НВД - всичко за него или как да си съставим меню ! - updated 05.11.08

Прескочи до:

20.04.08
07:47

Затопли се и като всяка година ще започнат да се появяват десетки теми за НВД.
Искам да спомена, че цялата тема е мое виждане и никого не ангажирам с нея ! Именно заради това ще помоля в критиките да се уважава този факт !
От точка 1 до точка 3 включително са задължителни за всеки мислещ да практикува НВД и теми, в които липсват въпросните данни ще бъдат модерирани !
При интерес темата може да стане важна и да се допълва.

————————————
1. Описание на режима тук - http://www.bb-team.org/articles/907/
2. Преди да започнете малко математика:
2.1 Смятатате си ОКБ - отрицателен калориен баланс.
За по-лесно слагам линк към онлайн калкулатор - ТУК
След изличсляване на BMR стойността трябва да се умножи по степента на физическата активност:
#  Ако вашият начин на живот е по-скоро заседнал, то индексът на активността Ви е 1,2
# Ако вашият начин на живот е умерено активен (спорт 1-3 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,375
# Ако вашият начин на живот е активен (спорт 3-5 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,55
# Ако вашият начин на живот е усилено активен (спорт 6-7 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,725
# Ако вашият начин на живот е екстремално активен (спорт всеки ден заедно с тежък физически труд или двуразови тренировки) е индексът на активността Ви е 1,9. За да получите ориентировъчното ниво на дневните калории, които следва да приемате спрямо това уравнение, умножете своят BMR (калорийният си минимум за деня) по стойността на индекса за ежедневна натовареност.

Най-често използваната степен е 1.55 !
От получената стойност(която се явява КАЛОРИИ) се изваждат ориентировъчно 500 калории.Крайната стойност, която се получава е ОКБ.
Пример:
Мъж,180см висок,100кг,25г.
BMR e 2166, физическа активност - 1.55
2166х1.55 =3357.3
От тези калории изваждаме 500 и се получават - 2857.3 калории - ТОВА Е ОКБ !

2.2 Разпределяне на макронутриентите:

2.2.1 Протеин(белтъчини):
-мъже - от 2.5 до 3.0гр./кг. телесно тегло
-жени - от 2.2 до 2.6гр./кг. телесно тегло
2.2.2 Въглехидрати:
- от 1.0 до 1.5гр./кг телесно тегло
2.2.3 Мазнини:
- смятат се по следната формула:
Мазнини = ОКБ - (калории Протеин + калории Въглехидрати) / 9

2.3 Пресмятане на калориите:
1гр протеин = 4кал.
1гр въгл. = 4 кал.
1гр мазнини = 9 кал.
Килокалория и калория е прието да са равни една на друга.

Пример:
Мъж,180см висок,100кг,25г.
Протеин 3.0гр/кг - 100 х 3.0 = 300гр протеин = 1200калории
Въгл. 1.5гр/кг - 100 х 1.5 = 150гр въгл. = 600 калории
Мазнини = 2857 - (1200+600) / 9 = 117.4гр = 1057 калории

КРАЙ С МАТЕМАТИКАТА ! Почти....

3. Няколко основни неща при разпределянето на нутриентите (Протеин, Въгл. Мазнини):
3.1 Протеин:
Във режима е необходимо да се доставя през целия ден на малки порции протеин.
Два са моментите, когато имам нужда от бърз протеин:
- сутрин след сън
- след тренировка
В тези два момента най-добрия вариант е протеинов шейк (протеинова пудра).

3.2 Въглехидрати:
Също два варианта за прием на въглехидратите:
- на веднъж в първата част от деня - до 13.00 часа
- на два пъти - едната порция в първата част на деня, другата в ранния следобед или преди вечерната тренировка.Това зависи дали се тренира сутрин или вечер.
В режима се използват само въглехидрати с нисък до среден ГИ(гликемичен индекс) !

Какво е ГИ - ТУК.
Таблица с ГИ на храните - ТУК.

