ги приемаш като рядък вид хайвер?

И толкова. Мисля, че са нужни няколко седмици с изпълненен хранителен режим, за да разбереш, дали 1. е да или не. Разбира се, и да си поставиш адекватни цели в тренировките.

Относно втория въпрос, тук обръщам внимание и на възрастта ти. В най-добрите си години се намираш, за да налееш основата, която съвсем не се ограничава в 6-pack или трапец до ушите.

Създай си навици на хранене и редовно трениране, а на мненията за “задължителен” прием на добавки кимай одобрително и продължавай да тренираш. Те нека пият. :)

Опитвам се да се храня добре, стремя се да съм в калориен излишък, защото целя покачване на маса, добавки, с помощта, на които да кача маса. Готов съм да отделя сериозно сума, в името на каузата.
След сериозно мислене и аз смятам да направя точно това, след завършването на училището, ще си изградя хранителен режим ( пресметнат до последната калория ) да видим дали ще са ми нужни добавки за в бъдеще.
Това с възрастта ми също накланя везните в полза “да не започвам още от сега с добавки”
Както казах, по-горе старая се да се храня с качествена храна по 5-6 пъти на ден, тренирам по 3 дневен сплит (редовно), а на хората които ми препоръчват да приемам добавки отговарям с “Има време”.
Благодаря, за отделеното време.
Заключението ми, е че  няма да употребявам все още добавки.
Още 1 път благодаря на отзовалите се :). Приятно трениране.

HE

02.06.11
21:17

Доживях да видя в този сайт начинаещ, който да прояви здрав разум. Поздравления за избора, който си направил и след време ще се убедиш, че е бил правилния. Хубаво е да приемаш хранителни добавки, когато си изградил добри режими и си навикнал да ги спазваш, достигнал си първоначалния потенциал и съответно си в период на застой. Темата ме изненада приятно - продължавай така!

02.06.11
22:09

Привет,
и мен ме изненада момчето с тая тема.
А на него ще му кажа една тайна:
Файда от добавките има около 15% от това което си мислиш че имат...храни се добре и правилно...тренирай добре и правилно и не Ти трябват добавки.
Всичко е едно и също....верно е Че се качва,,,ма въпроса е какво и къде....после като ги спреш все едно нищо не си правил!!!
Изгради си режим на хранене и трениране и като Ти гледам годините/т.е си малък/...всичко ще е наред!!!
С пожелание за успех:
Георги.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.06.11 22:12.

03.06.11
14:43

Ще продължавам същия дух, като си изградя и хранителен режим (сметнат до последната калория).
Благодаря за мненията и отделеното време !

03.06.11
15:14

Не ставай чак толкова вманиачен чак до последната калория няма смисъл.. Пак си го сметни гледай протеина да ти е поне 2-3гр на телесен килограм и всичко ще е наред.

03.06.11
15:44

Мда чак толкова не е нужно (до последната калория) ;) Определи си грубо колко изразходваш, приеми едни 300-500 калории от горе и си тренирай. Резултатите ще дойдат. Ако храната ти е качествена мисля, че нямаш нужда от никакви добавки на този етап.

03.06.11
16:27

Е да бе, просто така се казва, че ще съм сериозен :D, естествено няма да съм толкоз прецизем +-50 калорий същата работа... ще направя така, че да съм в калориен излишък поне с 400 калории.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1