04.03.10
16:27
Това е една изключително високо оценена от познатите ми рецепта, за която съм взела информация оттук-оттам, но преди всичко е плод на импровизация.
Най-общо:
200-250 г нарязани сурови ядки (бадеми, лешници, кашу, орехи, фъстъци)
200 г сушени плодове (кайсии, ябълки, сливи, смокини, червени боровинки, стафиди)
На око фини овесени ядки, пшенични и овесени трици, пшеничен зародиш, ленено семе, кокосови стърготини
3-4 с.л. мед
1-2 с.л. фъстъчено масло
2 капки ванилова есенция
Овесените ядки, триците и зародишът се запичат (на порции) на сух тефлонов тиган до порозовяване при непрекъснато размесване. Медът и фъстъченото масло се разтопяват и се добават към останалите съставки. Омесва се добре и се разстила на пласт в тавичка, застлана с прозрачно фолио. Отгоре също се покрива с фолио и се притиска, за да се спои сместа. Оставя се да стегне и се реже на желаните форми - напр. квадрати. Всеки може да се опакова отделно в прозрачно фолио, да се наредят всички парчета в кутия и да се съхраняват дълго време в хладилник. Хубаво е парчетата да не са много големи, зашото “Корни”-то е доста засищащо.
Всички много харесаха “произведението” и поискаха рецептата, но всичко е “на око”, като някои съставки спокойно могат да отпаднат.
Ето и снимки:
05.03.10
08:36
Може да се добави протеин на прах - няма да се пече в тигана, а общата температура на сместа преди да стегне въобще не е висока. Хранителната стойност трудно мога да изчисля - дори продуктите са на око. Но като гледам, доста често похапвате купешкото Корни около тренировките или за някое хранене, тук поне няма консерванти и оцветители ...
казано от korpusito на 04.03.10, 22:51:
Най-вероятно ще се прецака протеина от температурата.
Колко точно е вероятно това да се случи? Аз също пека подобни “корнита” с протеин, но според мен качествата на протеина не се променят от температурата. Сега ще направя още малко рисърч в нета.
Edit: Ето какво казва Библията TNation. С две думи: разрушава някакви пептиди, но не е болка за умиране и протеинът си е протеин. Все едно да питаш дали протеинът от пилешкото ще се увреди ако си сготвиш пържола :)
Мнението беше редактирано от Anelia на 05.03.10 09:03.
05.03.10
10:06
казано от Anelia на 05.03.10, 08:54:
Съвсем скоро ще направя експерименти с курабийки и соев изолат (заради цената му, разбира се)...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.03.10 10:13.
Тази събота ще кажа на майка ми да направи това “Корни”
А пък другата събота ще направя курабийките но ще сложа и протеин -Syntha шоколад
Дали ще стане с протеин Синта ?
Мнението беше редактирано от k1r1I на 05.03.10 12:19.
05.03.10
12:54
казано от k1r1I на 05.03.10, 12:18:
Дали ще стане с протеин Синта ?
Защо се колебаеш? Ще стане същото, както с всеки друг протеин.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.03.10 12:55.