3.3 Мазнини
За набавяне на необходимите мазнини се използват:
ядки, зехтин, сметана, ленено семе, ленено олио, маслини, бадемово олио и др. за които в момента не се сещам, но като ми подскажете ще добавя !

Мазнините могат да се консумират по всяко време с изключение на:
- сутрин след сън, когато се пие протеиновия шейк
- след тренировка
т.к. забавят усвояването на протеин

3.4 Фибри:
Какво представляват -
ТУК.
Само ще спомена, че са задължителни !

4. Съставяне на менюто:
Ето един мой пример - сутрин кардио и фитнес вечер.
Тренировъчен ден - 2 приема на въгл. - преди обед и преди тренировка
Кардио
След кардио - П
Закуска - П+М
Втора закуска - В+П
Обяд - П+М+ фибри
Обяд2 - П+М+фибри
Следобедна закуска - В+П
След тренировка - П
Вечеря П+М+фибри

Почивен ден - същото, но в следобедната закуска няма въглехидрати.
Това е просто пример, реално ще трябва да го съобразите с вашия режим.

5. Калории, грамажи ...... е как да ги смятам ?
Лесно. За грамажите има везни, за калориите има таблици, химикали, тетрадки.Ааа момент в 21и век сме !
5.1 Cooking Book - българска програма с много рецепти, но има и калкулатор.Естествено базата е пълна с грешки и не може да и се има много доверие.
5.2 www.fitday.com - онлайн дневника е безплатен, има огромна база и много полезни неща.Общо взето това ми е фаворита.Може да си добавяте и нови храни, които липсват в базата им.
5.3 www.nutritiondata.com - най-достоверния източник за мен !

6. Зареждащия ден или как да не затрием всичко постигнато през седмицата.
Най-просто казано зареждащия ден е ден, в който количеството въглехидрати и калории се увеличават и по този начин лъжем организма, че диетата е свършила.Силата на НВД според мен е именно в зареждащите дни.
В този ден въглехидратите стават 3.0-3.5 гр./кг телесно тегло.
Как да заредим:
6.1 Като по учебник:
- пак се използват въгл. с нисък до среден Г.И. - кафяв ориз, пълнозърнести ръжени макарони, овес, царевица и др. за които пак не се сещам точно в този момент
6.2 За душата:
- така наречените Cheat meals - т.е. може да си позволите нещо забранено, но да се внимава т.к. Вашия труд отива отива ..................

Кога да заредим:
- веднъж на всеки 6 дни - това си е стандартния подход
- веднъж на всеки 3-4 дни - при този подход без Cheat meals !

7. Други трикове при НВД:
- цялата храна се разпределя на равни интервали между 2 и 3 часа, това автоматично означава 5-6-7 хранения през деня
- няма конкретно приети стойности, но атлет от 70-80кг да приема 25-30гр протеин на хранене, т.к. другото в повечето случаи не се усвоява.Съответно по-тежка личност ще приема повече - 100кг - 40-45гр протеин на хранене.
- комбинирайте всеки прием на месо със зеленчуци(фибри)
- протеин + мазнини е идеалния вариант преди лягане - извара + ленено/бадемово олио
- последното хранене може да е и в 23.00 часа стига да е съобразено с ОКБ и да няма въглехидрати в него
- газираното се избягва т.к. само надува стомаха, водата става най-добрия приятел
- всъщност всичко съдържащо захар се избягва
- теглете се винаги на един и същ кантар на всеки 7 дни(примерно сутрин след тоалетна, защото теглото ва различните часове е различно), понякога особено при начинаещия кантара лъже и тогава на помощ идва огледалото т.к. начинаещия трупа мускулна маса и гори мазнини едновременно
- през първата седмица се губи най-много тегло, в повечето случаи това е вода
- здравословното отслабване е бавното - 4-5кг на месец !
- когато Ви писне и искате да кривнете, най-подходящото място е диабетичния магазин, има много продукти ползващи подсладители или хапнете някакъв плод
- на всеки 2 месеца режима се сменя с друг (организма привиква), например РБД режим или Ротация на въглехидратите

Темата беше редактирана от emzo на 05.11.08 09:39.

