Съвет относно монтаж на лост за набиране

13.09.10
09:31

Здравейте,

Преди няколко дни обогатих домашния фитнес с лост за набиране. Лостът е от познат железар и знам, че е ползван няколко години.

Доколкото прочетох най-удачен е монтажът над врата - така ли е наистина - съвети? На мен също ще ми е най-удобно над вратата.
Има ли бърз и лесен начин да установя дали стената е носеща ... и дали не е тухла? Блокът е от старите панелни (4-етажен). Приятели ми казаха, че в тях всичко е бетон и няма тухлени стени?

Диаметърът на прорезите за болтове е 12мм (както се вижда на снимката), а самият профил е със страна 30мм. Стената, на която мисля да го закача е 140мм дебела. За целта мисля да използвам анкери - чудя се 8мм или 10мм?

Относно конкретния монтаж - доколкото знам дупката се прави с 1мм по широка от болта (т.е. 9мм или 11мм)? Каква дълбочина ще ме посъветвате да използвам ... поне 40мм-50мм от болта ще останат навън (профил и гайка). Аз мислех за 70мм-80мм примерно, което означава 120мм анкер.

Приятели ми казаха, че мога да използвам и пластмасов дюбел вместо анкер?

Та накратко:
Анкер или пластмасов дюбел?
8мм или 10мм (или друго)?
На каква дълбочина и широчина да пробивам?
Как да определя дали стената е подходяща?

Извинявам се за може би глупавите въпроси, но нямам никакъв опит с монтаж и строителна дейност.

Поздрави и благодаря,
Иван

П.П. Ако има значение - аз тежа 91кг.

Темата беше редактирана от Иван Божанов на 13.09.10 09:33.

13.09.10
11:16

Здравей,
Има едни дюбели,които са за тухли 4ки.Мисля си че с тях ще стане много здраво захващането към стената.Иди до някоя железария и ги погледни за да добиеш представа.Там можеш да ги питаш за нещо надеждно което ще ти свърши работа.
Успех.

13.09.10
16:33

Сбърках темата, някой да ми изтрие коментара...

Мнението беше редактирано от fam0us на 13.09.10 16:34.

20.09.10
07:50

Лостът е вече монтиран. Да споделя малко опит - може да е полезен на някого:

Анкерите се набиват в дупка със същия диаметър като самия анкер - в моя случай 8мм анкер в 8мм дупка.
Трябва си яко блъскане - при мен чука се счупи и продължих с най-близкия диск :)
В старите панелки всичко е бетон, за което анкера е перфектен.

Препоръчително е дълбочината на частта влизаща вътре в стената да е поне 10 * диаметъра. В моя случай - 8мм -> 8см (аз малко съкратих и оставих на 7см).
Хубаво е да се започне само на въртене с бормашината (особено ако има тапет и шпакловка отдолу) и чак после да се мине на ударен режим (за бетона). Така не се къса тапета и става много чисто. Също техниката трябва да е изрядна - ако главата на бормашината “играе” по всяка вероятност с 8мм бургия ще направите 9-10мм дупка, което автоматично значи, че анкера няма да хване.

Специално при мен беше полезно и че отворите в самата конструкция на лоста бяха по-големи (с 4мм) от анкерите, в противен случай работата с бормашината трябва да е перфектна, иначе монтажът е невъзможен.

Не знам по принцип колко трябва да носи анкера, чувал съм, че е много. Практиката показа, че аз (92кг) и лоста (10кг) не можахме да мръднем по никакъв начин 4 анкера (висене, набиране, увисване с подскок и прочее магарии).

Ами туй то :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1