Процент мазнини

TO

02.05.06
19:18

Искам да питам колко горе -долу е нормалният процент мазнини за женското тяло? Има ли някакви таблици? Аз съм на 18 години и процентът ми е 15,5. Не е ли малко висок?

Съди по огледалото  :wink: За жените не знам процента  :oops:

02.05.06
23:48

Нормалните стоиности на%ТМ за възраст 18-25г. са средно 15% за мъжете и 25% за жените. При  стоиности от 5% по-високи  се приема ,че имаме затлъстяване. При спортисти  оптималния %ТМ е значително по-нисък и зависи от вида спорт и др.  - 5-13% за мъжете и 12-22 % за жените. Мисля че сама можеш да си направиш извода 15.5% при жена малко ли е, много ли е :)

10.05.06
12:25

А как се определят %телесни мазнини  в организма?

10.05.06
19:22

[quote author=“Jaklin”]А как се определят %телесни мазнини  в организма?

Еми има различни методи. Повечето от форума разчитат на някакви програми в интернет но те не са достатъчно точни. Наи-точния е чрез подводно претегляне,  но сама виждаш че е труден за изпълнение. Напоследък се използва все повече метод на биоелектричния импеданс. А наи-използвания е калиперметрията (измерване на дебелината на кожните гънки). Наи-популярни са уравненията на Паржискова - при мъже и при жени са различни (ако има желаещи ще  ги напиша, същото и за 10 кожни гънки)

12.05.06
12:36

Благодария ти  x_3_mar , само ако може да напишеш и въпросните уравнвния,цена няма да имаш! :)

12.05.06
16:50

[quote author=“Jaklin”]Благодария ти  x_3_mar , само ако може да напишеш и въпросните уравнвния,цена няма да имаш! :)

Еми няма проблем, само трябва от някои познат лекар или някъде другаде да си намериш калипер. 
  % ТМ за мъже = 22,32.logEх-29,25
  % TM за жени = 39,57.logЕх-61,25
където Ех е сумата от следните 10 кожни гънки:
1.на бузата пред ушния отвор
2.под брадичката
3.върхуголемия гръден мускул
4.на триглавия мускул на предмишницата
5.под долния ъгъл на лопатката
6.на предната подмишнична линия на височината на 10 ребро
7.на първата 1/4 на линията свързваща пъпа и горно предно хълбочно бодило
8.над горно предно хълбочно бодило
9.над колянното капаче
10.в задколянната ямка

Бтв това измерване, което сама можеш да си го направиш(е или поне с малко помощ), някои хора вземат по 15-20 лв :)

20.09.06
22:43

[quote author=“toonnyy”]Искам да питам колко горе -долу е нормалният процент мазнини за женското тяло? Има ли някакви таблици? Аз съм на 18 години и процентът ми е 15,5. Не е ли малко висок?

А как, за бога, си определяш процента мазнини? :shock:  И аз искам да си знам моя, още повече, че на едно друго място се питах как мога да разбера обемът ми на мазнини ли се дължи, или на задържане на вода и се оказа, че май май - не мога... :(

20.09.06
23:38

[quote author=“Lumina”]А как, за бога, си определяш процента мазнини? :shock:

Можеш да пробваш тук, още по-добре тук, а най-добре тук
Успех  :)

20.09.06
23:59

Мерси! :D

FI

21.09.06
09:53

x_3_mar понеже виждам че си доста добре запознат с материята да те питам и аз нещо. Значи имам велоергометър и като се кача преди тренировка ми показва 25,6 % подкожни мазнини, като карам 30 мин и пак си премеря ми показва 27,9% примерно. Това нормално ли е или въобще неможе да се вярва на тези числа? Също така искам да те питам: как стои въпроса с кантарите дето уж мерят и ТМ? Може ли да им се вярва поне ориентировъчно или няма смисъл да си давам парите на вятъра? Мерси предварително за отговорите.

21.09.06
10:54

Не може да се вярва нито на велоергометъра, нито на кантарите, сама си го установила. Само да си промениш малко влажността на кожата и показанията се променят.

FI

21.09.06
11:09

Мерси много. И аз стигнах до този извод. :)

21.09.06
11:48

[quote author=“fitday”]x_3_mar понеже виждам че си доста добре запознат с материята да те питам и аз нещо. Значи имам велоергометър и като се кача преди тренировка ми показва 25,6 % подкожни мазнини, като карам 30 мин и пак си премеря ми показва 27,9% примерно. Това нормално ли е или въобще неможе да се вярва на тези числа? Също така искам да те питам: как стои въпроса с кантарите дето уж мерят и ТМ? Може ли да им се вярва поне ориентировъчно или няма смисъл да си давам парите на вятъра? Мерси предварително за отговорите.

Еми тои Петко ти отговори.... Можеш да имаш доверие на 100% единствено на подводното притегляне. Другия добър вариант е с кожните гънки, както по-горе някои дадоха линк. Само дето аз никога не бих отишъл на въпросния адрес. По скоро бих отишъл в НСА или МА и бих хвърлил 10 кинта на някои от катедрата по Спортна медицина да ми ги примери...

18.11.06
23:46

Има специален кантар “Танита”, който мери процента мазнини, вода, кг и т.н, като се изписват и препоръчителните стойности, които са различни за пол и възраст :D
Качваш се гол и измерването става кто се пропуска ток (не се усеща даже, не се шашкайте :D ) през тялото...

19.11.06
00:07

а тия мерки как се измерват стегнат ли или не :)

19.11.06
01:33

И да се стягаш и да не се стягаш... нито сланината, нито водата можеш да промениш и като обем, и като количество :D
Ама ей тъй на както си се “стегнал на аватара, мисля, че добре ще изглеждаш на кантарчето :D :wink:

19.11.06
04:27

на мен ми ги мериха с едно уред4е, което се казва калипер

а ина4е за жени под 18% е ок

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1