20.04.08
08:12

браво
всичко на едно място  ;-)

Не съм виждал толкова добра тема или статия от години.

ГП

20.04.08
11:14

БРАВО !
Ама разбира се,кой друг ако не Емзо ще се сети за тая прекарасна идея.Темата е страхота а за изпълнение нямам думи!
Поздрави Емзо ;)

20.04.08
15:11

казано от emzo на 20.04.08, 07:47:

3.3 Мазнини
За набавяне на необходимите мазнини се използват:
ядки, зехтин, сметана, ленено семе, ленено олио, маслини, бадемово олио и др. за които в момента не се сещам, но като ми подскажете ще добавя !

Масло, мас, сланина.
Рибено масло също е добре да присъства.
——————
Точно мас и сланина не мисля, че имат място в режима и никой не може да ме убеди в обратното.
emzo

Мнението беше редактирано от emzo на 23.04.08 17:37.

20.04.08
15:12

Евала! Дано поне това, спре поне малко повтарящите се теми за НВД.

ВН

20.04.08
15:37

Поздравления! Изключително изчерпателна тема. :coolsmile: Предлагам да я направим важна за сезона!

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 20.04.08 15:40.

казано от Владимир Недков на 20.04.08, 15:37:

Поздравления! Изключително изчерпателна тема. :coolsmile: Предлагам да я направим важна за сезона!

По скоро важна за винаги :).

MR

21.04.08
16:14

Emzo искам да попитам нещо. Къде пише, че ма3нини не се ядат сутрин, т.е има ли основателна причина? Според мен няма. Години наред не съм хапвал ма3нини поне до обяд с цел да мога да приемам въглехидрати сутрин, сега го смятам 3а грешка. Не че сега като стана първата ми работа е да се намухам с ма3но, но от време на време ям ядки сутрин или по време на деня. Въглехидрати не приемам сутрин. С какво смяташ да 3ащитиш това? Навсякъде по списанията и в нета го пише, но никъде не съм го срещал обусновано. Следващата 3аблуда е да се ядат въглехидрати предимно в първата половина на деня, понеже видиш ли се лепели. Съгласен съм само, че не трябва да се ядат преди лягане нищо повече.

Мнението беше редактирано от Magpie Ranger на 21.04.08 16:16.

21.04.08
16:44

От гледна точка запазване на МУСКУЛНА МАСА сутрин след сън нивата на кортизол са най-високи.За да спрем катаболните процеси ни трябват две неща:
- бърз въглехидрат и/или бърз протеин
Ако режима не беше НВД няма проблеми да включим въглехидрат с висок ГИ, но в случая остава протеина.А мазнините забавят усвояването му.

Колкото до въглехидратите в моя случай най-често ги приемам към 18.30 в дните, в които тренирам.В почивните дни не си ги позволявам.
Да не забравяме, че от организъм до организъм има голяма разлика, моя специално не е на ти с въглехидратите.

А ти така и не се научи да ползваш з вместо 3 !

21.04.08
18:01

Само един въпрос, а ако не приемаме количевството въглехидрати които ни се падат на ден ?
Пример ; Спортуващ с тегло 85кг, въглехидрати 1 гр на килограм телесно тегло - 85гр, а приема 45гр да речем, как ще се отрази на диетата ?

21.04.08
18:05

Няма да има проблеми, пак ще губиш тегло(мазнини), но от лични наблюдения няма много голям смисъл.Или кето или НВД.

21.04.08
18:06

Не мога да изям достатъчно марули, за да си набавя 1гр въглехидрати на телесно тегло ( :cheese: ) и затова винаги съм доста под нормата. Проблеми нямам, аз поне.

MR

21.04.08
18:07

казано от emzo на 21.04.08, 16:44:

От гледна точка запазване на МУСКУЛНА МАСА сутрин след сън нивата на кортизол са най-високи.За да спрем катаболните процеси ни трябват две неща:
- бърз въглехидрат и/или бърз протеин
Ако режима не беше НВД няма проблеми да включим въглехидрат с висок ГИ, но в случая остава протеина.А мазнините забавят усвояването му.

