18.10.13
13:58
Преди два дена си направих изследвания. Ето кои от тях не са в референтните стойности :
HGB (Хемоглобин) 118 g/L Ж(120 -160)
HCT (Хематокрит) 0.35 L/L Ж(0.36-0.48)
След като видях ,че хемоглобинът ми е под стойностите,си направих и изследвания за желязо,тъй като се притесних да не би да имам анемия.Това са резултатите:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Желязо 24 umol/l М 12.54-29.9 Ж 8.8-20.7
ЖСК 65,9 umol/l М 44.0-89.0 Ж 47.0-77.0
Веднага при първа възможност ще отида при хематолог ,но докато това се случи ,реших да ви попитам как ви се струват изследванията.Притеснява ме и резултатът на желязото.
Темата беше редактирана от Ирина Иванова на 18.10.13 13:59.
18.10.13
14:14
Здрасти!
Доколкото има проблем, е в референтните стойности на лабораторията в случая.
Не знам откъде са ги взели, но за желязото при жените са занижени.
Хемоглобинът ти е на граница, но не е анемия при всички положения.
Възможно ли е да не си набавяш достатъчно витамини от В-групата, фолиева киселина?
18.10.13
14:39
Благодаря за включването! И на мен ми направиха впечатление занижените референтни стойности за желязото, обърнах се към лабораторията и ми обясниха ,че стойностите са такива,тъй като работят с различни мерни единици от тези,които съм видяла аз на друго място.Струва ми се ,че приемам витамини В комплекс,особено някои от тях,тъй като се храня редовно с месо,яйца,сирене,масло,бадеми.
18.10.13
15:12
Два дена след това,тоест днес ми дойде цикълът. А по - високите стойности на желязото на какво може да се дължат?
18.10.13
16:32
По принцип всяка лаборатория си има някакви референтни стойност, но специално тази горна граница не ми изглежда реалистична. Мерните единици са си като на другите места, както и останалите граници...
Като оставим това настрана, ако все още държиш да имаш високо желязо, мога да предложа две възможни обясняния:
1. Много рядко срещан генетичен дефект, който при жените се проявява след климактериума (спирането на цикъла), т.е .не е това.
2. Взимане на добавки, съдържащи желязо - примерно EVE на NOW съдържа 100% от препоръчителната дневна доза, която при твоето хранене си я набавяш така или иначе.
Привет! При жените за анемия се приема хемоглобин под 110 г/л, така,че при теб анемия НЯМА.
От една единствена стойност на серумно желязо, не може да се направи никакво заключение, особено когато ЖСК е в нормални граници.
Колко е стойността на МСV?
18.10.13
18:21
Преди два месеца изпих EVE на Now 90 tablets ,та не се бях сетила,че има вариант да е от там.
MCV е 88.5 fL 82.0-96.0 .
Аз не бих се притеснявал при тези стойности. Просто бих си направил нова кръвна картина след 1 месец.
Здравей, и при мен хемоглобина е 118-119 в продължение на години вече. Винаги съм била така, характерна особеност за организма, не е болестно състояние и спокойно можеш да живееш с такъв хемоглобин. Просто не ни разрешават да даряваме кръв.
Мнението беше редактирано от Жанета на 23.10.13 13:39.