За и против храненето след 18 часа

05.06.07
10:36

Разглеждайки темите из форума, видях, че има доста противоречиви мнения. Аз също съм привърженик на храненето след 18 при НВД (след пилешкото и салатата, на два пъти - в 21 и 23 хапвам извара по 200 гр. - първия път с един домат и малко краставица, втория само с краставица, иначе просто няма как да докарам нужния грамаж протеин на ден). Дайте за и против, дали не си вредя с това късно хранене. Макар че някъде четох, че е добре организмът да се зареди с бавен протеин точно преди лягане, за да не се разграждат мускули през нощта.

05.06.07
10:51

За ! Храна богата на белтъчини, много малко мазнини и никакви въглехидрати !
Единственото условие е да е съобразено с отрицателния калориен баланс !
Последното ми ядене е в 22.00

05.06.07
10:57

Тва да не се яде вечер щот се пълнеело и т.н. е един от многото митове за отслабването и диетите! Това е за жени четящи женски списания и правещи диети тип ден 1 - 1 банан и 1 чаша вода, ден 2 - 2 филии хляб и 2 чаши вода и т.н. ..  :roll:

Преди лягане, особенно при отрицателен калорииен баланс, си е направо задължително да ядеш бавен белтък за да не гориш ММ ( изварата е супер за преди лягане, но аз лично не мога да я ям, гадна ми е, затва я заменям със 110гр. скумрия ( консерва ) и 2 яйца ).. :coolsmirk:

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 05.06.07 11:11.

05.06.07
11:15

То ако питаш Недик след 16 часа не трябва въобще да се храниш. :-) Незнам аз лично какво бих правил с тия 18 часа глад,при положение,че ставам много често към 10 и си лягам към 2. :lol:

05.06.07
14:59

Последното ми хранене е в 23:00-23:30 => 6/7 яйчни белтъка + 1с.л. зехтин/сусамено олио

05.06.07
21:33

А , защо не 100г извара преди лягане  8-/ ?!

05.06.07
21:36

казано от Dakas на 05.06.07, 21:33:

А , защо не 100г извара преди лягане  8-/ ?!

Може да не му харесва на вкус.. все пак храната не се избира само по съдаржание.. това е важно, да, но да не забравяме, че храната трябва и да ни е вкусна, защо да си отнемаме едно от удоволствията в живота, здравословната и полезна храна при правилно приготвяне си е много по-вкусна от всякакви чипсове/мипсове и т.н. преработени храни.. аз също лично не ям извара, гадна ми е на вкус и с каквото и да се опитвам да я овкусявам не се получава и за това не я и ям.. Ето сега към 23:20 хапнах 150гр. свинско ( врат ) печено в малко зехтин + 3 цели яйца ( печени в квото остана от зехтина ) + салатка от полувин домат + цяла краставица.. ммм..  :-P

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 05.06.07 21:46.

RA

06.06.07
20:04

Абе лично за мен - това 6 не е валидно за секи, смисъл не че съм спортен лекар, ама аз в 18:00 тепърва почвам тренировка, а по-рано от 1, рядко си лягам, така че едно хапване - без въгл., към 9-10 според мен не е фатално...

27.01.12
09:31

В крайна сметка какво излиза? Че не е проблем да се вечеря и в късен час, така ли? Или по-скоро е поръчително да се избягва?

В крайна сметка всичко опира до калории. ;)

27.01.12
09:38

казано от Герито на 27.01.12, 09:31:

В крайна сметка какво излиза? Че не е проблем да се вечеря и в късен час, така ли? Или по-скоро е поръчително да се избягва?

Не е проблем да ядеш късно, включително и точно преди лягане.

Спокойно може роследното ти хранене да е в 18:00, ако... си лягаш не по-късно от 20:00. ;) В останалите случаи е разумно да хапваш и по-късно, всичко зависи от цялостното разпределение на храната и тренировките в рамките на деня.

27.01.12
09:53

казано от Тихомир Велев на 27.01.12, 09:36:

В крайна сметка всичко опира до калории. ;)

Да, точно... Това ми е ясно, но...

казано от Кольо Пияндето на 27.01.12, 09:39:

Спокойно може роследното ти хранене да е в 18:00, ако... си лягаш не по-късно от 20:00. ;) В останалите случаи е разумно да хапваш и по-късно, всичко зависи от цялостното разпределение на храната и тренировките в рамките на деня.

Но това важи при всичките или само, които спортуват активно!

Питам ви, понеже с колежката ми спорим кое правилното и кое не е ... И защо е така?!

Ако спреш да ядеш в 18:00 и следващото ти хранене е чак на сутринта се получава хранене тип периодично гладуване, като времето на глад (12-13 часа) е идеално за жените (попринцип).

Горното е ок, но само ако тренираш сутрин, защото при всички случаи е добра идея да поемаш най-много храна/енергия, когато на тялото му е нужна. Това е времето след тренировка и огромната нужда на възвръщане на хомеостазата в организма.

Т.е. ако тренираш вечер или следобед, определено е препоръчително да имаш поне 1-2 хранения след това. Калориите за деня и седмицата определят колко, какво и дали ще качиш килограми, мазнини, мускули и т.н., като от каква храна идват калориите също не е за пренебрегване.

Ако не спортуваш активно, отново нищо не ти пречи да ядеш късно вечер. Повечето хора имат толкова натоварен работен ден, че не слагат нищо в устата си и като се приберат вечер опостушават хладилника. Тук е важен контролът - върху каква и колко храна ще се нахвърлиш. Повечето отварят “сладкото шкафче” и вадят кутиите с вафли и бонбони, което е ясно, че е грешка.

Ако не спортуваш активно, нуждата от енергия на тялото ти ще е по-малка => можеш да си позволиш по-малко храна...особено жените. При тях като нищо могат да се подминат 1000-1500 калории и да отидат в калориен излишък.

Та, така...в никакъв случай не е грешно. Можеш да преядеш и веднага да легнеш да спиш (като мен напоследък). Стига да не ти пречи на съня и да се вместваш в калориините ти граници - no problem.

ПС: Мисля, че беше препоръчително да се изчаква малко преди да се легне след хранене заради напрежението върху сфинктера между стомаха и хранопровода, чиято роля е да не пуска поетата храна и стомашната киселина нагоре по хранопровода, но 1 час мисля, че е достатъчен.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.01.12 10:13.

Всички хора имат нужда от храна Гери, дали са спортуващи или не са, дали са красиви или умни или глупави и грозни няма значение.
Разбира се тези които спортуват имат нужда от повече храна тъй като имат нужда от повече енергия. Всички по физика сме учили какво е работа и какво е енергия и как тя се трансформира, но не се губи.
Всички хора могат да ядат преди лягане, а дали ще слабеят или ще качват зависи най-вече от калорииния им баланс.
Вие за какво спорите с колежката ....трябва да зададете параметри в самия спор иначе е много общирно, дали може да се яде преди лягане.

казано от Герито на 27.01.12, 09:53:

Но това важи при всичките или само, които спортуват активно!

За мен това е валидно за всички. Останалото е вид и количество на храната. Тихомир и Иван са го обяснили добре.

27.01.12
10:16

Благодаря ви много!!!! Информацията е доста изчерпателна :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1