Колкото до въглехидратите в моя случай най-често ги приемам към 18.30 в дните, в които тренирам.В почивните дни не си ги позволявам.
Да не забравяме, че от организъм до организъм има голяма разлика, моя специално не е на ти с въглехидратите.

А ти така и не се научи да ползваш з вместо 3 !

А 3aщо корти3ола сутрин е най висок? Понеже от минимум 12 часа не си поемал въглехидрати? Става нещо като омагьосан кръг. Откога 3абавянето на усвояването на протеина стана грешно, освен ако не е след тренировка? Приемането на ядки сутрин, които са си мин. 50% ма3нини, не качва инсулина и съ3дава предимно корти3олна среда, ако корти3ола не е повече от анаболните хормони постоянното топене на ма3нини не става. От друга страна ма3нините са доста калорични, така че калорийният прилив се 3апа3ва. Корти3ола трябва да е (дори и малко) повече от анаболните, бе3 него НЯМА топене на ма3нини (поне не личащо си).
ПС всички варианти съм пробвал, z не съм открил.

Мнението беше редактирано от Magpie Ranger на 21.04.08 18:14.

21.04.08
18:26

@G33K - зеленчуците не ги броя изобщо, те са фибри
@Magpie Ranger - аз ти обясних, прочети го внимателно.Сутрин и след тренировка ни трябва бърз източник на протеин.
Кортизола е катаболен хормон, всъщност прочети тази статия - http://www.bb-team.org/articles/815/

22.04.08
09:13

Eто един полезен калкулатор:
http://www.freedieting.com/tools/nutrient_calculator.htm

23.04.08
16:56

Благодаря на хора като теб който правят подобни неща и разясняват безброй въпроси.
Искам само да питам понеже тези въглехидрати ми се струват доста малко на ден поне за мен де, но ще се опитам да го измисля как да го спазя искам да питам към тези въглехидрати влизат ли въглехидратите от млечните продукти,плодовете и зеленчуците(марули, домати, краставици)
Какво е това Cheat meals и къде може да се намери?

Мнението беше редактирано от maninc на 23.04.08 17:11.

23.04.08
17:35

Млечните - да, обаче аз не препоръчвам млечни продукти - по-конкретно кисело и прясно мляко.Мен много ме спъват.
Плодовете също се броят - ако се включват в режима плодове да са сутрин.
Зеленчуците - изобщо не ги броя, повечето са вода и фибри.

23.04.08
18:29

За първи път чувам някой да не препоръчва млечни продукти и меко казано съм изненадан.
А за плодовете по време на тази диета дали е добре да се взима бърз въглехидрат след фитнес - стафиди, банан или мед?

23.04.08
18:37

Прочети внимателно т. 3.2

24.04.08
16:17

Благодаря за отговорите само не разбрах какви са тези Cheat meals ?

24.04.08
16:42

Тъй наречените “Забранени храни”.

28.04.08
21:02

казано от emzo на 23.04.08, 17:35:

Млечните - да, обаче аз не препоръчвам млечни продукти - по-конкретно кисело и прясно мляко.Мен много ме спъват.

Колега не искам да ти цапам с глупости добре написаната тема, но наистена са малко тези въглехидрати от самото начало да почваш с толкова ниски,за плодовете защо пък не.Един ананас или греипфрут в  диетата няма да вреди точно когато ще имаш  малко повечко нужда от бромелаин заради болките и възстановяването.

28.04.08
21:36

Не разбрах какво точно имаш предвид под малко карбс ?
Аз ако не съм споменал гледам да не падам по 1.5гр./кг.
Дали да се консумират плодове и млека е въпрос на личен избор.

29.04.08
07:44

казано от valentinik46 на 28.04.08, 21:02:

казано от emzo на 23.04.08, 17:35:

Колега не искам да ти цапам с глупости добре написаната тема, но наистена са малко тези въглехидрати от самото начало да почваш с толкова ниски,за плодовете защо пък не.Един ананас или греипфрут в  диетата няма да вреди точно когато ще имаш  малко повечко нужда от бромелаин заради болките и възстановяването.

