Хемоглобин под нормата и желязо над нормата

ИИ

18.10.13
13:58

Преди два дена си направих изследвания. Ето кои от тях не са в референтните стойности :
HGB (Хемоглобин)  118 g/L   Ж(120 -160)
HCT (Хематокрит)  0.35 L/L Ж(0.36-0.48)

След като видях ,че хемоглобинът ми е под стойностите,си направих и изследвания за желязо,тъй като се притесних да не би да имам анемия.Това са резултатите:

Име на теста (изследване) Резултат  Единици Референтни стойности   
Желязо                            24   umol/l М 12.54-29.9   Ж 8.8-20.7
ЖСК                              65,9   umol/l М 44.0-89.0   Ж 47.0-77.0

Веднага при първа възможност ще отида при хематолог ,но докато това се случи ,реших да ви попитам как ви се струват изследванията.Притеснява ме и резултатът на желязото.

Темата беше редактирана от Ирина Иванова на 18.10.13 13:59.

Здрасти!
Доколкото има проблем, е в референтните стойности на лабораторията в случая.
Не знам откъде са ги взели, но за желязото при жените са занижени.
Хемоглобинът ти е на граница, но не е анемия при всички положения.
Възможно ли е да не си набавяш достатъчно витамини от В-групата, фолиева киселина?

ИИ

18.10.13
14:39

Благодаря за включването! И на мен ми направиха впечатление занижените референтни стойности за желязото, обърнах се към лабораторията и ми обясниха ,че стойностите са такива,тъй като работят с различни мерни единици от тези,които съм видяла аз на друго място.Струва ми се ,че приемам витамини В комплекс,особено някои от тях,тъй като се храня редовно с месо,яйца,сирене,масло,бадеми.

18.10.13
15:04

Хемоглобинът може да ти е нисък ако в момента си в цикъл или веднага след.

ИИ

18.10.13
15:12

Два дена след това,тоест днес ми дойде цикълът. А по - високите стойности на желязото на какво може да се дължат?

По принцип всяка лаборатория си има някакви референтни стойност, но специално тази горна граница не ми изглежда реалистична. Мерните единици са си като на другите места, както и останалите граници...
Като оставим това настрана, ако все още държиш да имаш високо желязо, мога да предложа две възможни обясняния:
1. Много рядко срещан генетичен дефект, който при жените се проявява след климактериума (спирането на цикъла), т.е .не е това.
2. Взимане на добавки, съдържащи желязо - примерно EVE на NOW съдържа 100% от препоръчителната дневна доза, която при твоето хранене си я набавяш така или иначе.

18.10.13
16:34

Привет! При жените за анемия се приема хемоглобин под 110 г/л, така,че при теб анемия НЯМА.
От една единствена стойност на серумно желязо, не може да се направи никакво заключение, особено когато ЖСК е в нормални граници.
Колко е стойността на МСV?

ИИ

18.10.13
18:21

Преди два месеца изпих EVE на Now 90 tablets ,та не се бях сетила,че има вариант да е от там.
MCV е  88.5 fL 82.0-96.0 .

18.10.13
22:58

Аз не бих се притеснявал при тези стойности. Просто бих си направил нова кръвна картина след 1 месец.

23.10.13
13:38

Здравей, и при мен хемоглобина е 118-119 в продължение на години вече. Винаги съм била така, характерна особеност за организма, не е болестно състояние и спокойно можеш да живееш с такъв хемоглобин. Просто не ни разрешават да даряваме кръв.

Мнението беше редактирано от Жанета на 23.10.13 13:39.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1