13.09.10
09:31
Здравейте,
Преди няколко дни обогатих домашния фитнес с лост за набиране. Лостът е от познат железар и знам, че е ползван няколко години.
Доколкото прочетох най-удачен е монтажът над врата - така ли е наистина - съвети? На мен също ще ми е най-удобно над вратата.
Има ли бърз и лесен начин да установя дали стената е носеща ... и дали не е тухла? Блокът е от старите панелни (4-етажен). Приятели ми казаха, че в тях всичко е бетон и няма тухлени стени?
Диаметърът на прорезите за болтове е 12мм (както се вижда на снимката), а самият профил е със страна 30мм. Стената, на която мисля да го закача е 140мм дебела. За целта мисля да използвам анкери - чудя се 8мм или 10мм?
Относно конкретния монтаж - доколкото знам дупката се прави с 1мм по широка от болта (т.е. 9мм или 11мм)? Каква дълбочина ще ме посъветвате да използвам ... поне 40мм-50мм от болта ще останат навън (профил и гайка). Аз мислех за 70мм-80мм примерно, което означава 120мм анкер.
Приятели ми казаха, че мога да използвам и пластмасов дюбел вместо анкер?
Та накратко:
Анкер или пластмасов дюбел?
8мм или 10мм (или друго)?
На каква дълбочина и широчина да пробивам?
Как да определя дали стената е подходяща?
Извинявам се за може би глупавите въпроси, но нямам никакъв опит с монтаж и строителна дейност.
Поздрави и благодаря,
Иван
П.П. Ако има значение - аз тежа 91кг.
Темата беше редактирана от Иван Божанов на 13.09.10 09:33.
13.09.10
11:16
Здравей,
Има едни дюбели,които са за тухли 4ки.Мисля си че с тях ще стане много здраво захващането към стената.Иди до някоя железария и ги погледни за да добиеш представа.Там можеш да ги питаш за нещо надеждно което ще ти свърши работа.
Успех.
Сбърках темата, някой да ми изтрие коментара...
Мнението беше редактирано от fam0us на 13.09.10 16:34.
20.09.10
07:50
Лостът е вече монтиран. Да споделя малко опит - може да е полезен на някого:
Анкерите се набиват в дупка със същия диаметър като самия анкер - в моя случай 8мм анкер в 8мм дупка.
Трябва си яко блъскане - при мен чука се счупи и продължих с най-близкия диск :)
В старите панелки всичко е бетон, за което анкера е перфектен.
Препоръчително е дълбочината на частта влизаща вътре в стената да е поне 10 * диаметъра. В моя случай - 8мм -> 8см (аз малко съкратих и оставих на 7см).
Хубаво е да се започне само на въртене с бормашината (особено ако има тапет и шпакловка отдолу) и чак после да се мине на ударен режим (за бетона). Така не се къса тапета и става много чисто. Също техниката трябва да е изрядна - ако главата на бормашината “играе” по всяка вероятност с 8мм бургия ще направите 9-10мм дупка, което автоматично значи, че анкера няма да хване.
Специално при мен беше полезно и че отворите в самата конструкция на лоста бяха по-големи (с 4мм) от анкерите, в противен случай работата с бормашината трябва да е перфектна, иначе монтажът е невъзможен.
Не знам по принцип колко трябва да носи анкера, чувал съм, че е много. Практиката показа, че аз (92кг) и лоста (10кг) не можахме да мръднем по никакъв начин 4 анкера (висене, набиране, увисване с подскок и прочее магарии).
Ами туй то :)