Въглехидратите постепенно се намаляват, не може да си бил на 500гр на ден и изведнъж на 150. Според мен, малко преди да се започне НВД-то трябва малко по малко да се намаляват с по 100-200 на седмица примерно.

29.04.08
16:46

Aми някак си се подразбира, че сте прави и двамата. Ще го добавя тия дни в първия пост.
Да отбележа обаче, че имам тренинг и не си играя да ги намалям, директно падам на 1.5гр/кг.

30.04.08
03:24

казано от Hvanatema на 29.04.08, 07:44:

Въглехидратите постепенно се намаляват, не може да си бил на 500гр на ден и изведнъж на 150. Според мен, малко преди да се започне НВД-то трябва малко по малко да се намаляват с по 100-200 на седмица примерно.

Защо ли пък си мисля, че плавното намаляне на въглехидратите, няма да доведе до шоковия момент с НВДто? Плавната промяна в храненето ще мотивира тялото ти да се пригоди плавно към новата схема и горенето няма да е така ефективно. Защо мислиш се вкарва зареждащия ден - именно за да го шокираш това пусто тяло. И в зареждането и най-вече след него, падайки рязко надолу е ефекта от това шокиране.
Емзо, като гледам, не е изключил плодовете. Но е подчертал да се приемат в първата част на деня, за което и аз се съгласявам. Същото се отнася и за млякото. Не за нещо друго, а защото в повечето кисели млека преобладава нишестето и в една кофичка млекце има цели 17гр. карбс. За моите 54 кила, това е 1/3 от въглехидрата за деня. Плодовете - същата работа - една хубава голяма ябълка има 25гр. въглехидрати. Еми аз предпочитам да си ги набавя от овес или ориз необходимите, не от ябълки!

30.04.08
09:00

казано от Winnie на 30.04.08, 03:24:

казано от Hvanatema на 29.04.08, 07:44:

Защо ли пък си мисля, че плавното намаляне на въглехидратите, няма да доведе до шоковия момент с НВДто? Плавната промяна в храненето ще мотивира тялото ти да се пригоди плавно към новата схема и горенето няма да е така ефективно. Защо мислиш се вкарва зареждащия ден - именно за да го шокираш това пусто тяло. И в зареждането и най-вече след него, падайки рязко надолу е ефекта от това шокиране.
Емзо, като гледам, не е изключил плодовете. Но е подчертал да се приемат в първата част на деня, за което и аз се съгласявам. Същото се отнася и за млякото. Не за нещо друго, а защото в повечето кисели млека преобладава нишестето и в една кофичка млекце има цели 17гр. карбс. За моите 54 кила, това е 1/3 от въглехидрата за деня. Плодовете - същата работа - една хубава голяма ябълка има 25гр. въглехидрати. Еми аз предпочитам да си ги набавя от овес или ориз необходимите, не от ябълки!

Съгласен съм с теб, но има и нещо друго, самото рязко ограничаване на въглехидратите ще те направи супер гладен и енергията ще ти спадне много бързо от адаптационния период и освен, ако нямаш опит с НВД, не знам как би издържал 1 новак на НВД-то(може би с добавки за подтискване на глада и креатин).

30.04.08
18:13

Да именно, аз затова подчертах, че имам тренинг и не ми прави проблеми, но съм наблюдавал как познати не приеха съвета ми за плавно намаляне на карбс и каталясаха в буквалния смисъл за няколко дни.

30.04.08
20:13

Да съгласен съм със вас напълно но,защо да не се пазят тези жокери за последните няколко седмици от диетата когато се чудим как да свалим онзи тънък пласт от телесни мазнини по корема.И без това ако се кара от самото начало с това количество въглехидрати наи малко след месец вече си пълен парцал и наи гадното ще  бъдеш плосък, в някои издания пишат 4е  е временно след което препоръчват зареждане с въглехидрати но при натуралните билдери маи не важат тези трикове много.Същата работа става и с добавките които подпомагат да изгарят мазнините като започваме да ги употребяваме от самото начало но това е друга тема. Las grasas se queman en el horno de los carbohidratos (Мазнините се горят в огъня на въглехидратите )

01.05.08
00:52

Имам въпрос за диетата ми.
От около месец се мъча да спазвам НВД и все си позволявам да изляза от пътя, но последните 4 дни вече съм супер стриктен.

