Тренировки с дискова херния (скачане на въже, бягане/кросчета, бокс и др.)

13.10.13
12:01

Здравейте, интересува ме какво може да се тренира, когато човек има дискова херния (L5S1 от към лявата страна).

До сега не съм спортувал много активно, по скоро малко. Точно в момента много ми се спортува, а за някои неща не смея, т.к. се оправих, а когато човек изпадне в криза е много неприятно. Бавно минава и боли доста (при мен най-странното е че кръста почти не ме боли, а се появява болка зад лявото бедро и в началото ходех накуцвайки здраво). В момента тялото ми е изправено и добре, но до сега имах на два пъти проблем и гледам да не се задълбочи понеже дисковата херния е в начален етап, а не ми се мисли какво е в по-напреднал етап...

Интересува ме може ли и как да се практикуват:
- скачане на въже
- бягане / кросчета
- бокс
- други бойни спортове (САМБО, джудо, карате и др.)

Искренно се надявам да коментират само хора които са минали по-този път, или хора които наистина имат представа от проблема. Просто в противен случай няма начин как да разберете за какво точно става дума.

Добре дошъл в клуба. Около 50% от хората без никакви оплаквания имат дискови хернии. Наличието на такава не е еднопосочна гаранция, че ще имаш болка или че няма да можеш да тренираш. Напротив - повечето хора, които са имали подобни кризи като теб в миналото се чувстват по-добре ако се движат(не е нужно непременно да се натоварват).

Трябва да си помислиш дали искаш отговор конкретно на твоя въпрос или на въпроса “какво да правя”.

По твоя въпрос:
- Скачането на въже обикновено е противопоказано(т.е. не става), главно защото хората нямат необходимите качества, че да скачат. Доста е индивидуално и може да нямаш никакъв проблем с това.
- Между бягане, тичане и крос има съществени разлики. Тича се след автобуса, т.е. тичането е просто бързо придвижване, без огледа на ползите и вредите. Бягането има изисквания към това как се прави. Има например оптимални каденс(колко често крачиш), ъгъл в глезена при посрещане на опората, колко се движат ръцете, колко е наведено тялото. Ако можеш да се научиш да бягаш, няма да има проблеми да правиш кросчета.
- Бокса и бойните спортове в общия случай са противопоказани. И тук, и на предното противопоказан означава - не вярвам, че сам ще се справиш да започнеш при сегашното ти положение. Непредвидимостта на движенията в комбинация с наличието на партньор/противник прави начинанието високорисково. Първо наличието на риск не е гаранция за нищо, второ има начини за намаляване/минимизиране на рисковете(или поне така ми се ще да вярвам).

От къде да почнеш?
Ето кратък списък от базите, които да покриеш:
- върни си или получи контрол върху тялото си.
- научи се да се движиш без болка.
- увеличи движението в което можеш да се движиш без болка като обем, вид, съпротивление.
- научи се да правиш упражнения често. например всеки ден.
- постепенно навлезни в желаните от теб(или възможните ти) спортни занимания.

Какво се иска от теб?
- Търпение
- Наблюдение
- Мислене
- Правене

21.10.13
10:22

Благодаря за отговора. Знам че движението е хубаво нещо. Просто ми се тренират тези неща, а се притеснявах да не ми се влоши хернията... това е. Единственото което са ми препоръчвали и мисля че не бих имал никакви проблеми е плуване и извършване на грамотна гимнастика.

Също така гледам че в родният ми град има facebook-група, в която се организират да карат колело по 30-50 км в почивните дни, до някое близко село и се замислям да не стане нещо по-пътя, но ще гледам с мислене и наблюдение да се адаптирам към различните видове спорт/тренировки.

Здравейте ,
Радвам се , че има започната тема :). На 25 съм и преди 5 години ме оперираха от дискова херния на две нива. За този период нямах оплаквания и спортувах от време на време - колело,фитнес, бягане , плуване и т.н Искам да попитам, някой би ли дал съвети за конкретни упражнения във фитнес или вкъщи, или тип спорт / освен плуване/, които могат да се правят без да натоварват кръста и в същото време стягат тялото и поддържат в добра/много добра форма? Би било чудесно дори никой да не може да даде конркетна програма , т.к. за това все пак се плаща :),  съвети за добър фитнес инструктор във Варна, който е работил с хора с моя проблем,за изготвяне на програма, също биха ми били полезни :) Меерси :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1