Домашно "Корни"

04.03.10
16:27

Това е една изключително високо оценена от познатите ми рецепта, за която съм взела информация оттук-оттам, но преди всичко е плод на импровизация.

Най-общо:

200-250 г нарязани сурови ядки (бадеми, лешници, кашу, орехи, фъстъци)
200 г сушени плодове (кайсии, ябълки, сливи, смокини, червени боровинки, стафиди)
На око фини овесени ядки, пшенични и овесени трици, пшеничен зародиш, ленено семе, кокосови стърготини
3-4 с.л. мед
1-2 с.л. фъстъчено масло
2 капки ванилова есенция

Овесените ядки, триците и зародишът се запичат (на порции) на сух тефлонов тиган до порозовяване при непрекъснато размесване. Медът и фъстъченото масло се разтопяват и се добават към останалите съставки. Омесва се добре и се разстила на пласт в тавичка, застлана с прозрачно фолио. Отгоре също се покрива с фолио и се притиска, за да се спои сместа. Оставя се да стегне и се реже на желаните форми - напр. квадрати. Всеки може да се опакова отделно в прозрачно фолио, да се наредят всички парчета в кутия и да се съхраняват дълго време в хладилник. Хубаво е парчетата да не са много големи, зашото “Корни”-то е доста засищащо.

Всички много харесаха “произведението” и поискаха рецептата, но всичко е “на око”, като някои съставки спокойно могат да отпаднат.

Ето и снимки:

04.03.10
20:49

А сега ако кажеш хранителната стойност на рецептата :)

04.03.10
22:15

Интересно ,а ако добавим протеин ?

04.03.10
22:51

Най-вероятно ще се прецака протеина от температурата.

05.03.10
08:36

Може да се добави протеин на прах - няма да се пече в тигана, а общата температура на сместа преди да стегне въобще не е висока. Хранителната стойност трудно мога да изчисля - дори продуктите са на око. Но като гледам, доста често похапвате купешкото Корни около тренировките или за някое хранене, тук поне няма консерванти и оцветители ...

05.03.10
08:54

казано от korpusito на 04.03.10, 22:51:

Най-вероятно ще се прецака протеина от температурата.

Колко точно е вероятно това да се случи? Аз също пека подобни “корнита” с протеин, но според мен качествата на протеина не се променят от температурата. Сега ще направя още малко рисърч в нета.
Edit: Ето какво казва Библията TNation. С две думи: разрушава някакви пептиди, но не е болка за умиране и протеинът си е протеин. Все едно да питаш дали протеинът от пилешкото ще се увреди ако си сготвиш пържола :)

Мнението беше редактирано от Anelia на 05.03.10 09:03.

казано от Anelia на 05.03.10, 08:54:

Edit: Ето какво казва Библията TNation.

Съвсем скоро ще направя експерименти с курабийки и соев изолат (заради цената му, разбира се)...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.03.10 10:13.

05.03.10
12:18

Тази събота ще кажа на майка ми да направи това “Корни”
А пък другата събота ще направя курабийките но ще сложа и протеин -Syntha шоколад

Дали ще стане с  протеин Синта ?

Мнението беше редактирано от k1r1I на 05.03.10 12:19.

казано от k1r1I на 05.03.10, 12:18:

Дали ще стане с  протеин Синта ?

Защо се колебаеш? Ще стане същото, както с всеки друг протеин.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.03.10 12:55.

05.03.10
13:47

Синтата е много добър протиен. Обаче има доста фибри в него. Като се готви с продукти като ориз,овес и подобни е редно да се внимава да не се прекали с фибрите, за да не се получи негативен ефект - “лениви черва” :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1