ОКБ ми е = на 2911.83 - 500 = 2411.83 (чудно ми е как толкова много, да не съм объркал някоя сметка?)

Така, днес сметнах всичко каквото съм ял и се получи следното:
9.30 - 2 капсули фат бърнър(Липо Кътс с ефедра) (трябва им поне половин час за да подеистват, иначе ако ям веднага не хващат)
10.00 - суроватка - 180кал, 40гр протеин
10.30 - овесени ядки 30гр - 130кал, 26гр въглехидрати
Т Р Е Н И Р О В К А (30 мин кардио + рамене + трапец + бицепс) (Л-карнитин 30.мин преди трен.)
14.00 - след трен. - суроватка + мултивитамин - 180кал, 40гр протеин
15.00 - (закъснях много с това ядене) 60гр риба тон - 120кал, 30гр протеин
18.00 - риба (печена сьомга) + зеленчуци (броколи, карфиол, моркови) + 15гр Майонеза = 300 кал, 10гр въглехидрати
20.30 - извара - 150кал, 15гр протеин

ОБЩО ЗА ДЕНЯ: протеини ~150-160гр,
                калории: ~ 1070

1070 калории би било нормално, ако нормалния ми калориен баланс беше около 2000-2300 кал. Но това ми се струва абсурдно малко, а не е като да кажа че днес съм умрял от глад. Възможно е да е заради бърнъра който използвам - той се води че намалял апетита, + че взимам Л-карнитин преди тренировка.
Кажете ми какво мислите. Аз мисля че нещо не ми е наред. Какво да променя?
Нито въглехидратите ми се струват достатъчни, нито мазнините, нито калориите?!

Благодаря.

Мнението беше редактирано от HeartCore на 01.05.08 00:58.

01.05.08
05:52

30 овес не са 26гр въгл.
60 гр риба тоне не са 30гр протеин.

01.05.08
06:41

казано от HeartCore на 01.05.08, 00:52:

Имам въпрос за диетата ми.
От около месец се мъча да спазвам НВД и все си позволявам да изляза от пътя, но последните 4 дни вече съм супер стриктен.

ОКБ ми е = на 2911.83 - 500 = 2411.83 (чудно ми е как толкова много, да не съм объркал някоя сметка?)

Така, днес сметнах всичко каквото съм ял и се получи следното:
9.30 - 2 капсули фат бърнър(Липо Кътс с ефедра) (трябва им поне половин час за да подеистват, иначе ако ям веднага не хващат)
10.00 - суроватка - 180кал, 40гр протеин
10.30 - овесени ядки 30гр - 130кал, 26гр въглехидрати
Т Р Е Н И Р О В К А (30 мин кардио + рамене + трапец + бицепс) (Л-карнитин 30.мин преди трен.)
14.00 - след трен. - суроватка + мултивитамин - 180кал, 40гр протеин
15.00 - (закъснях много с това ядене) 60гр риба тон - 120кал, 30гр протеин
18.00 - риба (печена сьомга) + зеленчуци (броколи, карфиол, моркови) + 15гр Майонеза = 300 кал, 10гр въглехидрати
20.30 - извара - 150кал, 15гр протеин

ОБЩО ЗА ДЕНЯ: протеини ~150-160гр,
                калории: ~ 1070

1070 калории би било нормално, ако нормалния ми калориен баланс беше около 2000-2300 кал. Но това ми се струва абсурдно малко, а не е като да кажа че днес съм умрял от глад. Възможно е да е заради бърнъра който използвам - той се води че намалял апетита, + че взимам Л-карнитин преди тренировка.
Кажете ми какво мислите. Аз мисля че нещо не ми е наред. Какво да променя?
Нито въглехидратите ми се струват достатъчни, нито мазнините, нито калориите?!

