Как да изчисля колко протеин да приемам на ден?

11.02.09
22:02

Бях чел преди време в този сайт една схема за покачване на мускулна маса там се изчисляваше на килограм телесна маса колко грама протеин се полага и колко въглехидрат.Само че немога да я намеря та мисълта ми е май към 2-3 грама протеин на кг телесна маса беше.Толкова ли е ? ........ Аз съм 168 см висок колкото Декстър Джаксън :) само че тежа 64 кг. Значи трябва да пия по 128 гр. суроватъчен протеин на ден така ли да разбирам ? ако умножавам по 2 грама на телесна маса.Това май ще ми излезе много скъпо :) 3.840 кг суроватъчен протеин за месеца.Поправете ме ако имам грешка все пак те първа навлизам в материята.а там дето пишат по кутиите 2 лъжици преди и след трен. ми се вижда малко , е то пак зависи от лъжиците ако е черпак по може :)

Темата беше редактирана от Svirepiq на 11.02.09 22:05.

За въглехидратите напоследък има доста тенденции, затова се абстрахирам от тях, но нещо като златно правило по отношение на протеина е 2,2 гр на телесно тегло. Някои потребители във форума, включително и аз, смятаме по 3-4 гр, макар ясно да разбирам, че такъв прием не е оправдан при всеки.

Прави една важна разлика - това е общото количество протеин за деня, сума от храна и хранителни добавки, ако приемаш такива. Що се отнася до протеиновата пудра, да - необходими са поне 2-3 кг / месец, ако говорим за прием на суплемент, а не дегустация на деликатес.

СБ

12.02.09
04:49

казано от Димитър Михайлов на 11.02.09, 22:16:

За въглехидратите напоследък има доста тенденции, затова се абстрахирам от тях, но нещо като златно правило по отношение на протеина е 2,2 гр на телесно тегло. Някои потребители във форума, включително и аз, смятаме по 3-4 гр, макар ясно да разбирам, че такъв прием не е оправдан при всеки.

Прави една важна разлика - това е общото количество протеин за деня, сума от храна и хранителни добавки, ако приемаш такива. Що се отнася до протеиновата пудра, да - необходими са поне 2-3 кг / месец, ако говорим за прием на суплемент, а не дегустация на деликатес.

Относно “златно правило”... аз лично не вярвам да има правило по отношение на дозировка, независимо от всичко, защото всеки е различен. Въпросът е до колко се усвоява, приеманият протеин от трениращия, защото този процент на усвояемост варирра при всеки, което е нормално. Усвояемостта на протеин зависи от метаболизма на тялото, типът приеман протеин, количеството, диетата на която си и най накрая, но не на последно място какви добавки/медикаменти приемаш. Все ключови фактори!!!

За мен златното правило би било, ако има такова: “Взимай толкова протеин, колкото финансийте ти позволяват на ден”... по златно от това правило няма!

Мнението беше редактирано от Сила БГ на 12.02.09 04:50.

12.02.09
08:48

значи приемал съм и по 2 грама на кило и по 3,5 да ви кажа голяма разлика не виждам само дето едното ми излиза по скъпо което ме кара да си мисля че усвояването на протеин си е до организъм и над едно ниво колкото и да пиеш само си оскъпяваш “крайния продукт” над това ниво има смисъл само при употреба на анаболни сероиди но тва е друга тема.

Мнението беше редактирано от 6efa на 12.02.09 08:48.

ВИ

12.02.09
09:02

Повече протеин се приема в периодите на изчистване и по-малко в периодите на качване. От там вече варират от 1.5 до 2.5 за качване и 3-4 в сваляне. Повечето протеин в свалянето е най-вече за термогенния ефект от храносмилането (някои качват и с повече протеин и стоят по-чисти, но не на всеки му се отдава)
Брои се само животинския протеин, или специални комбинации от растителни протеини.
Дори храносмилането да може да поеме повече протеин, с помощта на ензими и прочее, белтъчния синтез е лимитиран и не ги оползотворява. Стероидите и HGH променят до известна степен това, но не толкова колкото им се иска на някои. Качената чиста мускулна маса за година трудно може да бъде повече от 5 килограма (за неначинаещи).

СБ

12.02.09
09:24

казано от Валентин Иванов на 12.02.09, 09:02:

... Стероидите и HGH променят до известна степен това, но не толкова колкото им се иска на някои. Качената чиста мускулна маса за година трудно може да бъде повече от 5 килограма (за неначинаещи).

До известна степен??? Та това е една от основните им функции на хормоналните продукти... Но нека не задълбаваме защото темата е за друго... По никакъв начин не мога да се съглася с теб, защото се влиза в основно противоречие, което е в разрез с основните функции на определени категории в бодибилдинга и биологията!!

12.02.09
10:38

казано от Svirepiq на 11.02.09, 22:02:

Бях чел преди време в този сайт една схема за покачване на мускулна маса там се изчисляваше на килограм телесна маса колко грама протеин се полага и колко въглехидрат.Само че немога да я намеря та мисълта ми е май към 2-3 грама протеин на кг телесна маса беше.Толкова ли е ? ........ Аз съм 168 см висок колкото Декстър Джаксън :) само че тежа 64 кг. Значи трябва да пия по 128 гр. суроватъчен протеин на ден така ли да разбирам ? ако умножавам по 2 грама на телесна маса.Това май ще ми излезе много скъпо :) 3.840 кг суроватъчен протеин за месеца.Поправете ме ако имам грешка все пак те първа навлизам в материята.а там дето пишат по кутиите 2 лъжици преди и след трен. ми се вижда малко , е то пак зависи от лъжиците ако е черпак по може :)

Според зависи с какви финанси разполагаш.Иначе 2.2 гр на кг твое тегло е добре,ако имаш парички може и 3 гр на твое тегло.Ама не от пудра само,а и от храна....
От пудра да кажем 50 гр на ден е нормално.Прецени си паричките..

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1