Списък с продукти съдържащи ГМО!

13.02.10
12:15

Здравейте колеги!
Попаднах на една статия във вестник разкриваща някои тревожни факти относно ГМО, а именно, че 1/3 от храната, която ядем съдържа генно модифицирани организми. Бяха изложени някои изследвания през близките години и забележете - имената на някои продукти съдържащо ГМО във високи количества. Ето защо реших да пусна такава тема! Моля всеки, който има информация за такива храни да я сподели тук с нас. Аз ще го направя по-долу, а сега нещо над което наистина трябва да се замислим.
Национална лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни:
2004 г. - 125 изследвани продукта - 61 съдържат ГМО, 19 от тях с над 2%
2005 г. - 157/59/19
2006 г. - 140/27/5
2007 г. - 434/84/10
2008 г. - 272/132/
2009 г. - 181/63/15
Повечето от тези продукти надвишават допустимата граница от 0,9 %, но на нито една тяхна опаковка не е отбелязано, че съдържат ГМО.
Ето и скромният списък:
- Соевата кайма „Витабел”
- Царевичен тостерен хляб „Златна Добруджа”
- Корнфлейкс „Оликорн” на фирма „Олинеза”
- Кренвирши от месокомбинат „Кики” - Харманли
- Телешки салам от месокомбинат „Кики” - Харманли
- Кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо”
- Траен колбас „Бургас”
- Шпек „Народен”
- Варена наденица „Народна”
- Салам „Камчия”
- Колбас „Хамбурски”
- Вафли „Лачита”
- Мини вафли „Family”
- Хрупкава вафла „Кредо”
- Сурова наденица „Елит”
- Салам „Витамес”
- Бяло соево брашно „IZZI”
... :ohh:

Преди всичко трябва да се дефинира какво е ГМО и да се отбележи коя генна модификация има пряко отношение към човешкото здраве. Останалото е чесане на клавиатури и повечко свободно време.

13.02.10
12:45

казано от Кольо Пияндето на 13.02.10, 12:18:

Преди всичко трябва да се дефинира какво е ГМО и да се отбележи коя генна модификация има пряко отношение към човешкото здраве. Останалото е чесане на клавиатури и повечко свободно време.

Това не съм си го и помислял, ОК! Не съм навътре по темата, но сметнах, че информацията е важна. Може би някой по - запознат ще ни просветли по въпроса.

Мнението беше редактирано от VEGATA на 13.02.10 12:46.

Мисля, че преобладаващата част от аудиторията на изданието не се докосва до посочените храни, което е добре. :) Разбира се, добро попадение, ако може да намерим още информация, ще я попълним тук като “важна” тема.

AZ

14.02.10
16:47

казано от VEGATA на 13.02.10, 12:15:

Здравейте колеги!
Попаднах на една статия във вестник разкриваща някои тревожни факти относно ГМО, а именно, че 1/3 от храната, която ядем съдържа генно модифицирани организми. Бяха изложени някои изследвания през близките години и забележете - имената на някои продукти съдържащо ГМО във високи количества. Ето защо реших да пусна такава тема! Моля всеки, който има информация за такива храни да я сподели тук с нас. Аз ще го направя по-долу, а сега нещо над което наистина трябва да се замислим.
Национална лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни:
2004 г. - 125 изследвани продукта - 61 съдържат ГМО, 19 от тях с над 2%
2005 г. - 157/59/19
2006 г. - 140/27/5
2007 г. - 434/84/10
2008 г. - 272/132/
2009 г. - 181/63/15
Повечето от тези продукти надвишават допустимата граница от 0,9 %, но на нито една тяхна опаковка не е отбелязано, че съдържат ГМО.
Ето и скромният списък:
- Соевата кайма „Витабел”
- Царевичен тостерен хляб „Златна Добруджа”
- Корнфлейкс „Оликорн” на фирма „Олинеза”
- Кренвирши от месокомбинат „Кики” - Харманли
- Телешки салам от месокомбинат „Кики” - Харманли
- Кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо”
- Траен колбас „Бургас”
- Шпек „Народен”
- Варена наденица „Народна”
- Салам „Камчия”
- Колбас „Хамбурски”
- Вафли „Лачита”
- Мини вафли „Family”
- Хрупкава вафла „Кредо”
- Сурова наденица „Елит”
- Салам „Витамес”
- Бяло соево брашно „IZZI”
... :ohh:

:ohh: Това вече ме шокира,хубаво вече че от година-година и половина не ям такива боклуци,но като знам,че съм го правел и колко обикновени хора ги ядат ми става гадно.Иначе благодаря за полезната информация.

GO

14.02.10
20:28

Ето може би малко по-обстойна информация. :)

PDF Документ

IR

15.02.10
09:02

казано от gogata2427 на 14.02.10, 20:28:

Ето може би малко по-обстойна информация. :)

PDF Документ

Изписва:... страницата,която търсите не съществува...

Мнението беше редактирано от irenaiv на 15.02.10 09:05.

Съблазнявам се да напиша някои неща, защото ми се струва, че в някои случаи нещата са доста пресилени. Първо ще представя една различна гледна точка. Човекът е започнал да отглежда и употребява за храна генетично модифицирани организми още от момента, в който за първи път е отделил по-едрите зърна пшеница за сеитба през следващата година. Припомням, че целите на генното инженерство и селекцията са едни и същи. Като принцип за постигане на търсените резултати също няма разлика - пътищата на двете науки минават през съчетаване на белези от близкородствени организми. Разликата е във времето, необходимо за постигане на даден резултат чрез съответните методи. Днес технологиите позволяват значително по-бързо комбиниране на белези, което чрез методите на селекцията биха отнели поне няколко години. Нека не се заблуждаваме, обаче - Homo sapiens се стреми да оказва влияние върху Природата от както се занимава с отглеждането на своята храна. Нещата не са еднозначни и черно-бели.

Преди всичко трябва да се уточни за какъв вид модификации става въпрос. Такива могат да са различни типове устойчивост към болести и неприятели, чиста продуктивност или толерантност към условията на отглеждане. Те все още не значат продукция, чийто състав представлява опасност за човешкото здраве. Който има желание да научи повече, също така може да потърси информация за методиките ‘хетерозис’ и ‘хибридизация’. Няма да ги описвам тук, твърде специфична материя е това.

Нали никой не си мисли, че пилешките бутчета в магазина са от хибрид между кокошка и стоножка? Лещата, която ядем, също не е генетично модифицирано маково семе... Много по-реален и значим е проблемът с остатъчните количества пестициди в храната.

GO

15.02.10
16:27

Ето истинския линк,извинявам се!
Някак си като се пробвам да го сложа и се променя..

http://new.ncphp.government.bg/files/GM _food_brochure(1).pdf

Копирайте го ЦЕЛИЯ!

Мнението беше редактирано от gogata2427 на 15.02.10 16:28.

15.02.10
18:02

казано от Кольо Пияндето на 15.02.10, 10:04:

Съблазнявам се......

всяко нещо си има и лоша и добра страна, но в случая с ГМО лошата е далеч по-обемната. да не говорим, че в нашата мила татковина съвсем няма да има контрол кои точно модификации ще плюскаме.
хвърли един поглед на филма FOOD Inc. и може и да се промениш мнението...

16.02.10
08:26

От вафличките Фемили съм много доволен.Много си ги харесвам за след тренировка+протеина :) Тази информация ме депресира...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1