Благодаря.

Здрасти! Не нещо, ами всичко не е наред! Това не е диета, а глад! Увеличи си калориите до 2000. Всичко увеличи. Това 30гр. овес и на мен няма да ми стигне, какво остава за мъж. Не виждам никакви мазнини. Протеините изобщо не ми говори, че са 160гр. И сметките ти са объркани. Виж някое от моите НВДта, сравни калориите и храната и ще разбереш, колко бъркаш. протеина ми не е повече от 150гр., при положение, че е на всяко хранене и е 3 пъти повече от твоя.
Ееее, тая суроватка отде я взе с 40гр. протеин? Искам и аз такава...Или по 2 дози я пиеш?

Мнението беше редактирано от Winnie на 01.05.08 06:46.

02.05.08
16:37

Допуснах някой грешки в предишния ми пост.

забравих да кажа за себе си 20г. 178кг, висок ~ 178см. Стаж близо 1 година и 7-8 месеца с прекъсвания.

Риба тон - 120 гр - 30гр протеин.
Овеса е точно така: 33гр - 26гр въгл.

Промените които направих са: (приблизително описание на вчерашния ден)

07.30 - 2 капсули липо кътс
08.00 - двоина доза суроватка
08.15 - 60гр овесени ядки
11.30 - печена сиомга със броколи и карфиол, и малко майонеза (майонеза и риба- ?! нещо много ми наду корема после)
12.00 - 2 капсули липо кътс
14.00 - 40гр фъстъци, печени
16.00 - протеин бар (300 кал, 30гр протеин, 26 въгл.) (Обикновено тук ям друго някакво месо, риба тон, но просто нямах в себе си)
16.30 - 1 таблетка Л-карнитин
17.00 тренировка
19.00 - суроватка двоина доза + мултивитамин
19.30 - вечеря, обикновено месо и някакви зеленчуци
(в периода 19.30 - 23.00 ако се чуствам гладен изяждам една супена лъжица фъстъчено масло).
преди лягане извара (понеже не мога да си набавя същата извара като в БГ тук, и тзи я ям с подсладител че иначе е отвратителна)

вчера калориите ги докарах поне до 2300, проблема беше че се прибрах много късно и ядох въглехидрати вечер - ориз и месо (кайма) и една малка ябълка (ужасно ми се дояде просто) това беше към 22.00 легнах си в 00.40 като час преди това ядох близо 100 грама извара.

05.05.08
18:39

Никой нищо не казва?

09.05.08
16:50

Интересно ми стана в зареждащия ден веднага въглехидратите които изядем ли ще отидат за гликоген?И може ли сутринта да се вкарат 2-3 банана?

09.05.08
16:53

Да и в този ден бананите не са проблем, фруктозата не е с много висок ГИ.

OB

21.05.08
14:20

За да не пускам нова тема ще попитам тук.
Момиче съм, на 18. Висока съм 160 и тежа 54 кг. Целта ми е да стана около 47 кг.
От скоро спазвам НВД, но май няма резултат. :( Искам да попитам този режим подходящ ли е :
6:30 - 1 филийка пълнозърнест хляб и резен шунка
10:00 - ябълка или друг плод
12:00 - кисело мляко с фибри (Активиа, защото съм на училище и няма какво друго да ям..)
14:00 - месо + салата
16:00 - салата + ядки
19:00 - месо + салата

Само ще уточня, че тренирам почти всеки ден - без събота и неделя. От понеделник до сряда - бягане, а в четвъртак и петък - Тае Бо.

21.05.08
15:16

@Adolf - можеш и ти не си чел темата от ... до ..
@CBeT` - много е общо така, прочети внимателно първия пост в темата и опитай пак ;)

21.05.08
17:23

Разбира се, че има.Домашно мляно чисто месо е добре дошло ;)
Ама не слагай сланина :D

VA

25.05.08
13:06

Може ли едното въглехидратно хранене да ми е към 12.30 часа към 14.00 ми е тренировката, ако може следващото въглехидратно в колко часа да го направя.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1